MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 13, 2025 2:53 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 519 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

fullsize pisze:
Ja coś tam w ameryce ogarniam i taki Tahoe sądzę, że będzie na pewno psuł się mniej niż ML, bo też i mniej w nim jest do zepsucia. Poza tym to jest jeszcze auto robione wg starej amerykańskiej szkoły, w Europie zarzuconej już wcześniej, tzn. ma być zrobione tak, żeby się nie zepsuło, a nie tak że ma się nie zepsuć przed gwarancją. Wiadomo, coś tam zawsze może paść, ale przy rozsądnym i świadomym serwisowaniu (czyli nie: "-ile to będzie kosztować?"; "-uuu, panie, rzadkie auto, amerykańskie, to dwa tysiące conajmniej" "- no trudno, niech będzie") koszty eksploatacji na pewno będą niższe niż ML.

Jakoś te ML-e robione według starej amerykańskiej szkoły w USA nie mają wzięcia, dopiero te po lifcie robione w Europie są polecane są jako mniej awaryjne. Nie bardzo wierzę w te amerykańskie cuda techniki, bo najpierw ciosane siekierka, że przy remoncie small blocka musisz oszlifowywać zendrę po odlewach,żeby miały chłodzenie, a potem często sobie rady nie dają z elektorniką, świetnym hydraulicznym sterowaniem pomprowtryskami i itd. Do niemca raczej nie ma co porównywać , bo skoro tacy wspaniali to czemu do X3 i X4 silniki im niemcy składają w Bawarii i wysyłają za ocean.

MacKuz pisze:

Ludzie co ja mam zrobić....?

Małe , z automatem i 4x4, czyli Suzuki SX4 2.0 automat [hihi]

_me: how_ pisze:
Przede wszystkim przeglądając allegro nie uwierzyć, że pan z Ostrowi Mazowieckiej albo innego laweciarskiego zagłębia ma na placu okazję, która cie uszczęśliwi. Musisz założyć, że 9ciu na 10ciu autorów tych ogłoszeń chce cię najzwyczajniej wyruchać. Wiem, że dwadzieścia zdjęć XXL i te animowane mapki Polski potrafią być przekonywujące, ale musisz być naprawde twardy.

Współczuję McKuz, bankowo okaże się, że, żeby kupić auto, które wydaje się, że kosztuje 35.000, to trzeba mieć najlepiej tak tysięcy 50. To żadne odkrycie, ale jeślli podchodzisz do modelu z górnej póły cenowej, to wtedy jest spokój i przyjemność z jazdy.

heniekx pisze:
Zakup auta które nie jeździło po polszy to jakieś 3 lata bezproblemowej eksploatacji. Niemiec nie zakłada najtańszych klocków, filtrów, używanych opon i używanych części. Nie piszę tego bo tak gdzieś wyczytałem - przywożę auta z europy regularnie i regularnie przyjeżdżają do mojego warsztatu auta krajowe.

To jeszcze wszystko przed tobą ty goleniowski laweciarzu i chyba mało w takim razie widziałeś. Zgadzam się, że średnio jakość serwisu jest dużo wyższa w przypadku aut starszych niż kilkuletnie. Z prostego powodu: w cywilizowanym świecie mało kto sadzi się na wielkiego pana. Jeździsz tym, na co naprawdę cie stać. I nie chodzi wcale o zakup, a o serwis i podatki właśnie. Ale nawet w aucie z dobrego domu, w takim w którym cztery opony, hamulce i trochę zawiasu to kilka ładnych tysięcy, nikt nie odda ci tego za darmo albo da ci auto przed takim dużym serwisem lub z inna niespodzianką. Na kozackie fury nawet lekko zajechane znajdą się i amatorzy w DE. Skoro tak ciągniesz te fury, to chyba zauważyłeś, że to co stoi na żwirku i pod chorągiewkami jest strasznie drogie, a "zarobić" można tylko na jakimś mniej lub bardziej ukrytym pasztecie.

Apropo, Bukol, co nie piszesz o pakiecie startowym? Napisz McKuzowi tak pi razy oko, ile trzeba mieć piniendzy w przypadku niedużego tylko niefarta w takim aucie. Tak wiesz, lajtowo i na dzień dobry. No chyba, że liczymy, że skoro jest 4x4, to kapcie mogą być łyse i stare, a zawias może letko skrzypieć, a jak samochód będzie czarny i duży to sąsiedzi i tak się obszczają z wrażenia, to może nie usłyszą.

