MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 6:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: .
swój chłop

Mar3ko pisze:
Zależy kto jak podchodzi do nagłośnienia w samochodzie. Ja u siebie w beczce mam radio Blaupunkt Dublin C 30 do tego w tej chwili 6 głośników.
Z tyłu 2 półce 2x subwoofer, w drzwiach 2x wysokotonowe, w desce rozdzielczej 2x średniotonowe...
Wcześniej był jeszcze wzmacniacz w bagażniku i tuba 400W...ale przez zbiornik paliwa tylko wszystko sie trzęsło więc zacząłem kompletować audio w aucie a nie bagażniku....W planach mam założenie znowu nowego wzmacniacza, zwrotnic i wkomponowanie dwóch głośników 2x24cm w tylne drzwi...ale niestety okna tylne nie będą uchylać się do samego dołu...
Proszę mnie nie potępiać...Ja to tak po prostu widzę...
Jesli chcesz zeby tuba niebyla wytumiana przez zbiornik to wyciagnij pojemnik na apteczke(wykrec go) wtedy tuba +bagaznik dadza niesamowity efekt [zlosnik] P.s osobiscie nie prul bym tapicerek drzwi jest mnustwo sprytnych i bezinwazyjnych metod montazu glosnikow przeciez niezawsze duza moc wiaze sie z duza srednica "taleza" ;) A tak w ogole nawiazujac do sprzetu to posiadam pioneera sprzed roku 90tego stylistyka pasujacego do wnetrza a bajerami dotrzymuje kroku dzisiejszym radijką gdyz produkowany byl w owych czasach na rynek japonski i jest to radyjko z "gornej polki" [zlosnik]

Tytuł: .
swój chłop

hej. Jednak pomyśle z tą apteczką i zobaczymy jak wyjdzie. Tuby już raczej nie będzie opnieważ jest za słaba, nie daje takiego efektu. Jak już coś to zostanie wrzucony jeden głośnik niskotonowy ok 30 cm w zabudowie, ale zabudowa wg własnego pomysłu :P . A z tymi tylnymi drzwiami to masz rację, zostawię je w spokoju, bo głośniki musialy by być wogóle na potężnych dystansach i co racja tapicerke zostawie w spokoju [oczko] . Ale tak czy siak na sprzęt muszą być fundusze narazie takowych nei posiadam, więc dopiero 2005 rok, zobaczymy.

Merry X-mas

wersja taxi, ale nie na taxi:)
"Kość słonia"
--------------------------------
w123 240D 1979
ale już na częściach...

Tytuł:
swój chłop

jab bedziesz robil zabudowe pod glosnik niskotonowy sproboj jego "oddech" skierowac w otwor po apteczce powinien byc dobry efekt.narazie takrze leze z moimi instalacjami audio tez z przyczyn finansowych :cry: Powodzenia!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bass-reflex i subwoofery działają troszkę inaczej niż wydaje się to koledze lesławowi. Bas subniski nie ma kierunkowego charakteru promieniowania. to co słyszymy to raczej fale odbite. Dlatego niekiedy sybwoofera nie słychać z tyłu auta a z przodu jest doskonale.Niestety są to dość długie fale dźwiękowe i najczęściej nie da się dogodzić wszystkim pasażerom na raz. MOzna kombinować z położeniem bass-reflexu obracając suba w bagażniku, można też przefazowywać. Najlepsze rezultaty daje stosowanie płynnie regulowanych przesuwników fazowych, bądź też procesorów czasu. I nie ma konkretnego miejsca montażu syba w danym typie pojazdu. Doświadczalnie panowie tylko doświadczalnie. W beczce do subwoofera trzeba porządnie wytłumić bagażnik bo brzęczy i są duże straty.

swój chłop

Upssssss,chybapodpadłem niektórym [oczko] , przepraszam autka nei będę niszczył, a głośniki w przednich drzwiach mam i jakoś wyglądają, nikt jeszcze nie narzekał [zlosnikz] .Z bas reflexem boję się kombinować, bo do bas reflexu potrzebna jest o wiele większa zabudowa, czasem nawet bagażnik może nie wystarczyć, a ja chce go mieć. [zlosnikz] i zabudować tył bagażnika, a co do wytłumienia to wiem, gdy miałem tubke, to wszystko brzęczało, drgało i ogólnie na tym się kończyło [oczko] .

