MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 18, 2025 6:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: olej silnikowy
swój chłop
Awatar użytkownika

dotychczas jezdziłem na ELFIE SUPER DIESLU ( W 123 200 D 870.000 km ! czy moge przejść na LOTOSA ? różnica w cenie kolosalna ! jakie WY macie doświadczenia w tej materii ? :roll:

Tytuł:
swój chłop

WITAJ!
można, ale pamiętaj żeby absolutnie nie lać oleju syntetycznego jeżeli wcześniejszy był mineralny

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
ZBIGOL pisze:
dotychczas jezdziłem na ELFIE SUPER DIESLU ( W 123 200 D 870.000 km ! czy moge przejść na LOTOSA ? różnica w cenie kolosalna ! jakie WY macie doświadczenia w tej materii ? :roll:

Różnica w cenie, ale i w jakości! Nie rób tego! Na Lotosie będziesz miał niższe ciśnienie oleju i prawdopodobnie zwiększy się jego zużycie. Dodatkowo spowoduje to zwiększone osiadanie nagarów na elementach silnika i gromadzenie się olejowych szlamów w różnych zaglębieniach technologicznych, misce, filtrze itp. Moim zdaniem warto zapłacić parę PLN więcej. Inwestycja w dobry olej naprawdę się opłaca. Jak wylałem Lotos i zapodałem Castrola to silnik zaczął pracować ciszej, ciśnienie oleju wzrosło i jest stabilniejsze na gorącym silniku. Na Lotosie było 1 na D w czasie postoju, teraz mam około 1,3. A jaki był syf w silniku - kicha [chory] ...

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Ja po kapitalce wlałem Elfa Diesla ale później przeszedłem na Lotos Diesel. I co? I nic! Hula jak hulał. Regularne wymiany i to wszystko.
Moim zdaniem lej i się nie martw, wszak to nie najnowsze CDI, nic mu nie będzie. Wlałbyś oleju słonecznikowego to też by chodził [zlosnik] (do tyłu [hihi] )

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Olej silnikowy to temat rzeka [zlosnik] każdy ma inne zdanie i własne preferencje. Np. ja do diesla lałem shell'a. Dla mnie super [zlosnik] Ale o Lotosie słyszałem, że to straszna kicha. Jeżeli zalejesz po remoncie silnika to raczej nie poczujesz różnicy, ale bez remontu to ja bym się ze 2 razy zastanowił a później wysępił parę groszy więcej i zalał coś dobrego [cool]

W123 230E '82 "Vanishing Point"

Tytuł:
wiarus junior

Proponuje Ci kompromis : zalej go ATF, jakość debest a cena ... OK.

Tytuł:
swój chłop

ja słyszałem że lotos jest całkiem dobry, ma wszystkie światowe certyfikaty, najgorsza kicha to oleje [puke2] ORLEN
ale sebaa i kowal mają rację, nie żałuj paru groszy na lepszy, codziennie przecież oleju nie dolewasz [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
Jeszcze parę zdań [zlosnik] . Padła tutaj wypowiedź, że Lotos ma wszystkie certyfikaty i normy. Ma, ale co z tego? Olren to kicha, ale certyfikaty ma [zlosnik] . Jest taki olej z RG, który nazywa się chyba Turdus. Jest przeznaczony do ciężarówek. Podobno można jeździć bez wymiany przez 50 kkm. Ja w to nie wierzę. Bo dlaczego mój silnik miał na Lotosie w stanie nagrzanym niższe ciśnienie niż na Castrol'u. Ano dlatego, że ze wzrostem temperatury oleju zmieniły się jego parametry. Po prostu lepkość maleje znacznie ze wzrostem temperatury. Tak samo zimą - na Lotosie gorzej odpalał, bo olej zamieniał się w gęstą mazię. Po wymianie te objawy ustąpiły. Acha, jeszcze jedno. Kilka dni temu rozłożyłem motor M102 2.0 mojego kumpla. Przez kilka lat poprzedni właściciel lał Lotos City [chory] . Ilość syfu w misce olejowej przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania [zlosnik] . A mazia zebrana w łbach śrub Torx, które mocują głowicę, zapchała je tak, że nie można było założyć klucza [totalszok]. Acha, poprzedni właściciel twierdził, że zmieniał olej regularnie - ale co z tego, jak regularnie zaśmiecał silnik. Tak więc, jeszcze raz się powtorzę [zlosnik] warto trochę więcej zainwestować w dobry olej, nawet mineralny - auto się z pewnością odwdzięczy [cool] !
Pozdrawiam.

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł: dzięki
swój chłop
Awatar użytkownika

dziękuję za wszystkie głosy [smiech] decyzja podjęta: pozostaje przy ELFIE [skoczek]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00