MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 7:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

polu pisze:

Niestety gospodarka rozwija się tylko w warunkach konkurencji. W PRL nie było konkurencji, zakłady co wyprodukowały to sprzedawały a jakiej to było jakości i w jakiej ilości to chyba wszyscy pamiętamy. To tylko wtedy istniała kategoria jakościowa towaru pod nazwą "odrzut z eksportu".
Pozdrawiam PANA

Dokładnie TAK!!! – „gospodarka rozwija się tylko w warunkach konkurencji” – ale w warunkach równouprawnionej konkurencji.

Dlatego podatek przy pierwszej rejestracji samochodu liczony od pojemności - szanse na zdrową konkurencje wyrównuje.

Inaczej przy napływie aut z zaniżaną umową na np. 1EUR – nie ma mowy o konkurencji – jest klasyczny dumping cenowy!

Zgadzam się z tezą że : „kluczem do sukcesu są niskie podatki” ale:

1/ Nie na wszystko
2/ Ważny jest moment w którym się je obniża.

Nie można w obliczu olbrzymiego deficytu budżetowego narażać finansów Państwa na kryzys którego skutki wszyscy byśmy odczuli.

Uważam że najważniejszy w tym momencie jest stabilny pieniądz a stabilny pieniądz to jest przede wszystkim przewidywalny pieniądz. Przewidywalny, czyli taki, który nie zagraża gwałtownymi skokami kursu do innych walut, który odzwierciedla fundamenty gospodarki danego kraju i jego potencjalna siłę nabycia.

Oczywiste jest (dla mnie) to, że taki pieniądz musi zwiększać szansę na sukces gospodarczy. Dzieje się tak, dlatego że przy działaniach gospodarczych jednym z najważniejszych czynników jest właściwe planowanie. Im bardziej to planowanie jest oparte na stabilnych i niepodlegającym zmianom fundamentach tym bardziej wzrastają szanse na realizacje tych planów.

Dlatego wpływ na wynik/sukces gospodarczy będzie mieć także niestety fiskalizm państwa, które przy niestabilnym pieniądzu może mieć problemy z realizacją założeń budżetowych i w związku z tym może podjąć działania zwiększające wpływy do budżetu (np. podniesienie akcyzy na paliwa, zmiany w podatkach itp., lub poprzez OCHRONĘ KRAJOWEGO RYNKU), co przełoży się na zmianą realiów pierwotnie planowanych założeń gospodarczych przedsiębiorców I IMPORTERÓW !!! (w tym prywatnych) a co za tym idzie na ich szansę na sukces gospodarczy czy korzystną transakcję . Na pewno stabilny pieniądz takie ryzyko eliminuje.

Dotyczy to także sukcesu gospodarczego Państwa gdyż sukces ten jest przecież miarą sukcesu tak działających w nim przedsiębiorstw jak i jego obywateli czyli NAS drodzy forumowicze!!!

Trzeba patrzyc w przyszłość nie tylko poprzez pryzmat dnia dzisiejszego – o to po prostu mi chodzi.

S1

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
WeebShut pisze:
kolekcjonerstwo jest droga zabawa, u nas zaczyna być elitarna..

Dokładnie i uważam, że powinna być elitarna. To tylko dodaje smaku jak coś jest niedostępne i wyjątkowe. Albo zdobywasz księżniczkę z pałacu albo idziesz do portu na dziwki.

Zauwaz tylko, ze tam to tez nie jest tania zabawa, ale jednak zaczyna byc co dziwne tansza niz w naszym kraju, mimo ze pensje sa odwrotnie proporcjonalne do cen zabytkowych aut.

Samsung1 pisze:
WeebShut pisze:

Nie mów mi ze to dobry pomysl, bo moze najpierw niech sie zajma ta gospodarka o ktorej wspominasz a pozniej nakladaja nastepne podatki, oplaty czy inne debilne wymysly.

