MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 7:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Zgadzam się z przedmówcą (Tricky K). Ja osobiście nie rozumiem koncepcji aukcji z ukrytą ceną minimalną.

Pozdrawiam.

To bardzo proste – poniżej ceny minimalnej nie ma obowiązku sprzedaży przedmiotu licytacji.

S1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Samsung1 pisze:
PK2 pisze:
Zgadzam się z przedmówcą (Tricky K). Ja osobiście nie rozumiem koncepcji aukcji z ukrytą ceną minimalną.

Pozdrawiam.

To bardzo proste – poniżej ceny minimalnej nie ma obowiązku sprzedaży przedmiotu licytacji.

S1

Otóż to - cena za którą można zdobyć dany towar nie jest wyznaczana przez popyt, tylko przez sprzedawcę. No i na dodatek zazwyczaj kupujący nie może poznać tej ceny dopóki nie zakończy się aukcja. To jak chodzenie po sklepie gdzie ceny są tajne.

Tytuł:
wiarus senior

Samsung1 pisze:

S1

Bez przesady, ideę tę dosłownie to rozumiem, ale nie rozumiem używania tej opcji w aukcji internetowej. Bo inaczej robi się z tego sklep, a nie aukcja. Dla mnie aukcja to start $1 (1 Euro) i hulaj dusza bez kontusza. Niech rynek internautów wyznaczy cenę. Użytkownicy eBay-u potwierdzą, że zadziwiająco często te atrakcyjne towary bez problemu osiągają pułap "ceny rynkowej", cokolwiek to oczywiście oznacza. Choć i mi zdarzyło się kupić (eBay.de) gaźnik Solex 4A1 za 1 Euro - sprzedawca kompletnie pomieszał opis produktu i jego umieszczenie wśród kategorii, a ja trafiłem na niego przypadkiem. Ale to wyjątek.

Dla mnie Allegro to szajs, a nie aukcja. W większości kategorii, gdzie czasem patrzę, natrafiam na sklep z cenami minimalnymi, a nie na aukcję.

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior

Przypomnę tylko ( taka mała ciekawostka ) ,że licytacja może się odbywać w górę ( jak np. na allegro ) albo w dół .
W tym drugim przypadku ma to miejsce podczas licytowania bardzo drogich towarów .
Licytacja polega na tym ,że dany towar wystawiany jest za cenę przekraczającą znacznie jego wartość rynkową ,która jest stopniowo obniżana . Pierwszy , kto zaakceptuje cenę wygrywa .
Niewątpliwie licytacja w dół jest rzadziej stosowana ale ma też swoje zalety .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

adi pisze:
sebi pisze:
skrzynke mam zasianą codziennie spamem. Poprostu szkoda gadać :-((

nie Ty jeden.... codziennie dostaje dziesiątki reklam o wycieczkach, prezerwatywach czy ubezpieczeniach.... [puke]

Tak jeszcze ciut o spamie.
1. Zablokowałem np. hotmaila, trudno jak ktoś chce do mnie pisać niech sobie poszuka innego serwera [zlosnik]

2. A kto z Was dostaje czasem coś takiego? Kiedyś miałem tego w ... i nawet gotową odpowiedź [hehe]

Good day ,

A CRY FOR HELP,I am writing this letter in confidence believing that if it is the wish Of God for you to help me and my family, God almighty will bless and Reward you abundantly. My family and I are true Christians and worship's God truthfully. I got Your contact through Internet during my research on some one who could Help us. I am a female student Of University of Nigeria, Lagos. I am 22 yrs old. My fathers died (...) I and my brother are the only people who Can take Care of his wealth now because my mother is not literate enough To know all my father’s wealth behind. He left up to USD 27.350 000.000.00 million dollars with a security Company, and I don’t know how and what I will do to invest this money Somewhere in abroad, (...) I thereby need your help in bringing the box Containing the money out from the security company (...) I am ready to pay 10% of the total amount to you if you help us in Securing this money (...) If you can handle this project sincerely and also willing to assist me In lifting this fund, kindly reach me and I will let you know the next Step to take towards actualizing this transaction as quickly as Possible. Please, note that this transaction is 100% risk free. I look forward hearing from you soonest. (...)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Klubowicz

(me: how) pisze:
Wika pisze:
To ostatnie chyba nie jest zgodne z regulaminem /prawem .
Nie wyobrażam sobie aby np. polski sklep nie obsługiwał Niemców .
Np. "Piekarnia Bułeczka " Nie mamy nic przeciwko Niemcom ale nie macie tu prawa wstępu :)

Moze gosc ograniczyc zakres aukcji np. tylko do obszaru niemiec. Co do samochodow, moglo byc tak, ze laweciarze przyjechali, a tam kompletna padaka, choc pieknie byla opisana (zdarza sie czesto). Zdarza sie tez ze przyjezdzaja i nastawiaja sie na targowanie (tak tez praktykuja niemcy), Ocet zna przyklad z obsluchiwaniem silnika przez speca (nic wielkiego by w tym nie bylo, ze spec sluchal silnika w telefonie komorkowym [zlosnik] i na tej podstawie ocenil, ze przebieg nie jest orginalny [zlosnik] ).

