MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 6:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Samsung - masz rację, ale nie ze wszystkim. Napisałeś słuszną tezę, masz tam 100% rację, ale po co brniesz niesłusznie w fałszywe oskarżenia pod adresem moderatora? Nie Ty byłeś przyczyną zamknięcie wątku więc daj już temu spokój i nie szuka podtekstów i afer których nie ma. Temat przerodził się w kolejną bijatykę i trzeba było go zamknąc. Zastanów się jedank nad tym: w ostanim czasie zamknęliśmy kilka wątków (podatkowe i 115) w których Ty brałeś czynny udział. Były to jedyne wątki w których się udzielałeś. Wiem, że nie pisałeś po chamsku, ale zastanów się, czy znając "styl" i charakter niektórych forumowiczy nie celowo wywołujesz spory i konflikty? Czasami mam wrażenie, że tak jest. Bez urazy oczywiście, znasz moje poglądy z privów.[/code]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Samsung - masz rację, ale nie ze wszystkim. Napisałeś słuszną tezę, masz tam 100% rację, ale po co brniesz niesłusznie w fałszywe oskarżenia pod adresem moderatora? Nie Ty byłeś przyczyną zamknięcie wątku więc daj już temu spokój i nie szuka podtekstów i afer których nie ma. Temat przerodził się w kolejną bijatykę i trzeba było go zamknąc. Zastanów się jedank nad tym: w ostanim czasie zamknęliśmy kilka wątków (podatkowe i 115) w których Ty brałeś czynny udział. Były to jedyne wątki w których się udzielałeś. Wiem, że nie pisałeś po chamsku, ale zastanów się, czy znając "styl" i charakter niektórych forumowiczy nie celowo wywołujesz spory i konflikty? Czasami mam wrażenie, że tak jest. Bez urazy oczywiście, znasz moje poglądy z privów.[/code]

Zgadzam się – dałem się wciągnąć i niepotrzebnie zabrnąłem, (ale tak po prostu można było odczytać wypowiedź Kolegi Idzika) - dziękuję za tę podpowiedź. :)

Dziękuję jednocześnie za poparcie mojej tezy – cieszę się, że nie tylko ja tak widzę pewne (niepokojące moim zdaniem) zjawiska.

Pozdrawiam – S1

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Może teraz powołamy komisję śledczą??? [zlosnik]

PS. Ja jestem jak najbardziej nowy ale mnie nikt nie zjechał... Co prawda starałemm się i będe się starałe aby moje MB były jak najbardziej zbliżone do orginału i może dlatego... W każdym bądz razie nawet jak pytałem o gril do 123c to też nie oberwałem bluzgami a jedyne co ktos mi napisał uznałem raczej za wskazowki.... Mi tu jest dobrze a tez jestem nowy...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

qbuss007 pisze:
Mi tu jest dobrze a tez jestem nowy...

I to nas baaaardzo cieszy :)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Każdy z nas ma pewien swoisty rodzaj temperamentu i czasami może za szybko ponoszą nas emocje,pamiętajmy jednak aby swoista różnica zdan,opinii itd. nie zamieniła nas w śmiertelnych wrogów bo przeciez nie oto chyba chodzi na tym forum.
Zgoda buduje -niezgoda rujnuje a to do niczego dobrego nie doprowadzi. [oczko]
Sam na początku odczytałem pare niemiłych komentarzy pod swoim adresem ale po pierwszej pasji zacząłem na spokojnie je analizowac i parę rzeczy wziać do siebie a pare innych spokojnie rozważyć.
Ot dzisiaj po swoim niefortunnym poscie (i zachowaniu :oops: ) koledzy dali mi po uszach a ja nie jestem zły bo mieli rację i postanowiłem w swoim postępowaniu coś zmienic.
Dobrze czasem jest posłuchac innych bo w wielu przypadkach patrzą na coś z boku i dają ci czas na zastanowienie.
O rany ale sie rozpisałem,reasumując : nie kłócmy się!!!!!!!!!!!!!!! ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

art pisze:
poglądy w stylu zdemontuj gaz bo w mercedesie na gazie się niejeżdzi a koleś który nie ma kasy na benzynkę mówi że zdemontuje żeby się tylko komuś przypodobać to tylko taki przykład.

