MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 10:54 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

B U L I pisze:
outsider pisze:
Bardzo dobrze, że wzieli się za nie płacących OC - miałem przykrą sprawe jak mi Polonez bez OC wjechał w bok (jakieś dwa tygodnie temu) :evil:

Nie chodzi mi o niepłacenie OC od 96roku to jest mój trzeci samochód i nigdy ani się nie spóźniałem z opłaceniem składkiOC, a bez OC nie było nawet myśli chodzi o zwykłe niedopatrzenie, przeoczenie :( :cry: no i jak się tu odwoływać?? [szalone]

Hmmm nie mówią tutaj o Twojej sytuacji, bo z tego co wiem to chyba można było spóźnić się troche z zapłatą. IMHO tutaj przesadzili, niech się wezmą za osoby co notorycznie nie płacą, a nie za te co mają MAŁY poślizg z zapłatą

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

B U L I pisze:
[zly] Ładnie się cenią 300pln dniówki [wscieklosc2]

Ba fachowcy kurna

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop

Hmmm czyli jesli skonczy mi sie teraz ubezpieczenie to znaczy ze bede musial za kazdy dzien zwloki płacić 300 zł kary ? :evil:

Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2004 2:42 pm przez Lukasz123, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

A co myślicie o obowiązkowym AC ? Fajny pomysł ?
Moim zdaniem tak ale za rozsądne pieniądze .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:

Taa nic mnie tak niecieszy, jak uszczęśliwianie człowieka na siłę [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:

Och....ś Killer? Jeszcze by tego brakowalo, żeby ktos kazał mi dbać o swoje sprawy, to moja i tylko moja sprawa, czy chcę sie ubezpieczyć. A może jeszcze wprowadzić obowiązkową klimatyzację, ale za rozsądne pieniądze [zlosnik], bo wtedy każdy by miał i wszystkim byłoby wygodnie. Bez obrazy, ale pomysł zalatuje mi państwem opiekuńczym (dla tych co się chcą przyczepić [zlosnik] : wiem, że nie na takich rzeczach polega idea takiego państwa, ale to ten sam styl i tok rozumowania)

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Wika pisze:

Och....ś Killer? Jeszcze by tego brakowalo, żeby ktos kazał mi dbać o swoje sprawy, to moja i tylko moja sprawa, czy chcę sie ubezpieczyć. A może jeszcze wprowadzić obowiązkową klimatyzację, ale za rozsądne pieniądze [zlosnik], bo wtedy każdy by miał i wszystkim byłoby wygodnie. Bez obrazy, ale pomysł zalatuje mi państwem opiekuńczym (dla tych co się chcą przyczepić [zlosnik] : wiem, że nie na takich rzeczach polega idea takiego państwa, ale to ten sam styl i tok rozumowania)

Powiedzilbym, że znacznie mniej sympatycznie niż państwo opiekuńcze.

Może jeszcze dorzucić obowiązkowe korzystanie z ubezpieczenia, to wtedy dopiero będzie tanio. [zlosnik]

Pytanie do Wiki(ego?) Skąd ten "great" news?

A może to pomysł autorski?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

nawet jak kupisz auto na części to też musi mieć oc ,weiss to kiedyś wałkował na radiozecie ubezpieczenie dotyczy szkód powstałych w ruchu pojazdu a jak stoi w garażu i se gnije w spokoju to co on może uszkodzić kretyństwo :evil:

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

mycha pisze:
nawet jak kupisz auto na części to też musi mieć oc ,weiss to kiedyś wałkował na radiozecie ubezpieczenie dotyczy szkód powstałych w ruchu pojazdu a jak stoi w garażu i se gnije w spokoju to co on może uszkodzić kretyństwo :evil:

Jak jest zarejestrowany samochód, to masz mieć OC i już, tak mówi ustawa.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

I jest to wbrew pozorom, bardzo mądry przepis: Jesli auto jest zarejestrowane, to obojętne czy stoi, czy jeżdzi, jest uprawnione do jeżdrzenia i potencjalnie może kogoś uszkodzić, więc musi mieć OC. Nikt przecież nie bedzie monitorował auta, czy faktycznie stoi w garażu.

PS.
Jednak powinno być coś takiego jak 'czasowe wyrejestrowanie', wtedy jak autem nie chcesz jeżdzić to oddajesz blachy i auto bedzie stało. Niestety ktoś mądry zniósł pojecie czasowego wyrejestrowania. :evil:

PS 2.
Do Mychy: Jak kupujesz auto na części i nie chcesz OC płacić, to możesz je wyrejestrować.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
PS 2.
Do Mychy: Jak kupujesz auto na części i nie chcesz OC płacić, to możesz je wyrejestrować.

