MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 7:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Można jeszcze zamontować radyjko nowoczesne, ale w stylu "retro" - są takie radyjka. Ewentualnie prostsze modele Beckera lub Blaupunkta, takie aby do wnętrza pasowały. Osobiście nie widzę za bardzo we wnętrzu 107 czy /8 współczesnego radyjka z kolorowym pulsującym wyświetlaczem, z wulgarnym podświetleniem itp - cholera, to mi nawet do 124 nie pasuje.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Można jeszcze zamontować radyjko nowoczesne, ale w stylu "retro" - są takie radyjka.

Masz jakies przykłady? Chodzi mi też o to, żeby nie był to styl retro a'la Chrysler PTCruser, bo to jest pomieszanie z pogmatwaniem ;-)

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Bukol pisze:
Można jeszcze zamontować radyjko nowoczesne, ale w stylu "retro" - są takie radyjka.

Masz jakies przykłady? Chodzi mi też o to, żeby nie był to styl retro a'la Chrysler PTCruser, bo to jest pomieszanie z pogmatwaniem ;-)

Teraz nie mam czasu szperać po sieci w poszukiwaniu fotek, ale widziałem jakieś radyjko baaardzo proste: panel gładki coś jak stal szczotkowana, dwa pokrętła i wyświetlacz - do tego nowoczesna elektronika, wyjścia na wzmacniacze itp, nie pamiętam niestety kto to robi :oops:

PS - styl "retro" a'la PT Cruiser to (sam się zmoderuję).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hi Andrew

Z tego co widziałem to PIONEER wypuścił taką serię, o której mówił Bukol. Front w INOX'ie 2 gały i display. Tylko może być problem z dostaniem takiego sprzętu na rynku wtórnym (jest nowy [usmiech] ). Cena chyba będzie wyższa niż 1kzł :cry:

Popatrz na najnowsze modele PIONEER'a a nuż Ci się spodoba.

Co do jakości dzwięku oferowanej przez tą firmę to but spada. Trochę tych radyjek miałem i PIONEER'a cenię najwyżej - co nie znaczy, że reszta to badziew [zlosnik] .

Pozdrawiam

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Chcecie inne radio niż seryjne - jedynie DENON :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Bukol pisze:

Jutro postaram sie zamiescic zdjecie radia Sony z zeszlorocznej "kolekcji" idealnie pasujace do czerwono podswietlonych pokretel W123, Wiec sam zobaczysz czy bedzie pasowac tez u Ciebie. Pozdrawiam :)

Tytuł: hmmm
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
and6412 pisze:
Bukol pisze:

Otwieram Old Car Trader'a i na jednej z pierwszy stron widzę reklamę firmy http://www.custom-autosound.com/ - coś mi mówi, że nie są to tanie rozwiązania, i nie są przeznaczone bezpośrednio do MB, choć pewnie coś dałoby się zaadaptować. Tak czy inaczej - jest to przykład który powinien rozbudzić odrobinę wyobraźnię i pomysłowość.
Ja jednak trzymałbym sie wersji z wydelegowanym panelem. Rozmawiałem z moim znajomym od car-audio, i mówi, że takie przeróbki są wykańczane na 2 sposoby. Albo z przedniej ścianki kadłubu radia wymontowywane jest złącze, i przez powstałą szczelinę puszczana jest taśma, która dalej w aucie biegnie tak jak pozwalają na to warunki [w kadłubie taśma kończy się tam gdzie fabrycznie lutowe są końcówki idące do złącza]. Wygląda to mało elegancko, ale jest mało czasłochłonne [a więc niedrogie]. Wersja lepsza polega na puszczeniu taśmy w obudowie radia i wyprowadzenie jej z tyłu. Pozwala to na skontruowanie i zamontowanie plastikowej zaślepki która zasłoni przednią ściankę kadłubu radia [w zaślepce wedle potrzeb wycinana jest dziura na CD lub kasetę]. W niektórych przypadkach [kiedy diody podczerwieniu znajdują się w kadłubie, a w panelu jest tylko "okienko" przez które przechodzi światło] montuje się dyskretnie przekaźniki IR wyprowadzając łącze podczerwieni na konsolę główną - nie jest to specjalnie drogie, a bajerancko pozwala sterować "niewidzialnym" radiem za pomocą pilota [wygodne gdy panel radia jest właśnie w osłonie przeciwsłonecznej - nie trzeba nią machać, odchylać, itd żeby np przyciszyć dźwięk]. Przekaźnik IR jest zabawką za 20zł którą każdy lepszy elektronik amator potrafi sklecić.

pozdrawiam

Tytuł: Re: hmmm
kombatant
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Otwieram Old Car Trader'a i na jednej z pierwszy stron widzę reklamę firmy http://www.custom-autosound.com/ - coś mi mówi, że nie są to tanie rozwiązania, i nie są przeznaczone bezpośrednio do MB, choć pewnie coś dałoby się zaadaptować.(...)

Powiem Ci, że rewelacja [zlosnik] i nawet nie takie drogie (średnio ok. 150 USD), tylko ze kazde ma wyrypane logo PONTIAC itp. ;-) Ale jednak mi też bardziej podoba się rozwiązanie z instalacją ukrytą.

PS.
Czy konstruowanie tego zastępczego panela rozwiązuje sie jakoś profesjonalnie, czy poprostu bierzemy kawałek pleksi i tubke kleju?

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł: Re: hmmm
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
and6412 pisze:
TrickyKid pisze:
Otwieram Old Car Trader'a i na jednej z pierwszy stron widzę reklamę firmy http://www.custom-autosound.com/ - coś mi mówi, że nie są to tanie rozwiązania, i nie są przeznaczone bezpośrednio do MB, choć pewnie coś dałoby się zaadaptować.(...)

Powiem Ci, że rewelacja [zlosnik] i nawet nie takie drogie (średnio ok. 150 USD), tylko ze kazde ma wyrypane logo PONTIAC itp. ;-) Ale jednak mi też bardziej podoba się rozwiązanie z instalacją ukrytą.

PS.
Czy konstruowanie tego zastępczego panela rozwiązuje sie jakoś profesjonalnie, czy poprostu bierzemy kawałek pleksi i tubke kleju?

No nie wiem gdzie widziałeś 150USD, ja wchodzę na cennik i widzę ceny od 159 do 529$, z przewagą tych ponad 200$. Dodatkowo dycha zielonych jeśli potrzebujesz coś nietypowego - więc podejrzewam, że zamiast logo amerykańskiej marki mogliby Ci nadrukować nawet "MB Audio - Andy limited edition" :-D

A co do panela - jeśli profesjonalnie znaczy dla Ciebie tyle co "przemysłowo" to zapomnij - to są przeróbki rzemieślnicze a nie fabryczne. Wszystko zależy od staranności osoby która będzie to robić. Wątpię by używano do tego plexi, choćby dlatego że przy małych grubościach jest krucha, a wycinanie zamkniętych profili [na CD lub kasetę] byłoby niezłą mordęgą [wyciąć coś w plexi metodą kontaktową bez jej stopienia jest niezłą sztuką]. Płytka z plastiku takiego jak zaślepki stosowane do maskowania dziury na radio w aucie - odpowiednio przycięta, pomalowana, i wetknięta [przyklejona] w ramkę w przedniej ściance kadłuba - to chyba optymalne rozwiązanie . Obudowa blaszana na cały kadłub też jest możliwa do wykonania w warunkach domowych [poszukaj w necie np opisów samodzielnego budowania sprzętu hi-fi, wzmacniaczy lampowych - tam są działy typu "jak zrobić obudowę"].

pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00