MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 5:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: CB - RADIO
wiarus junior
Awatar użytkownika

hej,
chce sobie sprawić taki bajer do autka, (wiadomo po co [oczko] [zlosnik] )
ma ktoś z Was coś takiego??
może jakieś zamiłowania lub możliwości "załatwienia" taniego sprzętu??
niby teraz już nie trzeba mieć zezwolenia ale max moc można mieć 4W??
gościu co sie zajmuje tym zaproponował mi podkręconą ONWE do 10W!! za ok 200zł

napiszcie COŚ na ten temat!!
pozdro marcin

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Też się zajawiłem na to swego czasu, jak jechałem w trasie za TIRem i on w pewnym momencie daje po hamulcu, bez żadnego powodu (a okazało się, że wiadomo z jakiego powodu [oczko] [zlosnik] ). Strasznie wpieniony chciałem go wyprzedzac, a tu patrze stoi, wiadomo kto [zlosnik] z suszarką. Skubany znał miejsce co do 50m.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł: Re: CB - RADIO
Klubowicz

Numer GG: 267496
BECKER pisze:
hej,
chce sobie sprawić taki bajer do autka, (wiadomo po co [oczko] [zlosnik] )
ma ktoś z Was coś takiego??
może jakieś zamiłowania lub możliwości "załatwienia" taniego sprzętu??
niby teraz już nie trzeba mieć zezwolenia ale max moc można mieć 4W??
gościu co sie zajmuje tym zaproponował mi podkręconą ONWE do 10W!! za ok 200zł

napiszcie COŚ na ten temat!!
pozdro marcin

Jak sobie załatwisz radyjko tanio, a nie będzie miało homologacji, to możesz się pewnego razu zdziwić [zlosnik] Generalnie CB to bardzo przydatne narzędzie i to nie tylko ze względu na informacje o patrolach policji. Podkręcanie nie ma sensu - 4W to świat i ludzie. Generalnie polecam.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Siema ,zgadzam sie nie ma po co podkręcać,najwazniejsza jest dobra antena.W domu mamy CB i krótkofalówkę bo młodzszy ma swira na tym punkcie.Jak coś to on się na tym cholernie dobrze zna: naprawia przerabia itd,itp.Cb swego czasu miał zamontowane nawet w swoim motocyklu.Generalnie super zabawa ,darmowa i bardzo pomocna(kontrola drogowa,jak ci sie popsuje samochód... na 19 Channelu chodzą własnie tirowcy i pomoc drogowa wszystkiego się od nich dowiesz)
jak jedziesz gdzieś na wakacje w kilka samochodów to nie ma nic lepszego i tanszego.Jestesmy z młodym na etapie poszukiwania terenówki ,pickupa 4X4 lub busa 4X4 bo ciągle jezdzimy gdzieś w teren i 2 koła napedzane to za mało,sprzęt radiowy juz mamy :lol: :lol: :lol: .
Cb masz bez zezwolenia ale zasięg zalezy od anteny, warunków terenu,(górki dołki itd.) i pogody.Krótkofalówka to już konkretny zasięg (np przez przemienniki) ale trzeba zdać egzamin i uzyskac pozwolenie( my mamy licencję do 50W na 10 lat)
Jakbyś miał jakies pytania to daj znać na priva brat ci pomoże.
A ha nie ma nic do sprzedania.Pozdrawiam Maciek [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 282401
Moze nie jestem eXpertem w dziedzinie CB-radio, ale jako uzytkownik od roku mam pewne swoje spostrzeznia.

Zaczynalem od reczniaka (Alan 38) z mala antenka magnesowka Midlanda. Radio nie poreczne (utrzymajcie cale w dloni i zmiencie bieg), szumiace, maly zasieg.
Zastanawialem sie, jak Ci ludzie rozumieja, co do siebie mowia ;))
Ale do jazdy w kolumnie starczalo - a do tego mialem je uzywac. Dalo sie dogadac, na jakies 2-3km dalo sie rozmawiac w czasie jazdy. Jak stalem, a inni jechali, to nawet w porywach do 6 km bylo sie slychac. (im antenka wyzej, tym lepiej i dalej slychac bylo).

Apetyt rosnal. Zakupilem radio Presidenta Taylora Classic, aby pasowalo do wnetrza Oldtimera. Szumy ustapily, zaczalem rozumiec, co inni mowia, czystosc odbioru znakomita. Ale zasieg prawie ten sam, wiadomo, mala antenka (65 cm) nie dawala rady.