Obgadują mnie pod nieobecność :o [zlosnik]
A tak na poważnie to napisałem dlaczego zdejmuję instalację gazową i wolał bym żeby kolega art mi do portfela nie zaglądał - na co mnie stać to moja sprawa.

A tak ogólnie proponuję wszystkim aby postawić sobie wirtualne piwko i zająć się Mercedesami zamiast marnować czas na kłótnie ;) [oczko]

P.S. "O gustach się nie dyskutuje..." :)

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Zgadzam się – dałem się wciągnąć i niepotrzebnie zabrnąłem, (ale tak po prostu można było odczytać wypowiedź Kolegi Idzika) - dziękuję za tę podpowiedź. :)

wyjaśniełem zaraz później o co mi dokładnie chodziło i nie chodziło mi o pańskie wypowiedzi (w sensie merytorycznym), tylko stwierdziłem ,że cała tamta dyskusja charakteryzowała się stylem, którego ja na forum jako mod nie bedę tolerował i dlatego pochwalam decyzję o zamknięciu tamtego wątku... I każdy kolejny wątek jaki pojawi się na forum (gdzie jestem moderatorem) i będzie prowadzona w nim dyskusja w taki sposób, będzie przez mnie moderowany... Dotyczy to wszytkich - starej i nowej gwardii, jak to Pan określił, chociaz nadal nie wiem jakie przyjąc kryteria dla takiego podziału :-? [oczko] Mam nadzieję, ze uda się nam proprowadzić wszyskie kolejne dyskusje w normalnej atmosferze [cool]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ahahaha [obijacz] [rollhehe]
Właśnie przeczytałem 8 pierwszych stron tamtego wątku (potem przestało mnie to już bawić i pojawiło się zazenowanie) [usmiech] :lol:
Chyba Was porypalo wszystkich. Aleście sobie wojenkę odstawili. Nie macie co robić ;-), gdzie poczucie humoru, nikt nie potrafi się śmiać z siebie (to pomaga w stosunkach międzyludzkich), cieszę się, że mnie dyskusja ominęła.
Wielkie [no].

PS.
A tak odnośnie "grupy trzymającej właze":
To już trochę na tym forum naklepałem literek i chyba moge się wypowiedzieć. nie zaóważyłem tu w zasadzie żadnych "obozów", czy "grup" (pomijając LPG kontra PB95 i pewną wiekszą grupę ludzi którzy znają sie live i czasem na forum cięzko wyłapac o co im chodzi, jak rozmawiają miedzy sobą [zlosnik] )
Pozatym jest git [oczko]

Acha pamiętacie mój niedawny jeszcze podpis: Uśmiechnij sie, jutro będzie Lepper [zlosnik]
więc wiecej pogody ducha życzę i mniej stważanych samemu sobie problemów w ten przedświateczny czas [balwan]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop

A tak na poważnie to napisałem dlaczego zdejmuję instalację gazową i wolał bym żeby kolega art mi do portfela nie zaglądał - na co mnie stać to moja sprawa.

Ja akurat nie miałem na myśli Ciebie to był tylko ogólny przykład nie odniesienie się do konkretnej osoby.Ale jeżeli poczułeś się przez to urażony to sorry ale tak jak mówię nie miałem żadnej konkretnej osoby na myśli. Pozdro ART

C126 E56

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

art pisze:
... tylko chyba o to że każdy może mieć prawo do własnego zdania i swoich poglądów. Bo na razie wygląda to tak że wiekszość starych forumowiczów tworzy zamkniętą grupę która sobie we wszystkim się zgadza i neguje prawie każde zdanie kogoś z poza tej grupy a najgorsze jest to że niektórzy mają zupełnie inne zdanie niż większość starych forumowiczy ale nie ujawniają go.Ludzie piszcie to co naprawdę czujecie a nie kolega tak napisał to ja też tak i poglądy w stylu zdemontuj gaz bo w mercedesie na gazie się niejeżdzi a koleś który nie ma kasy na benzynkę mówi że zdemontuje żeby się tylko komuś przypodobać to tylko taki przykład.

