MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 5:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
WeebShut pisze:
A czemu masz taka niechec do wysylania paczek za pobraniem ? Jak ktos do mnie dzwoni ze swojego tel kom. to wysylam, zawsze wiem gdzie sie pozniej zglosic. Jak na razie nie zostalem wykiwany, moze jak to sie zdarzy to skonczy sie moja ufnosc [szalone] Jednak podchodze do tego w ten sposob, ze nie mozna kazdego czlowieka od razu traktowac jak zlodzieja [szalone]

Wysyłanie za zaliczeniem jest nieracjonalne - droższe dla kupującego, bardziej upierdliwe od strony papierkowej dla sprzedawcy, no i oczywiście nierzadkie są przypadki nie odbierania takiej przesyłki. Ponadto w przypadku płatności za pobraniem nie ma możliwości skorzystania z BUK [Bezpłatne Ubezpieczenie Kupującego w Allegro]. Dlatego swego czasu bardzo niechętnie podchodziłem do wysyłki za pobraniem, a obecnie i tak wyboru nie ma, bo sprzedaję wyłącznie programy które wędrują do kupującego pocztą elektroniczną.

WeebShut pisze:
Z tego co wiem, to poczta po przesylce za pobraniem odsyla pieniadze na adres domowy, za posrednictwem swoich pracownikow. Popraw mnie jesli sie myle, ale juz jakis czas kupuje na allegro, i nie spotkalem sie jeszcze z wysylaniem pieniedzy na konto :roll:

Są 2 tryby płatności przez pocztę - przekazem do domu, lub przelewem na konto. Jeśli nie jesteś wtajemniczony w wygląd druczków pocztowych to możesz nawet nie rozpoznać gdzie poleci Twoja kasa.
Przekaz jest droższy, i stosowany zazwyczaj gdy na Allegro sprzedaje nieletni [który z racji wieku nie ma możliwości założenia konta bankowego] lub ktoś nastawiony na zrobienie przewału [listonosz czasem potrafi doręczyć przesyłkę do opuszczonego mieszkania, squatu, lub nawet na parcele gdzie nie ma nic poza szczerym polem i gościem który czeka w samochodzie]. Generalnie rzecz biorąc o ile konto bankowe jest czymś co przynajmniej teoretycznie należy do kogoś o konkretnych danych [choć utajnionych], to kasę od listonosza może odebrać każdy i zniknąć w sinej dali. Z kasą puszczoną przekazem może się stać wszystko, i jedyna zaleta w przypadku ewentualnego przewału jest taka, że postępowanie kończy się błyskawicznie - przychodzi np. zawiadomienie, że lokal o adresie pod który trafiła kasa został wyburzony tydzień temu... Jak jest w przypadku płatności za pobraniem trafiającej na konto wyjaśniłem w poprzednim poście - sam numer konta bankowego nie wystarczy do tego by capnąć delikwenta.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
WeebShut pisze:
A czemu masz taka niechec do wysylania paczek za pobraniem ? Jak ktos do mnie dzwoni ze swojego tel kom. to wysylam, zawsze wiem gdzie sie pozniej zglosic. Jak na razie nie zostalem wykiwany, moze jak to sie zdarzy to skonczy sie moja ufnosc [szalone] Jednak podchodze do tego w ten sposob, ze nie mozna kazdego czlowieka od razu traktowac jak zlodzieja [szalone]

Wysyłanie za zaliczeniem jest nieracjonalne - droższe dla kupującego, bardziej upierdliwe od strony papierkowej dla sprzedawcy, no i oczywiście nierzadkie są przypadki nie odbierania takiej przesyłki. Ponadto w przypadku płatności za pobraniem nie ma możliwości skorzystania z BUK [Bezpłatne Ubezpieczenie Kupującego w Allegro]. Dlatego swego czasu bardzo niechętnie podchodziłem do wysyłki za pobraniem, a obecnie i tak wyboru nie ma, bo sprzedaję wyłącznie programy które wędrują do kupującego pocztą elektroniczną.