Zakupilem antene 1,65m Presidenta (do kompletu), montowana uchwytem na klapie bagaznika. Konkretny bacik i konkretne radyjko - po zestrojeniu SWRmiarka niesamocie czysto odbiera, daleko ciagnie (minimum 10 km, jako ze zima, nie mam kiedy zabytkiem z garazu na dalsze testy wyjechac).

Jesli szukasz zestawu startowego, to polecam Alana 100+, czy inne podobnej klasy i antentke montowana na rynienke dachu lub klape bagaznika (polecam bardziej ryniennke, jednak wyzje to lepiej). Ale szybko nabierzesz apetytu na wiecej i wtedy bedziesz szukal sprzetu lepszej klasy. Wiec moze od razu sie szarpnac i kupic docelowy sprzet?

Polecam tez anteny stacjonarne, znaczy sie nie magnesowki, maja duo wiekszy zasieg.
Pomoga Ci w trasie, kiedy bedziesz pytal o adres czy stacje benzynowa. A wiadomo, ze najlepiej tereny znaja stacjonarne CB-radia, wiec im wiekszy zasieg, tym szybciej i dluzej bedziesz ich slyszal. Bo CB-radio to nie tylko ostrzezenia przed tekstylnymi mundurkami, to takze info o wypadkach, zatarasowanej drodze, korkach i innych potrzebnych rzeczach, jakie moga spotkac Cie w trasie.

Szczerze polecam CB-radio, dzis nie wyobrazam sobie jazdy w trase bez niego...

Polski Fiat 125p 1968 1300cc
Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL
o-----------------------------------o

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Hej hej!

To ja dorzucę, że nie ma sensu pakować się w radio tylko z jedną czterdziestką, bo jest po prostu za ciasno. Wyżej lub niżej można się naprawdę fajnie zbunkrować i używać radia swobodniej.

Antena & dobrze wykonana instalka są bardzo ważne. Gdybyś chciał mam gdzieś dobrze zachowaną samochodową Presidenta. Oddam za czapkę gruszek. :lol:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Mam ONWE MK2 – proste radio, nic szczególnego, ale działa. Zamierzam umieścić je w moim MB – ale niestety nie mam SWR i za bardzo nie znam się na tym. Może mi ktoś powiedzieć gdzie mogę we Wrocławiu zamontować taki sprzęt i ile to może kosztować ??? Z góry dziękuję.

p.s. Jak jest z zasilaczem ???

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
Witam

Mam ONWE MK2 – proste radio, nic szczególnego, ale działa. Zamierzam umieścić je w moim MB – ale niestety nie mam SWR i za bardzo nie znam się na tym. Może mi ktoś powiedzieć gdzie mogę we Wrocławiu zamontować taki sprzęt i ile to może kosztować ??? Z góry dziękuję.

p.s. Jak jest z zasilaczem ???

W ZS sklepy i serwisy padły po pierwszej promocji telefonów komórkowych.

Pogadaj z pierwszym sympatycznym taksówkarzem. Powie ci kto, stroi im instalacje w korporacji.

Ostatnio zmieniony pn sty 31, 2005 4:01 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Skoro jest ty tyle osób które sie znaja na CB to ja poprosze o rade.

Co jest mi potrzebne jeśli chciał bym zamontowac CB w mojem W123 .

Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie, jexdzilem busami z CB i bardzo mi sie podoba pomysł posiadania tego w osobowym aucie .

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

AMG pisze:

Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie, jexdzilem busami z CB i bardzo mi sie podoba pomysł posiadania tego w osobowym aucie .

Trochę prądu 12V, radio z majkiem, antena z uchwytem, a pomiędzy: kabel zakończony dwiema wtyczkami, więc niewiele. [cool]

Kiedyś trzeba się było rejestrować w Polskiej Agencji Radiowej. Przynajmniej teoretycznie.

Oprócz naprawdę dobrej jakościowo anteny Presidenta, znalazłem jeszcze zasilacz specjalnie do citizen banda 13,8 V 10/12 Amper, a więc pociagnie duży wzmacniacz, chodził z Alanem 87, ale wygląda jak nowy.
Jest też antena bazowa 6,5 metra, 5/8 fali z ośmioma przeciwwagami 1,5 metra każda - gdyby ktoś chciał dalej pogadać.

