MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 6:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

drwal pisze:
ad and6412
to są jakies kosmiczne bzdury bo w tej chwili jesli nie wypowiesz ubezpieczylowi umowy oc to przedluza ci sie automatem, najwyzej ubezpiecz moze ci wlepic karne odsetki

To prawda, że przedłuża się automatycznie, jeśli nie wypowiesz na m-c wcześniej, ale tu jest zmaiana własności i to nabywca musi zadbać o kontynuację OC. Powinien to uczynić najpóźniej w dniu wygaśnięcia ochrony z polisy poprzedniego właściciela, tak żeby zachować tą ciagłość. W ogłoszeniach o sprzedazy auta piszą już czesto:" OC bez przerw".

Przykład: Mercedes kupiony w Dzierżonowie u BECKER'a był ubezpieczony w PZU. Skończyła się ochrona mi przysługująca i pani - lokalny agent PZU w DDZ przysłała mi zaproszenie do zawarcia nowej umowy w szczecińskim inspektoracie tej firmy. Był nawet szczeciński adres, numery telefonów & godziny otwarcia :o.

Tyle praktyka. Zarejestrowałem w tym roku kilka aut i ani razu mi się to nie udało. Efektywność & metody takiego ścigania, to inna bajka.

Na pocieszenie usłyszałem ostatnio od znajomego brokera, że jest taki burdel w przepływie informacji, że on sam poleca ubezpieczanie aut w różnych firmach, tak żeby w przypadku szkody, zniżki poleciały tylko w jednym towarzystwie. I tak mam już umowy z Generali, Samopomocą i PZU...

Ostatnio zmieniony ndz lis 14, 2004 10:21 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

drwal pisze:
ad and6412
to sa jakies kosmiczne bzdury bo w tej chwili jesli nie wypowiesz ubezpieczylowi umowy oc to przedluza ci sie automatem, najwyzej ubezpiecz moze ci wlepic karne odsetki

Proszę Cię, zanim, następnym razem zaczniesz komuś wytykać "kosmiczne bzdury" najpierw się zorientuj w temacie:

Przykład teoretyczny:
http://www.mswia.gov.pl/crp_cepik.html

Przykład praktyczny:
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=6782&highlight=oc

Pozdrawiam

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 2336868
and6412 pisze:
drwal pisze:
a co to sa cepiki???

Organizacja, która dysponuje (w załozeniu) wykazem aut zarejestrowanych i wykazami aut ubezpieczonych od wszystkich ubezpieczycieli ;-).
A jak przy porównaniu list pozostaja autka bez pary, wtedy łoją komuś dupsko [zlosnik]
Tak wiec twoja opcja jest przydatna tylko dla osób z hazardową żyłką ;-)

PS.
Jeśli coś poknociłem, to mnie poprawwcie

PPS.
Był ze 2 miesiące temu taki post. Komuś przywalili parę stowek za to, że spóźnił sie z przedłużeniem OC o parę dni.

:o :o :o

And6412 ja też nie wiedziałem o takiej orgnizacji i nie słyszałem o karach
za niewykupienie OC.
Jestem totalnie zaskoczony !!

Możesz podać jakiś link do postu albo innych informacji ?

Co do automatycznego przedłużenia to zgoda - wysyłają pismo pocztą z wyprzedzeniem, ale można po prostu zrezygnować i nie wykupić u innego ubezpieczyciela. I nie jeździć.
I do dziś byłem przekonany, że mogę to zrobić i jest ok pod warunkiem, że nie wyjadę tym autem na ulicę. Z moich rozmów ze znajomymi wynikało, że problemy są dopiero wtedy gdy policja stwierdzi brak OC.

Tel. 668 459 362

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

z zycia wziete:
1.kamien spod ciezarowki zrobil gwiazdke na szybie mojego starego, zatrzynam ciezarowke, wezwali policje, okazalo sie ze od 2 tyg ma niewazna polise oc, policjant kazal tylko zglosic sie do ubezp i zaplacic( bo jak stwierdzil polisa przedluzyla sie automat)
2. moja ciotka (zupelna ignorantka, jesli chodzi o motorycjae) zapomnila o ubezp, miesac po terminie przyszla do mnie bo sobie przypomnila, chciala zmienic ubezpiecz i kwas, bo juz nie mogla, polisa przedluzona automatem, nawet nie zapl karnych odsetek
i co wy na to?

