MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 14, 2025 1:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Zamieszczam wpis z innego forum jako ewentualne ostrzeżenie:

"W dniu wczorajszym zostałem oszukany poprzez grupę/gang/szajkę tzw. Kurierowców.
Cały proceder polegał na telefonie od oszustów że są zainteresowani zakupem felg wraz z oponami- dogadaliśmy się co do ostatecznej ceny- 4900 zł, i Pan oznajmił że zamówi kuriera ponieważ jego firma handlująca samochodami/ warsztat ma zniżki na wysyłkę i będzie to polegało na tym że przyjedzie kurier DPD doręczy wszystkie kwity itd. oraz odbierze ode mnie felgi za pobraniem. W dniu wczorajszym przyjechał kurier(25-30 lat wzrost 180-190 zarośnięty brunet nie ostrzyżony), autem marki Mercedes Sprinter model o numerach nadwozia CZN FC40, model sprintera 2002-2005 rok, odebrał ode mnie wszystkie felgi, doręczył kwity i co NAJWAŻNIEJSZE- Był to oszust ubrany za kuriera DPD (uniform polarowy z napisem czerwonym DPD), zaś auto było oklejone napisami DPD. Oczywiście numer nadania przesyłki okazał się fałszywy, zaś Oszuści oszukali na dzień dzisiejszy kilkadziesiąt osób( wszystko mają obcykane, sam dyrektor oddziału Wrocławskiego oznajmił mi że tylko numer nadania przesyłki nie zgadza się)."

http://www.wykop.pl/ramka/1812826/kurie ... opowe-csi/

Klubowicz
Awatar użytkownika

Znaczy, że normalny człowiek zgodził się wysłać cudzym przewoźnikiem bez umowy felgi za pobraniem z przelewem na swoje konto?
No cóż, to chyba nawet nie ma co komentować. Pewnie on też żałuje, że z afryki nie dostaje tych 2 milionów dolców choć już tyle się napracował albo jak ostatnio przelał 200 to coś mu tego laptopa nie przysyłają.

wiarus senior

ukaniu pisze:
Znaczy, że normalny człowiek zgodził się wysłać cudzym przewoźnikiem bez umowy felgi za pobraniem z przelewem na swoje konto?
No cóż, to chyba nawet nie ma co komentować. Pewnie on też żałuje, że z afryki nie dostaje tych 2 milionów dolców choć już tyle się napracował albo jak ostatnio przelał 200 to coś mu tego laptopa nie przysyłają.

nie chciałem być pierwszy ale jak to przeczytałem to pomyślałem, że nie trzeba być jakoś super błyskotliwym żeby wiedzieć, że zewnętrzny kurier ok, ale kasa najpierw na koncie ma być. Z tego co się orientuję to chyba nawet nie ma takiej usługi jak zlecenie odbioru za pobraniem ale oczywiście mogę się mylić.

wiarus senior
Awatar użytkownika

każda firma przewozowa ma przesyłkę za pobraniem, tylko zazwyczaj nadawca ma pokryć koszty przesyłki. Czyli pewnie stracił podwójnie

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00