MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 12:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
and6412 - strasznie mnie wkurzyłeś!!! :x Słuchaj ja nie jestem jaimś znawcą i ekspertem, ale czuję się upoważniony porządnie Cię ochrzanić, bo piep..... jak potłuczony. Już 108 miała kontrolowana strefę zgniotu doprowadzoną do bardzo wysokiego poziomu - NIEOSIĄGALNEGO wówczas dla innych producentów. W MB za bezpieczeństwo odpowiadał cały sztab ludzi m.in. Karl Wilfert. Już w "skrzydlakach" była kontrolowana strefa zgniotu tylko jeszcze w powijakach, ale była. Potem było całe mnóstwo innych patentów poprawiających bezpieczeństwo. Poduszki powietrzne testowane na W 108/109, ABS testowany na W 114/115 itd. Zabrano zbiornik paliwa ze strefy zgniotu, aby zapobiec wybuchowi. Auto które Ty masz zostało nazwane w USA "panzercar" - to chyba mówi samo za siebie.
Już w "skrzydlakach" kabina pasażerska była wzmocniona i bardzo sztywna, zastosowano stożkowe zamki w drzwiach, aby drzwii otworzyły się nawet po strasznej kolizji i pasażerowie mogli wysiąść lub mogli być wyjęci. Popatrz na to - W 110 po dachowaniu:

(...) obrazki (...)

ABSOLUTNIE KAŻDY MB z lat 60 - tych. i 70 - tych. wyprzedzał swoją epokę o "parę ładnych lat" i dlatego właśnie jak ktoś jeździ W 123 czy W 116 to nie odczuwa tego, że te auta mają ponad 20 lat. Pozdrawiam - Łukasz.

Przepraszam Mitu, nie chciałem Cie zdenerwować [zlosnik], Pozatym przeinaczasz moją wypowidź. Niegdy, przenigdy nie twierdziłem, że samochdy MB były w swoich czasach mało bezpieczne, sam twierdzę, że sztywność ich konstrukcji jest nawet dziś na wysokim poziomie (miałem okazję przyjżeć się mojemu w najdrobniejszych szczegułach i widże jak to jest wykonane, np. słupki). Nie zmienia to jednak faktu, że żaden samochód z lat '70 nie może się równać do nowoczesnego auta, wyposażonego, w napinacze pasów, kurtyny, wiele poduszek powietrznych, elementy tak pomyślane, żeby podczas wypadku nie poraniły pasażerów (np. pedały) i wiele innych. Pozatym sądzę, że nawet kontrolowane strefy zgniotu w latach '70 i współczesnych mają ze sobą niwewiele wspólnego.
I proszę cie nie denerwuj się już [zlosnik] [zlosnik]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Duzo spokoju, sily i czasu dla rodzinki zycze. Napewno bedzie OK...

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
I tu jedna uwaga gdyby pasazer z tylu byl zapiety pasami to nie musialby rok czekac na powrot do zdrowia.

Dokładnie. Z tyłu siedziała teściowa i była w pasach. Dziecko oczywiście w foteliku. Strach pomyśleć co by było, gdybym nie miał fotelika lub miał jakieś g... z biedronki.

BTW - biorę także pod uwagę zakup dla Kasi A klasy, zresztą głównie ze względu na Twoją opinię na temat tego modelu. Prześlij mi proszę na PW jeszcze raz swój nr telefonu - chcę pogadać o A i ewentualnie się spotkać i rzucić okiem na to autko.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Całe szczescie że nikomu nic sie nie stalo.

Tytuł: hm
postmajtek
Awatar użytkownika

cos z tymi tirami jest nie tak ostatnio. Pamietacie jakies dwa tygodnie temu gdzies na przejezdzie kolejowym staly samochody i tir w nie wjechal. Dwa splonely i zginely cztery osoby. Wsrod nich chlopak i jego narzeczona, ktorego mialem zatrudnic w nastepnym tygodniu. Takie wydarzenie strasznie burzy spokoj...

MB W210 E55 AMG 56.000 km "Louis 2 - HammeR"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Na wstepie zycz wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia , tez niestety przekonalem sie kiedys o tym jak czuje sie czlowiek po takim telefonie.
Tyle ze za sprawce uznany zostal moj tesc , ale ewidentnie gosc ktory w niego udezyl wyszukal sobie jelenia na stluczke. Po tamtym zdazeniu zostalo mi jednak przekonanie ze bardzo dobra opcja na bezpieczny samochod jest van. Jezeli mial bym Ci cos zasugerowac to rozejzyj sie np. za Nissanem Qest'em(ew.Mercury Villager) bardzo wygodny samochod i do tego niemalze pancerny. Po tym jak gosc wjechal w bok dalo sie bez trudu otworzyc nawet boczne przesuwane drzwi, ktore na pierwszy rzut oka wygladaly jak zmieta kartka papieru. Po rozebranu okazalo sie ze maja wyjatkowo solidne wzmocnienia , ktore praktycznie sie nawet nie wygiely. Podobne doswiadczenia mialem z poprzednikiem , czyli Nissanem Prairie. Poza tym z Patrola pewnie wiesz ze Japonczycy robia wszystko "troche"na wyrost.

