MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 7:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Na Allegro tez widziałem takie ostrzezenia.....I maja racje!licytujac dla jaj ,ewentualna sprawe mamy przegrana bo licytujac zawieramy prawna umowe kupna czy cos w tym stylu nie znam dokładnej definicji.....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Czy zauważyliście , że na niemieckim ebay'u wielu sprzedających ostrzega kupujących , że jeśli będą licytowali dla żartu , to spotkają się z adwokatem ,zapłacą karę itd. ?

Zawsze mnie ciekawiło jak to działa w praktyce, ale kiedy nie zapłaciłem gotówką za poskładanie złamanej ręki w alpejskim szpitalu (pokazałem polisę i lekarze dzień po sylwestrowej zabawie uznali, że załatwimy to bezgotówkowo) mój rachunek już po miesiącu trafił do ogólnej, prywatnej kancelarii prawniczej tylko od tego typu spraw i został powiększony o niemałe koszty administracyjne.

Z pewnością jest to powiązane, działa jakis sytem. Nikt nie przyjdzie ci do domu z nakazem, ale pewnie nie weźmiesz już kredytu, komórki a i pewnie wsiądą na świadczenia albo trafią przy innej okazji.

Uśmiałem się też ostatnio, jak jakiś sprzedawca napisał, że on nie ma nic do Polaków, Czechów, Węgrów i innych byłych demoludów, ale proszę nie licytować, bo ostatnio po wygranej aukcji przyjechali do niego laweciarze z PL (nick mniejwięcej "ksisiulaweta23" i chcieli się targować i to ostro. Tak z 2.200 na 1.500 EURO [hehe]

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
Wika pisze:
Czy zauważyliście , że na niemieckim ebay'u wielu sprzedających ostrzega kupujących , że jeśli będą licytowali dla żartu , to spotkają się z adwokatem ,zapłacą karę itd. ?

Zawsze mnie ciekawiło jak to działa w praktyce, ale kiedy nie zapłaciłem gotówką za poskładanie złamanej ręki w alpejskim szpitalu (pokazałem polisę i lekarze dzień po sylwestrowej zabawie uznali, że załatwimy to bezgotówkowo) mój rachunek już po miesiącu trafił do ogólnej, prywatnej kancelarii prawniczej tylko od tego typu spraw i został powiększony o niemałe koszty administracyjne.

Z pewnością jest to powiązane, działa jakis sytem. Nikt nie przyjdzie ci do domu z nakazem, ale pewnie nie weźmiesz już kredytu, komórki a i pewnie wsiądą na świadczenia albo trafią przy innej okazji.

Uśmiałem się też ostatnio, jak jakiś sprzedawca napisał, że on nie ma nic do Polaków, Czechów, Węgrów i innych byłych demoludów, ale proszę nie licytować, bo ostatnio po wygranej aukcji przyjechali do niego laweciarze z PL (nick mniejwięcej "ksisiulaweta23" i chcieli się targować i to ostro. Tak z 2.200 na 1.500 EURO [hehe]

To ostatnie chyba nie jest zgodne z regulaminem /prawem .
Nie wyobrażam sobie aby np. polski sklep nie obsługiwał Niemców .
Np. "Piekarnia Bułeczka " Nie mamy nic przeciwko Niemcom ale nie macie tu prawa wstępu :)
Sprzedający może sobie zastrzec,że nie targuje się lub coś podobnego ale ,że nie sprzeda towaru Polakowi ?
Chyba może za to beknąć . Ja czuje się urażony .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wika pisze:
To ostatnie chyba nie jest zgodne z regulaminem /prawem .
Nie wyobrażam sobie aby np. polski sklep nie obsługiwał Niemców .
Np. "Piekarnia Bułeczka " Nie mamy nic przeciwko Niemcom ale nie macie tu prawa wstępu :)
Sprzedający może sobie zastrzec,że nie targuje się lub coś podobnego ale ,że nie sprzeda towaru Polakowi ?
Chyba może za to beknąć . Ja czuje się urażony .

Też czułem niesmak, jak to przeczytałem pierwszy raz, ale jak sobie wyobraziłem sytuację, to mnie tylko rozbawiło.

Nie musi zastrzegać, bo to jasne & logiczne i wynika z zasad, co najwyżej czasem ostrzega dla przypomnienia.

Wyobraź sobie, że masz auto & ciśnienie, żeby je sprzedać. Aukcja wisi 2 tygodnie, poczym wygrywa ją Białorusin z dalekiego Wschodu kosząc wszystkich poważnych licytujących, przyjeżdza do ciebie z trzema kumplami i mówi, że da ci pół ceny. Nie trafiłoby cię na miejscu? Nawet nic nie możesz mu zrobić, bo macki niemieckiego systemu kończą się pewnie jeszcze na Odrze, a koleś zarejestruje się ponownie z podając tym razem dane teściowej. Dobrze jak ci jeszcze nie nastuka korbą od lawety, że jechał 700 km, a ty nie jesteś skory do negocjacji...

