Milosh pisze:
Da się sterować przepływem danych ale takie routery DSL kosztują parę kilo zł!!!!.
To prawda, ale są inne sposóby niż router sprzętowy. Testowałem jakiś czas temu rozwiązanie które się nazywa MikroTik. Jest to instalacja Linuxa która ma bardzo fajne mechanizmy sterowania przepływem danych w sieci. Instalujesz to na najprostszym moźliwym kompie [wystarcza Pentium 75Mhz, 32Mb ram, dysk twardy z obsługą DMA, 2 karty sieciowe - karty graficznej ani klawiatury nie potrzeba]. Na routerze SDI/Neo/ADSL/WLAN czy jakimkolwiek innym ustawiasz by całość danych wchodzących z WAN routował na IP tegoż komputerka, dane te wchodzą sobie grzeczniutko jedną sieciówką, i drugą wychodzą - po odpowiednim rozdzieleniu na poszczególne IP, posegregowaniu, itd. Oprócz możliwości dowolnego dzielenia pasma MikroTik ma bardzo wiele innych fajnych możliwości - całość konfigurowana za pomocą konsoli www. Zrezygnowałem z tego tylko i wyłącznie, że u mnie okazało się jednak prawie nie potrzebne - w każdym razie nie potrzebne na tyle, żeby ciąć każdemu do 25Kb w przypadku kiedy przez 2/3 doby na sieci jest np tylko jedna osoba.
pozdrawiam