HO HO HO:)))))

w123 200D 1984 sprzedany

"Kość słonia"

w123 240D 1979

ale już na częściach...

Tytuł:
swój chłop

Z tego co widzę to nie wiesz co to jest bass reflex więc rzeczywiście ciężko będzie pokombinować coś. [cool]

C126 E56

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie pokobinujesz z bass reflexem bo z tego co widzę to nie wiesz co to jest
[cool]
Cytuj:
Z tego co widzę to nie wiesz co to jest bass reflex więc rzeczywiście ciężko będzie pokombinować coś. [cool]

Będzie Ci ciężko coś pokombinować bo nie wiesz co to bassreflex [cool]

Ex W123 200D

swój chłop

Co do bas reflexu to wiem co to jest [oczko] . Jest to otwór, pozwalający wydostać się powietrzu na zewnątrz, zwiększający bass. Ale co wiąże się z bas reflexem, skrzynia musi mieć odpowiednią objętość, którą wyliczmy ze wzoru, aby bas był jak najbardziej efektywny i dobrany. Żeby miało to swoje ręce i nogi, a nie charczało czy lekko dudniło sobie w skrzyni...
Znajomy kupił na allegro głośnik 38 cm - woofer, chciał zabudować bagażnik u siebie w aucie z bass reflexem, po obliczeniach wyszło za zabudowa powinna mieć 500l, żeby grało przyzwoicie.A to już było awykonalne, więc zabudowe zrbił w domu. Głośnik w płytach MDF. Jest to wielkości pralki wszystko, ale objętość skrzyni została dopasowana perfekcyjnie, przy ok 44 hz, okna ledwo już wytrzymują, niżej nie może już zejść bo mogą pęknąć, naprawdę...

w123 200D 1984 sprzedany

"Kość słonia"

w123 240D 1979

ale już na częściach...

Tytuł:
postmajtek

Nie zgodzę się z tobą ani co do skrzyni ani co do okien skrzynia nie musi być aż tak duża jak pralka(ale może) wyliczone z wzoru nie wiem skąd go wziołeś i czego on dotyczy mogę dać ci wzór z visatonu i zobaczysz jak można zrobić pudło po 40 cm sam mam w bagażniku 2 razy 40 cm w jednym bagarzu beczki ,szyby mogą teoretycznie wypaść a praktycznie nie musiał byś mieć generator bas refleks to rzeczywiścię wylot basu ale ma on trochę inny cel niż samo powiększenie basu.

swój chłop

Zgadzam się z przedmówcą, basreflex powoduje przeciągnięcie tego basu, że bas nei jest taki płytki ani dudniący Ale trzeba baseflex, dobrze zestroić, a ztym są ogromne kłopoty, średnica otworu, długość rurki...

Czy do głośnika 38 cm, pudło 40 cm wystarczy?? Wydaje mi się troche za małe, a sam jestem świadkiem, że dopudła wielkości pralki, dobrze wytłumionego(powietrze nie ucieka przez żadną szczelinę, nigdzie nie wieje), jest ono odpowiednie.

A teraz mam pytanie, rozumiem, że w beczce, masz 2 skrzynki?? I w związku z tym jak one CI grają??
Czy masz wyciągnięta apteczkę??
I czy mógłbyś podać, ewentualne obliczenia co do tych skrzyneczek? Żeby miały odpowiednią objętość i do jakich głośników są zrobione?
Bo chce także u siebie coś takiego zrobić i prosiłby o rady, z góry dziękuję.
Pozdrawiam... [usmiech] i nie chce się z nikim kłucić, bo nie jestem najmądrzejszy w tym temacie [usmiech]

w123 200D 1984 sprzedany

"Kość słonia"

w123 240D 1979

ale już na częściach...