Dlatego coraz częściej z konta z nieniemieckojęzycznego obszaru językowego nie można wogóle uczestniczyć w aukcji.

Sami na to pracujemy. A ja po wygranych aukcjach na eBayu tłumaczę się, że nie jestem wielbłądem i to pomimo tego, że adres odbiorcy jest w DE a i konto mam do tych operacji w Deutsche Bank po drugiej stronie granicy.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MERCEDES 4 EVER pisze:
Tricky a co to jest 2 milony dolcow....Allegro taka kase robi ze szok-kiedys liczyłem to allegro ma chyba około 800 tys aukcji non stop.Dobra kase teraz robi na Moto-allego po ponad 15zł za auto a wiadomo ile teraz aut jest wystawionych......E bay by zamieszał a wiadomo jak szybko wielu ludzi by sie przezuciło ze wzgledu na marke......Ja czekam-bo allegro to troche taki monopolista.......

Tak - te 2 miliony $ to było wydane na promocję i darmowe usługi Allegro w czasach kiedy na rynku nie było za bardzo z kim konkurować. Teraz aby pokonać w miarę zdrowe Allegro, trzeba wytoczyć kilkakrotnie grubszy arsenał, zwłaszcza, że Allegro ma już umowy partnerskie z wieloma mediami w naszym kraju [większość największych portali, kilka gazet, WOŚP]. Nie zdziwię się, jeśli Ebay po cichu namiesza nieco w trybikach polskiego sądownictwa, tak, aby mocno zachwiać Allegro, albo zaaranżować sytuację która pomoże przejąć portal przez kogo trzeba. To drugie rozwiązanie byłoby zdecydowanie lepsze dla osób, które regularnie i legalnie handlują na Allegro.

MERCEDES 4 EVER pisze:
Na Allegro tez widziałem takie ostrzezenia.....I maja racje!licytujac dla jaj ,ewentualna sprawe mamy przegrana bo licytujac zawieramy prawna umowe kupna czy cos w tym stylu nie znam dokładnej definicji.....

Rację to mają, tylko niestety nasze krajowe prawo słabo chroni sprzedawców przy sprzedaży na odległość, co raczej osłabia argumenty które może wytoczyć adwokat - już to przerabiałem. Precedensowy proces w sprawie gówniarza który strzelił 2Mzł za serduszko WOŚP zakończył się grzywną, która nawet jeśli zostanie zapłacona, to nie wystarczy na pokrycie pełnych kosztów sądowych.
Z drugiej strony znam pare osób procesujących się o zrealizowanie transakcji która nie satysfakcjonuje sprzedającego - np ktoś coś zawalił wystawiając aukcję, i np całkiem fajne R19 1.8 16V cabrio "poszło" za 1200zł - naturalnie sprzedawca liczył na więcej, i nie zamierza się rozstawać z autem za cenę którą zakończyła się aukcja - co wtedy?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Nie zdziwię się, jeśli Ebay po cichu namiesza nieco w trybikach polskiego sądownictwa, tak, aby mocno zachwiać Allegro, albo zaaranżować sytuację która pomoże przejąć portal przez kogo trzeba. To drugie rozwiązanie byłoby zdecydowanie lepsze dla osób, które regularnie i legalnie handlują na Allegro.

Niekoniecznie, niekoniecznie …

Lepsze było by jednak istnienie i jednego i drugiego portalu.

Na takiej „konkurencji” właśnie wszyscy byśmy zyskali.

S1 :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Niekoniecznie, niekoniecznie …

Lepsze było by jednak istnienie i jednego i drugiego portalu.

Na takiej „konkurencji” właśnie wszyscy byśmy zyskali.

Przypominam, że Allegro nie jest obecnie jedynym działającym w Polsce portalem aukcyjnym. Natomiast im szybciej i sprawniej odbyłoby się przejście na nową liderującą platformę, tym mniej bałaganu w transakcjach, i mniejsze spadki obrotów dla sprzedających. Natomiast kupujący nie musieliby na początku nowych porządków kupować w ciemno, ponieważ obowiązywałyby nadal stare rankingi z komentarzami. Im mniej kasy Ebay będzie musiał wydać na wejście na pozycję lidera, tym sprawniej wszystko się odbędzie. Użytkowników naprawdę nie interesują takie wojny, taka już charakterystyka rynków aukcji internetowych, że decentralizacja wpływa bardzo niekorzystnie - ludzie chcą mieć jasność gdzie mają się udać by coś najlepiej kupić lub sprzedać. Nie wyobrażam sobie Allegro i Ebay prowadzących wojny na ceny usług i na promocje, a kupujący i sprzedający rozdarci pomiędzy dwoma obozami. Rynek C2C jest w Polsce ogromny, ale bez względu na jego wielkość nie ma miejsca na dwa duże serwisy aukcyjne.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Z drugiej strony znam pare osób procesujących się o zrealizowanie transakcji która nie satysfakcjonuje sprzedającego - np ktoś coś zawalił wystawiając aukcję, i np całkiem fajne R19 1.8 16V cabrio "poszło" za 1200zł - naturalnie sprzedawca liczył na więcej, i nie zamierza się rozstawać z autem za cenę którą zakończyła się aukcja - co wtedy?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Od tego wszystkiego jest cena minimalna, jezeli kwota nie przekroczy ceny minimalnej i samochod nie zostanie sprzedany, to nie zaplacisz prowizji - jezeli o to Ci chodzi.

