MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 7:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 812 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:
- niemiecka gospodarka byłaby niczym gdyby nie piewotny eksport [na cały świat] a wtórny eksport do ościennego kraju jest kroplą w morzu.

Nie jest kroplą w morzu. Otóż te 600.000,- zakupionych w Niemczech przez Polaków starych aut dało miejsce eksportowi wewnętrznemu, – czyli wzmogło konsumpcje na rynku wewnętrznym, czyli umożliwiło zakup nowych samochodów napędzając tym samym gospodarkę.

W stylu : Helmut mówi do swojej Heidi - "kochanie, sprzedałem naszą Astrę za 600 Euro, stać nas teraz na kupienie sobie nowego Golfa, fajnie, prawda?"

Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:
Kiedy Niemcy stosowały bariery celne chroniące ich przemysł motoryzacyjny?

ZAWSZE !!!!!!!!!!!!!!!!

Ale nie bariery celne - {bo my też takich nie chcemy wprowadzić i nie o tym tu mowa – (nie wiem czy zorientowałeś się już, o czym tu dyskutujemy)} – tylko utrudnienia przy rejestracji (legalizacji) importowanego złomu.

I o to tutaj chodzi !

S1

No więc wiedz, że ja też jestem za takimi barierami - niech będzie niemożliwe do zarejestrowania w Polsce to co nie mogło przejsć badań technicznych w Niemczech, a z podatkami to niech spadają na Seszele.

PK2 pisze:
TrickyKid pisze:
Powtarzam pytanie - Dlaczego obywatele Polski mieliby płacić za samochód uzywany WIĘCEJ niż inni obywatele UE?

Nie sprowadzaj całej sprawy tylko do wysokości opłat. Sugeruję, żebyśmy na to popatrzyli szerzej i pomyśleli też o np. normalnych przeglądach technicznych i stworzeniu złomowisk, żeby tylko od tego zacząć. Przecież wiesz doskonale, ża nowe samochody kosztują w poszczególnych krajach Unii zupełnie różnie i to samo z używanymi. Owszem, Unia z tym walczy, ale co z tego wyjdzie?

Ad pierwsza część wypowiedzi - bardzo słusznie - chciałbym by na polskich drogach nie było złomu, więc potrzebne są do tego lepsze procedury kontroli technicznych. Szkoda że po paru tygodniach gadania a takich rozwiązaniach sprawa rozmydla się ZAWSZE do postaci nowego podatku.
Ad druga część wypowiedzi - nie mówimy o różnicach cen nowych aut - ta wynika głównie z różnic w marketingu. Natomiast bardzo istotny wpływ na ceny aut na rynku wtórnym mają opłaty importowe. Jeszcze niedawno biedny Golf3 to była impreza na 15Kzł, teraz już tylko połowa z tego, dzięki czemu ktoś kto ma na auto 15Kzł może kupić coś lepszego.

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 11:41 am przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
ufff przekopałem sie i dorzyce swoje 4 grosze.

Pomijając kosmiczny podatek 4 zł za cm3 uważam, że tai hurtowy import aut skupmy sie na naszych ulubieńcach czyli youngtimerach MB wcale nie przynosi korzyści ani marce MB ani zwiększaniu na naszych drogach ilości pieknych modeli MB.

Zobaczcie co sie dzieje na rynku ludzie posciągali ciekawe auta W123, W126, W116 no i /8 generalnie za małe pieniadze no bo była taka okazja. Teraz kto je kupi - młodzi adepci motoryzacji bo auta mają moc :) i są osiągalne cenowo ale życie zaraz zweryfikuje takich kilentów kosztami eksploatacji tych aut które jakie sa sami wiemy. Więc zacznie sie gazowanie (oby tylko) lub przekaldanie motorów na tańsze lub auta będą stały i dziadziały. Jeszcze jedna sprawa niewielu ludzi zdaje sobie sprawe z kosztów naprawy, remontu tych aut i co sie będzie działo bedą nimi jeździć az sie nie rozpadną a potem na złom.

Uważam że bardzo wiele sprowadzonych aut z Niemiec w dobrym stanie szybko zejdzie u nas w Polsce zostaną dobite przez ludzi których nie stac na utrzymanie i dbanie o te auta a szkoda :(.

