MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 11:19 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Temat będzie się przewijał przez forum do upadłego, i z tego co widzę każda dyskusja będzie prowadziła do takiej różnicy zdań. Kłótnie forum nie służą, proponuję zrobienie FAQ n/t instalacji i eksploatacji gazu w W114/W115/W116/W123, i jeśli ktoś będzie potrzebował informacji, to tam je znajdzie. Roztrząsanie milionowy raz kogo stać, a kogo nie, i co się z tym wiąże, nie jest wcale miłym wydarzeniem na tym forum.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
kruszyn pisze:
hehe taki gaz a tyle ,,smrodu,, robi na forum :) moze podarujmy sobie opinie na temat oplaca sie nie oplaca ... dobre czy zle... smierdzi czy nie smierdzi... jezeli ktos nie chce nie lubi nie ma ochoty niech nie zaklada... i da spokoj ludziom ktorzy to robia bo to ich sprawa. I nawet jezeli gaz podrozeje 10x to bedzie ich problem ... taka moja prosba bo mi juz tez to cisnienie podnosi....a forum chyba nie jest od tego ... :-?
OK?? ;)

To dobre jest [cool] W związku z Twoimi sugestiami najlepiej tematu LPG nie poruszać na forum wcale [zlosnik] Ja jestem za [oczko] [cool] [zlosnikok]

Hmm nie o to chodzi niedawno zaczalem temat gazu i bylem bardzo zadowolony bo bardzo duzo sie dowiedzialem i bardzo mi to pomoglo i cieszylem sie ze nie nie zrobila sie z tego postu pogadanka taka jak tutaj teraz... tylko techniczne rady. Nie mozna tak ??? I to na tyle nie mam nic wiecej do powiedzienia :D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Ceny LPG dopiero pójdą w górę. Podobno należy się spodziewać poziomu "zaporowego". Nie mogę się doczekać, kiedy posiadacze kuchni zaczną sobie pluć w twarz

Bo właściciele diesli juz dawno padli na zawal serca [zlosnik] jak zobaczyli cene ropy

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
swój chłop

Do przeciwnikow gazu jeżeli chcecie sobie jeżdżic na pb to sobie jeżdżijcie i dajcie spokój tym którzy chcą się czegoś o gazie dowiedzieć bądż mają jakieś pytanie. Aha i najpierw trzeba mieć trochę pojęcia o tym czy jazda na gazie szkodzi czy nie a nie kierować soię wiedż znajomego mechanika bądż innego speca który sam o tym pojęcia nie ma ale teorie swoje to głosić lubi. Ktoś chce założyc lpg niech sobie zakŁada a jak ktoś sobie chce jeżdżić na pb i go na to stać niech jeżdżi. Wolnoć Tomku w swoim Domku.

C126 E56

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Czasami zastanawiam sie czy pojawi sie kiedys kolor szary, mianowicie:

1) Przeciwnicy gazu doprowadzaja do szalu tych co gaz maja lub chca zakladac. Proponowalbym sie troche rozluznic, przeciez to nie za Wami smierdzi kapusta czy ziemniakami, jest mi to obojetne juz czym. Kazdy ma prawo zrobic ze swoim MB co bedzie chcial, a nawet zalozyc instalacje do W140 600 SEL.

2) Zwolennicy gazu strasznie sie napinaja i zaczynaja obrzucac blotem przeciwnikow. Tez bym wyluzowal, bo sorry ale z ktorej strony by na to nie patrzec, to zakladajac gaz do samochodu zabytkowego jest dla mnie pewna profanacja, a tym bardziej kupowanie silnika o pojemnosci min 4.5 litra z mysla: " Jak tylko dorwe go w swoje lapy to go zagazuje " Ale .. jezeli to jest jedyny sposob na spelnienie swoich marzen to .. wolnosc Tomku ...

Jest tylko jedno zasadnicze pytanie, na ktore chyba nie ma odpowiedzi :

Lepiej kupic samochod zabytkowy i go zagazowac i jezdzic nim codziennie, czy mzoe lepiej wstawic go do garazu wyciagac w weekendy utrzymac w stanie oryginalnym, a na codzien jezdzic czyms na co nas stac [szalone]

Moja odpowiedz brzmi, opcja numer 2 pasuje mi bardziej, przynajmniej bedziesz mial satysfakcje z tego ze nic nie robisz na sile. [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Sebian pisze:
Ceny LPG dopiero pójdą w górę. Podobno należy się spodziewać poziomu "zaporowego". Nie mogę się doczekać, kiedy posiadacze kuchni zaczną sobie pluć w twarz

Bo właściciele diesli juz dawno padli na zawal serca [zlosnik] jak zobaczyli cene ropy

No ja padlem dokaldnie 5 dni temu jak zajechalem i zobaczylem cene 3.65 [szalone]

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Sebian pisze:
Ceny LPG dopiero pójdą w górę. Podobno należy się spodziewać poziomu "zaporowego". Nie mogę się doczekać, kiedy posiadacze kuchni zaczną sobie pluć w twarz.