WeebShut pisze:
Z tego co wiem, to poczta po przesylce za pobraniem odsyla pieniadze na adres domowy, za posrednictwem swoich pracownikow. Popraw mnie jesli sie myle, ale juz jakis czas kupuje na allegro, i nie spotkalem sie jeszcze z wysylaniem pieniedzy na konto :roll:

Są 2 tryby płatności przez pocztę - przekazem do domu, lub przelewem na konto. Jeśli nie jesteś wtajemniczony w wygląd druczków pocztowych to możesz nawet nie rozpoznać gdzie poleci Twoja kasa.
Przekaz jest droższy, i stosowany zazwyczaj gdy na Allegro sprzedaje nieletni [który z racji wieku nie ma możliwości założenia konta bankowego] lub ktoś nastawiony na zrobienie przewału [listonosz czasem potrafi doręczyć przesyłkę do opuszczonego mieszkania, squatu, lub nawet na parcele gdzie nie ma nic poza szczerym polem i gościem który czeka w samochodzie]. Generalnie rzecz biorąc o ile konto bankowe jest czymś co przynajmniej teoretycznie należy do kogoś o konkretnych danych [choć utajnionych], to kasę od listonosza może odebrać każdy i zniknąć w sinej dali. Z kasą puszczoną przekazem może się stać wszystko, i jedyna zaleta w przypadku ewentualnego przewału jest taka, że postępowanie kończy się błyskawicznie - przychodzi np. zawiadomienie, że lokal o adresie pod który trafiła kasa został wyburzony tydzień temu... Jak jest w przypadku płatności za pobraniem trafiającej na konto wyjaśniłem w poprzednim poście - sam numer konta bankowego nie wystarczy do tego by capnąć delikwenta.

Najlepiej wiec odbierac zakupiony towar osobiscie [szalone]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Ja osobiście wole wpłacić sprzedającemu kase na konto i czekać na przyniesienie paczki do łapek niż zabawe w jakieś pobrania.

Kupiłem 'pare' rzeczy na allegro i puki co nie naciąłęm sie na oszusta (dzięki bogu) i może dlatego jestem taki ufny.

Zawsze płace na konto a nawet czasami zdarzało mi sie wymuszać to na sprzedawcach.

Ale jak wczesniej pisałem nie zdarzyło mi sie jeszcze sparzyć.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

Wysyła, wysyła, już w momencie nadawania paczki "za pobraniem" wypełniasz odpowiednie rubryczki na blankiecie. Jezeli obserwowałeś moje perypetie z podrobioną Zippo (sorry, ale nie chce mi się szukać linku :oops: ) to moze pamiętasz że w ten własnie sposób odzyskałem pieniądze.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Allegro na dzisiejszą noc zapowiada przerwę techniczną [jakoś mnie nie dziwi, że tym razem nie w czasie gdy jest najmniejsza odwiedzalność, czyli z niedzieli na poniedziałek], jeśli po restarcie okaże się, że dokonali zmian w sposobie działania maili z systemu Allegro, to znaczy że wzięli sobie do serca powagę sytuacji.

wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
W systemie Allegro została znaleziona dziura wielkości hangaru na JumboJet'a - jaka i w jaki sposób można ją wykorzystać - tego rozpowszechniać nie powinienem, pozwolę sobie tylko na udzielenie rady która pozwoli przynajmniej w jeden sposób uchronić się przed jej niecnym wykorzystaniem - jeśli kupicie coś na Allegro, i dostaniecie maila od sprzedawcy zawierającego numer konta na które należy wpłacić kasę, i ten mail będzie wysłany za pośrednictwem systemu Allegro [czyli będzie miał klasyczny początek "Wiadomość od: *****, wysłana z komputera o numerze IP: ww.xx.yy.zz [...]"], to koniecznie odeślijcie maila zwrotnego z prośbą o potwierdzenie danych zanim puścicie przelew na podane konto. Tyle ode mnie, dziękuję za uwagę.

Dzięki za post.

