MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 12:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 912 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:

Przytoczyłem tylko fragment z którym zgadzam się zaledwie częściowo. Pod resztą wypowiedzi Maćka mogę się podpisać, uważam, że ma rację.

[b]Wiesz, co – uważam, że straciłem czas na polemikę z tobą.

Czyli zgadzasz się z pozostała wypowiedzią, w której główną osią jest teza, że ten nowy podatek nie jest taki zły?

Ciekawe, co Cię tym razem skłoniło do zwrotu o 180 stopni?

To, że te słowa wypowiedział MacKuz?

Maciek mówił tylko w kontekście yountimerów i oldtimerów. I tylko w tym kontekście się z nim zgadzam. Nowe uregulowania fiskalne bardzo zmniejszają opłacalność kupowania auta kilkunastoletniego lub starszego, przez co posiadanie youngtimera będzie całkowicie pozbawione sensu ekonomicznego, i ciągnąc dalej tym trybem auta takie maja szansę szybciej stać się "modne". Częściej będą je kupować ludzie "z zamiłowania" - co dobrze im wróży. Niemniej jednak jest to margines. Pozostaje cały obszar samochodów całkowicie użytkowych, których legalne kupowanie w dobrym stanie stanie się nierozsądnie wysokim obciążeniem finansowym. To jest trzon motoryzacji, ten rynek nie ma wyboru pomiędzy kupić 12-letnie auto klasy średniej czy nową pchełkę która nie powinna nazywać się samochodem. Ci ludzie zamiast 12-letniego auta klasy średniej będą kupować 15-letnie auto klasy średniej niższej, w połowie juz zajechane, ale nadal jeszcze trzymające się kupy. Skala tego zjawiska przekracza wielkością kilkakrotnie migrację szlachetnych aut ze statusu użytkowego do statusu youngtimera dla miłośnika

Samsung1 pisze:

Oj kolego żal mi cię – nie zrobisz kariery w tych czasach – takie postępowanie było nagradzane, gdy młodzież należała do ZSMP.

Jesteś jak chorągiewka na wietrze – nie masz własnego zdania – a wazeliniarstwo to chyba współcześnie (a tutaj szczególnie) nie najlepszy pomysł na życie.

Hmmm... czuję się powalony pod ciężarem tak absurdalnej tezy.

Samsung1 pisze:

Cześć – nie chce mi się z tobą gadać!

E, szkoda, dobrze się bawiłem, i nawet mnie nie martwi że nic nie zakumałeś.

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 12:31 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

Wookee pisze:
Jakbym nie wierzył, to już by mnie tu nie było, ale coś tak czuję, że "troszkę" to potrwa. Póki co, widzę dużą przyszłość dla półśrodków w wykonaniu ćwierćmózgów. [szalone]

Wróżka, czy co? [hehe]

Boję się, że to są procesy na całe pokolenia... ale wiary nie należy tracić nigdy. :-)

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Dorzuce coś na rozluźnienie atmosfery:

z serii Polak potrafi :D :D :D

załóżmy, że taka ustawia wchodzi co robią nasi rodacy

1) wyciagaja silniki z aut i przywozą bez motorów
2) motory montuja w karju :D
i po zawodach :D :D

Polak potrafi.

jeżeli tak sie nie da to znajdą inny sposób ..... :D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MacKuz pisze:

Polak potrafi.

Fajnie, będzie tak jak w Turcji - 3/4 tamtejszej motoryzacji zagranicznej [od amerykanów z lat 50 po W123] ma zamontowane silniki od Renault 12 :-)
A przez pół roku zaczynało być u nas normalnie - nie znajdujesz dla siebie auta w kraju, jedziesz po nie za granicę, i przywozisz bez kombinacji. Ale niektórych życie w warunkach wolności konsumenckiej bardzo męczy.
Znalazłeś lukę w przepisie który jeszcze nie został uchwalony - w przypadku gdy podatek wejdzie w życie ludzie będą przywozili auta w całości, i rejestrowali importowaną budę z fikcyjnie przełożonym silnikiem "krajowym" [a w rzeczywistości będą skupowane dokumenty od silników z aut totalnie zdemolowanych, i przebijane numery reaktora]. Przepis nadaje się do kosza - zabieranie się za problem od złej strony daje złe skutki. Jest problem ze stanem technicznym aut w Polsce - należy uszczelnić sstem kontroli technicznej. Jest problem z głodem finansowym w gospodarce - trzeba mniej przejadać w budżecie centralnym, więcej zostanie w gospodarce.

