MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 2:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Kupiłem przenośny pawilon kontenerowy o powierzchni 75 m2 złożony z 6 elementów na garaż dla moich autek. Chce go legalnie postawić na mojej działce budowlanej i tu mam zagwozdkę. Słyszałem że objekty nie związane trwale z gruntem ( bez fundamentów ) podlegają tylko zgłoszeniu do odpowiedniego urzędu [zlosnikz] , ale ostatnio usłyszałem że na takie obiekty tylko o powierzchni przekraczajacej 10 m2 trzeba mieć plan zagospodarowania terenu i pozwolenie na budowę :( ( taka mała dygresja: parkując naczepę od ciągnika która ma więcej niż 10 m2 można dostać nakaz rozbiórki [oczko] [zlosnik] ). Może ktoś z was zajmuje się zawodowo podobnymi problemami, bo ja tylko znam się na naprawianiu aut i paru innych niepotrzebnych rzeczach [zlosnik] .
Proszę o porady. :roll:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jezeli bedzie stal do 120 dni od chwili rozpoczecia budowy to tylko zgloszenie!!
Podstawa prawna:
Art. 29.

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:
a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,
b) płyt do składowania obornika,
c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,
d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,
e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2,
2) budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki,
3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę,
4) altan i obiektów gospodarczych na działkach w pracowniczych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich,
5) wiat przystankowych i peronowych,
6) budynków gospodarczych, o powierzchni zabudowy do 20 m2, służących jako zaplecze do bieżącego utrzymania linii kolejowych, położonych na terenach stanowiących własność Skarbu Państwa i będących we władaniu zarządu kolei,
7) wolno stojących kabin telefonicznych,
8) parkometrów z własnym zasilaniem,
9) boisk szkolnych,
10) miejsc postojowych dla samochodów osobowych do 10 stanowisk włącznie,
11) zatok parkingowych na drogach wojewódzkich, powiatowych i gminnych,
12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu; zwolnienie to nie dotyczy obiektów, które mogą znacząco oddziaływać na środowisko w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska,
...itd
Ustawa Prawo Budowlane!!
Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Dzięki, tylko co by tu zrobić żeby "tymczasowy obiekt budowlany" stał dłużej niż 120 dni, a najlepiej raz na zawsze. [zlosnik] Może jest jakiś haczyk?

Tian z Wrocławia pozdrawia wszystkie Misie

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Niestety, raczej haka nie ma, prawo budowlane jest jedną z lepiej skonstruowanych ustaw.
Jezeli nie chcesz walczyc o pozwolenie, to proponuje zklosic budynek tymczasowy i po 120 dniach go nie rozbierać (przenosić) i czekac na wizyte inspektora nadzoru budowlanego. Z tego co wiem, to są tak zawaleni robotą, ze za 10 lat moze nie dotrzeć do twoich garaży, a jak dotrze to stwierdzi tylko wykroczenie i moze ukarac mandatem i nakazem rozbiórki, ale jak nie zgłosisz, ani nie azyskasz pozwolenia na budowę, to będzie to przestępstwo i o ile dobrze pamiętam to kara do 3 lat w anclu!!
Jak masz czas to zalatwiaj decyzję o warunkach zabudowy i składaj wniosek o pozwolenie na budowę, jak chcesz zaryzykować, to zgłaszaj i tyle, z tym, ze do zgłoszenia także powinienes mieć zaświadczenie z urzędu gminy, ze inwestycja nie jest sprzeczna z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego!!
Powodzenia!!

"...ciągle gdzieś pracowal, ciągle musiał iść, aż się rozczarował i zaczął pić..." L.J.

Tytuł:
swój chłop

Wyszperałem cos takiego w ustawie z dnia 27 marca 2003r

"24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych,

"
i w dodatku jest napisane tam że nawet nie potrzeba tego zgłaszać!
No chiba że coś nie skumałem :roll:

Może to jest ten haczyk którego szukam? [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
zlozyles juz silnik?
daj znac jak chodzi...
jak cos to rzeczywiscie wstaw od MB ;)[/url]

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
zmontowales juz ten silnik?
daj znac jak chodzi

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop

Silnik zamontowany, pyrkocze jak upośledzony kuzyn ursusa, przy zapalaniu dymi jak parowóz i rzuca się na boki jak źrebak, później kolebie się chiba na trzech cylindrach i po dwóch minutach w końcu zaczyna grzeczotać w miarę jednostajnie. Załamuje już ręce przecież to jest 6 cylindrów w rzędzie! Powinien chodzić jak pszczółka! No ale po kapitalnym remoncie dołu silnika i głowicy zostały już tylko wtryskiwacze i pompa wtryskowa [zlosnik] Mam takie odczucie jakby zawieszały się wtryskiwacze chociaż są prawie nowe! ( Monark Diesel ) Nic to po czterokrotnym rozmontowaniu i zmontowaniu ww motoru układ tryskowy to małe [piwo] [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00