MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 3:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Wookee pisze:
Bardzo się cieszę z przypomnienia postu Mitu,

Też dziękuję :)

Cała przyjemność po mojej stronie! :)

Mitu pisze:
Z tego co ja wiem to poduszka była dostępna dopiero w roku 1981 w modelu W 126 jako opcja, czyli w W 116 pozostała tylko na poziomie testów.

Cóż – bardzo możliwe. Ja cytowałem za : http://macmerc.netium.com.pl/w116/w116.html :)

Ale znalazłem ogłoszenie o sprzedaży takowego:

Mercedes W116 -- Gebrauchte Autos

... W116 Im Luxuspaket für rund 6000 Mark stecken Ledersitze von Momo und Klimaanlage,
Aussenspiegel, Automatik, Tempomat, Antischlupfregelung, ABS, Airbags, ...

Na stronie:

www.i-penize.cz/kfz-datenbank/Mercedes_W116.php

A nawet odszukałem takie zdjęcie: :o

Obrazek

tak więc juz sam teraz nie wiem .... :roll:

S1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Co do ogłoszenia to wiesz jak z ogłoszeniami bywa :roll: :-? .
Co do zdjęcia to jest na nim któryś z modeli ESF (Experimental Safety Vehicles), być może ESF 22. One bardzo przypominały W 116, bo były to wersje prototypowe W 116. ESF, tak jak W 114/115, wykorzystywano do testowania różnych urządzeń, nowinek.
Na zdjęciu które wrzuciłeś jest kierownica, która przypomina tą z W 107 z wąskimi przyciskami sygnału, ale ja nie jestem przekonany, że ta widoczna na zdjęciu ma poduszkę - wręcz przeciwnie, moim zdaniem nie ma. Jest za to coś równie interesującego - automatyczny podajnik pasów, nad którym MB bardzo intensywnie pracował. Miał to być hit na rynek amerykański. Widziałem jak to działało - zrobiło to na mnie wrażenie :P ! Szkoda, że nie weszło to do produkcji, ale obawiam się że byłoby to jedno z bardziej awaryjnych urządzeń i zbyt często poddawano by je "modyfikacjom" :( :x .

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Co do zdjęcia to jest na nim któryś z modeli ESF (Experimental Safety Vehicles), być może ESF 22. One bardzo przypominały W 116, bo były to wersje prototypowe W 116. ESF, tak jak W 114/115, wykorzystywano do testowania różnych urządzeń, nowinek.
Na zdjęciu które wrzuciłeś jest kierownica, która przypomina tą z W 107 z wąskimi przyciskami sygnału, ale ja nie jestem przekonany, że ta widoczna na zdjęciu ma poduszkę - wręcz przeciwnie, moim zdaniem nie ma. Jest za to coś równie interesującego - automatyczny podajnik pasów, nad którym MB bardzo intensywnie pracował. Miał to być hit na rynek amerykański. Widziałem jak to działało - zrobiło to na mnie wrażenie :P ! Szkoda, że nie weszło to do produkcji, ale obawiam się że byłoby to jedno z bardziej awaryjnych urządzeń i zbyt często poddawano by je "modyfikacjom" :( :x .

Zgadza się – to jest ESF. Teraz to odszukałem i sprawdziłem:

= W116-S-Klasse-Forum=

Ale wynika z tego że „airbag” tam jednak jest. I wynika z tego też że seryjnie w 116-tce ich nie było. Tak więc MacKuz będzie chyba musiał poprawić opis W-116 u siebie na http://macmerc.netium.com.pl/w116/w116.html ;) :)

A swoją drogą to z tym automatycznym podajnikiem pasów – to bardzo ciekawa historia! :)

Pozdrawiam :) - S1

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Brawo Panowie BRAWO - tylko więcej takich wątków na naszym forum.

A tak na marginesie S1 i Mitu zbierzcie teraz swoje wypowiedzi do kupy i zrobimy piękny artykuł o bezpieczeństwie w MB.

Gratuluje wszystkie wątki powinny tak wyglądać.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Co do zdjęcia to jest na nim któryś z modeli ESF (Experimental Safety Vehicles), być może ESF 22. One bardzo przypominały W 116, bo były to wersje prototypowe W 116.

Dokładnie tak. [ok]

Obrazek

Obrazek

S1 :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
.
Na zdjęciu które wrzuciłeś jest kierownica, która przypomina tą z W 107 z wąskimi przyciskami sygnału, ale ja nie jestem przekonany, że ta widoczna na zdjęciu ma poduszkę - wręcz przeciwnie, moim zdaniem nie ma.

Co do kierownicy to była montowana zarówno w W116 jak i W107 według mnie to nie ma w niej poduszki, wyglada na normalna kierownice z nielicznej wersji.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
według mnie to nie ma w niej poduszki, wyglada na normalna kierownice z nielicznej wersji.

=KLIKNIJ=

S1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Brawo Panowie BRAWO - tylko więcej takich wątków na naszym forum.

Gratuluje wszystkie wątki powinny tak wyglądać.

Maćku!!! Brawa to należą się Tobie, za to że tyle już lat prowadzisz to forum!!! [brawo]
Za to ja baaardzo Ci dziękuję i gratuluję [ok] :) .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00