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 12:47 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
MacKuz pisze:

Polak potrafi.

Fajnie, będzie tak jak w Turcji - 3/4 tamtejszej motoryzacji zagranicznej [od amerykanów z lat 50 po W123] ma zamontowane silniki od Renault 12 :-)
A przez pół roku zaczynało być u nas normalnie - nie znajdujesz dla siebie auta w kraju, jedziesz po nie za granicę, i przywozisz bez kombinacji. Ale niektórych życie w warunkach wolności konsumenckiej bardzo męczy.

Szczegolnie tych co moga sobie pozwolic na auto klasy sredniej wyzszej za nasze pieniadze

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A niech tam, tez cos napisze..
Nikt mnie nie zmusi do placenia 100% wartosci auta tylko dlatego, ze jest ono stare, i pechowo ma duzy silnik [zlosnik][hehe]
To moj problem, zeby bylo sprawne, zadbane, ladne.. mimo tego, ze ma np. 25 lat. A zeby takie bylo, to wole te kase, ktora chca mi zabrac i ktora pojdzie w kibel, bo nikt na niej nie skorzysta - jak to widac na przykladzie wielu innych podatkow, przeznaczyc wlasnie na zakup takiego zadbanego auta.
Jesli ktos chce sobie kupic szrota za 100E, to i tak to zrobi.. ale to nie bede ja.
Problem z zalewem zlomu polega na tym, ze z jednej strony sa cwaniacy, ktorzy w ten sposob zwiekszaja swoje zyski, a z drugiej sa na takie zlomy nabywcy - bo tanio. Czyli problem polega na zmianie mentalnosci ludzi, np. w takim kierunku, zeby wyzej od ceny zakupu stawiali funkcjonalnosc, sprawnosc etc. auta - jesli chodzi o kupujacych. Zas jesli chodzi o sprzedajcych, tez jest wiele do zrobienia - bo sprzedaja ludziom towar, o ktorym wiedza ze jest zlomem, ze moze sie rozpasc przy lekkiej stluczce, itd. Jesli tego nie zrozumieja, to mozna im pomoc - zapewniajac czas na przemyslenia, wikt i opierunek.
Mozna ludziom pomoc, pilnujac porzadku w stacjach diagnostycznych - np. przez ich zamykanie.
Mozna im pomoc, zajmujac sie handlem uzywanymi czesciami.. w znacznej czesci kradzionymi.
Mozna im pomoc, zajmujac sie praca urzedow, ktore sa po to, zeby ludziom pomagac.. ale b. czesto tylko w teorii.
Mozna wymieniac bez konca.
Niestety, na wymienianiu sie konczy. Wladza wykonawcza i ustawodawcza ma wsio w dupie, nic nie bedzie zmieniac - bo przeciez prosciej zadekretowac cos, i juz - to wymaga tylko jednej kartki papieru, i ~230 (p)oslow w Sejmie.