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
adi pisze:
sebi pisze:
skrzynke mam zasianą codziennie spamem. Poprostu szkoda gadać :-((

nie Ty jeden.... codziennie dostaje dziesiątki reklam o wycieczkach, prezerwatywach czy ubezpieczeniach.... [puke]

Tak jeszcze ciut o spamie.
1. Zablokowałem np. hotmaila, trudno jak ktoś chce do mnie pisać niech sobie poszuka innego serwera [zlosnik]

2. A kto z Was dostaje czasem coś takiego? Kiedyś miałem tego w ... i nawet gotową odpowiedź [hehe]

Good day ,

A CRY FOR HELP,I am writing this letter in confidence believing that if it is the wish Of God for you to help me and my family, God almighty will bless and Reward you abundantly. My family and I are true Christians and worship's God truthfully. I got Your contact through Internet during my research on some one who could Help us. I am a female student Of University of Nigeria, Lagos. I am 22 yrs old. My fathers died (...) I and my brother are the only people who Can take Care of his wealth now because my mother is not literate enough To know all my father’s wealth behind. He left up to USD 27.350 000.000.00 million dollars with a security Company, and I don’t know how and what I will do to invest this money Somewhere in abroad, (...) I thereby need your help in bringing the box Containing the money out from the security company (...) I am ready to pay 10% of the total amount to you if you help us in Securing this money (...) If you can handle this project sincerely and also willing to assist me In lifting this fund, kindly reach me and I will let you know the next Step to take towards actualizing this transaction as quickly as Possible. Please, note that this transaction is 100% risk free. I look forward hearing from you soonest. (...)

Jak dostaje coś z nagłówkiem nei po polsku to od razu wywalem [zlosnik]
Sa 2 powody:
- nie znam na tyle np angielskiego aby przeczytać i zrozumieć dokładnie cały list [oczko] [zlosnik] nie mówiąc dopiero o chińskim fińskim czy innym włoskim
- na 99% jest to spam

[oczko]

Tytuł:
wiarus senior

Ja co tydzień dostaje przynajmniej jednego maila z ofertą kupna rolexa za pół ceny , viagry itp.
Co ciekawe w nagłówku ( temacie ) jest re.coś tam .
Tak jakbym pisał wcześniej do nadawcy a on mi odpisuje .
I tak cały czas :)

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:

Bez przesady, ideę tę dosłownie to rozumiem, ale nie rozumiem używania tej opcji w aukcji internetowej. Bo inaczej robi się z tego sklep, a nie aukcja. Dla mnie aukcja to start $1 (1 Euro) i hulaj dusza bez kontusza. Niech rynek internautów wyznaczy cenę.

Cóż jak widać definicja aukcji ma wiele zastosowań. :)

Bardzo często prawdziwa aukcja zaczyna się właśnie dopiero od ceny minimalnej ustalonej przez sprzedającego (np 500 tys EUR) a kończy na cenie zakupu ustalonej właśnie przez rynek.

Polecam stronę tego domu aukcyjnego, który śmiem twierdzić ma pewne rozeznanie i doświadczenie w prowadzeniu aukcji w tym przez internet:

http://search.sothebys.com/

Aukcja to po prostu sprzedaż z licytacją (przebijaniem) ceny. :)

Co do ceny minimalnej -

- zawsze jest ona znana – nawet (wbrew twierdzeniom kolegi TrickyKid) też na allegro.

Po prostu wcześniej wyświetla się informacja – cena minimalna nie została osiągnięta – by zniknąć, gdy licytujący osiągną tę cenę. Tak, więc jest ona znana.

To wszystko.

I nie ma tutaj nic sensacyjnego – po prostu zabezpiecza interesy sprzedającego by nie sprzedać poniżej pułapu minimum jak też i kupującego by nie wchodzić potem w ew. spory ze sprzedającym.

Ponadto zawsze można rozpocząć aukcje właśnie od dowolnie wybranej ceny startowej – kwestia wyboru i dobrej woli.

pozdrawiam - S1 :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Co do ceny minimalnej -
- zawsze jest ona znana – nawet (wbrew twierdzeniom kolegi TrickyKid) też na allegro.