PZDR

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

QATO pisze:
Witam serdecznie

Na wstepie zycz wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia , tez niestety przekonalem sie kiedys o tym jak czuje sie czlowiek po takim telefonie.
Tyle ze za sprawce uznany zostal moj tesc , ale ewidentnie gosc ktory w niego udezyl wyszukal sobie jelenia na stluczke. Po tamtym zdazeniu zostalo mi jednak przekonanie ze bardzo dobra opcja na bezpieczny samochod jest van. Jezeli mial bym Ci cos zasugerowac to rozejzyj sie np. za Nissanem Quest'em(ew.Mercury Villager) bardzo wygodny samochod i do tego niemalze pancerny. Po tym jak gosc wjechal w bok dalo sie bez trudu otworzyc nawet boczne przesuwane drzwi, ktore na pierwszy rzut oka wygladaly jak zmieta kartka papieru. Po rozebranu okazalo sie ze maja wyjatkowo solidne wzmocnienia , ktore praktycznie sie nawet nie wygiely. Podobne doswiadczenia mialem z poprzednikiem , czyli Nissanem Prairie. Poza tym z Patrola pewnie wiesz ze Japonczycy robia wszystko "troche"na wyrost.

PZDR

MB 116 450SE 1976( V8 to V8 )

VW CADDY Special 1989 (chyba jedyny w Polsce)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

QATO pisze:
Jezeli mial bym Ci cos zasugerowac to rozejzyj sie np. za Nissanem Qest'em(ew.Mercury Villager) bardzo wygodny samochod i do tego niemalze pancerny.

Niestety - auto będzie firmowe i potrzebne mi jest odliczenie VAT'u. Zatem wchodzi w grę tylko nowy samochód. Tylko wtedy mam 100% pewność czym jeździ rodzina.

Cytuj:
Poza tym z Patrola pewnie wiesz ze Japonczycy robia wszystko "troche"na wyrost.

W terenowym tak, ale co do osobówek mam wręcz odwrotne odczucie - robią w sam raz, tak aby czasam nie za dużo. Ale to generalnie dotyczy współczesnej inżynierii w ogóle. Współczesne metody projektowania dają możliwości bardziej precyzyjnych obliczeń. Niestety czasami przesada idzie w drugą stronę - patrz lotnisko w Paryżu czy basen w Moskwie.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wszystkiego dobrego dla całej rodzinki, i oby nie było takich telefonów.
Sam wiem ile ton wejdzie do tira, mam to na co dzień w pracy, strach pomyśleć, a z drugiej strony ma jakiego tira, oto jest pytanie. Sami widzicie co jeżdzi po naszych drogach.
Pozdrawiam.

ex MB W123 300TD 82`TAXI
ex Fiat CC 700

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a nie myslales np. o Vito albo VW T5?
to sa bardzo bezpieczne auta. dobrze sie nimi jezdzi- siedzisz jak na krzesle, wysoko = dobra widocznosc przy dojeżdzaniu do wzniesien. no i to jest ciezarówka = paliwo ;)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

gorex pisze:
a nie myslales np. o Vito albo VW T5?
to sa bardzo bezpieczne auta. dobrze sie nimi jezdzi- siedzisz jak na krzesle, wysoko = dobra widocznosc przy dojeżdzaniu do wzniesien. no i to jest ciezarówka = paliwo ;)

Dla siebie to może bym kupił, ale dla żony nie bardzo - nie chce jeździć "dostawczakiem" i wcale jej się nie dziwię. Póki co takie są opcje:
1. Honda Accord Tourer 2,0 155KM i 8 poduszek,
2. Ford Mondeo kombi 2,0 cdti (czy jakoś podobnie) automat,
3. Citroen Xsara Picasso 1,8 exclusive
Wszystkie powyższe mają homologację ciężarową i są znacznie tańsze niż Vito czy T5.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Dla siebie to może bym kupił, ale dla żony nie bardzo - nie chce jeździć "dostawczakiem" i wcale jej się nie dziwię. Póki co takie są opcje:
1. Honda Accord Tourer 2,0 155KM i 8 poduszek,
2. Ford Mondeo kombi 2,0 cdti (czy jakoś podobnie) automat,
3. Citroen Xsara Picasso 1,8 exclusive
Wszystkie powyższe mają homologację ciężarową i są znacznie tańsze niż Vito czy T5.

Z tych trzech brałbym Hondę ;)

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Z tych trzech brałbym Hondę ;)

I na 99% tak zrobię.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00