Teraz nieco o teoriach ekonomicznych zapodawanych przez kol. Samsunga [zlosnik]
1. Czlowiek jest nieobiektywny, bo zyje z handlu towarem, o ktorym jest mowa odnosnie w/w podatku; a propos: ciekawi mnie, czy zrobil sobie analize na okolicznosc takiej sytuacji: wprowadza podatek, wiec bedzie musial o tenze podniesc cene swojego towaru. A ze ma towar najwyzszej jakosci (strzelam [zlosnik]), czyli drogi (sadzac po cenach na Gieldzie), wiec bedzie on 2x drozszy. No i ciekaw jestem, kto to kupi [hehe]
Bo ja osobiscie bede wolal kupic auto nawet i przebite*, ale z kasa wladowana w podniesienie jego wartosci, wypasu etc. niz grzecznie oddana zlodziejskiemu panstwu. Nota bene, w majestacie prawa etc. od 4 lat nie zaplacilem podatku, VATu tez nie - panstwo ma ze mnie tylko tyle, ile zedrze z etatu w budzetowce. I panstwo robi wszystko, zebym za nic nie zmienil tego stanu [zlosnik][hehe] Acha: takich Kowalskich jest w PL wiecej, a przez wprowadzanie nowych podatkow bedzie ich jeszcze wiecej..
2. Chocbysmy kupowali wszystko co sie da nowe, to i tak dorobimy glownie obcy kapital (moze nie w 100%, ale w zdecydowanej wiekszosci). Zas z pobranych podatkow wiele korzysci nie bedzie, bo nie umiemy** (=wladza wykonawcza) umiejetnie zarzadzac kasa - co widac nawet ostatnio na przykladzie funduszy unijnych
3. Do dobrobytu w dzisiejszych czasach nie dojdziemy przez produkcje aut, bo ta jest coraz mniej dochodowa - tak jak produkcja np. komputerow domowych. Co innego, jesli mialaby to byc produkcja sprzetu specjalnego, czyli drogiego.
Ale do tego potrzeba tzw. know - how, ktorego nie mamy. Mielismy czesciowo go pozyskac, w ramach offsetu z USA i Finlandii - ale chyba nici z tego wyjda [zlosnik] (jak zwykle ktos czegos nie dopilnowal, albo nie pilnuje). Jesli nie mamy, to trzeba go stworzyc.. nie zawsze jest taka mozliwosc, ale dosc czesto i owszem - przykladem polski robot do operacji, dzialajacy, znacznie tanszy od amerykanskiego etc. Z perspektywa na sukces - bo coraz wiecej bedzie operacji zdalnych, albo i lokalnych ale wykonywanych za pomoca tego typu narzedzi. W PL zaden szpital takiego robota nie posiada, w Rumunii maja jeden co prawda, ale jest. A u nas nie ma chetnych na wylozenie kasy, ktora zwroci sie co prawda po kilku latach, ale z wielokrotnym zyskiem. A przy okazji bedziemy (=mozemy miec) mieli nowoczesna galaz przemyslu, zintegrowana z ciekawa i przyszlosciowa dziedzina nauki. Jesli nie damy ciala [zlosnik]
4. Z powyzszego wynika, ze nalezy sie zajac tym, co sie dzieje w edukacji polskiej. I to pojmowanej calosciowo - od przedszkola. Bo mamy do zrobienia wiele zarowno z wiedza, jak i z duchem naszego spoleczenstwa. Nie bede pisal o szczegolach, wystarczy poczytac prase, poogladac telewizje.
A jak na razie, to jestesmy na rowni pochylej, i sie staczamy [chory][no]

To tyle.

* oczywiscie, sam kupie to auto za nasza zachodnia granica, i sam je 'zmodyfikuje' [zlosnik][hehe]
** nie mam tu na mysli umiejetnosci zarzadzania kasa dla wlasnego dobra - te wladza opanowala do perfekcji [no]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus senior

JareG pisze:
4. Z powyzszego wynika, ze nalezy sie zajac tym, co sie dzieje w edukacji polskiej. I to pojmowanej calosciowo - od przedszkola. Bo mamy do zrobienia wiele zarowno z wiedza, jak i z duchem naszego spoleczenstwa. Nie bede pisal o szczegolach, wystarczy poczytac prase, poogladac telewizje.

Tu trafiasz w samiusieńkie sedno! Edukacja, nauka, badania naukowe, szkolnictwo wyższe, itd. Wystarczy porównać % PKB przeznaczanego na ww. cele przez kraje sensowne, jak Stany Zjednoczone, Japonia, Kanada czy Skandynawia a tym, co wydajemy my Polacy. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
JareG pisze:
4. Z powyzszego wynika, ze nalezy sie zajac tym, co sie dzieje w edukacji polskiej. I to pojmowanej calosciowo - od (...)

Tu trafiasz w samiusieńkie sedno! Edukacja, nauka, badania naukowe, szkolnictwo wyższe, itd. Wystarczy porównać % PKB przeznaczanego na ww. cele przez kraje sensowne, jak Stany Zjednoczone, Japonia, Kanada czy Skandynawia a tym, co wydajemy my Polacy. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd.

