MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 7:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

jadąc do pracy . W lesie na prostej drodze ale zmrożonej facet jechał alfą i wpadł w poślizg , przełamał barierę i wpadł na drzewo .

Zrobiłem jedną fotkę telefonem , jak już odjeżdżałem ( to czerwone na szybie , to krew ) .

Obrazek

Jak nadjechałem , to już go wyciągneli .
Gostek cały połamany a z głowy wystawała kość .
Nie mieliśmy koca termicznego ,więc okryliśmy go kurtkami .
Krótko przed przyjazdem karetki dostał drgawek .
Nie wiem czy agonia czy z bólu .

To ku przestrodze , choć przypuszczam że dziś ze względu na zdradliwą pogodę wydarzyło (wydarzy się ) w Polsce wiele takich wypadków .
Niestety .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Auto nie jest bardzo zniszczone, więc wygląda na to, że jechał bez pasów...

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

tak to jest jak sie pasow nie chce zapiac!!! Moim z zdaniem jakby byl w pasach to za duzo by mu sie nie stało. Ja jak mondeo na dach polecialem to tylko lekko glowa o slupek uderzylem. A bez pasow byla by kicha....

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nieciekawa sytuacja [szalone]
Ale wkoncu jego wybór ze nie zapial pasów [szalone]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie zawsze zapiecie pasow ratuje zycie czy chocby przed mocnym uszkodzeniem ciala, przyklad:

Pewnego razu znajomy jechal do czestochowy po rodzicow, droga do Czestochowy nie jest najlepsza, a ze padalo to warunki byly jeszcze gorsze. Wchodzil w zakret, nie mial duzej predkosci, ale auto wpadlo w poslizg, zaczelo sie miotac na boki, az w koncu wpadlo do rowu kolami do gory ( czyli na dach ). Urtatowalo go to, ze nie mial zapietych pasow, slupek od strony kierowcy wraz z dachem skonczyl swoja wedrowke w polowie fotela kierowcy. Boczna sila wymiotla jego cialo w ostatnim momencie w strone siedzenia pasazera, dzieki czemu przygniotlo mu lekko lewa reke, gdyby mial zapiete pasy, zmiazdzyloby mu kregoslup [szalone]

Takze nie jest powiedziane, zapnij pasy a przezyjesz, kazdy ma swoje przeznaczenie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Nie zawsze zapiecie pasow ratuje zycie czy chocby przed mocnym uszkodzeniem ciala, przyklad:

Pewnego razu znajomy jechal do czestochowy po rodzicow (...) dzieki czemu przygniotlo mu lekko lewa reke, gdyby mial zapiete pasy, zmiazdzyloby mu kregoslup

Takze nie jest powiedziane, zapnij pasy a przezyjesz, kazdy ma swoje przeznaczenie.

Taaak - znaw wiele takich historyjek, ale zawsze traktuję je tak samo: wyjątek potwierdzający regułę (lub ściema). Ja zapinam i będę zapinał. Zbyt wiele już na szosie widziałem. Widziałem jak pasy ratowały życie, ale "pasów - morderców" nie widziałem.

PS - Twój przykład to gdybanie. Jeżeli facet by miał zapięte i by zginął, to by był przykład. Na szczęście tak się nie stało.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pasy to podstawa - sam skasowałem samochód na słupie i wiem co mówie. Powoli się przymierzam do zakupu nowych pasów bezpieczeństwa do beczki, bo obecne to już 3 lata temu powinny być wurzucone na śmietnik.

Tytuł:
wiarus senior

Macie racje - jechał bez pasów .
Po powrocie z pracy dowiedziałem się jeszcze na stacji benzynowej , że zabrali go gdzieś dalej helikopterem .

Samochód mało zniszczony ? Nie powiedziałbym tego .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Takie wypadki wiele uczą osoby które je widziały.
Ja po tym jak koles po paronastometrowym locie w powietrzu wylądował mi 1m. od drzwi kierowcy nigdy już nie wsiądę, na zaden motocykl. Poprostu ten wypadek nie miałby miejsca gdyby to był samochód a nie motor. A gość wcale specjalnie nie świrował, fakt jechał szybko, ale bez przesady, sam tam jezdze autem podobnie. Nie miał nawet żadnej możliwości uratownia sytuacji. Niestety facet zmarł.

Tak samo kolaga mnie przekonał do zapinania pasów w trasie (po miescie nadal mi się nie chce :roll: ), jak skasował Clio (przysnął za kołem), gdyby nie mieli zapietych pasów miałbym 4 kolegów mniej. :-?

