MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 3:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

KLOCKI QCa pisze:

W środowisku weterańskim, które dość dobrze znam, plotkuje się o projekcie jednego rzeczoznawcy z Automobilklubu, który ograniczałby możliwość korzystania z pojazdów zabytkowych (tak jak np. w Niemczech).

coś więcej wiesz na temat "7emek" w Niemczech ?
Cytuj:
Może to tylko plotki, ale ja i moi znajomi broniliśmy się zawsze żółtych tabliczek. [poscig]
Wcześniej czy później ograniczy się prawa właściciela takich zabawek, a ja cenię sobie wolność. [caluswd]
Nie lubię, gdy jakiś pan chcący na mnie zarabiać, mówi mi, co można a czego nie.

Tak masz rację.
Rozmawiałem jednak z DAS o wypłacaniu odszkodowania OC przez ubezpieczycieli posiadaczom samochodów wycyckanych ale na białych blachach. Jako 100% jest traktowana średnia cena sprzedaży w jakimś tam okresie takich samochodow na rynku. Czyli chyba W115 moja jest max warta 2,5 tys. Czyli tyle ile kilka nowych elementów. Aby ubezpieczyć się przed ubezpieczycielem (niezłe nie ?) należy skożystać z opini rzeczoznawcy, który wycenia samochod na tą chwilę. W chwili wystąpienia szkody od takiej kwoty liczy się ubezpieczenie. Oczywiście proces wyceny należy powtarzać (np. co rok czy dwa) a jak wiadomo kosztuje to kilka stóweczek - za tą kaskę można by było sobie zrobić. mały remoncik albo kupić jakiś ASOelement.
Można też ufać, że rzeczoznawca np. PZU wyceni twój samochód czy motocykl zgodnie z ceną rynkową samochodów zabytkowych lub części z ASO ale to długi temat w sądzie.

Podsumowując wg. mnie są dwie drogi realnego ubezpieczenia naszych samochodów:
1. Żółte blachy. Samochód jest wpisany do rejestru i wtedy jest prawie 100% szansa że ubezpieczyciel odda ci kasę na części z ASO.
2. Wycena przez rzeczoznawcę raz na jakiś czas (co stanowi prawie 80% kwoty kosztu rejestracji samochodu na żółte blachy). Taka wycena zawiera dokumnetację samochodu zdjęcia itd.
3. Aby dmuchać na zimne można sobie kupić (upgrade pkt2.) ubezpieczenie prawne DAS to około 250 pln rocznie - wtedy na 100% oddadzą tak żeby było ok. Ubezpieczyciele boją się prawników DAS - jednak jk twierdził przedstswiciel DAS prawktycznie sprawa jest wygrana jak są robione wyceny przez rzeczoznawcow.

Oczywiście w punkcie 1 jest to niebezpieczeństwo że jesteś tak jakby użytkownikiem sprzętu który jest po totalną ochroną (także przed właścicielem) państwa. Uszkodzenie takiego samochodu może nawet jak ktoś by się uparł skończyć więzieniem. etc.....

Za to pkt 2 jest bezpieczniejszy ale kosztowny. W takim razie może np. władze klubu MB/8 mogły by załatwić grupowe ubezpieczenie DAS lub grupowy (czuli zniżkowy) "przegląd" rzeczoznawców.
Powtarzany raz na rok lub coś.

Temat ciekawy, może osobny wątek ?

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"
Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"
Breslauer,

Tytuł:
Klubowicz

Vesa pisze:

Kolega nie pisal chyba o 7, bo te maja raczej wiecej + niz -. Co prawda takiego auta nie mozna uzywac codziennie (do tego w koncu nie sluzy), ale za to mozna miec do kilku aut na 1 tablice, a ubezpieczenie (1 na tablice, a nie auto) jest smiesznie niskie jak na Niemcy. Poza tym odpada TUV i jest nizsza granica wieku (20 lat lub troche mniej). Acha nie placi sie tez podatku drogowego, ktory sporo tam kosztuje.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Vesa pisze:
KLOCKI QCa pisze:

W środowisku weterańskim, które dość dobrze znam, plotkuje się o projekcie jednego rzeczoznawcy z Automobilklubu, który ograniczałby możliwość korzystania z pojazdów zabytkowych (tak jak np. w Niemczech).

Cytuj:
Może to tylko plotki, ale ja i moi znajomi broniliśmy się zawsze żółtych tabliczek. [poscig]
Wcześniej czy później ograniczy się prawa właściciela takich zabawek, a ja cenię sobie wolność. [caluswd]
Nie lubię, gdy jakiś pan chcący na mnie zarabiać, mówi mi, co można a czego nie.

No to hurtem knajpy przecz z zabytkowych budynków [hehe]
Na razie Ustawa traktuje auta tak samo, jak inne zabytki - tylko kasy nie chcą dawać, ale to w sumie też tak samo. [zlosnik]
Tamten Pan chyba będzie musiał najpierw załatwić zmianę Ustawy, i to tak, żeby nowelizacja była zgodna z zasadą równości wobec prawa - wtedy bedzie mógł opracować sobie piękny cennik i kosić, kosić, kosić...

Vesa pisze:
Tak masz rację.
Rozmawiałem jednak z DAS o wypłacaniu odszkodowania OC przez ubezpieczycieli (...)

Na razie mam żółte blachy i ubezpieczenie w DAS.

Vesa pisze:
Za to pkt 2 jest bezpieczniejszy ale kosztowny.

Przypominam, że brak wpisu do rejestru nie oznacza, że samochód nie jest zabytkiem. Tyle, że Konserwator o nim nie bardzo wie. To zresztą tez się w którymś momencie zmieni.

Vesa pisze:
W takim razie może np. władze klubu MB/8 mogły by załatwić grupowe ubezpieczenie DAS lub grupowy (czuli zniżkowy) "przegląd" rzeczoznawców.

Pomysł ciekawy, ale pewnie objąłby wyłącznie Klubowiczów.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
No to hurtem knajpy przecz z zabytkowych budynków [hehe]
Na razie Ustawa traktuje auta tak samo, jak inne zabytki - tylko kasy nie chcą dawać, ale to w sumie też tak samo. [zlosnik]
Tamten Pan chyba będzie musiał najpierw załatwić zmianę Ustawy, i to tak, żeby nowelizacja była zgodna z zasadą równości wobec prawa - wtedy bedzie mógł opracować sobie piękny cennik i kosić, kosić, kosić...

Ooo.... - Czyżby pojawił się fałszywy „Rewizor”?

Ale ten prawdziwy i tak wcześniej czy później nadjedzie i oczywiście także wtedy, gdy nikt się go nie będzie spodziewał – sądząc, że wszystko jest już załatwione.

Wookee pisze:
Pomysł ciekawy, ale pewnie objąłby wyłącznie Klubowiczów.

A to, dlaczego? – „…wszak w kupie siła…” :)

S1

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00