W regulaminie masz zaznaczone, ze jezeli nie sprzedasz wystawionej rzeczy to Allegro nie pobiera oplat. :)

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:

Przypominam, że Allegro nie jest obecnie jedynym działającym w Polsce portalem aukcyjnym.

Niestety jedynym liczącym się i o takim zasięgu rynku

TrickyKid pisze:
Nie wyobrażam sobie Allegro i Ebay prowadzących wojny na ceny usług i na promocje,.

A ja to sobie świetnie wyobrażam [zlosnik]

TrickyKid pisze:
, a kupujący i sprzedający rozdarci pomiędzy dwoma obozami. Rynek C2C jest w Polsce ogromny, ale bez względu na jego wielkość nie ma miejsca na dwa duże serwisy aukcyjne.

Kupujący nie byliby rozdarci – tylko szczęśliwi że za mniejsze pieniądze mogą zaistnieć i tu i tu – oraz dotrzeć do potencjalnie większej grupy odbiorców.

A miejsce jest – to kwestia optyki.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
TrickyKid pisze:

Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Od tego wszystkiego jest cena minimalna, jezeli kwota nie przekroczy ceny minimalnej i samochod nie zostanie sprzedany, to nie zaplacisz prowizji - jezeli o to Ci chodzi.

W regulaminie masz zaznaczone, ze jezeli nie sprzedasz wystawionej rzeczy to Allegro nie pobiera oplat. :)

Pozdrawiam

Nie wszyscy chcą/pamiętają o stosowaniu ceny minimalnej, a czasami aukcja bez ceny minimalnej kończy się grubo poniżej ceny za którą sprzedawca planował oddać towar. Tu zaczyna się konflikt, ponieważ z punktu widzenia prawa została zawarta transakcja, i guzik kupującego to obchodzi, że sprzedawca liczył na wyższą cenę.

Samsung1 pisze:
Kupujący nie byliby rozdarci – tylko szczęśliwi że za mniejsze pieniądze mogą zaistnieć i tu i tu – oraz dotrzeć do potencjalnie większej grupy odbiorców.

Jak sobie wyobrażasz wystawienie na licytację tej samej jednej rzeczy jednocześnie w dwóch serwisach aukcyjnych? Sprzedasz temu który wygrał aukcję zakończoną wyższą ceną, a temu drugiemu co powiesz?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:

Jak sobie wyobrażasz wystawienie na licytację tej samej jednej rzeczy jednocześnie w dwóch serwisach aukcyjnych? Sprzedasz temu który wygrał aukcję zakończoną wyższą ceną, a temu drugiemu co powiesz?

W bardzo prosty sposób. :)

1/ Zastrzegasz prawo zakończenia aukcji przed czasem.

2/ Ustawiasz wysoko cenę minimalną – blisko tej którą chcesz otrzymać.

3/ Tam gdzie pierwsza zostanie osiągnięta – zostawiasz aukcję - a pozostałe kasujesz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:

W bardzo prosty sposób. :)

1/ Zastrzegasz prawo zakończenia aukcji przed czasem.

2/ Ustawiasz wysoko cenę minimalną – blisko tej którą chcesz otrzymać.

3/ Tam gdzie pierwsza zostanie osiągnięta – zostawiasz aukcję - a pozostałe kasujesz.

Jest to podcieranie tyłka szkłem, mało osób stosuje cenę minimalną, bo naturalnym odruchem potencjalnego kupującego jest nie zawracanie sobie głowy towarem o nieznanych całkowicie warunkach sprzedaży. Nie jest to w żaden sposób element uatrakcyjniający aukcje od strony zakupowej, i jeśli z jakiegoś powodu większość sprzedawców miałaby stosować taką metodę, to ja chromolę takie zakupy, szkoda czasu i atłasu.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zawsze można sprzedawać towar tylko tylko na jednej aukcji - tam gdzie będą lepsze warunki ;) .

Tytuł:
wiarus senior

Zgadzam się z przedmówcą (Tricky K). Ja osobiście nie rozumiem koncepcji aukcji z ukrytą ceną minimalną.

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bader pisze:
Zawsze można sprzedawać towar tylko tylko na jednej aukcji - tam gdzie będą lepsze warunki ;) .

Jeśli masz na myśli warunki finansowe, to część ludzi tak robi - i dzięki temu na aukcje24.pl czy swistak.pl są jakiekolwiek aukcje... tylko kupujących coś nie ma...
Jeśli jako warunki masz na myśli skuteczność sprzedawania, to nie zawsze da się to wystarczająco precyzyjnie określić, i wtedy zaczynają się dylematy. Ogólnie rzecz biorąc bałagan i dezinformacja nie służą handlowi.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00