Mitu pisze:
and6412 - strasznie mnie wkurzyłeś!!!

Słuchaj ja nie jestem jaimś znawcą i ekspertem, ale czuję się upoważniony porządnie Cię ochrzanić, bo piep..... jak potłuczony. Już 108 miała kontrolowana strefę zgniotu doprowadzoną do bardzo wysokiego poziomu - NIEOSIĄGALNEGO wówczas dla innych producentów. W MB za bezpieczeństwo odpowiadał cały sztab ludzi m.in. Karl Wilfert. Już w "skrzydlakach" była kontrolowana strefa zgniotu tylko jeszcze w powijakach, ale była. Potem było całe mnóstwo innych patentów poprawiających bezpieczeństwo. Poduszki powietrzne testowane na W 108/109, ABS testowany na W 114/115 itd. Zabrano zbiornik paliwa ze strefy zgniotu, aby zapobiec wybuchowi. Auto które Ty masz zostało nazwane w USA "panzercar" - to chyba mówi samo za siebie.
Już w "skrzydlakach" kabina pasażerska była wzmocniona i bardzo sztywna, zastosowano stożkowe zamki w drzwiach, aby drzwii otworzyły się nawet po strasznej kolizji i pasażerowie mogli wysiąść lub mogli być wyjęci. Popatrz na to - W 110 po dachowaniu:
(...) obrazki (...)
ABSOLUTNIE KAŻDY MB z lat 60 - tych. i 70 - tych. wyprzedzał swoją epokę o "parę ładnych lat" i dlatego właśnie jak ktoś jeździ W 123 czy W 116 to nie odczuwa tego, że te auta mają ponad 20 lat. Pozdrawiam - Łukasz.
Przepraszam Mitu, nie chciałem Cie zdenerwować
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
, Pozatym przeinaczasz moją wypowidź. Niegdy, przenigdy nie twierdziłem, że samochdy MB były w swoich czasach mało bezpieczne, sam twierdzę, że sztywność ich konstrukcji jest nawet dziś na wysokim poziomie (miałem okazję przyjżeć się mojemu w najdrobniejszych szczegułach i widże jak to jest wykonane, np. słupki). Nie zmienia to jednak faktu, że żaden samochód z lat '70 nie może się równać do nowoczesnego auta, wyposażonego, w napinacze pasów, kurtyny, wiele poduszek powietrznych, elementy tak pomyślane, żeby podczas wypadku nie poraniły pasażerów (np. pedały) i wiele innych. Pozatym sądzę, że nawet kontrolowane strefy zgniotu w latach '70 i współczesnych mają ze sobą niwewiele wspólnego.
I proszę cie nie denerwuj się już
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)