MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 10:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

FENIX pisze:
Mitu pisze:
A gdzie mieszkasz? W mieście czy na "obrzeżach"? [zlosnik]

mieszka w centrum Gliwic - miasto z 200tyś mieszkańcami

Bez urazy. Pytam się, bo nie mogę zrozumieć czemu tak mało płacisz.
To w PZU? Pewnie macie inne stawki niż u nas... :-?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3047373
Zadzwonie sobie do link4, oni maja jakis wlasny system wyliczania stawek. Na stare mercedesy ( tak powiedziala pani z ktora rozmawialem) maja teraz preferencyjne stawki. Za swoj samochod zaplacilem 640zl z 40% znizka, nie mam 25lat, samochod zarejestrowany tylko na mnie w Warszawie.

Mercedes C140 500CL '96
Mercedes W124 300CE '87 - Sprzedam niestety
Toyota Land Cruiser HDJ100 '00

Tytuł:
swój chłop

W PZU jest wszedzie tak samo !! ja płace w opcji pół rocznej składka na ten okres z moimi znizkami wynosi (mam 65%) 283 zł na pół roku , w link 4 było o niecale 50 zł taniej !! pojemnosc 3000 cm
acha nie jest wszedzie tak samo jest jakas rejonizacja , tzn. sa jakies kody miejscowosci !!

vin-WBD2100161B476884
http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM
http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
gelanda pisze:
Zadzwonie sobie do link4, oni maja jakis wlasny system wyliczania stawek. Na stare mercedesy ( tak powiedziala pani z ktora rozmawialem) maja teraz preferencyjne stawki. Za swoj samochod zaplacilem 640zl z 40% znizka, nie mam 25lat, samochod zarejestrowany tylko na mnie w Warszawie.

Z rozmowy z operatorką Link4 wynikało, że dla nich starym Mercedesem jest W124, beczek i /8 w ogóle pare miesięcy temu nie mieli w ogóle w bazach danych, i bardzo byłbym zdziwiony gdyby coś się w tej sprawie zmieniło. Poza tym z ich domyślną opcją brania pod uwagę amortyzacji samochodu ciekaw jestem na ile by wycenili 33-letni zderzak do W115... Pewnie po cenie złomu...
A co do W123 300D to ma same zalety
1. Dobrze utrzymany jest bardzo niezawodny, części łatwo dostępne a serwis prosty jak budowa kowadła.
2. Wygodny jak mało który współczesny plastik
3. Piękny, ale to pewnie rzecz subiektywna
4. Duży diesel ma charakterystykę pracy która chwyta za serce - przyjamna elastyczność i muzykalny klekot maszyny która ma duszę i naprawdę żyje.
5. Roczniki sprzed 1980 to faktycznie 50% zniżki w PZU.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

dzwoniłem rok temu do link4 żeby moje kombi tam ubezpieczyć a Pani mi mówi że oni na takie auta mają ceny zaporowe i koszt ubezpieczenie wyszedłby mnie ok. 4.500zł

Ponieważ Link4 nie ubezpiecza aut starszych jak 15lat.... ponoć mieli coś zmienić bo jeszcze 2 lata temu nie ubezpieczali auta starszych jak 10lat...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3047373
Cytuj:
dzwoniłem rok temu do link4 żeby moje kombi tam ubezpieczyć a Pani mi mówi że oni na takie auta mają ceny zaporowe i koszt ubezpieczenie wyszedłby mnie ok. 4.500zł

Faktycznie tak bylo kiedys, bo mi tez powiedzieli co okolo 4000zl, ale teraz cos sie zmienilo, mamy tam ubezpieczone dwie dwudziestoletnie gelendy i za kada placimy cos ok 600zl/rok.

Mercedes C140 500CL '96
Mercedes W124 300CE '87 - Sprzedam niestety
Toyota Land Cruiser HDJ100 '00

Tytuł: Hmm
postmajtek
Awatar użytkownika

Panowie widze że skupiliście sie na jednym wątku tzn na ubezpieczeniu... A czy bylibyście tak uprzejmi i pomogli mi zebrać argumenty które zdecydowanie przemawiają do zakupu tego samochodu?? Musze przekonać ojca liczyłem na waszą fachową pomoc a widze że w większości przypadków zrobił się z tego wątek dla doradców ubezpieczeniowych ;) Z góry dzięki za przedstawienie argumentów za i przeciw które realnie przedstawią zarys kupna tego modelu który pomoże mi przekonać ojca. Pozdrawiam Baz

Tytuł: Re: Hmm
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Baz pisze:
Panowie widze że skupiliście sie na jednym wątku tzn na ubezpieczeniu... A czy bylibyście tak uprzejmi i pomogli mi zebrać argumenty które zdecydowanie przemawiają do zakupu tego samochodu?? Musze przekonać ojca liczyłem na waszą fachową pomoc a widze że w większości przypadków zrobił się z tego wątek dla doradców ubezpieczeniowych ;) Z góry dzięki za przedstawienie argumentów za i przeciw które realnie przedstawią zarys kupna tego modelu który pomoże mi przekonać ojca. Pozdrawiam Baz