Żeby wyrejestrować auto trzeba go zezłomować (płacisz ok 270 zł na złomowisku, dostajesz zaświadczenie i z nim biegniesz do wydziału komunikacji), czyli de fakto nie masz auta na części :cry:
No chyba ze go szybko rozbierzesz i zezłomujesz samą budę.

PF 126p 600 '76
PF 125p '83
Polonez '85
3xToyota Crown MS 55 '67

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kamaru pisze:
and6412 pisze:
PS 2.

Żeby wyrejestrować auto trzeba go zezłomować (płacisz ok 270 zł na złomowisku, dostajesz zaświadczenie i z nim biegniesz do wydziału komunikacji), czyli de fakto nie masz auta na części :cry:
No chyba ze go szybko rozbierzesz i zezłomujesz samą budę.

Poprawka, idziesz na złomowislo, płacisz i wracasz rozebrać samochód [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zrobili podobnie jak w DE, tam auto też musi mieć OC, z tym że u nich jest możliwość czasowego wyrejestrowania a u nas nie :evil:
kupiłem sobie lawete do remontu z zatrzymanym dowodem rej
zrobiłem kpl remont, zrbiłem przegląd, i poszedłem do wydziału komunikacji u mnie w DDZ, postałem sobie 2h w kolejce i pani powiedziała mi że musze jechać do Świdnicy (bo tam kupiłem lawete) i odzyskać dowód, ok, pojechałem
pani w świdnicy spytała na wstępie czy mam OC, uśmiechnąłem się mówiąć NIE, na to pani powiedziała że wyda mi dowód ale wyśle jakieś pismo do wawy i zapłace 3000zł za brak OC !!!
podziękowałem, poszedłem do znajomego , wykupiłem OC i wróciłem do Świdnicy, pani zabrała mi kartke z przeglądów mówiąc, że oni muszą mieć oryginał i tp, powiedziałem żeby sobie to skserowali, i zrobili potwierdzenie z oryginałem, lecz pani zaprzeczyła "wyganiając" mnie z pokoju
ok, pojechałem do przeglądów i poprosiłem o duplikat (pan nie mógł mi wbić w dowód przeglądu bo poprzedni właściciel zrobił sobie na lawete przegląd bezterminowy [zlosnik] ) , troche sie posprzeczałem z panem bo on też nie chciał mi dać tego duplikatu, powiedział żebym poszedł do swojego urzędu i powiedział pani żeby zadzwoniła do świdnicy i zapytała o przegląd mojej lawety (śmiech na sali), lecz w końcu po długich negocjacjach pan powiedział abym przyjechał w PN to będzie drugi pan który robił mój przegląd i wyda mi ten duplikat
troche tego latania było ,ale cóż w takim kraju żyjemy a na poprawe sie nie zanosi........... a szkoda... :cry:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

BECKER pisze:
kupiłem sobie lawete do remontu z zatrzymanym dowodem rej
zrobiłem kpl remont, zrbiłem przegląd, i poszedłem do wydziału komunikacji u mnie w DDZ, postałem sobie 2h w kolejce i pani powiedziała mi że musze jechać do Świdnicy (bo tam kupiłem lawete) i odzyskać dowód, ok, pojechałem
pani w świdnicy spytała na wstępie czy mam OC, uśmiechnąłem się mówiąć NIE, na to pani powiedziała że wyda mi dowód ale wyśle jakieś pismo do wawy i zapłace 3000zł za brak OC !!!

Przynajmniej jak się przy..., to możesz powiedzieć, że nie miałeś OC, bo bez dowodu rej. raczej trudno je wykupić. Przed remontem trudno uznać lawetę za zdolną do jazdy, choć to (mimo że logiczne) w sumie nie ma dla nich chyba znaczenia. [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

and6412 pisze:
I jest to wbrew pozorom, bardzo mądry przepis: Jesli auto jest zarejestrowane, to obojętne czy stoi, czy jeżdzi, jest uprawnione do jeżdrzenia i potencjalnie może kogoś uszkodzić, więc musi mieć OC. Nikt przecież nie bedzie monitorował auta, czy faktycznie stoi w garażu.

zgoda gdybyśmy nie mieli jeszcze kretyńskiego(w usa od dawna go nie ma i wcale nie wzrosła liczba jeżdżących wraków!) obowiązku stawiania się co roku na przeglądach qture zresztą przejdzie każde auto w odpowiedniej stacji kontroli... tak więc fakt zarejestrowania pojazdu wcale nieoznacza uprawnienia do jazdy teoretycznie a praktycznie sumując to poraz kolejny uczciwi ludzie muszą płacić następny characz [bity]
ps ciekawe co by nasi politycy i uprzywilejowane grypy społeczne zrobiły gdyby tak wreszcie ci prawdziwi sie wq...li i porostu sobie wyjechali z na Wisły?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00