MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 3:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

witam, tez tak jezdze, dlatego dolaczam sie do jezdzacych caly rok na swiatlach [ok]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Ja nie ma nic przeciwko ale wkurza mnie ze mozna dostac mandat i punkty za nie właczenie od razu,zaraz punkty itp...A Mercedes ma jeszcze to fatalne rozwiazanie swiateł moim zdaniem, ze trzeba właczac i wyłaczac non stop-i w moim 307 to mozna jeszcze zostawic na swiatłach bo nie ma brzeczyka........ Ech najlepszerozwiazanie i takie powinno byc w MB to moim zdaniem takie jak w polonezie-jest zapłon jest swiatło nie ma to nie.Właczasz swiatło i zapalasz na swiatłach nie ma problemu z notorycznym właczaniem swiateł.........

Jeżdżę z włączonymi światłami cąły rok i nie mam wątpliwości, że dzięki temu jestem lepiej widoczny, niezależnie od warunków. Co do rozwiązania w Polonezie to się z Tobą nie zgadzam, bo jeśli zgaśnie Ci silnik to w tym samym momencie stajesz się kompletnie niewidoczny, bo gasną Si wszystkie światła. Do tego zegary w Polonezie są podświetlane niezależnie od włączonych świateł, więc po zmroku ławtiej zapomnieć o włączeniu świateł. Natomiast w MB wsiadasz, odpalasz i nic nie widzisz na przyrządach, więc włączasz światła, aby zegary się podświetliły.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Światła przez cały rok!!! Po kiego grzyba przepisy, że niby od 1.10. Czy to znaczy, że 30.09 widać lepiej? Nawet (a może w szczególności) w bardzo słoneczne dni, jadąc pod słońce i mając z naprzeciwka tak modne dzisiaj auta srebrne czy złotawe (jak Scodillac mojej żony) możemy ich po prostu nie zauważyć mimo dobrej przejżystości powietrza i widoczności. ZAPALAJCIE ŚWIATŁA!

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Przykro mi kolego, ale wykazałeś się całkowitym brakiem doświadczenia na drodze :oops: proponuję: nie zapinaj pasów bo wyrabiają się zatrzaski [zlosnik]
Z ponad dwudziestoletniego doświadczenia, mogę stwierdzić że zapalone światła potrzebne są nawet w dni słoneczne i w mieście! samochody o szarych i ciemnych kolorach "zlewają się" z asfaltem i są widoczne dopiero z bardzo bliska. Nie warto chyba wspominać jak ważne są zapalone światła mijanych aut, gdy jedziesz pod słońce.
Jeżdżę na światłach 24h/dobę 365 dni w roku w mieście i na trasie i od wielu już lat i pewnie nie raz uratowało to mnie i innym życie a oszczędności o których piszesz są wręcz śmieszne, tym bardziej że wymiana odblasków po 200 tyś. km. to normalna eksploatacja.
Jazdę na światłach uważam za ważniejszą od zapinania pasów, bo pasy chronią tylko tego kto je zapina (a g...o ustawodawcy do mojego bezpieczeństwa - to moja sprawa!!), natomiast zapalone światła wpływają na bezpieczeństwo innych użytkowników drogi.

Masz racje i szkode ze nie wszyscy tak postepuja ....

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
Swoja BABA

dzisiaj zapalam swiatla... i juz ich nie gasze

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A najbardziej rozwala mnie opinia (np. mojej mamy), że jazda na śwatlach zwieksza spalanie [zlosnik]. I np. takiej mojej mamie nie przegada :(. Inna jest postawa mojego ojca, od którego przejąłem ten nawyk. Jeździ on codziennie ok 200km w trasie i zawsze zapalał światła (wtedy przejąłem nawyk ;) ) jednak jakieś 3 lata temu stwierdził (ciekawe co byo tego powodem ;) ), że jak ma zapalone światła, to jest łatwiej widoczny dla policajów z radarami i łatwiej go upolować [cool] .

W każdym razie ja zawsze jeździłem, jezdzę i jezdzic bede na swiatlach zapalonych wtedy co silnik.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
A najbardziej rozwala mnie opinia (np. mojej mamy), że jazda na śwatlach zwieksza spalanie [zlosnik].