Niepełny pakiet startowy 4x4, niby kupionego z 2 kompletami opon.
1. Olej silnik + dynamiczna wymiana oleju ASB- 2000,-
2. Komplet używanych felg 18"/lakierunek/ nowe opony w bardzo korzystnym rabacie- 4000,-

To tak na dzień dobry ;) , tylko co niezbędne.

heniekx pisze:
Zakup auta które nie jeździło po polszy to jakieś 3 lata bezproblemowej eksploatacji. Niemiec nie zakłada najtańszych klocków, filtrów, używanych opon i używanych części. Nie piszę tego bo tak gdzieś wyczytałem - przywożę auta z europy regularnie i regularnie przyjeżdżają do mojego warsztatu auta krajowe.

Chyba naprawdę mało widziałeś. Wszystkie okoliczne handlarzyny ciągną zwłoki z DE , naprawiają u nas, po czym wywożą z powrotem do DE, bo u nas już nie rynek. O ile kolesie na placu muszą powiedzieć niemcowi o przeszłości wypadkowej to polakowi ledwo komunikującemu się w obcym języku już nie koniecznie. I tak rośnie legenda bezwypadkowych aut z Niemiec. Realia tanich zadbanych , bezwypadkowych aut zza granicy skończyły już się dawno temu, dużo wcześniej zanim Angela złapała to mocniej za ryj.

A kiedyś pamiętam takie czasy ,że Niemcy oddawali starsze auta za darmo, ale to dawno i nie prawda [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] Teraz oszukują na równi z innymi nacjami.

postmistrz
Awatar użytkownika

No to teraz patrz McKuz co się dzieje:

Henio, tak jak każdy Ździsio, Czesio i Gienek ma zajebistą teorię i mówi ci w takiej Ostrowi Mazowieckiej, do której jechałeś 8h i jest to twoja czwarta wycieczka po auto: panie, 3 lata pan polatasz tym autem, Niemiec pod kocem trzymał, mówię panu 3 lata bezproblemowej jazdy, bo jak coś jest z Niemiec, to przecież musi być dobre. Czekolady sa tam smaczniejsze, a proszki spierają lepiej.

Po czym wchodzi Stomas i pisze: wypierdziałem 2 koła na inspekcję olejową i następne 4 koła za 4 koła, to razem 6 tysięcy. Ogarniasz jakie akwarium można urządzić za 6 klocków? Człowieku, taaaakie krewety.

Sam już nie wiem. Może DACIA DUSTER w kredycie 50/50? [hihi]

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
heniekx pisze:
BMW X5 spełnia wszystkie kryteria !!! od prywatnego sprzedawcy - można nieźle utargować [zlosnik]
[url=http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bmw-x5-3-0-d-h%C3%B6velhof/186110584.html?

ta X5 ma ogłoszeniu mniejszy przebieg niż moja, więc oceniając po wnętrzu ukręcił ktoś z 500tys km. Jeśli liczysz Heniu na bezproblemową jazdę przez 3 lata e53 z przebiegiem 185tys z tak ściuchanym wnętrzem to bez zaglądania pod maskę można stwierdzić, że siedzi tak ori kolektor z dyndającymi klapkami, skrzynia bez wymiany oleju, która zakończyć może żywot w każdej chwili, silnik napędu który zaraz będzie robił tyr tyr przy gaszeniu, wypierdziane zawieszenie, sparciałe 19-ki, czyli pakiet startowy ok. 12-15 tysi. Zgodze się z Tobą co do tarcz tylnych, one wytrzymują 200tys km, lata, ostatnim wypustem e53 więc trochę wiem na ten temat, a że o auto dbam to Stomek może potwiedzić bo nim jeździł.

weteran
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
Może DACIA [hihi]
to nie jest głupi pomysł, do firmy myslę zakupić dokkera w wypasionej wersji osobowej, wszak to mercedes citan dla ubogich, ale za 56 brutto dostajesz furę z dzielonymi tylnymi drzwiami, przesuwanymi bocznymi z dwóch stron, najmocniejszym dieslem i navi w desce, dorzucasz pincet i masz gwarancję na 5lat,czego chcieć więcej, a jeszcze rok temu smiałem się jak Bukola widziałem pod kościołem w nowym loganie dci [zlosnikz]

wiarus junior
Awatar użytkownika

Czy wy wszyscy najmądrzejsi kupiliście kiedyś auto od właściciela który widnieje w briefie na ostatnim miejscu ??? Coś mi się wydaje że większość sceptyków została wydymana przez kalego lub alego na podberlińskim placu i doszliście do wniosku że już w polszy są lepsze i tańsze auta... tańsze są...
Cytuj:
Ludzie co ja mam zrobić....?