To jest właśnie element gospodarki – działania do obrony własnego rynku i miejsc pracy.

Czyli uwazasz ze nakladanie lub zwiekszanie podatku jest elementem gospodarki ??

Nie wiem jak to sie w koncu przyjelo, ale dosc niedawno wybuchla podobna afera w zwiazku z podwyzszeniem ZUS'u. W niektorych przypadkach wychodzilo na to, ze 3/4 zarobionych pieniedzy bedziesz musial oddawac tym co nic nei robia, tylko zyja z tego, ze Ty harujesz jak wol, zeby utrzymac swoja rodzine + ich tluste tylki.

Czasami proste rozwiazania sa bardziej skuteczne. Np podatek liniowy na ktory na razie jakos nikt w ( za Urbanem) Pomrocznej nie wpadl. jedna stawka dla wszystkich, powiedzmy 18%: zarobisz 10 000 odprowadzisz 1800 zl, zarobisz 1 000 000 - odprowadzisz 180 000 zl. Placa ten podatek WSZYSCY ( ksiadz tez zawod ), propozycja najbardziej uczciwa, tylko ciekawe czemu tak ciezko to wprowadzic ...

Samsung1 pisze:
WeebShut pisze:
Szczerze uwazam ze ten pomysl niema najmniejszego sensu, i mam nadzieje ze nie przejdzie,

A ja mam nadzieję, że przejdzie gdyż go w całości popieram i uważam za perspektywicznie najlepszy! Podkreślam perspektywicznie!

Zdziwisz się jak szybko wyrówna się stopa życiowa tam i tutaj o ile oczywiście nie będzie działań sprzecznych z Polskim interesem gospodarczym, jaki tu niektórzy krótkowzrocznie propagują. A populizm ma niestety podatny grunt ostatnio w naszym kraju.
A to wielka szkoda!

S1

Masz racje, zdziwie sie i to bardzo, zapewne wielu to zrobi. Ale pamietaj ja nie mowie o tym ile beda zarabialy moje wnuki. Wtedy moze sie zrownamy z panstwami UE, urodzilem sie w tym kraju i chcialbym tu godnie zyc, ale to Panstwo na to nie pozwala. [szalone]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Czasami proste rozwiazania sa bardziej skuteczne. Np podatek liniowy na ktory na razie jakos nikt w ( za Urbanem) Pomrocznej nie wpadl. jedna stawka dla wszystkich, powiedzmy 18%: zarobisz 10 000 odprowadzisz 1800 zl, zarobisz 1 000 000 - odprowadzisz 180 000 zl. Placa ten podatek WSZYSCY ( ksiadz tez zawod ), propozycja najbardziej uczciwa, tylko ciekawe czemu tak ciezko to wprowadzic ...

Brawo!

Przeczytaj to co napisałeś – przecież ty mówisz o tym samym !!!!!!!!!!!!!

WeebShut pisze:
Proste rozwiązanie – podatek liniowy … powiedzmy 18%: zarobisz 10 000 odprowadzisz 1800 zl, zarobisz 1 000 000 - odprowadzisz 180 000 zl. Placa ten podatek WSZYSCY…

Proste rozwiązanie – podatek od centymetra … powiedzmy 1000 cm = 4.000,- zł; sprowadzisz o poj 2000 cm = 8.000,- zł

I też …. placa ten podatek WSZYSCY…

Jasne proste reguły dla wszystkich – nic dodać nic ująć.

S1

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
WeebShut pisze:

Brawo!

WeebShut pisze:
Proste rozwiązanie – podatek liniowy … powiedzmy 18%: zarobisz 10 000 odprowadzisz 1800 zl, zarobisz 1 000 000 - odprowadzisz 180 000 zl. Placa ten podatek WSZYSCY…

Proste rozwiązanie – podatek od centymetra … powiedzmy 1000 cm = 4.000,- zł; sprowadzisz o poj 2000 cm = 8.000,- zł

S1

Zgadza sie mowie o tym samym, ale nie zauwazyles podstawowej roznicy.