No niestety.
Jest zle, a lepiej nie bedzie - bo nasi naukowcy w zdecydowanej wiekszosci moga sie pochwalic tylko tytulem naukowym, za ktorym nic nie stoi [no]
A tych, ktorzy robia cos ciekawego sie nie docenia, i zamiast dawac kase na takie nowoczesne projekty, jak ten robot, daje sie wszystkim po rowno (czyli kazdy ma gowno), a na dodatek po znajomosci [zlosnik][no]

OT: W PL nie ma myslenia propanstwowego, i prospolecznego. Nikt tego nie uczy, nikt nie wychowuje.. bo pomijam takie kwiatki, jak Mlodziez Wszechpolska, mlodziezowki SLD czy Samoobrony, wychowankow ks. Jankowskiego, czy Rodzine z Ryjem [zlosnik]

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JareG pisze:
A niech tam, tez cos napisze.. Teraz nieco o teoriach ekonomicznych zapodawanych przez kol. Samsunga [zlosnik]
1. Człowiek jest nieobiektywny, bo żyje z handlu towarem, o którym jest mowa odnośnie w/w podatku;

????????????????????????????

Nie pojmuję skąd ta teza ?????????

Otóż nie żyję w ten sposób, (ale nie mam też nic przeciw tym, którzy tak żyją – każdy może działać jak uważa).

Gdybym jednak żył z tego – to byłbym pierwszym w tej orkiestrze, która sprzeciwia się temu podatkowi (logiczne – prawda?) – a ja go ZDECYDOWNIE POPIERAM!

Wniosek - jestem jak najbardziej obiektywny (przynajmniej w tej kwestii).

To, że mój najstarszy syn (zabawiał się {jako student politechniki} kolekcjonowaniem MB /8 i innych nawet ciekawszych pojazdów) – pozwoliło mi zapoznać się troszeczkę ze specyfiką tego rynku.

I dlatego uważam (jak wcześniej podnosiłem) :

Samsung1 pisze:

A ja się cieszę, że zamiast 20 złomów ktoś (jakiś prawdziwy miłośnik i kolekcjoner) sprowadzi jeden, ale za to wspaniale zachowany egzemplarz.

Myślą, że to tylko doda splendoru tej marce i modelowi.

Po prostu - kolekcjonerstwo samochodów zabytkowych to wszędzie jest droga zabawa.

Podkreślam zabytkowych a nie wraków, co jest częste w Polsce niestety.

S1

A dalej idąc:

JareG pisze:
należy się zająć tym, co sie dzieje w edukacji polskiej. I to pojmowanej całościowo - od przedszkola. Bo mamy do zrobienia wiele zarówno z wiedza, jak i z duchem naszego społeczeństwa. Nie będę pisal o szczegolach, wystarczy poczytac prase, poogladac telewizje.

Dokładnie to samo wynika z moich wcześniejszych wypowiedzi i zgadzam się z tym w całej rozciągłości – oprócz tego, że „…..jesteśmy na równi pochyłej, i się staczamy..” – tutaj uważam dokładnie odwrotnie.

Ponadto sądzę, że od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać a takie malkontenckie wypowiedzi na pewno nam w tym nie pomogą.

Pozdrawiam – S1 :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Ponadto sądzę, że od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać a takie malkontenckie wypowiedzi na pewno nam w tym nie pomogą.
Pozdrawiam ? S1 :)

Wypowiedzi nie pomogą bo to nie debata polityczna (Ty też się udzielasz) a tylko lużna rozmowa wktórej ciągle próbujesz udowodnić że wszyscy to idioci. [szalone]
"Sami mamy się rozwijać"? Możesz to rozwinąć?

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
JareG pisze:
A niech tam, tez cos napisze.. Teraz nieco o teoriach ekonomicznych zapodawanych przez kol. Samsunga [zlosnik]
1. Człowiek jest nieobiektywny, bo żyje z handlu towarem, o którym jest mowa odnośnie w/w podatku;

????????????????????????????

Nie pojmuję skąd ta teza ?????????

Otóż nie żyję w ten sposób, (ale nie mam też nic przeciw tym, którzy tak żyją – każdy może działać jak uważa).
(...)

