MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 7:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Swoja BABA

takiego kolesia to tylko...[bity] [lanie]
chcesz cos kupic... a tu ci taki przyjdzie, oczywiscie przelicytuje... wygra aukcje... po czym nie zaplaci...aukcja zostanie wystawiona na nowo dopiero za jakis czas... a ty moglbys miec juz to cos w domu
to samo dotyczy sprzedajacego... tez moglby miec wczesniej kase...
pozatym nie najadl by sie tyle stresu.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

phill pisze:
takiego kolesia to tylko...[bity] [lanie]

A ja bym jeszcze "z buta" poprawił ;) [zlosnik]

Tytuł: tak.........
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja tez padlem ofiara takiego oszusta - ponad 300 zł w plecy .... koles mial z 60 - pozytywow -( 0 negatywu) i nic nie zapowiadalo na to by to byl oszust .... postanowil jednak zrobic przekret... cale szczescie - aukcje sa ubezpieczane - do Kwoty 300 zł ..

dostalem po kilku miesiacach - zwrot wiekszej czesci sumy... sprawa oczywiscie trafila na policję - ,ale nie dostalem informacji by go zlapali. - Najwiekszy minus allegro - to to ze nie wiadomo - kim jest osoba od ktorej kupujemy towar - i nie mozemy tak naprawde zaufac na 100% ( jedyny sposob -- to albo nie brac udziualu w licytacji - albo zaryzykowac. - Nigdy nie wiadomo co drugiej osobie do łba strzeli ( no chyba by kupowac osobiscie) ..

http://allegro.pl/show_user.php?uid=1465521

link do mojej felernej aukcji

sama idea aukcji zla nie jest - gdby tylko ludzie byli bardziej uczciwi...
ja przez aukcje kupilem pol mojego meska - i to za grosze w super stanie... ;-)
Pozdrawiam

MB Silesia Club Poland

www.mb.slask.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Faktycznie poziom allegro zdecydowanie spada, zawsze trzeba oczywiście mieć (i miałem) oczy szeroko otwarte, ale dawniej nie było numerów takich, że ktoś czegoś nie dopisywał do aukcji, a jakies pół roku temu kupiłem palma (przyznaje bardzo tanio) i wszystko git, tylko ze gość nic nie wspomniał, że system jest po francusku, a mi do głowy nawet nie strzeliło, żeby się zapytać (tym sposobem wzbogaciłem swoją wiedze o kilka francuskich słów ;-) ) i przecież negatywa takiemu nie wystawisz, bo nie nakłamał, był miły wszystko co powiedział było prawdą itp...

PS.
Wytłumaczcie mi jakim cudem u tego HEMICUDA tyle naciagnietych ludzi, przciez jakbym zobaczył u gościa którego aukcję wygrałem komentarz w stylu "uwaga złodziej" to w zyciu nie wyslalbym mu ani grosza.

PS 2.
Jak to jest z tymi ubezpieczeniami aukcji, jakie warunki trzeba spełnić itp...

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
and6412 pisze:
Faktycznie poziom allegro zdecydowanie spada [..]

PS.
Wytłumaczcie mi jakim cudem u tego HEMICUDA tyle naciagnietych ludzi, przciez jakbym zobaczył u gościa którego aukcję wygrałem komentarz w stylu "uwaga złodziej" to w zyciu nie wyslalbym mu ani grosza.

PS 2.
Jak to jest z tymi ubezpieczeniami aukcji, jakie warunki trzeba spełnić itp...