Podatki u nas wycelowane sa w ... najbiedniejszych. Myslisz, ze jakis posel co zyje za nasze pieniadze, i dostaje na samo utrzymanie biura poselskiego ( tel, fax, troche papieru do drukarki + komputer + sekretarka ) 20 000 MIESIECZNIE + normalna wyplata, bedzie sie uzeral ze sciaganiem samochodow uzywanych zza granicy ?? Nie on ma to za przeproszeniem gleboko w d****. Ale dlaczego jak tak bardzo chce pomoc temu krajowi nie opodatkuje swoich zarobkow, swojej diety poselskiej ? Dlaczego nie odprowadza co miesiac do ZUS'u 3 000 - 4000 zl. W koncu jak ustawnawiamy podatki to dla wszystkich takie same. Mniej zarabiasz mniej placisz, wiecej zarabiasz adekwatni do zarobionych pieniedzy wiecej placisz. Sorry ale wszystkie decyzje jakie zapadaja w tym kraju omijaja dziwnym lukiem elite na szczycie [szalone] A to jest dziwne [szalone]

Tytuł:
Klubowicz

E takie tam dyskusje i tak sie znajda tacy co wymysla cos i na ten przepis. Pewnie teraz kazdy samochod bedzie mial silnik od motoroweru 50 cm3 :lol:

Co do cen w DE to sa rozne kolego Samsung. Mozna znalezc 200D za 6 tys Euro, ale i podobna za 1.5 tys Euro (vide mobile.de z sierpnia). Co do elitarnosci to hobby w postaci posiadania wiekowego autka w de to w wiekosci zadna elitarna zabawa. Jungtimerow: coupe w123 jest od zatrzesienia. Dopiero przy oldtimerach i to rzadkich egzemplarzach ceny robia sie kosmiczne. U nas jest co innego ze wzgledu na brak takiej ilosci porzadnego materialu, a przykrecanie jego przywozu do konca nie jest sluszne. BTW. kolekcjonowanie i autrzymanie auta powyzej 20 lat w DE jest sporo tansze niz u nas, ze wzgledu na ich przepisy (na tablice H07 mozna miec 4 auta, ubezpieczenie jest symboliczne, TUV w wiekosci nieobowiazkowy).

A co do masowego importu to wcale nie jest taki zly. W koncu uzywane auta zaczynaja kosztowac tyle ile sa warte, a ze niektorym popsulo to interesy, coz teraz lobbuja w druga strone.

Tytuł:
wiarus senior

Samsung1 pisze:
polu pisze:

Kolego, Ministerstwo w tym przypadku, nie jest od wymyślania dobrych pomysłów dla kraju ale od reprezentowania lobby producentów nowych aut. Dramatycznie spada sprzedaż nowych plastikowych pachnących super autek.

Co do pomysłu to w socjalistycznym państewku podatki MUSZĄ rosnąć by buzek, miller czy inna belka mogli DAĆ temu czy innemu trochę grosza....

I to właśnie jest kolejne zmartwienie.

Bo utrzymanie takiego stanu rzeczy jest importem bezrobocia.

Było by lepiej gdyby produkowane w kraju autka (fiat, opel) się sprzedawały.

Wtedy KOLEGO wielu by miało prace a co za tym idzie pieniądze i być może kupowałoby też ciekawe zabytki a na pewno nowe samochody a nie nastoletnie wraki.

Bo to jest właśnie „dobry pomysł dla kraju”.

Gospodarka KOLEGO …gospodarka.

