MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 1:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

mam taki sliczny motorek a mianowicie skladak z M-72, K-750, iża żuka i innych :) ale mniejsza o to, papiery (ruskie) sa na m-72 a ja chce to jakos w polsce zarejestrowac interesuje mnie wszystkie opcje legalne i mniej legalne :)
chodzi o szybka rejestracje sprzeta zeby miec czym jezdzic jak 116 bedzie w remoncie :D a pozatym cieplo sie zrobilo i wraca pragnienie wiatru we wlosach

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

po 1. nielegalnie pojazdy zostaly wprowadzone na polski obszar celny
po 2. najlepiej wyprowasdzic je poza polski obszarc celny, dokonac zgloszenie celne na granicy, uiscic zabezpieczenie celne, wypelnic formularz SAD TR, zglosic sie do urzedu wewnetrznego, dokonac wszelkich formalnosci zwiazanych z dopuszczeniem do obrotu. powinienes miec bynajmniej - umowe zakupu, fakture czy inny dokument zmiany wlasciciela, dokumenty pojazdu, zaswiadczenie z badan technicznych, ze pojazd jest sprawny technicznie, pieniadze na uregulowanie naleznosci celno-podatkowych.
po 3. z dokumentami odprawy w tym biegle tlumaczenie z j.rosyjskiego umowy czy innego dokumentu wyzej wspomnianego (no chyba, ze zostala sporzadzona umowa w j.polskim), z ieniedzmi udajesz si do wydzialu komunikacji do ktorego przynalezysz a potem jezdzisz legalnie, od warunkiem ,ze ubezpieczysz go w OC
jest jeszcze jedna trudna opcja bez wywozenia go za granice... ale o tym w nastepnym odcinku

Tytuł:
swój chłop

Nilo pisze:
po 1. nielegalnie pojazdy zostaly wprowadzone na polski obszar celny

ee odrazu nielegalne przyjechal se motorkiem to polski i sie zepsul wiec mi go sprzedal :D

po 2. najlepiej wyprowasdzic je poza polski obszarc celny, dokonac zgloszenie celne na granicy, uiscic zabezpieczenie celne, wypelnic formularz SAD TR, zglosic sie do urzedu wewnetrznego, dokonac wszelkich formalnosci zwiazanych z dopuszczeniem do obrotu. powinienes miec bynajmniej - umowe zakupu, fakture czy inny dokument zmiany wlasciciela, dokumenty pojazdu, zaswiadczenie z badan technicznych, ze pojazd jest sprawny technicznie, pieniadze na uregulowanie naleznosci celno-podatkowych.

ta opcja wlasnie mi nielezy bo przewyzsza wartosc motorku a przy okazji mam jeszcze przeterminowana zielona karte dowod rejesteracyjny i umowe w jezyku polskim z jego nr paszportu. a przy okazji calyczas bylem przekonany ze to mozna z robic w urzedzie celnym w swoim miescie :)

po 3. z dokumentami odprawy w tym biegle tlumaczenie z j.rosyjskiego umowy czy innego dokumentu wyzej wspomnianego (no chyba, ze zostala sporzadzona umowa w j.polskim), z ieniedzmi udajesz si do wydzialu komunikacji do ktorego przynalezysz a potem jezdzisz legalnie, od warunkiem ,ze ubezpieczysz go w OC
jest jeszcze jedna trudna opcja bez wywozenia go za granice... ale o tym w nastepnym odcinku

czekam na cdn [zlosnik]

jarzyna@op.pl

mb 116 280 SE z już bez LPG :D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00