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
AMG pisze:

Radio z majkiem, trochę prądu 12V, antena z uchwytem, a pomiędzy: kabel zakończony dwiema wtyczkami, więc niewiele. [cool]

Kiedyś trzeba się było rejestrować w Polskiej Agencji Radiowej. Przynajmniej teoretycznie.

Jak już wyżej było teraz nie trzeba sie nigdzie rejestrować ani posiadac jakiś zezwoleń ale do 5W mocy!!!
Można by było zrobić jakąś pomoc drogową-mercedesową wśród nas.
Np. kolega xy ze Szczenina,Poznania .....jedzie do mnie do Wuwua po ekstra baroki za 150Pln [zlosnik] i pisze że bedzie jechał np 15 kwietnia .jak mu nie daj panie Boże wydmucha uszczelke pod głowicą i krzyknie na radiu zawsze chętnie gratis go scholuję i pomogę w miare możliwości.To tylko zarys,bo niby są przecież komórki ale można by wciagnąć do tego jakis warsztat (warsztaty) samochodowe???
Mam wielu kolegów i brata,którzy wyłączają radia tylko jak idą spać(a i to nie zawsze [zlosnik] )
Także prawie cały czas ktoś jest na nasłuchu.
Co otym panowie myślą , może jakies lepsze pomysły?
pozdrawiam Maciek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 282401
Radio z wiecej niz jedna 40-stka oraz z moca wieksza, niz 4W nie sa legalne. 10W z jedna 40-stka moga miec (a raczej mogli, bo nie wiem, czy sie cos nie zmienilo) Ratownicy Drogowi.

Wogole radia, ktore maja na Polske homolagacje, jest nieduzo i tylko znanych producentow. Takie radia sa wlasnie TU.

Ale z drugiej strony, czy tak naprwade mozna liczyc, ze nasza wladza doskonale sie orientuje, czy ten odbiornik jest legalny czy nie? Wydaje mi sie, ze panowie w teXtylbych ubrankach interesuja sie polozeniem krzaczkow i obowiazujacych kolo nich ograncizen predkoci ;))

Pomysl Klubowego Assistance jest godny polecenia. Jestem za ;)

KajTan

www.fiacik.pl

Polski Fiat 125p 1968 1300cc

Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL

o-----------------------------------o

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

KajTan pisze:
Pomysl Klubowego Assistance jest godny polecenia. Jestem za ;)

Jest dobry. Najlepiej zastosować sprawdzoną metodę, czyli listę na stronie klubowej z namiarami na osobę mogącą pomóc oraz zakres oferowanej pomocy (nocleg, holowanie, kanał, warsztat, części itp.). Jestem na takiej liście off-roadowej i parę razy odbierałem telefony i wyjeżdżałem w teren po nieostrożnych offroaderów. Sam też korzystałem z pomocy. Wiem, że taką listę mają w klubie cytrynki.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

[ok]

Ze swojej strony oferuję holowanie ,kanał,narzędzia,pomoc w naprawie(w miarę możliwości)

Maciek "Waciak" Tel. 0-507-104-885
glonojad3@o2.pl
m.wasilewicz@pzuci.pl
krótkofalówka SQ5LNV ("Inzynier" brat)
Warszawa-YelonkY [oczko]

Tytuł:
wiarus junior

Ja mam u siebie w W124T radyjko Alan 100+.
Antena Lemm At-71 (165cm).
Wszystko ładnie zestrojone.
Antena na dachu na podstawie magnetycznej w prawym tylnym narożniku.
Używam w aucie od około roku, a wcześniej, tak około 8 lat wstecz też używałem w domu.
Teraz nie wyobrażam sobie jazdy gdzieś w dalszą i w bliższą trasę bez CB...
Prawie codziennie jeżdżę 150-200km i uważam, że CB jest potrzebne.
Poza tym jak się jedzie do jakiegoś miasta, gdzie się nieczęsto bywa, to słyży jako bardzo dobra AutoMapa i nawigacja [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

W124 300CE 91' - sprzedam
W201 2,6 93'
W140 S500L 97'
W123 2,3 83'
W116 2,8 75'
W212 E250 bluetec 4 Matic 15'
http://www.mateofhu.pl
http://www.wydruk.info

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00