S1

wybacz ale co ty samsung wiesz o gospodarce? Te teorie o zamykaniu granic przez opłaty to może były wykładane na Uniwerystecie robotniczo chłopskim albo w szkole metalowej przez profesora Leppera [zlosnik] Tak dla ścisłości to bezrobocie rozwój gospodarczy jest ściśle związany z wolnością gospodarczą której u nas brak zresztą za zachodnią grnicą też jej dużo nie ma problem w tym że u nich bylo troche kapitalizmy a u nas eurosocjalizm zawitał zaraz po "komuniźmie"-uproszczając chodzi tu o fiskalizm [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

I dalej jej nie widzę pomimo twojego poniższego wywodu, który moim zdaniem ma się nijak do twojego podstawowego argumentu.

WeebShut pisze:

Podatki u nas wycelowane sa w ... najbiedniejszych. Myslisz, ze jakis posel co zyje za nasze pieniadze, i dostaje na samo utrzymanie biura poselskiego ( tel, fax, troche papieru do drukarki + komputer + sekretarka ) 20 000 MIESIECZNIE + normalna wyplata, bedzie sie uzeral ze sciaganiem samochodow uzywanych zza granicy ?? Nie on ma to za przeproszeniem gleboko w d****. Ale dlaczego jak tak bardzo chce pomoc temu krajowi nie opodatkuje swoich zarobkow, swojej diety poselskiej ? Dlaczego nie odprowadza co miesiac do ZUS'u 3 000 - 4000 zl. W koncu jak ustawnawiamy podatki to dla wszystkich takie same. Mniej zarabiasz mniej placisz, wiecej zarabiasz adekwatni do zarobionych pieniedzy wiecej placisz. Sorry ale wszystkie decyzje jakie zapadaja w tym kraju omijaja dziwnym lukiem elite na szczycie [szalone] A to jest dziwne [szalone]

Podatki są progresywne, więc ……..?

Co nie zmienia faktu, że należy je uprościć – tu się zgadzamy.

I pomysł z liniowym oraz z podatkiem od pojemności do tego zmierzają.

Dieta poselska jest opodatkowana.

Pomysł z wyższym ZUS sam kwestionowałeś, więc widzę tu pewną niekonsekwencję.

Wreszcie: …. „Mniej zarabiasz mniej płacisz, więcej zarabiasz adekwatni do zarobionych pieniędzy więcej płacisz…” – sprowadzasz mniejsza pojemność – mniej płacisz, większa – płacisz więcej – myślę, że to także logiczne.

Tak, więc, o co chodzi?[zlosnikz]

S1

Tytuł:
wiarus senior

WeebShut pisze:
Samsung1 pisze:
WeebShut pisze:

Brawo!

WeebShut pisze:

S1

znowu choć już ograniczony socjalizm [oczko] choć już bardziej zjadliwy jeżeli wg twojej teorii każdy powinien być tak samo traktowany przez prawo to powinien płacić taki sam podatek , w przybliżeniu najleprzym roziązaniem jest podatek pogłówny , oczywiście podatki powinny być zredukowane do minimum i być przeznaczane na obrone policję i inwestycję co za tym idzie w krótkim czasie dużącęść Polaków zaczęło by stać na nowe auta i mogli by wybierać pomiędzy tymi tanimi używanymi z zachodu a równie tanimi nowymi bo salony musiałyby konkurować z importerami...ech rozmażyłem się znowu [szalone]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ta Panie Samsung z całym szacunkiem ale gadasz Pan głupoty niestwozone! Wprowadzenie tych przepisow to jest zamach na nasza wolnosc do jasnej cholery.Jak mam ochote jechac jutro do DE i kupic /8 z 71 czy 72 roku za 500 E i potem go remontowac to jest to moja sprawa i inikt nie ma prawa mi tego zabraniac! A te ryje to własnie chca zrobic :evil:.druga sprawa ze jak mam kaprys jezdzic 124 z np 91 czy 92 r to tez tak chce-a ich ople i fiaty to mam głeboko w [dupa3] .I teraz moze cos co Pan nie wiedział-TE FIRMY NIE SA POLSKIE-Polska nie ma przemysłu motoryzacyjnego! nie ma co chronic! to sa zagraniczne montownie korzystajace z taniej siły roboczej! i tyle.A ja w tej sytuacji postanowiłem sobie ze nigdy nie kupie nowego auta-niech je sobie trzymaja i w sadza wiecie gdzie!.Jestem excentryczny i lubie auta uzywane-co nie wolno mi???? Poza tym wreszcie było w tym kraju normalnie ceny spadły-auto przestało byc luksusem-stare złomy (polonez ,maluch ,fiaty) poznikały z drog! Prosze sie rozejrzec po drogach-widzicie ile jest poldkow,126p,i innych pasciow? tak coraz mniej.O a pro po jaka norme spełnia polonez rocznik 91? jaki ma katalizator i ktorej generacji ABS,wzmocnienia w drzwiach?,strefy zgniotu itp.itd