Jeździć celiną [zlosnik] Serio to kup auto z prywatnej ręki, najlepiej bezwypadkowe - reszta to tylko części wymienne. Na 100% masz świadomość ile kasy trzeba włożyć na start w używane auto tej klasy.

Nie ma co przekonywać o wyższości aut z zachodu od tych krajowych bo racja jest jak dupa - każdy ma własną.

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

postmistrz
Awatar użytkownika

Heniek i reszta - fakt, z VAT sie wyglupilem, bo ja bardziej USA i Szwajcaria. Reszty wyliczen sie bede trzymal. Oczywiscie ze mozna (i trzeba) utargowac, ale nikt nie da MacKuzowi gwarancji, ze UC nie bedzie sie bronil przed wydymaniem na akcyzie. A z tych aut ktore pokazales to sorry, ale juz na fotach wygladaja na parchy. Warto przed takimi zakupami zobaczyc jak wyglada auto z oryginalnym przebiegiem rzedu 200.000km, wtedy ma sie dobry punkt odniesienia.

Maciek, jak odpuszczacie full size, to wybor sie zwieksza. Moze n.p. Forestera w automacie? Byle nie w dieslu. Albo Outback?

A najlepiej to odloz temat na pol roku, rok i dozbieraj troszke. Bo drogie auto kupione po taniosci to strasznie okrutna forma zakupow na raty.

A pakiet startowy to juz odrebny temat. Nie bede tu wywolywal przykladu Cayenna, ale duze SUVy z napedem 4x4 beda serwisowo pewnie tak 10x drozsze od celiny: wiecej plynow, czesciej hamulce, jak auto ma kontrole trakcji i inne elektroniczne gadzety to tylne hamulce leca non stop (system kontroluje jazde poprzez dohamowywanie tylem), tak jest np we wszystkich duzych na plycie VW - Touareg, QQłka, Cayenne. Opony zawsze 4 identyczne, sporo drozsze niz do plaskaczy, ale to tez zalezy od rozmiaru. 16" do Geli nie byly wcale drogie.

Ciekawym rozwiazaniem moze byc Jeep Cherokee I. Wczesniej nie pisale, bo chcieliscie auto duze. Ale po wstepnych zmianach zalozen, czemu nie. Mozna ustrzelic jeszcze perelki, tylko koniecznie silnik 4.0. Nie intetesuj sie dieslem ani 2.5. Mozna trafic wersje europejskie, czesto ze Szwajcarii. Z budzetu wydasz polowe, moze 2/3 i zostanie na dobry pakiet startowy i opicie fury. A auto fajne, aczkolwiek oldschoolowe.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Ciekawym rozwiazaniem moze byc Jeep Cherokee I

Auta z lat 90 z prostą benzyną i bez nadmiaru elektroniki to najlepszy wybór na chwilę obecną - części są łatwo dostępne i można kupić wysoką jakość za małe pieniądze (proporcjonalnie). Jest tylko jeden minus - Danka nie chce starego i niezbyt urodziwego auta [zlosnik] Jeśli chodzi o rozmiary wozu to ani Maciek ani Danka nie będą narzekać na ciasnotę w żadnym aucie większym od tico [zlosnik] Ja sugeruję zakup Pajero Sport z dużą benzyną, trzeba tylko odpuścić sobie wymagania kolorystyczne - nie czarny tylko ciemny, skóra niekoniecznie jasna i wybór będzie dosyć duży. Tylko Dance się nie podoba [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ostatnio zmieniony wt gru 24, 2013 9:11 am przez heniekx, łącznie zmieniany 1 raz.

swój chłop

Polecam jeepa commandera ojciec z silnikiem 3.7 zrobił ponad 200 tys km na gazie z autem nie bylo zadnych problemow. Wymieniane tylko oleje filtry klocki itp. Z silnikiem zero problemów. Dużo w nim technologii mercedesa np skrzynia biegow. Mial wszystkie cywilizowane systemy bezpieczenstwa typu abs esp ( mialem forda f150 z tego samego roku - 2006 i tam niby byly te systemy ale dzialanie to juz nie to samo). Silnik lepiej 5.7 bo spalanie podobne a mocy wiecej. Ogolnie auto wygodne jak za duzo plastiku to mozna to obszyc skora ( tak bylo w naszym przypadku). Mam tez touarega 5.0 tdi to tragedia w utrzymaniu 10 rocznie na remonty.