Zaraz - czy mi sie wydaje, czy ktos o takim nicku sprzedawal pojazdy na kaciku Gielda..?
Jesli mi sie wydaje, ty mea culpa.

Samsung1 pisze:
I dlatego uważam (jak wcześniej podnosiłem) :

Samsung1 pisze:

A ja się cieszę, że zamiast 20 złomów ktoś (jakiś prawdziwy miłośnik i kolekcjoner) sprowadzi jeden, ale za to wspaniale zachowany egzemplarz.

Myślą, że to tylko doda splendoru tej marce i modelowi.

Po prostu - kolekcjonerstwo samochodów zabytkowych to wszędzie jest droga zabawa.

Podkreślam zabytkowych a nie wraków, co jest częste w Polsce niestety.

S1

A dalej idąc:

JareG pisze:
należy się zająć tym, co sie dzieje w edukacji polskiej. I to pojmowanej całościowo - od przedszkola. Bo mamy do zrobienia wiele zarówno z wiedza, jak i z duchem naszego społeczeństwa. Nie będę pisal o szczegolach, wystarczy poczytac prase, poogladac telewizje.

Dokładnie to samo wynika z moich wcześniejszych wypowiedzi i zgadzam się z tym w całej rozciągłości – oprócz tego, że „…..jesteśmy na równi pochyłej, i się staczamy..” – tutaj uważam dokładnie odwrotnie.

Milo mi, ze sie ze mna zgadasz - mimo iz ja nie zgadzam sie z Toba [hehe]
Te w/w wypowiedzi odnosnie samochodow sa wyrwane z kontekstu, z nimi wszyscy dysputanci w tym watku moga sie zgodzic.
A jest tak: jesli dobrze zrozumialem, to jestes za wprowadzeniam podatku (pomijam dlaczego), a ja (i wiekszosc) nie.

Natomiast co do mojej tezy o rowni pochylej, moge ja bez problemu udowodnic. Powiedz tylko, czy dowod ma byc z punktu widzenia rektora uniwersytetu, czy z punktu widzenia pracownika, czy moze z punktu widzenia obserwatora z zewnatrz..? [zlosnik]

No i na koniec - nie jestem malkontenem. Sporo w zyciu osiagnalem, mam sie czym pochwalic, a i nie mam zamiaru klasc sie do grobowca [hehe]
Jestem realista - co chyba bylo widac po tym moim poscie..? [zlosnik]

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
…..Wypowiedzi nie pomogą bo to nie debata polityczna (Ty też się udzielasz) a tylko lużna rozmowa wktórej ciągle próbujesz udowodnić że wszyscy to idioci….

Ja takiej tezy nie postawiłem ……. ale skoro już zauważyłeś taką prawidłowość … no cóż …… moim zdaniem na szczęście nie wszyscy ………. choć podobno wszędzie działa reguła 20/80 ……… a to już brzmi groźnie.

Rad.ek pisze:

"Sami mamy się rozwijać"

A skąd ten cytat ????????? :o

Ja w swoich wypowiedziach go nie znalazłem.

Dlatego też odpowiedzi na to pytanie:

Rad.ek pisze:
Możesz to rozwinąć?

Musisz udzielić ty sam. Ja po prostu nie umiem czytać w czyichś myślach czy też zamierzeniach (w przeciwieństwie do niektórych).

S1 :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Rad.ek pisze:

"Sami mamy się rozwijać"

A skąd ten cytat ????????? :o

Ja w swoich wypowiedziach go nie znalazłem.

Sorry, przyjacielu - sciemniasz.
Spojrz:
Samsung1 pisze:

Napisales tak, czy nie..?

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Hm.... dziwi mnie tylko jedno... zawsze kiedy pojawia się na naszym forum Pan Samsung1 to zaczyna się jakaś niemiła dyskusja... [szalone]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
adi pisze:
Hm.... dziwi mnie tylko jedno... zawsze kiedy pojawia się na naszym forum Pan Samsung1 to zaczyna się jakaś niemiła dyskusja... [szalone]

Adi a po co to ????
Nie masz nic do powiedzenia to nie klep z nudów :D

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 912 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00