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
wybacz ale co ty samsung wiesz o gospodarce? Te teorie o zamykaniu granic przez opłaty to może były wykładane na Uniwerystecie robotniczo chłopskim albo w szkole metalowej przez profesora Leppera [zlosnik] Tak dla ścisłości to bezrobocie rozwój gospodarczy jest ściśle związany z wolnością gospodarczą której u nas brak zresztą za zachodnią grnicą też jej dużo nie ma problem w tym że u nich bylo troche kapitalizmy a u nas eurosocjalizm zawitał zaraz po "komuniźmie"-uproszczając chodzi tu o fiskalizm [oczko]

Wybacz, ale jeżeli tylko taki wniosek wyciągnąłeś ze wcześniejszych wypowiedzi to żal mi cię.

Żal ten pogłębia styl oraz chaotyczność twojego kompletnie niezarozumiałego posta, że o języku i składni nie wspomnę.

Może faktycznie ten wątek z ..."Uniwersytetem robotniczo chłopskim"... jest w twoim wypadku nieprzypadkowy
[zlosnik]

S1

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Ta Panie Samsung z całym szacunkiem ale gadasz Pan głupoty niestwozone! Wprowadzenie tych przepisow to jest zamach na nasza wolnosc do jasnej cholery.Jak mam ochote jechac jutro do DE i kupic /8 z 71 czy 72 roku za 500 E i potem go remontowac to jest to moja sprawa i inikt nie ma prawa mi tego zabraniac! A te ryje to własnie chca zrobic :evil:.druga sprawa ze jak mam kaprys jezdzic 124 z np 91 czy 92 r to tez tak chce-a ich ople i fiaty to mam głeboko w [dupa3] .I teraz moze cos co Pan nie wiedział-TE FIRMY NIE SA POLSKIE-Polska nie ma przemysłu motoryzacyjnego! nie ma co chronic! to sa zagraniczne montownie korzystajace z taniej siły roboczej! i tyle.A ja w tej sytuacji postanowiłem sobie ze nigdy nie kupie nowego auta-niech je sobie trzymaja i w sadza wiecie gdzie!.Jestem excentryczny i lubie auta uzywane-co nie wolno mi???? Poza tym wreszcie było w tym kraju normalnie ceny spadły-auto przestało byc luksusem-stare złomy (polonez ,maluch ,fiaty) poznikały z drog! Prosze sie rozejrzec po drogach-widzicie ile jest poldkow,126p,i innych pasciow? tak coraz mniej.O a pro po jaka norme spełnia polonez rocznik 91? jaki ma katalizator i ktorej generacji ABS,wzmocnienia w drzwiach?,strefy zgniotu itp.itd

Otóż z całym szacunkiem – to Pan wypowiada głupoty żeby nie powiedzieć brednie!!!

Jest, co chronić! – tym czymś jest POLSKI RYNEK w tym także pracy !!!!!!!!!!!!!!!!

Proszę przeczytać uważnie, co wcześniej napisałem to może otworzą się Panu oczy!

Proszę spróbować spojrzeć szerzej nie tylko przez pryzmat własnej d……. która Pan tu tak obrazowo epatuje.