Tytuł:
postmajtek

Fakt w beczce nie jest z tym basem za ciekawię.Jeżeli chodzi o pudło to wiadomo że pralki nikt do kufra nie wsadzi.Ja mówilem kąkretnie u mnie zwykła tuba dosyć długa 80cm i dwa głośniki 40cm na sobię podłączone w przeciw fazię jeden na drugim .Daję to dokładnię taki efekt jak gdyby był jeden głośnik w raz większym pudlę w litrach po prodtu jeżeli pudło ma 60l to efekt 120l to dobry sprawdzony sposób gdy nie ma za dużo miejsca.Ale chcąc nie chcąc z kufrem trzeba się pożegnać.No zresztą nie wiem można zrobić zabudowę mam taką zabudowę w 126 wygląda ona tak że powiedzmy pół kufra jest zajętę gra to w miarę dlatego że linie transmisyjne(odpowiednik bas refleksu)skierowane są w dwa wyloty apteczka + schowek.Także nie wiem apteczkę wyjmij bo bez tego ani rusz po zatym musisz mieć bardzo mocny wzmacniacz bo musisz wiedzieć ważną rzecz głośnik nigdy nie charczy dlatego że jest słaby nawet możę mieć 16 cm charczy wzmacniacz .Podczas podgłaszania w pewnym momęcię zaczynasz przekraczać moc tranzystorów i zamiast dżwięk do głośników zaczyna oprócz muzyki płynąć najzwyklejsze w świecie napięcie to właśnię charczenie jak dasz jeszcze troszkę spalisz głośnik co do watt nie wypowiadam się bo to długi temat ,możesz sprawdzić do kiedy twój wzmacniacz czysto gra w następujący prosty sposób weż głośnik wysokotonowy zabezpieczony kondensatorem podłącz tylko go, jakaś muzyka i podgłaszaj aż zaczniesz słyszeć delikatne trzaski zapamiętaj jaki utwór i jakie dane na skalach ,morzesz już podłączyć niskotonowy i sprawdzić.Ok moja jeszcze dobra rada co sam robiłem w beczce wytnij całą olbrzymią dziurę z tyłu tak jak leci apteczka ta górna część wytłoczenia blachy sam tak zrobiłem i fajny efekt to dało pod orginalny wtyłek możesz podłożyć sklejkę gdyby się zapadało jeszcze możesz wykręcić blachę osłaniającą bak bo też nie jest wskazana za wysoką ma krawędż.ok jakbyś jescze coś chciał pisz śmiało doradzę bo sam już nie wiem o czym pisałem bo ten temat to jest naprawdę.

Tytuł:
postmajtek

Podam jeszcze mój sprzęt jak wygląda tak po prostu taki temat a więc
głośniki 4 wysokie tony 4 głośniki w fabrycznych miejscach 4 głośniczki w drzwiach 16 cm (niewidoczne dla oka) ,2 głośniczki bagaż 40cm odtważacz clarion, 1 wzmacniacz 4 kanały tylko głośniki w drzwiach, 1 wzmacniacz 2 kanały tylko bagaż.wszystko robiłem sam nawet najmniejszą drobnostkę.Fajnie gra jest w pożądku dobry efekt dały głośniki w drzwiach bez nich nie było takiego fajnego efektu.

swój chłop

Dzięki serdeczne. wiesz zaskoczyło mnie kilka rzeczy, że jednak w beczce można zrobić coś więcej. Co do wydolności głośnika pod wzmacniaczem to już kiedyś miałem okazję się o tym przekonać. Tubka JBL ok 30 cm. wpierw była podłączona pod bardzo dobry wzmacniacz Magnata. Do tego 2 subwoofery w bagażniku i 4 głośniki w aucie (auto clio). przy podgłaśnianiu powolnym w pewnym momencie, musiałem wyjść z auta, ponieważ bas stał się już nie do zniesienia, był taki potężny...
PO czym został podłączony zwykły wzmachol za 100 zł z supermarketu no i poweidzmy, że już nei grało, a raczej piszczało [szalone] .

Dziękuje za rady bo zaciekawiły mnie bardzo i będę starał się coś w tym celu zrobić w dalszej perspektywie czasu i co zaskoczyło mnie te przeciw fazy, słyszałem o podłączaniu 2 głośników w 1 tubie ( rozumiem, że tak to jest zrobione [usmiech] ), ale nie sądziłem że może dać taki efekt [usmiech] .
Jak już zabiore się za majstrowanie, a nie wcześniej niż na wiosne (bo także robie sam takie rzeczy) to odezwe się o pomoc. Znajomy ma także spore doświadczenie, też mnie zagina jakimiś fazami...a ja ne wiem o co chodzi, ale zawsze lepiej kilka opini usłyszeć [usmiech] .

w123 200D 1984 sprzedany

"Kość słonia"

w123 240D 1979

ale już na częściach...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00