Myślę, że nie do końca masz rację - na tym forum są ludzie, którzy mają różne opinie na temat gazu, przeróbek w samochodzie (np. drobiazgi typu białe kierunkowskazy, cyrkle, ale również zmiany silnika itp), dynamicznej jazdy [oczko] , ... (możnaby wymieniać długo) i wydaje mi się, że jest miejsce dla wszystkich - po prostu nie ma potrzeby, aby zacietrzewiać się w sytuacji, gdy ktoś ma inne zdanie, niż Ty! Myślę, że w omawianym wątku nerwowe reakcje nakręciły spiralę, która pod koniec duskusji otarła się o chamstwo i dobrze, że został zamknięty - odrobina humoru i zrozumienia (wzajemnego) dla odmiennych opinii spododuję, że będzie rozmawiać się przyjemnie (tak jak dotychczas na tym forum)
Pozdrawiam!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

W poprzedniej dyskusji próbowałem zwrócić Waszą uwagę, na fakt, że to forum, od kiedy pamiętam cechował pewien sposób podejścia do samochodu. Nie wiem do końca jak ten sposób nazwać. Ale myślę, że duża część z Was wie o co chodzi. Nawet jeśli w naszych polskich warunkach, to podejście było czasem weryfikowane przez ekonomię, to i tak to, że podobnie myślimy było wyczuwalne nawet gdzieś między zdaniami i nikt tego nie musiał nazywać po imieniu. Jeśli ktoś to nazywa kolesiostwem, czy GTW, to niewiele widzi.

W mojej opini nie można dać się zwariować, nawet w imię tolerancji dla inności, tego, że o gustach się nie dyskutuje i innych równie nośnych i ostatnio modnych haseł. Sęk w tym, żeby robić to w sposób inteligentny, a nie chamski. Póki co jesteśmy na dobrej drodze, żeby obniżyć loty...

I jeszcze jedna mi się refleksja nasuwa po spokojnej lekturze zamkniętych tematów:

Nie wystarczy mieć oryginalnego Mercedesa. Trzeba mieć jeszcze świadomość. Historii, dorobku, kontynuacji, stylu i klimatu tamtych lat.
Jeśli ktoś tego nie czuje, to mam nadzieję, że tak do końca nigdy nie będzie czuł się dobrze na tym forum.

Ja w swojej pierwszej 115tce wyrezałem dziury w górnej części czerwonego oparcia kanapy na głośniki Pioeneera, bo nie chciały mi wejść nigdzie indziej. Wk.....ła - (zmod. - Idzik) mnie biała kierownica, bo było mi zimno w ręce jak jechałem do szkoły. Więc z tą świadomością się człowiek nie rodzi. Mnie także w kwestii MB w jakiejś części ułożyło forum i ludzie, którzy tu dyskutowali kiedy ja się jeszcze nie odważyłem.

Pozdrawiam ich dziś i wspominam serdecznie, a tych nadal aktywnych kojarzę [ok].

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

heh
jak sie pojawilem na forum to odbylo sie to z lekkimi oporami, poniewaz na tym forum nie bylo miejsca na spam, tylko czysta wiedza techniczna (pytanie-odpowiedz, sugestia)
przyszedlem z forum autokacik.pl, gdzie bylo zupelnie inaczej.
nie zniechecilem sie i jestem zadowolony.
teraz to forum i tak stalo sie duzo bardziej "spamiarskie" niz bylo i to troche mi przeszkadza, ale ciagle trzyma fason.
jesli ktos chce zablysnac wrzutami na HP dowcipow, linkow do dziwnych akcji itd. to musi sie liczyc, ze nie zostanie powitany z otwartymi ramionami . na szacunek trzeba sobie zasluzyc, ale nie zauwazylem jakiegos chamstwa wobec nowych uzytkownikow.
IMO na tym forum dalej najbardziej ceniona jest wiedza.kto sie wykaze zyska powazanie, a jak nie,to i tak nie bedzie potepiony (chyba ze jakosc wypowiedzi bedzie slaba)
PS.
jak masz pisac glupoty lub zwykle emoty, to czasem lepiej nic nie pisz...
mowa jest srebrem, milczenie zlotem :)
na pytanie otwarte"co sadzicie...?" mozna sie spodziewac dowolnie krytycznej odpowiedzi. chamstwo to inna sprawa, ale tu sie ocieramy o temperamenty, ktore biora czasem gore. nie jest to jednak przypadek czesty.
mam nadzieje, ze moj pkt widzenia troszke wyklaruje kryteria oceny wobec nowych ludzi , niektorych "starych" uzytkownikow