Polecam czytanie ze zrozumieniem!

S1

Ostatnio zmieniony czw gru 09, 2004 10:38 pm przez Samsung1, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

przykro mi że nie zrozumiałeś moich skrótów myślowych... chodzi mi o to że podstawą zniewolenia w eurosocjaliźmie są astronomiczne podatki generujące bezrobocie
ps Zgada pisze jak piszę i do tego się przyznaje bez bicia ale za to nie wygłaszam żadnych teori polonistycznych![/list]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
WeebShut pisze:

I dalej jej nie widzę pomimo twojego poniższego wywodu, który moim zdaniem ma się nijak do twojego podstawowego argumentu.

WeebShut pisze:

Podatki są progresywne, więc ……..?

Co nie zmienia faktu, że należy je uprościć – tu się zgadzamy.

I pomysł z liniowym oraz z podatkiem od pojemności do tego zmierzają.

Dieta poselska jest opodatkowana.

Pomysł z wyższym ZUS sam kwestionowałeś, więc widzę tu pewną niekonsekwencję.

Wreszcie: …. „Mniej zarabiasz mniej płacisz, więcej zarabiasz adekwatni do zarobionych pieniędzy więcej płacisz…” – sprowadzasz mniejsza pojemność – mniej płacisz, większa – płacisz więcej – myślę, że to także logiczne.

Tak, więc, o co chodzi?[zlosnikz]

S1

Nigdy sie nie zrozumiemy widocznie, wytlumacze Ci to na prosty chlopski rozum.

Pierwszy podatek liniowy zostal wprowadzony tylko po to, zeby pognebic znowu tych co chca jezdzic DOBRYM autem, ale na nowe go nie stac. Ze swojej ciezko wypoconej wyplaty odlozyl po 6 latach powiedzmy 30 000 zl. Na razie ma do wyboru:

- Fiat Panda, DU Matiz czy inne badziewie nie przekracajace 3.5 m ale spelniajace norme EURO 4
- Volkswagen Golf, Opel Astra itd itp, klasa srednia nizsza, wiek auta 4 - 6 lat
- Volkswagen Passat, Mercedes W124, Opel Vectra itp itd, klasa srednia wiek auta okolo 8 - 10 lat ( teoretyczny zlom zza granicy )

Po wejsciu podatku na te auta, ta sama osoba mniej zamozna, bedzie miala do wyboru:

-Fiat Panda, DU Matiz - Euro 4
-Volkswagen Golf itp Euro 4 , kredyt na min 5 lat, z tym ze nie wie w przeciwienstwie do tych klasowo wyzszych czy bedzie mial przez tyle lat prace
-Volkswagen Golf 4 letni na samym wejsciu placi 4000, czyli zostaje mu juz tylko 26 000, szanse na znalezienie maleja
-wedlug mnie najlepsza prpozycja dla przykladu, 8 letni Passat z silnikiem 2.0 , nowa buda, niby nie spelaniajcy normy Euro 2, czyli 6 000 na sam wjazd, w koncu kupuje zlom. za 26 000 nie znajdzie juz raczej nic w tej klasie i w tym przedziale wiekowym, schodzi kolejne lata nizej, tam sie okazuje ze podatek jest wyzszy czyli znowu lipa.

Wiec idzie ten biedny Pan Kowalski do salonu Fiata i kupuje "Rodzinne" auto Fiata Pande [szalone] Zenada

Tytuł:
wiarus senior

to się nazywa ksenofobią jaki rynek pracy??? :evil: A na stacjach nie pracują ludzie w sklepach motoryzacyjnych obsługują nas roboty samochody używane z zachodu w przeciwieństwie od tych krajowych są bezobsługowe? :evil: ręce opdają jak czytam takie posty :cry: [sciecie]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
ręce opdają jak czytam takie posty :cry: [sciecie]

oj opdają opdają

mnie to nawet opadają ale co tam [zlosnikz]

S1

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00