W 123 300D Automat 82 Ex
Vito 112CDI 02

postmistrz
Awatar użytkownika

heniekx pisze:
Czy wy wszyscy najmądrzejsi kupiliście kiedyś auto od właściciela który widnieje w briefie na ostatnim miejscu ??? Coś mi się wydaje że większość sceptyków została wydymana przez kalego lub alego na podberlińskim placu i doszliście do wniosku że już w polszy są lepsze i tańsze auta... tańsze są...

Nie ma co przekonywać o wyższości aut z zachodu od tych krajowych bo racja jest jak dupa - każdy ma własną.

Henryku, mam nadzieję, że nie gniewasz się za ten mały roast, który urządziliśmy.

Wszyscy doskonale wiemy, o czym piszesz, doświadczyliśmy nie raz całego dobra jakie niesie wyjmowanie auta spod niemieckiego koca, ale mamy też inne spostrzeżenia. Średnia aktualnych trendów w kupowaniu auta leży pewnie gdzieś po środku i różnie można trafić. Trafić dobrze jest o wiele łatwiej w przypadku aut tańszych i prostszych. Wtedy prezentów od Niemca dostaniesz więcej i "zapasu serwisowego" faktycznie wystarczy na jakiś czas, a jak coś będzie nie tak, to ogarniesz problemy za kolejny tysiąc - dwa i nie będzie tragedii dla domowego budżetu. Ale im auto bardziej skomplikowane/wymagające/wyższe klasą, tym bardziej obnaży nie do końca przemyślany zakup w momencie gdy czegoś będzie chciało - dlatego tak namawiamy do podchodzenia do auta "od góry" i mania w pamięci, że serwis jest o wiele bardziej istotną pozycją niż w przypadku aut, do których przywykliśmy.

weteran
Awatar użytkownika

Wendzio pisze:
Polecam jeepa commandera ojciec z silnikiem 3.7 zrobił ponad 200 tys km na gazie z autem nie bylo zadnych problemow. Wymieniane tylko oleje filtry klocki itp. Z silnikiem zero problemów. Dużo w nim technologii mercedesa np skrzynia biegow. Mial wszystkie cywilizowane systemy bezpieczenstwa typu abs esp ( mialem forda f150 z tego samego roku - 2006 i tam niby byly te systemy ale dzialanie to juz nie to samo). Silnik lepiej 5.7 bo spalanie podobne a mocy wiecej. Ogolnie auto wygodne jak za duzo plastiku to mozna to obszyc skora ( tak bylo w naszym przypadku). Mam tez touarega 5.0 tdi to tragedia w utrzymaniu 10 rocznie na remonty.

Teść ma Comanndera - dobre auto ale jakość wykończenia woła o pomstę do nieba (pomimo iż to tzw. full wypas 5.7) ale jest bardzo ciekawą propozycją, myślę wartą rozważenia

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
No to drastyczna zmiana planów.

Lalunia znalazła sobie auto które chce i już ....

http://otomoto.pl/mercedes-benz-cl-420- ... 02591.html

weteran
Awatar użytkownika

A tak poza konkursem "lalunia" to Danka czy nowy nabytek?

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Cały czas ta sama ruda Małpa :)

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Tak sobie siedze w piżamie przed kompem i mam następne dwa kwiatki do analizy.

A co gdyby tak japończyk wszyscy chwalą japońce.

http://otomoto.pl/subaru-legacy-lpg-ide ... 25280.html

http://otomoto.pl/lexus-rx300-3-0-pb-lp ... 18324.html

Spełniają podstawowe założenia 4x4 i komfort ;) oba ładne w skórze itp a co koledzy na to.

Mercedes CL fajny jest ale na lato jako drugie auto do kościoła :) zima chyba jednak może być kłopotliwy.

wiarus junior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
A co gdyby tak japończyk wszyscy chwalą japońce.

Excellent choice [zlosnik] ewentualnie koreańczyk tylko że większość brzydka.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 519 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00