...no niestety mama ma rację....perypetum mobile to nie jest... [usmiech]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kiedyś jak w Polsce można było kupić akumulator tylko firmy Centra i był on gówno wart, bo starczał na rok to ludzie oszczędzali i nie jeździli na światłach kiedy nie musieli. Dziś czasy się zmieniły i nawet Centra robi dobre akumulatory, ale niektórym stare nawyki pozostały. Jednak o czym my tu w ogóle mówimy? :-? Niektórzy nie włączają kierunkowskazów przy zmianie pasa ruchu lub przy skręcie, a jeśli już włączą to tylko raz zaświecą :( . Czemu? Oszczędzają na żarówkach czy nie chcą, aby inni wiedzieli co oni zamierzają zrobić. To bardzo częsta przyczyna stłuczek, ale i poważniejszych wypadków i korków. Szczególnie często to się zdarza na rondach co mnie strasznie wkurza, nawet jako pieszego. Jakiś koleś jedzie po rondzie i nic nie sygnalizuje i albo zajeżdża drogę, bo mu się zachciało skręcić albo wstrzymuje ruch, bo nie włączając kierunkowskazu pokazuje, że nie będzie opuszczał ronda, a z niego zjeżdża :-? . Na kursach jest za dużo teorii, a za mało praktyki. Przy wyprzedzaniu to samo. Ktoś wyprzedza, ale kierunkowskazu nie włącza.
A jak Wy robicie. Kto z Was nie włącza kierunkowskazów na rondzie? Przyznajcie się. O nie włączanie kierunkowskazów przy wyprzedzaniu to Was nawet nie posądzam, bo mam nadzieje, że je włączacie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
A jak Wy robicie. Kto z Was nie włącza kierunkowskazów na rondzie?

Sygnalizuję zawsze chęć opuszczenia ronda.

Cytuj:
Przyznajcie się. O nie włączanie kierunkowskazów przy wyprzedzaniu to Was nawet nie posądzam, bo mam nadzieje, że je włączacie.

Tak, ale jadąc pasem przeciwnym mam je wyłączone. Sygnalizuję lewym chęć wyprzedzenia oraz ponownie prawym powrót na swój pas. Przyznaję, że o tym drugim czasami zapominam :oops:

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Szczególnie często to się zdarza na rondach co mnie strasznie wkurza, nawet jako pieszego. Jakiś koleś jedzie po rondzie i nic nie sygnalizuje i albo zajeżdża drogę, bo mu się zachciało skręcić albo wstrzymuje ruch, bo nie włączając kierunkowskazu pokazuje, że nie będzie opuszczał ronda, a z niego zjeżdża :-? . Na kursach jest za dużo teorii, a za mało praktyki. Przy wyprzedzaniu to samo. Ktoś wyprzedza, ale kierunkowskazu nie włącza.
A jak Wy robicie. Kto z Was nie włącza kierunkowskazów na rondzie? Przyznajcie się. .

Tu masz rację, najczęściej wygląda to tak: kierownica w prawo i prawy kierunek, kierownica w lewo i lewy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] a namnożyło się tego ostatnio strasznie :evil: :evil: :evil:
W ruchu okrężnym uzywamy kierunkowskazów tylko do sygnalizacji zjazdu z ronda!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Mitu pisze:
Szczególnie często to się zdarza na rondach co mnie strasznie wkurza, nawet jako pieszego. Jakiś koleś jedzie po rondzie i nic nie sygnalizuje i albo zajeżdża drogę, bo mu się zachciało skręcić albo wstrzymuje ruch, bo nie włączając kierunkowskazu pokazuje, że nie będzie opuszczał ronda, a z niego zjeżdża :-? . Na kursach jest za dużo teorii, a za mało praktyki. Przy wyprzedzaniu to samo. Ktoś wyprzedza, ale kierunkowskazu nie włącza.
A jak Wy robicie. Kto z Was nie włącza kierunkowskazów na rondzie? Przyznajcie się. .

Tu masz rację, najczęściej wygląda to tak: kierownica w prawo i prawy kierunek, kierownica w lewo i lewy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] a namnożyło się tego ostatnio strasznie :evil: :evil: :evil:
W ruchu okrężnym uzywamy kierunkowskazów tylko do sygnalizacji zjazdu z ronda!!!

zgadza sie - ponieważ nie używa się kierunkowskazów tam gdzie nakaz jazdy jest z góry określony....na rondzie wjazd zawsze w prawo.... [usmiech] [usmiech]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Tak, ale jadąc pasem przeciwnym mam je wyłączone. Sygnalizuję lewym chęć wyprzedzenia oraz ponownie prawym powrót na swój pas. Przyznaję, że o tym drugim czasami zapominam :oops:

Z reguly zostawiam wlaczony, szczegolnie o zmroku kiedy to z daleszej odlegloscie ciezko ustawlic, ktorym pasem przemieszcza sie samochod [oczko]

Cytuj:
na rondzie wjazd zawsze w prawo....

Chciales powiedziec w lewo ... zjazd w prawo [oczko]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Cytuj:

Bój się boga! Wjeżdżasz na ronda w lewo??? :o

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
WeebShut pisze:
Cytuj:

Bój się boga! Wjeżdżasz na ronda w lewo??? :o

Hehehe tzn. nie o to mi chodzilo, wjezdzam zawsze w prawo [zlosnik] Ale ruch jest okreslony odgornie w lewo, stad tez kierowcy starej daty wlaczaja kierunek w lewo [oczko]

Zle to okreslilem [oczko] [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Stawros pisze:

A przy rondach 2-3 pasmowych, do zmiany pasa to nie? :-? Jakoś wydawało mi się, że to logiczne :oops: .

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00