zrobili podobnie jak w DE, tam auto też musi mieć OC, z tym że u nich jest możliwość czasowego wyrejestrowania a u nas nie
kupiłem sobie lawete do remontu z zatrzymanym dowodem rej
zrobiłem kpl remont, zrbiłem przegląd, i poszedłem do wydziału komunikacji u mnie w DDZ, postałem sobie 2h w kolejce i pani powiedziała mi że musze jechać do Świdnicy (bo tam kupiłem lawete) i odzyskać dowód, ok, pojechałem
pani w świdnicy spytała na wstępie czy mam OC, uśmiechnąłem się mówiąć NIE, na to pani powiedziała że wyda mi dowód ale wyśle jakieś pismo do wawy i zapłace 3000zł za brak OC !!!
podziękowałem, poszedłem do znajomego , wykupiłem OC i wróciłem do Świdnicy, pani zabrała mi kartke z przeglądów mówiąc, że oni muszą mieć oryginał i tp, powiedziałem żeby sobie to skserowali, i zrobili potwierdzenie z oryginałem, lecz pani zaprzeczyła "wyganiając" mnie z pokoju
ok, pojechałem do przeglądów i poprosiłem o duplikat (pan nie mógł mi wbić w dowód przeglądu bo poprzedni właściciel zrobił sobie na lawete przegląd bezterminowy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
) , troche sie posprzeczałem z panem bo on też nie chciał mi dać tego duplikatu, powiedział żebym poszedł do swojego urzędu i powiedział pani żeby zadzwoniła do świdnicy i zapytała o przegląd mojej lawety (śmiech na sali), lecz w końcu po długich negocjacjach pan powiedział abym przyjechał w PN to będzie drugi pan który robił mój przegląd i wyda mi ten duplikat
troche tego latania było ,ale cóż w takim kraju żyjemy a na poprawe sie nie zanosi........... a szkoda...