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

art pisze:
Ja akurat nie miałem na myśli Ciebie to był tylko ogólny przykład nie odniesienie się do konkretnej osoby.Ale jeżeli poczułeś się przez to urażony to sorry ale tak jak mówię nie miałem żadnej konkretnej osoby na myśli. Pozdro ART

ok, spoko ;)

BMW E32 '89

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tak sobie czytam i czytam [totalszok] i wiecie co, chodźcie na [pub]" bo będe musiał zamknąć wątek".

ex MB W123 300TD 82`TAXI
ex Fiat CC 700

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
W poprzedniej dyskusji próbowałem zwrócić Waszą uwagę, na fakt, że to forum, od kiedy pamiętam cechował pewien sposób podejścia do samochodu. Nie wiem do końca jak ten sposób nazwać. Ale myślę, że duża część z Was wie o co chodzi. Nawet jeśli w naszych polskich warunkach, to podejście było czasem weryfikowane przez ekonomię, to i tak to, że podobnie myślimy było wyczuwalne nawet gdzieś między zdaniami i nikt tego nie musiał nazywać po imieniu. Jeśli ktoś to nazywa kolesiostwem, czy GTW, to niewiele widzi.

Kiedyś spłodziłem cos podobnego, raz czy drugi. Ten drugi to chyba nawet był w prywatnej korespondencji z Panem Samsungiem.

W mojej opini nie można dać się zwariować, nawet w imię tolerancji dla inności, tego, że o gustach się nie dyskutuje i innych równie nośnych i ostatnio modnych haseł. Sęk w tym, żeby robić to w sposób inteligentny, a nie chamski. Póki co jesteśmy na dobrej drodze, żeby obniżyć loty...

Osobiście zupełnie nie kocham "political correctness" i podobnych haseł. W innym wypadku pewnie umartwiałbym się - np. na jakimś forum, gdzie pisaliby ludzie o zupełnie odmiennych poglądach od moich ;)

I jeszcze jedna mi się refleksja nasuwa po spokojnej lekturze zamkniętych tematów:

Nie wystarczy mieć oryginalnego Mercedesa. Trzeba mieć jeszcze świadomość. Historii, dorobku, kontynuacji, stylu i klimatu tamtych lat.
Jeśli ktoś tego nie czuje, to mam nadzieję, że tak do końca nigdy nie będzie czuł się dobrze na tym forum.

W tzw. "ogólności" to wystarczy, tylko może niekoniecznie do wywołania uczucia zachwytu np. u mnie. ;) Taka wada fabryczna [zlosnik]
To forum z kolei chyba jednak nie jest przeznaczone do wywoływania zachwytu u wszystkich internautów, a nawet u wszystkich właścicieli MB? :-?

Ja w swojej pierwszej 115tce...

[beksa1] , ale na "pociechę" powiem Ci, że myślałem kiedyś, że 115 to złom. I zmieniłem zdanie, o 180° :oops: [zlosnik]

Kolego Samsung

1. NIKT nie odmawiał koledze Winciorowi wkładu/ów i serca.
2. Kolega Wincior pierwszy poszedł w kierunku przytyków wobec osoby piszącego post (akurat padło na mnie), potem poszło mu już z górki. Tricky usiłował grzecznie i merytorycznie wyjaśnić swoje stanowisko, na co padały kolejne teksty "mało merytoryczne".
3. W trakcie kilku ostatnich dyskusji zostawił kolega pewne pytania czy też tezy bez odpowiedzi, gładko przechodząc do swych kolejnych argumentów, biegnących czasem po stycznej do płaszczyzny pierwotnie poruszanej kwestii*. Wpływa to zazwyczaj na zwiększenie różnorodności poruszanych tematów, ale już niekoniecznie na polepszenie walorów stricte merytorycznych dyskusji.
4. Myślę, że w kwestii przytyków wiele osób, w tym i ja, ma sobie to i owo... Czyż nie? ;)

* Proszę o wybaczenie, ale cytatów szukać nie będę, albowiem mam za dużo zaległych wątków do przeczytania na forum, tak więc zwracam się z prośbą o odrobinę wiary lub retrospekcji.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00