Więc moze ten podatek nie jest taki zły chociazby ze względu na ten aspekt sprawy, oczywiscie uważam, ze jest on kosmiczny i nie realny w naszym biednym kraju ale może uratowałby pare ładnych aut które trafiły by do prawdziwych kolekcjonerów a nie poszły do katowania przez młodych motomaniaków.

Ale to tylko jeden marginalny aspekt tej sprawy.

W całości popieram te mądrą i wyważoną wypowiedź.

Poruszone zostało tutaj to, o co postulowałem od samego początku tego wątku.

Tak jak napisałem na pierwszej stronie:

Samsung1 pisze:

A ja się cieszę, że zamiast 20 złomów ktoś (jakiś prawdziwy miłośnik i kolekcjoner) sprowadzi jeden, ale za to wspaniale zachowany egzemplarz.

Myślą, że to tylko doda splendoru tej marce i modelowi.

Po prostu - kolekcjonerstwo samochodów zabytkowych to wszędzie jest droga zabawa.

Podkreślam zabytkowych a nie wraków, co jest częste w Polsce niestety.

S1

Naprawdę cieszę się, bo juz zwątpiłem i poczułem się jak „wołający na puszczy” pośród tej kakafonii nieprzemyślanych krzyków i wypowiedzi.

Pozdrawiam – S1
:)

Tytuł:
wiarus senior

A czy ktoś wie, jak wygląda sprawa importu/opłat/rejestracji w innych krajach, jak Niemcy, Francja, Czechy, Szwecja, Norwegia czy Litwa? Co robią inni z tym problemem?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:

W stylu : Helmut mówi do swojej Heidi - "kochanie, sprzedałem naszą Astrę za 600 Euro, stać nas teraz na kupienie sobie nowego Golfa, fajnie, prawda?".

Dokładnie tak!

I dziwię się że nawet tego nie pojmujesz!!!!!!

Stać nas bo:

1/ Nie mamy opłat za ubezpieczenie, podatki itp. (a to jest prawdziwy koszt w DE)
2/ Nie ma opłat eksploatacyjnych wraka
3/ zwolniło się miejsce na parkingu/garażu
4/ itd.

Przemyśl to (nawet dla samej gimnastyki umysłu – to dobrze ci zrobi [zlosnik] ).

S1

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
TrickyKid pisze:
Powtarzam pytanie - Dlaczego obywatele Polski mieliby płacić za samochód uzywany WIĘCEJ niż inni obywatele UE?

Nie sprowadzaj całej sprawy tylko do wysokości opłat. Sugeruję, żebyśmy na to popatrzyli szerzej i pomyśleli też o np. normalnych przeglądach technicznych i stworzeniu złomowisk, żeby tylko od tego zacząć. Przecież wiesz doskonale, ża nowe samochody kosztują w poszczególnych krajach Unii zupełnie różnie i to samo z używanymi. Owszem, Unia z tym walczy, ale co z tego wyjdzie?

Tylko po co zawracać sobie głowę porządkowaniem własnego śmietnika, skoro można po prostu przywalić obywatelowi? [zlosnik] Takie porządki kosztują, a tak obywatel sam sobie skontroluje pojazd, żeby nie przywieżć złomu za fortunę, oczywiście sam za to zapłaci i jeszcze odprowadzi coś do tzw. dziury. To tak przy okazji ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 11:51 am przez Wookee, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Zobaczcie co sie dzieje na rynku ludzie posciągali ciekawe auta W123, W126, W116 no i /8 generalnie za małe pieniadze no bo była taka okazja. Teraz kto je kupi - młodzi adepci motoryzacji bo auta mają moc :) i są osiągalne cenowo ale życie zaraz zweryfikuje takich kilentów kosztami eksploatacji tych aut które jakie sa sami wiemy. Więc zacznie sie gazowanie (oby tylko) lub przekaldanie motorów na tańsze lub auta będą stały i dziadziały. Jeszcze jedna sprawa niewielu ludzi zdaje sobie sprawe z kosztów naprawy, remontu tych aut i co sie będzie działo bedą nimi jeździć az sie nie rozpadną a potem na złom.