Jak możesz, to podaj mi ile wynosi cena mininalna w tej aukcji http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=43912085 bo coś mi oczy nie donoszą. Wiem o co Ci chodzi, ale ciekaw jestem czy byś się czuł rano kupując bułki w sklepie, gdybyś nie widział nigdzie podanej ceny. Podchodzisz do kasy, i pytasz (K)asjerki
S> Ile te bułki?
K> więcej niż 1zł
S> No ale ile?
K> Rzuć Pan, to powiem czy wystarcza
Rzucasz 5zł, kasjerka mówi "mało"
Rzucasz 10zł, kasjerka mówi "mało"
Rzucasz 15zł, kasjerka mówi "ok, kupił pan bułki za 12,50".

To są zakupy?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Tricky - to nie sa zakupy to jest AUKCJA czyli pewna specyficzna forma robienia zakupow - dlatego tez miejce gdzie udajesz sie rano po bulki nazywa sie sklep a miejce gdzie mozesz kupic 4-ro drzwiowe CC za cene ktora wylicytujesz to serws aukcyjny. Bez urazy ale wydaje mi sie ze szukasz dziury w calym - uklad jest prosty i jasny. A co do ceny CC - to wiecej niz 5k ;-)

PZDR

Te bulki kupil bys nie za 12,5 a za 15 [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

QATO pisze:
Tricky - to nie sa zakupy to jest AUKCJA czyli pewna specyficzna forma robienia zakupow -

No więc tam gdzie sprzedawca ustala cenę, to już nie jest aukcja.

QATO pisze:
A co do ceny CC - to wiecej niz 5k ;-)

Mogą się 2 osoby tłuc o tego CC, a sprzedawca siedzi i się cieszy, bo dał minimalną np 500.000zł... Dla mnie to nie jest śmieszne

QATO pisze:
Te bulki kupil bys nie za 12,5 a za 15 [zlosnik]

Kupiłbym je gdzie indziej. Nigdy nie kupuję na aukcjach z ceną minimalną. Aukcje są po to, by rynek ustalał cenę.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Przypomnę tylko ( taka mała ciekawostka ) ,że licytacja może się odbywać w górę ( jak np. na allegro ) albo w dół .
W tym drugim przypadku ma to miejsce podczas licytowania bardzo drogich towarów .
Licytacja polega na tym ,że dany towar wystawiany jest za cenę przekraczającą znacznie jego wartość rynkową ,która jest stopniowo obniżana . Pierwszy , kto zaakceptuje cenę wygrywa .
Niewątpliwie licytacja w dół jest rzadziej stosowana ale ma też swoje zalety .

Super forma. Nerwy muszą się ćwiczyć wprost niewiarygodnie [zlosnik]

Wika pisze:
Ja co tydzień dostaje przynajmniej jednego maila z ofertą kupna rolexa za pół ceny , viagry itp.
Co ciekawe w nagłówku ( temacie ) jest re.coś tam .
Tak jakbym pisał wcześniej do nadawcy a on mi odpisuje .
I tak cały czas :)

Co tydzień, to i tak skromnie. Przychopdziło różnego badziewia na tony.
I dlatego zablokowałem hotmaila. Cisza, spokój i kultura :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja za to mialem inne problemy z allegro. Do dzis nie moge uwierzyć że coś takiego może sie zdarzyć, nawet węszyłem jakąś zmowe. A wiec:
Aukcja dobiega do końca, ja ją wygrywam, przelewam sprzedającemu kaske, bo wiem że jestem kryty przez allegro.
Ale naraz okazuje sie że właśnie w ten dzień kiedy przelałem kase konto sprzedającego zostało zawieszone a ten nie raczy odbierać telefonów. Nerwy jak diabli. Dwa razy zrobili mi taką jazde, ale naszczęscie trafilem na takich ludzi którzy towar po jakimś czasie ale przyslali.
Efekt jest taki że allegro owszem ale tylko do przeglądania.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witek pisze:
Ja za to mialem inne problemy z allegro. Do dzis nie moge uwierzyć że coś takiego może sie zdarzyć, nawet węszyłem jakąś zmowe. A wiec:
Aukcja dobiega do końca, ja ją wygrywam, przelewam sprzedającemu kaske, bo wiem że jestem kryty przez allegro.
Ale naraz okazuje sie że właśnie w ten dzień kiedy przelałem kase konto sprzedającego zostało zawieszone a ten nie raczy odbierać telefonów.

Klasyczny przypadek gdy kupujesz coś od oszusta lub osoby która próbuje wykorzystać fakt, że zablokowano jej konto za cokolwiek [może to być jakieś techniczne naruszenie, lub cokolwiek innego nawet nie związanego bezpośrednio z planowaniem wyłudzenia kasy], i zaczyna się problem. Kasa wysłana, towaru nie ma. Kupując na Allegro trzeba mieć oczy szeroko otwarte, czytać między wierszami i kalkulować ryzyko. Nie bez znaczenia jest też dziurawość samego systemu Allegro, który bardzo łatwo pozwala na podszycie się pod sprzedawcę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00