Dobra dobra - na Allegro ZAWSZE tak było [no może pomijając pierwsze 2-3 miesiące od momentu powstania]. Na aukcjach ludzie pisali pół prawdy jeśli towar miał jakieś wady, a wielu sprzedawców uważało, że wpłata za towar uiszczana z góry jest zaproszeniem do niewysłania towaru. Naoglądałem się na Allegro już bardzo wielu sytuacji - palmtopy z zachodu które nie mają polskiego softu to klasyka, ludzie się na to nacinali od zawsze, i są nacinani nadal. Generalnie przed zalicytowaniem należy wykorzystać do MAXIMUM możliwość zadawania pytań sprzedawcy. Jeśli kupujemy coś grubego dobrze jest zablefować n/t odbioru osobistego albo sporządzenia pisemnej umowy kupna-sprzedaży, zapytanie o rejestrację tej umowy w US też często mocno miękczy kolana przyszłym oszustom.
A co do ludzi którzy kończą kariery ze stosem negatywów, podam Wam 2 przykłady które znam, a które odbiegają od stereotypu oszusta. Pierwszy to koleś któremu kiedyś coś sprzedawałem. Towar odebrany, kasa zapłacona, wszystko fajnie. Jakiś czas później na Allegro rozeszedł się dym, że koleś ma sporo pozytywów, a teraz zbiera negi, do tego stopnia, że mu konto zablokowali. Czytam negi - koleś przestał odbierać przesyłki. Miałem znajomego w tym mieście [chyba to było Kłodzko], poprosiłem, żeby się zainteresował. Pojechał pod wskazany adres, gdzie od żony kolesia dowiedział się, że ten zginął w wypadku samochodowym :(
Drugi przypadek - mój kolega [szwagier mojego długoletniego znajomego]. Miał sklep z akcesoriami GSM we Wrocławiu, ale najwięcej sprzętu się sprzedawało poprzez Allegro. Biznes się rozkręcał, pozytywy sypały sie setkami. Zatrudnił pracownika który pomagał mu w sklepie [przynieś podaj pozamiataj]. Szefu kiedyś wpadł na pomysł, że pojedzie z żoną na narty do Zakopca, bowiem był już trochę pracą przemęczony, a była nadwyżka kaski do wydania. Sklep zamknięty dla klientów, w środku tylko pracownik obsługujący sprzedaż Allegro. Jak po tygodniu koleś wrócił, konto na Allegro zablokowane, negów 70, 40 przesyłek wróciło spowrotem, ogólny pogrom. Młody połowę przesyłek zaadresował do samego siebie ["adresat to chyba ten co adresuje, nie?"], a reszta klientów dostała co innego niz zamówiła. Sklep zamknięty, bo z samych miejscowych klientów nie wyżyje, a na Allegro zakończył karierę jako spory oszust - 1sze miejsce na liście biskupich negatywów, bez możliwości wytłumaczenia się.
Hemi_Cuda to dzieciak, pamiętam jak się z nim kontaktowałem bo byłem zainteresowany tym co sprzedawał [nie pamietam juz co to było], jak i również jego nickiem [Hemi to fajne autko]. Koleś mi odpisał, że ma 15 lat i nie ma HemiCudy tylko rower górski. Allegro mój sygnał wtedy chyba olało.

pozdrawiam i powodzenia na aukcjach :-)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

PS.

popostu - koles mial 60 pozytywow - w momencie w ktorym - dokonywalismy tranzakcji . Wystawil kilkanascie przedmiotow za jednym razem naprawde jestem ostrozny - i Nic nie wskazywalo na to by był to oszust !!!
forma płatności był przelew na konto... telefon kupowalem zaraz przed swietami.. wyslalem mu jescze kilka maili - z zapytaniem co jest - i jeszcze mi odpisal ,ze wyslal towar - wyjechalem na sylwestra w gory - po powrocie zobaczylem z 10 - negatywow ... na jego koncie - i (konto zablokowane) bardzo malo sympatyczna niespodzianka..)

PS 2.
Jak to jest z tymi ubezpieczeniami aukcji, jakie warunki trzeba spełnić itp...[/quote]

ubezpieczenie jest wyplacane od kwoty 50 do 300 zł tzn jesli kupisz cos za 1000 zł i wtopisz.. to dostaniesz tylko 300 jesli natomiast kupisz ponizej 50 zl - to nie dostaniesz nic ... jest szereg warunkow ktore musisz spelnic - np ilosc dni od ostatniego logowania sprzedajacego itd - dokladnie mozesz to przeczytac w pomocy allegro ( ktora aktualnie sie nie ładuje :/) musi uplynac jakis czas - chyba 30 dni od konca zakonczenia aukcji ... ( daja czas na dogadanie sie stron..) sprawe musisz zglosic na policji ! wypisujesz formularz na stronie allegro ( formularz ubezpieczeniowy) podajesz dokladne dane - czyli nr aukcji - jaki jest powod Twojego niezadowolenia - czy przedmiot przyszedl niezgdony z opisem - czy poprostu nie przyszedl itd... wpisujesz nr KW ( nr sprawy ktory ci podaje pan Policjant na komisariacie)dokladnie opisujesz sprawe, mozesz dolaczyc tresc korespondencji. Po wypelnieniu formularza znow czekasz ....( 30 dni) ( allegro w tym czasie niby - kontaktuje sie ze sprzedajacym i policja.... ( wyslaja Ci maila - ze Ok - przyznaja ci kaske , albo ze nie przyznaja :-) ) jesli przyznaja - to drukujesz formularz ktory wczesniej wypelniles ... podpisujesz sie pod nim - xerujesz swoj dowod osobisty .. dokladasz oryginal dokonania przelewu!! ( z banku) i Tu uwaga ! jesli kupiłeś przedmiot np za pobraniem ! TO NIE MASZ SZANS NA ZWROT KASY Z ALLEGRO! (allegro nie akceptuje potwierdzenia wplaty z poczty)
no i po upływie kolejnego mesiaca - dostajesz kase...

tak to mniej wiecej wyglada.. ale dziala... - Troche dlugo to trwa ( albo mozna powiedziec ze bardzo dlugo - ale kase zwracaja...

MB Silesia Club Poland

www.mb.slask.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00