Przykro mi zauważyć, że w Polsce jest od prawie zawsze zwyczaj kupowania samochodów droższych niż te na które ludzi stać - "zastaw się a postaw się". Z drugiej strony "jak nie zgodnie z prawem, to lewą stroną wjadę". Jeśli zostanie nałożona bariera podatkowa, to bardzo wielu ludzi będzie ją obchodzić. Była fikcja motoryzacyjna, i zanosi się na jej powrót. Powinno zacząć się od uszczelnienia kontroli technicznych, bo inaczej skutkiem będą dziesiątki tysięcy aut złożonych z polskich dokumentów i turystycznie wwiezionego samochodu ze starej UE.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:

W stylu : Helmut mówi do swojej Heidi - "kochanie, sprzedałem naszą Astrę za 600 Euro, stać nas teraz na kupienie sobie nowego Golfa, fajnie, prawda?".

Dokładnie tak!

I dziwię się że nawet tego nie pojmujesz!!!!!!

Stać nas bo:

1/ Nie mamy opłat za ubezpieczenie, podatki itp. (a to jest prawdziwy koszt w DE)
2/ Nie ma opłat eksploatacyjnych wraka
3/ zwolniło się miejsce na parkingu/garażu
4/ itd.

Przemyśl to (nawet dla samej gimnastyki umysłu – to dobrze ci zrobi [zlosnik] ).

S1

Czyli polski boom na używane auta niemieckim producentom jest jak najbardziej na rękę?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
MacKuz pisze:

Przykro mi zauważyć, że w Polsce jest od prawie zawsze zwyczaj kupowania samochodów droższych niż te na które ludzi stać - "zastaw się a postaw się". Z drugiej strony "jak nie zgodnie z prawem, to lewą stroną wjadę". Jeśli zostanie nałożona bariera podatkowa, to bardzo wielu ludzi będzie ją obchodzić. Była fikcja motoryzacyjna, i zanosi się na jej powrót. Powinno zacząć się od uszczelnienia kontroli technicznych, bo inaczej skutkiem będą dziesiątki tysięcy aut złożonych z polskich dokumentów i turystycznie wwiezionego samochodu ze starej UE.

Przykro mi zauważyć że ty dalej swoje.

Jak nie z tej to z tamtej – byle wyszło na moje. Jakie to Polsko-zaściankowo-prymitywne!

Wyciąłeś ten fragmencik i dalej jazda z innej beczki!

Czy naprawdę tylko to zrozumiałeś z obszernej wypowiedzi MacKuz-a ??????????????

Chłopie - opamiętaj się, odpuść trochę – pomyśl o czym tu dyskutujemy.

Żeby nie rzec – „wstydu oszczędź”!

S1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:
MacKuz pisze:

Przykro mi zauważyć że ty dalej swoje.

Jak nie z tej to z tamtej – byle wyszło na moje. Jakie to Polsko-zaściankowo-prymitywne!

Wyciąłeś ten fragmencik i dalej jazda z innej beczki!

Czy naprawdę tylko to zrozumiałeś z obszernej wypowiedzi MacKuz-a ??????????????

Chłopie - opamiętaj się, odpuść trochę – pomyśl o czym tu dyskutujemy.

Żeby nie rzec – „wstydu oszczędź”!

S1

Przytoczyłem tylko fragment z którym zgadzam się zaledwie częściowo. Pod resztą wypowiedzi Maćka mogę się podpisać, uważam, że ma rację.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panie Samsung krzyczysz, ze wszyscy tu patrza tylko w jedna strone. Ale Ty nie potrafisz zdjac klapek ze swoich oczu i popatrzec na swoje wypowiedzi z innej perspektywy.

Chcesz ratowac polska gospodarke, zdaj sobie sprawe z tego ze Polskiej gospodarki juz NIE MA. Wszystko co mozna bylo sprzedac zostalo sprzedane. Czesc zostala sprywatyzowana, a polowa zakladow padla.