Gospodarka jest jak balon z wodą - uciśniesz z jednej strony, to wyjdzie drugą. Polak potrafi, i zobaczysz, że jeśli zostanie zablokowana możliwość legalnego jeżdżenia na niedrogim paliwie, to upowszechni się jakieś nielegalne lub półlegalne rozwiązanie, przy którym wady LPG to pikuś, i dopiero będziesz sobie rwał włosy z głowy co ludzi porobili z tymi samochodami. Może się np okazać, że za rok na ulicach powszechnym zapachem będzie smażalniczo-kuchenny, albo zostanie wymyślone jakieś jeszcze gorsze świństwo [teraz strzelam - przepracowane oleje i smary przemysłowe zmieszane z denaturatem? stacje na których można tankować holz-gaz?], byle tylko tanio jeździć. Tak właśnie doprowadza się do zdziczenia całego kraju i stosunków gospodarczych w nim panujących.

Ostatnio zmieniony czw kwie 14, 2005 3:01 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pewnie też powiecie że ja taki i taki, ale powiem wam tak: Gaz kto chce niech sobie zakłada....

Ja mam założony w mojej W123C i nie żałuję...
Co do tego czy kogoś stać czy nie powiem wam tak...
Stać mnie a i tak jeżdze na gazie i
wbijam w to ze ktos mi mowi po co mi gaz...

To co zaoszczedze moge wlac o baku mojej kochanej W110 i sobie pojezdzic nie zwazajac ile mi spali.. jakbym ja zagazowal- to owszem sam bym sie za jajka powiesil bo bylaby to czysta profanacja i swietokractwo....
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiecie patrze ze ciagle sie wyklucacie : bo gaz taki a sraki. przeciez to nie o to chodzi...

PROSZĘ WYLUZUJCIE I ZEJDZCIE Z SIEBIE NAWZAJEM TO JES FGORUM MIŁOŚNIKOW MB (POWINNO NAS TO JEDNOCZYĆ) A NIE FORUM DYSKUSJI NAD LPG!!!!!

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Klubowicz

Sebian pisze:
Ceny LPG dopiero pójdą w górę. Podobno należy się spodziewać poziomu "zaporowego". Nie mogę się doczekać, kiedy posiadacze kuchni zaczną sobie pluć w twarz.

Nie kracz Sebian, bo bedziesz musial kupic kuchenke elektryczna [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jezu ludzie nie mozecie wyluzowac ???? kogos auto to moze z nim robic co chce...... o ile jeszcze moge zrozumiec przeciwnikow instalek typu''sruba"-bo takie instalik powoduja czsem pewne niedogodnosci-usterki to juz nie moge zrozumiec jak ktos sie krzywi na 4 generacje -wtrysk gazu!.Na gazowanie nawet S 600 na 4 generacji-ja nie mam nic przeciwko....tam juz nie ma mozliwosci trucia spalinami czy jakies inne atrakcje.....Poza tym niska emisja spalin!.Poza tym apelkuje ludzie jak ktos chce to niech gazuje to przxeciez jego autok.Przeciez jak ja kupie sobie auto to moge je spalic -pociac lub rozkrecic na czesci nie? Przeciez jest MOJE! [oczko]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
(..)Kłótnie forum nie służą, proponuję zrobienie FAQ n/t instalacji i eksploatacji gazu w W114/W115/W116/W123, i jeśli ktoś będzie

Jakby co, to takie FAQ dawno temu popelnil niejaki Hatti, ktory oparl sie na wlasnym doswiadczeniu gazowym (w126 280se)
FAQ nt. LPG
Do tego mozna dodac odp. jak zalozyc instalacje IV gen. do KE-jeta (SGI i KE-jet; trza byc zarejestrowanym - ale moze jutro wrzuce do na www), wspomniec ze nalezy miec porzadek z silnikiem (glownie chodzi o elektryke, ale i o caly uklad podcisnienia), i juz.
A nade wszystko wybrac DOBRY zaklad, ktory nie bedzie niepotrzebnie wiercil dziur gdzie nie trzeba, usuwal elementow ktore producent przewidzial ze maja byc, gdzie sklad mieszanki ustawia na analizatorze spalin a nie na oko (i jedz pan stad [hehe]), zaklad ktory rozsadnie dobierze czesci do instalacji (i np. nie bedzie montowal bunkra, skoro sa lepsze - ale i drozsze - rozwiazania)i po problemie.
Ot i cale FAQ [hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