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Tak samo kolaga mnie przekonał do zapinania pasów w trasie (po miescie nadal mi się nie chce :roll: ), jak skasował Clio (przysnął za kołem), gdyby nie mieli zapietych pasów miałbym 4 kolegów mniej. :-?

And, w mieście też warto....poza tym gdy mamy poduszki to nawet przy małych prędkościach zderzenia mogą wyrządzić nam krzywdę...więc zapinajmy pasy

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Grzegi pisze:
and6412 pisze:

And, w mieście też warto....poza tym gdy mamy poduszki to nawet przy małych prędkościach zderzenia mogą wyrządzić nam krzywdę...więc zapinajmy pasy

Wiem, wiem, ale nigdy jakoś mi się nie chce, zwłaszcza, że w W107 dostep do pasów jest jak dla akrobaty, a poduszek nie mam. U mamy w BMWnp. zawsze zapinam bo są airbagi, ale np. u taty w Fordzie Explorerze (amerykanski) tez nie zapinam, bo w USA mają prawo zobowiazujace producentow do projektowania poduszek z mysla takze o tych bez pasow [zlosnik]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant

Pasy nalezy zapinac zawsze i na dodatek pilnowac by wszyscy pasazerowie zapieli...
Miasto nie rozni sie tak wiele pod tym wzgledem od trasy, bo na trasie jest wiecej czasu na zmniejszenie predkosci do tej "miejskiej" przed wypadkim, podczas gdy w miescie czesto jest tak, ze nagle ktos tuz przed wasza maska postanawia zjechac ze skrzyzowanie, albo wlaczyc sie do ruchu i ni z tego ni z owego albo ladujecie w nim albo dostajecie strzala z boku (jak zjedzie ciut pozniej) i ladujecie na latarni, lub co gorsza na budynku... Widzialem, wierzcie, miasto niewiele pomaga...
No i ten przypadek, co ponoc kolesiowi zycie brak pasow uratowal... Tak sie jakos sklada ze pasy trzypunktowe pozwalaja swoja konstrukcja na przemieszczenie ciala w kieruku osi pojazdu, a przynajmniej jego gornej czesci... Takze nic by nie bylo jakby mial zapiete..
Jak mi powiecie gdzie wrzucic i jak, to mam dwa filmy o pasach. W tym jeden z kamery w samochodzie, jak kolo bez pasow zasnal w samochodzie... Robi wrazenie...

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Kurcze... Takie wypadki to naprawdę makabra...

A propos tego co pisał Ocet o wypadkach w mieście:

Obrazek

Obrazek

Sorki za jakość - robione telefonem, a jak zwykle mam w nim zapaskudzony obiektyw [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
weteran

Bukol pisze:
WeebShut pisze:

Pewnego razu znajomy jechal do czestochowy po rodzicow (...) dzieki czemu przygniotlo mu lekko lewa reke, gdyby mial zapiete pasy, zmiazdzyloby mu kregoslup

Taaak - znaw wiele takich historyjek, ale zawsze traktuję je tak samo: wyjątek potwierdzający regułę (lub ściema). Ja zapinam i będę zapinał. Zbyt wiele już na szosie widziałem. Widziałem jak pasy ratowały życie, ale "pasów - morderców" nie widziałem.

PS - Twój przykład to gdybanie. Jeżeli facet by miał zapięte i by zginął, to by był przykład. Na szczęście tak się nie stało.

Zgadzm się, pasy ratują życie, nie ma co dyskutować. Sam zapinam nawet jak mam przejechać 1km. Ale "pasy mordercy" mogą się trafić - dajmy na to samochód się zapali po wypadku - co wtedy?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Zgadzm się, pasy ratują życie, nie ma co dyskutować. Sam zapinam nawet jak mam przejechać 1km. Ale "pasy mordercy" mogą się trafić - dajmy na to samochód się zapali po wypadku - co wtedy?

Albo uda się odpiąć / przeciąć, albo nie.

Pasy, strefy zgniotu, poduszki takie i owakie - wszystko jest rozważane statystycznie i własnie w tej skali redukuje smiertelność i ilość poważnych obrażeń.

To tak samo jak z paleniem - możesz palić przez 60 lat i umrzeć na pijanego kierowcę, a czasem wystarczy przez 15-20...

Znacie to - jakie są poziomy prawdy? Prawda, kłamstwo i statystyka. Funkcjonowało w różnych odmianach i wersjach, włącznie z "góralską" i "małżeńską".

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00