MacKuz pisze:
Dziwne rzeczy opowiadasz

Ja mam teraz S35i i jestem z niego bardzo zadowolony i już nie chce
s35 byl/jest zacny
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
. Moj w ciagu 3 lat eksploatacji zawiesil sie tylko jakies 3-4 razy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Trzeba przyznac, ze M35 jest jeszcze trwalszy
MacKuz pisze:
Może macie jakieś doświadczenia w temacie S55 ??
Od Szymona już iwem że jest do dupy ale mi zalezy na irdzie lub błękitnym kle

chodzi o komunikacje z kompem nie lubie kabli a ona ma oba te rozwiązania i ma aparacik co prawda dołączany ale jest i robi dość porządne fotki jak na sprzecik tej jakosci w rozdzielczości 640x480.
Dobra. Widze, ze jeszcze nie wymiekles, wiec sprobuje Cie odwiesc od zrobienia zyciowego bledu.
Moj S55 sprzedalem na Allegro po 2 miesiacach uzytkowania.
-W tym czasie zawiesil sie 4 razy (porownaj z S35), upgrade oprogramowania mu nie pomogl. ( Zawieszal sie, gdy nieodebralem dzwoniacego telefonu, odebrala poczta glosowa, ale ten co dzwonil rozlaczyl sie z nia i szybko zadzwonil jeszcze raz - nie dalo sie odebrac takiej rozmowy, a taka sytuacja zdaza sie czesto, gdy nie zdazy sie odebrac telefonu, a dzwoniacy ma pilny interes).
-Telefon ma wyswietlacz majacy 256(!) kolorow. Obiecywane przez producenta 4096 kolorow uzyskuje sie poprzez "dichtering"(? czy jak to sie tam pisze).
-Matryca wyswietlacza, to chyba jest pasywna albo cos w tym stylu
-Na matrycy wyraznie rozroznisz pixele skladowe (cmyk?)
-Nigdzie w internecie nie znajdziesz oficjalnego, rzeczywistego, nie retuszowanego na komputerze zdjecia ekranu S55 - wszedzie jest fotomontaz. Zanim go zamowisz, obejrzyj ten telefon u kogos "na zywo"
-Z uwagi na technologie wykonania wyswietlacza, czcionki sa niewyrazne i "rozmazane".
-Oprogramowanie do S55 (tzn. w zasadzie driver zewnetrznego storage)zajmuje na hdd 40MB (win2000). I nie da sie go sprawnie odinstalowac.
-Wybitnie niewygodna klawiatura (w szczegolnosci dolny rzad). Te dwa metalizowane klawisze na gorze, sa "ostro" wystajace do gory - na dluzsza mete nie da sie nimi operowac, bo poprostu "kluja".
-Klawiatura jest nierownomiernie i niewyraznie podswietlona na bialo.
-W swietle dziennym podswietlone na klawiaturze cyfry zlewaja sie ze srobrnym tlem i ich... nie widac (wersja ze srebrna obudowa).
-Calosc konstrukcji jest niezwykle rachityczna - gdyby spadl na ziemie, to by sie rozpadl na 100 kawalkow
-Szybka jakos dziwnie sie ponad-przecietnie szybko rysuje.
-Ten Niebieski, to jakis dziwny jest. Nie uzywalem go, ale slyszalem o nim duzo zlego - w szczegolnosci przy wspolpracy z telefonami innych producentow.
Zalety:
-Widac cala jego pamiec jako dysk wymienny, menu jako foldery itp. Bardzo wygodne. Mozna wgrac/zgrac do/z niego dowolne rzeczy (w zakresie 8(?) MB pamieci.
-maly i lekki
-ladnie gra, ale i tak nokia (ta rozsuwana, z aparatem) gra ladniej. Zreszta ta nokia ma wszystko lepsze, nie liczac rozmiaru, wagi i zywotnosci akumulatora
Jak mi nie wierzysz, zapytaj Maxit'a.
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)