drwal pisze:
forma "beton" zostala uzyta w cudzyslowie, czyli ze nie nalezy ja brac doslownie, jesli tego nie rozumiesz to ci przetlumacze, jako cos skostnialego, zatwardzialego w swoich przekonaniach, nie dajacego sie przekonac itd
swoim postem powierdzasz to w 100%
tak na marginesie maluszka juz mam i teraz mam starego mercedesa z paliwozernym silnikiem. wiec mam zamiar wstawic gaz czy ci sie podoba czy nie. i gucio mnie obchodzi co o tym myslisz, bo jest to MOJ MERCEDES.
pozdr

Faktycznie, guzik mnie obchodzi jakie barachło chcesz zrobić z samochodu i nie o tym pisałem. Jezeli o mnie chodzi, to do swojej beczki możesz nawet załozyć pedały i łańcuch - będziesz miał tanio.
Nie nazywaj mnie tylko betonem, koleżko, bo tylko fakt że, jestem moderatorem powstrzymuje mnie od napisania co myślę o tobie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

art pisze:
Do przeciwnikow gazu jeżeli chcecie sobie jeżdżic na pb to sobie jeżdżijcie i dajcie spokój tym którzy chcą się czegoś o gazie dowiedzieć bądż mają jakieś pytanie. Ktoś chce założyc lpg niech sobie zakŁada a jak ktoś sobie chce jeżdżić na pb i go na to stać niech jeżdżi. Wolnoć Tomku w swoim Domku.

WeebShut pisze:
Jest tylko jedno zasadnicze pytanie, na ktore chyba nie ma odpowiedzi :

Lepiej kupic samochod zabytkowy i go zagazowac i jezdzic nim codziennie, czy mzoe lepiej wstawic go do garazu wyciagac w weekendy utrzymac w stanie oryginalnym, a na codzien jezdzic czyms na co nas stac [szalone]

Moja odpowiedz brzmi, opcja numer 2 pasuje mi bardziej, przynajmniej bedziesz mial satysfakcje z tego ze nic nie robisz na sile. [zlosnik]

Wlasnie kazdy ma prawo jezdzic na czym chce, a nawet jak ktos nie ma takiego prawa to sam je sobie przyznaje (olej opalowy :roll: ). A poza tym to nie tylko kwestia co szkodzi, a co nie, tylko rowniez kwestia przekonan i tego co sie lubi, a co nie :roll: .

Wybieram opcje numer dwa, tak jak Weebshut. Jak mam za co nalac do zbiornika to nalewam, a jak nie to korzystam z uslug komunikacji miejskiej ;) (tez odplatnie [zlosnikhihi] ).

AMG pisze:

Tylko, ze benzyna tez zdrozala i to znaczaco...

Stawros pisze:
Nie nazywaj mnie tylko betonem, koleżko, bo tylko fakt że, jestem moderatorem powstrzymuje mnie od napisania co myślę o tobie.

A ja myslalem, ze jeszcze kultura osobista i/lub dobre wychowanie :roll: .

Czy nie sadzisz, ze wystawiasz sobie nienajlepsze swiadectwo jako moderator poprzez takie wypowiedzi :-? ?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Jak jeszcze raz ktoś napisze, że mu się coś zwrociło kilka razy, to chyba se też założe, bo zaraz się okaże, że to nie oszczędność, a czysty zysk.

Nie bardzo też rozumiem, że cena instalki dla kogoś nie gra roli, a 14 litrów benzyny to za duże koszty.

[zlosnik] Instalacja LPG i kabelki w SEC kosztowała mnie 2300zł w sierpniu zeszłego roku. SEC spala:
paliwa 11-16/100 km w cenie ok. 4 zł = 44 - 64 zł
gazu 14-20/100 km w cenie 1,7 zł = 23,8 - 34 zł
różnica wynosi 20,2 - 30 zł
2300 zł / 20,2 zł to zwrot po 11400 km jazda tylko w trasie
2300 zł / 34 zł to zwrot po 6800 km jazda tylko w mieście
Reasumując jeżeli jeździsz tylko w mieście to po 2-3 miesiącach masz instalację za darmo i zaczynasz zarabiać ok. 800zł misięcznie. Jedni robią 3-4 kkm miesięcznie podziwiając krajobrazy, a inni wtedy siedą w domach przed TV [szalone] [zlosnik] Taka jest prawda. :oops:

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

P.S.

Jest przyjemniej zatankować do pełna gazu za 150 zł
niż paliwa do pełna za 350 zł, a kilometrów zrobić o jakieś 20% więcej. [oczko]

Pozdrawiam!

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00