Mercedes broni się sam w momencie kiedy się nim jedzie. Jedna jazda testowa i człowiek nie chce wysiadać z takiego auta. Poza tym na chłopski rozum - dlaczego W123 jest w zasadzie jedynym autem z tamtego okresu który obecnie jest nadal regularnie wykorzystywany przez bardzo wiele osób? Ponieważ to auto się [prawie] nie starzeje. A co do reszty... no cóż... jeśli ktoś nie ma serca do klasycznych aut, to może być trudno go przekonać do pełnoletniego auta. Mój ojciec [który w latach 80 sam miał W115] przekonywał mnie do Cinquecento zanim się nie przejechał moją srebrną dzień po kupnie. Pełen nostalgii uśmiech nie schodził mu z twarzy gdy siedział za bakelitowym kółkiem.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Dziękuje za argumenty które pomogą przekonać mi ojca proszę o więcej od wszystkich któzy mogą mi jakkolwiek pomóc. A co do OC to sam pobiegałem popytałem autko jeśli tylko ma ukończone rocznikowo 25 lat ma prawo do 50% zniżki na OC jako wteteran szof potwierdził mi to Pan z inspektoratu pod który podlegam. Jedyne co musze to przedstawić Dowód rejestracyjny w którym będzie widniał rok produkcji :) uff jak się ciesze :) i tam mam wystarczająco bonusów za wiek za to że prawa jazdy tak długo się nie ma hehe. Pozdrowienia dla wszystkich

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Baz pisze:
Dziękuje za argumenty które pomogą przekonać mi ojca proszę o więcej od wszystkich któzy mogą mi jakkolwiek pomóc. A co do OC to sam pobiegałem popytałem autko jeśli tylko ma ukończone rocznikowo 25 lat ma prawo do 50% zniżki na OC jako wteteran szof potwierdził mi to Pan z inspektoratu pod który podlegam. Jedyne co musze to przedstawić Dowód rejestracyjny w którym będzie widniał rok produkcji :) uff jak się ciesze :) i tam mam wystarczająco bonusów za wiek za to że prawa jazdy tak długo się nie ma hehe. Pozdrowienia dla wszystkich

Jesli ma ukonczone rocznikowo, czyli szukaj W123 od 1979 w dol ( albo w gore zalezy jak na to spojrzec ). Dopiero w tym roku przyznali mi znizke na moja MB, takze dowiedz sie dokladnie.

Pozatym jakie argumenty chcialbys uslyszec jeszcze ?
- niezawodne, dobrze traktowana, nie zajezdzana, regularnie wymieniane oleje, filtry i paski, odwdziecza sie niezawodnoscia, stosunkowo niewielkim zuzyciem paliwa. ( 10 litrow ON to nie jest wiele jak na samochod klasy wyzszej )

- komfort jazdy ... chyba nei trzeba duzo mowic, wystarczy sie przejechac

- czesci zamienne latwo dostepne

- no i cos czego nie bedziesz chcial zamienic na nic innego, dobrze utrzymana, wypastowana, swecaca czystym chromem, przyciaga uwage kazdego

Czy cos jeszcze potrzeba?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Kolego, trudno o argumenty za 300D nie znając egzemplarza. Możesz trafi na złoma, który będzie palił 20 litrów ropy i nie będzie odpalał nawet w chłodniejsze lato. Możesz trafic na wóz "po remącie" lub po remoncie. Ten pierwszy będzie kosztował coś pomiędzy 2 a 4 tyś i będzie ruiną, zrobioną na odwal się. Ten drugi powinien kosztowac 8-12 tyś. Jeżeli masz taki budżet, to:
1. 300D to mocny i niezawodny silnik, 88PS daje radę z tak dużym autem,
2. spalanie w mieście to około 10-11 litrów, na trasie można zejś do 8,
3. ubezpieczenie: taka sama stawka będzie dla 240, tylko 200 będzie tańsza, ale to w porównaniu do 300D wół,
4. prędkośc podróżna to 120 - 130 bez wstydu i chmury dymu. bez szkody dla silnika,
5. dobre wyciszenie i dzięki piątemu cylindrowi lepsza kultura pracy, do tego niepowtarzalny dźwięk dieselka - jakże inny od 200/240D,
6. doskonale spisuje się z automatyczną skrzynią biegów,
7. mając 300D nie jesteś zawalidrogą w mieście.

Ale:
1. przy obecnej cenie ropy wybrał bym 230E + lpg, większa frajda i ekonomia,
2. diesel zawsze będzie głośniejszy od benzyny, droższy w naprawach, częściej trzeba robic serwis,
3. zakup diesla wiąże się z większym ryzykiem, a przebiegi 200 - 300 tyś km to bajki - nikt nie kupuje droższego diesla, aby jeździc nim 10 tyś rocznie, poza tym diesle często jeździły na taxi.

A tak w ogóle to zdecyduj sam! [hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
1. przy obecnej cenie ropy wybrał bym 230E + lpg, większa frajda i ekonomia,

Benzyna ma tylko jedną poważną wadę - zdecydowanie nie przypomina budową kowadła. Jak ktoś już kiedyś słusznie zauważył, diesel jak już odpali i będzie dostawał palifo oraz wozduch, to dojedzie. Benynka, to sporo różnych podcisnień, przewodów i innych duperelek.

Bukol pisze:

[ok] i tylko (powtórzę się) do wyboru weź kogoś, kto się na tym zna.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

tak na marginesie kto jest z okręgu katowickiego Gliwice, Rybnik, Katowice i się "ZNA" i byłby chętny ew wnikliwie pooglądać ze mną jeśli coś mnie poważniej zainteresuje??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
przebiegi 200 - 300 tyś km to bajki - nikt nie kupuje droższego diesla, aby jeździc nim 10 tyś rocznie

No nie do końca tak – zdarzają się nawet z (udokumentowanym i prawdziwym) przebiegiem poniżej 100 tyś km!

Bukol pisze:

Tak będzie najlepiej ;) – popieram!

S1 :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
300D to mocny i niezawodny silnik, 88PS daje radę z tak dużym autem

Przepraszam, ze nie na temat, ale tak sie czesto zastanawiam gdy widze cos takiego, dlaczego czasem niektorzy (nie bierz sobie tego do serca Bukol, ze akurat na Ciebie padlo [ok] ) uzywaja oznaczenia jednostki "PS" zamiast "KM"...

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00