z zycia wziete:
1.kamien spod ciezarowki zrobil gwiazdke na szybie mojego starego, zatrzynam ciezarowke, wezwali policje, okazalo sie ze od 2 tyg ma niewazna polise oc, policjant kazal tylko zglosic sie do ubezp i zaplacic( bo jak stwierdzil polisa przedluzyla sie automat)
2. moja ciotka (zupelna ignorantka, jesli chodzi o motorycjae) zapomnila o ubezp, miesac po terminie przyszla do mnie bo sobie przypomnila, chciala zmienic ubezpiecz i kwas, bo juz nie mogla, polisa przedluzona automatem, nawet nie zapl karnych odsetek
i co wy na to?
ps ensignx niestety, nawet jak masz auto w garazu to teoretycznie MUSISZ miec polise OC, a jesli chodzi o wypowiadanie to mozesz wypowiedziec nawet 1 dzien przed wygasnieciem polisy, jesli tego nie zrobisz to z automatu musisz u nich OC bulic, jak idziesz do nowego ubezpiecz to czasami on zalatwia wypowiedz za ciebie (tzn ty piszesz pismo a dalej on sie buja)
ad and6412
po 1 nie chcialem Cie urazic
sytuacja ktora tu przytaczasz dotyczy NOWEJ polisy, a nie kontynuacji, czyt uwazniej; kupujacy ma 2 tyg na urz skarb i 4 tyg na przerejestr i zawarcie nowej umowy ubezp, z tym ze jesli nawet ubezp spzredajacego jest wazne jeszcze np, 10 mies. to i tak nie przechodzi na ciebie, jest wazne 4 tygodni od daty na umowie kupna-spzredazy, a spzredajacy idze do ubezp i odpiera nadplate, twoja polisa MUSI miec date wczesniejsza lub dokladna rejestracji.
czyli jesli kupiles samochod i chcesz jezdzic na ubezpiecz spzredajacego to :
1. spzredajacy musi miec do ciebie duze zaufanie (albo jest naiwny)
2. spzredajacy nie moze ubiegac sie o zwrot nadplaconego OC
3. sporzadzacie um kupna bez daty.
4. na mies przed wygasnieciem polisy jeszce raz sie spotykacie i wstawiacie date (no w ostatecznosci umawaiacie sie tel)
wychodza z tego czasami niezle jaja, np jesli kupujacy spowoduje wypadek i wtedy najczesciej spzredajacy sie wq o stracne znizki itd(mozna jeszce wtedy wpisac date sprzedazy tydz przed wypadkiem), na dobra sprawe zdaje to egzamin tylko w przyp bliskiej rodziny i przyjaciol
wiem bo przerabialem na sobie
pozdr