ps ensignx niestety, nawet jak masz auto w garazu to teoretycznie MUSISZ miec polise OC, a jesli chodzi o wypowiadanie to mozesz wypowiedziec nawet 1 dzien przed wygasnieciem polisy, jesli tego nie zrobisz to z automatu musisz u nich OC bulic, jak idziesz do nowego ubezpiecz to czasami on zalatwia wypowiedz za ciebie (tzn ty piszesz pismo a dalej on sie buja)

ad and6412
po 1 nie chcialem Cie urazic
sytuacja ktora tu przytaczasz dotyczy NOWEJ polisy, a nie kontynuacji, czyt uwazniej; kupujacy ma 2 tyg na urz skarb i 4 tyg na przerejestr i zawarcie nowej umowy ubezp, z tym ze jesli nawet ubezp spzredajacego jest wazne jeszcze np, 10 mies. to i tak nie przechodzi na ciebie, jest wazne 4 tygodni od daty na umowie kupna-spzredazy, a spzredajacy idze do ubezp i odpiera nadplate, twoja polisa MUSI miec date wczesniejsza lub dokladna rejestracji.
czyli jesli kupiles samochod i chcesz jezdzic na ubezpiecz spzredajacego to :
1. spzredajacy musi miec do ciebie duze zaufanie (albo jest naiwny)
2. spzredajacy nie moze ubiegac sie o zwrot nadplaconego OC
3. sporzadzacie um kupna bez daty.
4. na mies przed wygasnieciem polisy jeszce raz sie spotykacie i wstawiacie date (no w ostatecznosci umawaiacie sie tel)

wychodza z tego czasami niezle jaja, np jesli kupujacy spowoduje wypadek i wtedy najczesciej spzredajacy sie wq o stracne znizki itd(mozna jeszce wtedy wpisac date sprzedazy tydz przed wypadkiem), na dobra sprawe zdaje to egzamin tylko w przyp bliskiej rodziny i przyjaciol
wiem bo przerabialem na sobie [zlosnik]
pozdr

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
sytuacja ktora tu przytaczasz dotyczy NOWEJ polisy, a nie kontynuacji, czyt uwazniej; kupujacy ma 2 tyg na urz skarb i 4 tyg na przerejestr i zawarcie nowej umowy ubezp, z tym ze jesli nawet ubezp spzredajacego jest wazne jeszcze np, 10 mies. to i tak nie przechodzi na ciebie, jest wazne 4 tygodni od daty na umowie kupna-spzredazy, a spzredajacy idze do ubezp i odpiera nadplate, twoja polisa MUSI miec date wczesniejsza lub dokladna rejestracji.
czyli jesli kupiles samochod i chcesz jezdzic na ubezpiecz spzredajacego to :
1. spzredajacy musi miec do ciebie duze zaufanie (albo jest naiwny)
2. spzredajacy nie moze ubiegac sie o zwrot nadplaconego OC
3. sporzadzacie um kupna bez daty.
4. na mies przed wygasnieciem polisy jeszce raz sie spotykacie i wstawiacie date (no w ostatecznosci umawaiacie sie tel)

chyba dawno to przerabiales .... teraz jak kupisz auto to jezdzisz dopuki sie nie skonczy waznsc OC i dopiero trzeba swoje wykupic. Chyba ze w umowie kupna spzredazy zaznaczycie ze OC nie przechodzi a sprzedający ubiega sie o zwrot niewykorzystanych pelnych miesiecy. jesli takiej adnotacji brak ... mozesz jezdzic ... kupiles auto z waznym oplaconym oc i sprzedający nie ma prawa do ubiegania sie o zwrot ;)
nie chcee mi sie ustawy kupic ... ale zerknij w allegro w auta okolo 1000 zł ... wiekszosc ma adnotacje OC wazne do itd ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no fakt troszke czasu juz minelo, zadzw do mojego agenta ubezp i sie dopytam ;)
natomiast z automatyczna kontynuacja OC to sprawa swieza wiec na 100% pewna
pozdr

nysa 522

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mój kolega po zakupie zapłacił tylko w skarówce i rok Beczke doprowadzał do ideału , po roku poszedł do wydziału komunikacji i bez niczego mu zarejestrowali . Jeśli chodzi o mnie to ja po zakupie tylko zarejestrowałem , odesłałem drugiemu właścicielowi OC i tyle .

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
USTAWA

z dnia 22 maja 2003 r.

o ubezpieczeniach obowiązkowych,
Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym
i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

(Dz. U. z 2003 r. Nr 124 poz.1152)

Art. 29. 1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:

1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych;

moze kogos to zainteresowac ;) nie ma tu wzmianki o rej, na zolte tablice ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00