Prostym przykladem "madrzejszego" zarzadzania gospodarka sa nasi sasiedzi CZesi. Podpisana umowa z Volkswagenem pozwolila im importowac samochody na caly swiat. Chyba 25% naszego spoleczenstwa jezdzi ich samochodami, bo nasz rzad chcial sie wybic umowa z DU. I co z tego mamy ??
My nic, ale ten co skladal swoj podpis zapewne spora gotowka w kieszeni. Nie chce mi sie przytaczac na jakich zasadach tu wszystko dziala, mysle ze o Opolu bylo wystarczajaco glosno w ostatnich miesiacach.

TrickyKid madrze gada, tylko zamiast byc takim bufonem sam poczytaj najpierw ze zrozumieniem a pozniej dodaj kolejne 3 grosze. Nowa oplata na przywozone samochody naprawde jest zbedna [szalone] Mozna to bylo rozwiazac inaczej

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
[

Przytoczyłem tylko fragment z którym zgadzam się zaledwie częściowo. Pod resztą wypowiedzi Maćka mogę się podpisać, uważam, że ma rację.

Wiesz, co – uważam, że straciłem czas na polemikę z tobą.

Czyli zgadzasz się z pozostała wypowiedzią, w której główną osią jest teza, że ten nowy podatek nie jest taki zły?

Ciekawe, co Cię tym razem skłoniło do zwrotu o 180 stopni?

To, że te słowa wypowiedział MacKuz?

Chyba tak, bo wcześniej, gdy ja postawiłem taką tezę to byłeś przeciwnego zdania.

Oj kolego żal mi cię – nie zrobisz kariery w tych czasach – takie postępowanie było nagradzane, gdy młodzież należała do ZSMP.

Jesteś jak chorągiewka na wietrze – nie masz własnego zdania – a wazeliniarstwo to chyba współcześnie (a tutaj szczególnie) nie najlepszy pomysł na życie.

Cześć – nie chce mi się z tobą gadać!

S1

Tytuł:
wiarus senior

Wookee pisze:
Tylko po co zawracać sobie głowę porządkowaniem własnego śmietnika, skoro można po prostu przywalić obywatelowi? [zlosnik] Takie porządki kosztują, a tak obywatel sam sobie skontroluje pojazd, żeby nie przywieżć złomu za fortunę, oczywiście sam za to zapłaci i jeszcze odprowadzi coś do tzw. dziury. To tak przy okazji ;)

Niestety masz rację... Ale może kiedyś stworzymy społeczeństwo obywatelskie, które samo o siebie zadba poprzez starannie wyselekcjonowanych przedstawicieli. Dzisiaj to brzmi jak bajka, ale wierzę, że będzie lepiej.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:
[

Wiesz, co – uważam, że straciłem czas na polemikę z tobą.

Czyli zgadzasz się z pozostała wypowiedzią, w której główną osią jest teza, że ten nowy podatek nie jest taki zły?

Ciekawe, co Cię tym razem skłoniło do zwrotu o 180 stopni?

To, że te słowa wypowiedział MacKuz?

Chyba tak, bo wcześniej, gdy ja postawiłem taką tezę to byłeś przeciwnego zdania.

Oj kolego żal mi cię – nie zrobisz kariery w tych czasach – takie postępowanie było nagradzane, gdy młodzież należała do ZSMP.

Jesteś jak chorągiewka na wietrze – nie masz własnego zdania – a wazeliniarstwo to chyba współcześnie (a tutaj szczególnie) nie najlepszy pomysł na życie.

Cześć – nie chce mi się z tobą gadać!

S1

Panie S1 za ostro za ostro :evil: :evil:

Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Wookee pisze:

Niestety masz rację... Ale może kiedyś stworzymy społeczeństwo obywatelskie, które samo o siebie zadba poprzez starannie wyselekcjonowanych przedstawicieli. Dzisiaj to brzmi jak bajka, ale wierzę, że będzie lepiej.

Jakbym nie wierzył, to już by mnie tu nie było, ale coś tak czuję, że "troszkę" to potrwa. Póki co, widzę dużą przyszłość dla półśrodków w wykonaniu ćwierćmózgów. [szalone]

Wróżka, czy co? [hehe]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:

Panie S1 za ostro za ostro :evil: :evil:

Pozdrawiam.

Jeżeli za ostro – to przepraszam - po prostu puściły mi nerwy. :)

Nie zmienia to faktu że tak po prostu jest jak napisałem.

Pozdrawiam także! :)

S1

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 812 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00