Ex W123 200D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No własnie -ja własnie a raczej moja siostra kupiła przez moje konto ksiazke i aukcja wygrana 26-wrzesnia(niedziela),wpłacone dnia nastepnego i do tej pory ani jednego maila od goscia i ksiazki tez :evil:,wysłałem 2 maile i nic zero odezwu-nie wiem czy wysłac jakies zgłoszenie do allegro czy walnac gosciowi profilaktycznie negatyw? ma ktos pomysł? acha to super sprzedawca! Czasami jak kupowałem na allegro to zamawiałem w poniedziałek a towar był we wtorek (24h) :o [oczko]a tu klapa to pierwszy taki wypadek a na allegro jestem juz ponad rok...... boze co za ludzie.....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
No własnie -ja własnie a raczej moja siostra kupiła przez moje konto ksiazke i aukcja wygrana 26-wrzesnia(niedziela),wpłacone dnia nastepnego i do tej pory ani jednego maila od goscia i ksiazki tez :evil:,wysłałem 2 maile i nic zero odezwu-nie wiem czy wysłac jakies zgłoszenie do allegro czy walnac gosciowi profilaktycznie negatyw? ma ktos pomysł? acha to super sprzedawca!

SS-mani raczej nie nastawiają się na oszustwa, a raczej z powodu własnej dezorganizacji czasem mogą coś przeoczyć. Zadzwoń żeby zasygnalizować sprawę, to zwykle skutecznie budzi takiego bałaganiarza i powoduje, że rusza tyłek odnajdując zagubiona sprawę. Powiedz jaka jest sytuacja, i że za chwilę puszczasz maila z informacjami n/t transakcji, i że chcesz ją jak najszybciej mieć dopiętą.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
walnac gosciowi profilaktycznie negatyw? ma ktos pomysł? acha to super sprzedawca!

Myśle że to tylko niepotrzebnie podminuje sytuacje. Staraj się skontaktować. Weź pod uwage że ludziom mogą przydażyć się nieraz jakieś nieoczekiwane sytuacje [sciecie]. ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

to jest moj bład bo jak doczytałem pozniej po jakis dwoch tygodniach,komentaze tego goscia to okazało sie ze i w negatywach i pozytywach pisze to samo-wysyłka mimo ze zapłącona jako piorytet trwa prawie zawsze 4 lub wiecej tygodni i zadnego odezwu do tego,Mało tego gosc odwiedza allegro bo jak sie klika na jego dane i komentaze to jest tam data ostaniego logowania :evil: ,a na maile nie odpisuje i juz miesiac mija i nic-ogolnie to juz mi sie odechciewa tej transakcji i kłopotow zwiazanych z tym ale raz ze to ksiazka mojej siostry dwa ze to kosztowało 60 zł to tez nie jest za darmo :evil: .po prostu na przyszłosc trzeba czytac komentaze dokładnie i nie łaszczyc sie na opinie o SS

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witek ..ale tak powaznie ...wiezysz ze przez prawie miesiac (od 26 wrzesnia) ktos nie ma czasu wysłac maila typu;dziekuje ze kupiłe,wysle jak dostane kase,dostałem kase juz wysłalłem,mam kase pocałuj mnie w D-czy cokolwiek-jakikolwiek sygnał ze cos sie dzieje i jest jakas transakcja-pozatym jak wspomniałem gosc sie loguje na allegro to i musi otwierac poczte!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil:

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop

TrickyKid dzieki za info,ostatnio torche zakupilem na Allegro ale na szczęscie wsio okij,tak j/w koledzy robie przelewy,a staram sie kupować towar od ss,lub osób z dużą ilością pozytywnych komentarzy,i narazie jest wsio okij
dzieki jescze raz(wkońcu chodzi tu o kase) [zlosnikok]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Aro pisze:
TrickyKid dzieki za info,ostatnio torche zakupilem na Allegro ale na szczęscie wsio okij,tak j/w koledzy robie przelewy,a staram sie kupować towar od ss,lub osób z dużą ilością pozytywnych komentarzy,i narazie jest wsio okij
dzieki jescze raz(wkońcu chodzi tu o kase) [zlosnikok]

Tak na poważnie to jeśli chodzi o tę dziurę [jednak tego nie załatali, tylko wykorzystali ostatnio wykreowaną psychozę na dowalenie ograniczeń w htmlu], to nie ważne od kogo kupujesz - dostając maila za pośrdnictwem systemu Allegro nigdy nie możesz być pewnym czy został on faktycznie napisany przez osobę która go wysłała. I dlatego ważne informacje przychodzące tą właśnie drogą należy BEZWZGLĘDNIE sprawdzać prosząc o potwierdzenie już tradycyjną email-to-email.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00