MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 8:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Hej braci mercedesowska!

Pomóżcie, bo od klku dni miotam się jak głupi, tonę w ulotkach tych znalezionych na wycieraczce i dostarczonych przez znajomych.

Sprawa jest prosta. Laptop potrzebny. 5 klocków jest, ale nie upieram się, żeby wydać całość.

Jaki? W co się nie pchać, a co mieć musi, co jest ważne przy mobilnych technologiach? itd, itp.

Panorama, czy niekoniecznie? Pentium, baleron? Zadania stawiane nowemu sprzętowi okreśłiłbym jako umiarkowane, biurowo-domowe.

I odwieczny dylemat: ładować się w wyższe parametry z mizerną nadzieją, że niby starczy na dłużej, czy od razu wbijając w to, odpuścić i dać ponad 1000 zł mniej...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Phill właśnie jest też na kupnie na dniach i ja łaziłem z nia trochę więc mogę się wypowiedzieć jako informatyk posiadający wiedzę teoretyczną, ale stos. mało praktycznej(tyle co kozystałem z laptopów znajomych).

Przede wszystkim musisz sobie odpowiedziec po co Ci on.
IMHO laptop powinien być w pierwszej kolejności wygodny i tyle.

-Co do matrycy panorama/zwykła, to oba rozwiązania maja + i -. Laptop z panoramą bedzie większy, ale za to duuużo wiecej miesci sie na ekranie (to sie naprawde zaóważa)

-Co do technologii mobilnych, to ja odpuscilbym sobie AMD i kupił Intera z technologią Centrino. Podobno laptopy z Centrino pracuja na baterii ok 4 godz. a bez niej (wiem z praktyki) ledwo 1,5 godz. Do tego sądzę że naprawdę przydatną rzeczą jest siecówka WiFi.

-Jeśli to dla ciebie wazne, to za te pieniadze mozesz juz poszukac czegos z matrycą o rdzielczosci 1600 na ilestam. Te slabsze maja chyba 1200 na ileśtam. Te matryce robią z tego co zaóważyłem dużą różnicę w cenie.

-Jeśli grasz, to szukałbym laptopa z rafiką która ma własną pamięć RAM, niektóre jej nie mają i korzystają z normalnego RAMu

-Do tego oczywiście musisz sie zastanowić jakie porty w nim potrzebujesz. Ile USB, czy potrzebujesz COMa itp...

-Na dzień dobry odpuść sobie kichowe firmy jak CaliforniaAcces, Actina, Medion itp... ten sprzet jest bardzo tani (kosztuje ok 60% ceny firmowego) ale to są laptopy 'stacjonarne', cegły i strasznie krucho u nich z trwałością obudow.

-IMHO laptop powinien być nowy, kopiony w sklepie z gwarancją i wszystkimi CD instrukcją i całością gadżetów (no chyba ze urzywany w naprawde suer cenie - ok 60% wartości nowego). Weź pod uwagę, ze jak cos juz kupisz to zapomnij o jakiejkolwiek modernizacji sprzetu (może poza dokładką RAMu i wymianą HDD)

-Pozatym siądz sobie przy nim pobaw sie, zobacz czy klawiatura Ci odpowiada i touch pad itp.

-A na koniec jesli potrzebujesz do takich celów jak piszesz, to kupiłbym ze słabszym prockiem, mniejsza iloscia RAMu itp... ale z jak największą ilością gadzetów jak sieciówki, modemy, nagrywarki poprostu wszystko i bdb firmy IBM, Toschiba, HP Compaq, FujitsuSimmens (w tej kolejności). A najlepszy gadzet to byłaby jeszcze stacja dokująca, ale to mało sprzetów ma.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Klubowicz

and6412 pisze:
-Co do technologii mobilnych, to ja odpuscilbym sobie AMD i kupił Intera z technologią Centrino. Podobno laptopy z Centrino pracuja na baterii ok 4 godz. a bez niej (wiem z praktyki) ledwo 1,5 godz. Do tego sądzę że naprawdę przydatną rzeczą jest siecówka WiFi.

Co do WiFi to maja je wszystkie nowe firmowe sprzety bez wzgledu na procka. Co do intela Centrino, to o parametrach podobnych do AMD bedzie drozszy o 40-50%. Co do baterii to moj HP AMD 3000- 64 ciagnie 2h, Centino jest tu lepsze racja, ale prawie zawsze mam gniazdko, chyba ze kolega duzo lata ;)

Duze rozdzielczosci 1600x1200 lub 1900 cos x cos tam sa juz malo czytelne, chyba ze kolega zajmuje sie DPI, czy innymi takimi sprawami, ale do tego sluza porzadne stacje. Wada taka, ze jak chce sie ogladac strone internetowa w normalnej rodzielczosci (1200x800) to nastepuje przeskalowanie i kiepsko widac, a 1200x800 do normalnego uzytkowania jest akurat. LCD to nie CRT i niestety jest sie skazanym na rozdzielczosc pracy matrycy, a jej zmiana wiaze sie z duzym spadkiem jakosci wyswietlanego obrazu.

Modernizowac tez mozna, wymiana procka (pole popisu nie jest wielkie), pamiec, naped, HDD tylko, ze ceny sa odpowiednio wieksze od zwyklych PC.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Co do konkretnej konfiguracji sprzetowej, musisz odpowiedziec sobie sam. Chcialbym powiedziec pare slow, co do firmy. Ja mam w tej chwili trzeciego juz laptopa, a drugiego firmy acer. Moge z czystym sumieniem powiedziec, ze fima ta oferuje naprawde konkretna jakosc za bardzo przywoita cene. Kupno uzywanego 'laptoka' bardzo sie oplaca, ale niestety jest dosc ryzykowne (gwarancja). Co do technologii, w jakiej wykonany jest prcesor, centrino jest spoko, ale nieco tansza (a takze energooszczedna) jest technologia mobile. Ja za kompa, ktorego mam teraz (nowy) dalem 3700, a ma 40 gb hdd, 512 ram, matryce 15", procek celeron 1,3 mobile, cd-rw+dvd (combo), wi- fi, a na bateriach mozna pracowac do 3 godzin. Reasumujac polecam acera. Aha i jeszcze jedno, nie jestem ich przedstawicielem [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Z góry przepraszam za tę uwagę z przymrużeniem oka, ale Twoje pytanie wygląda nieco jak prośba o pomoc przy wyborze samochodu. Mam X zł i jaki mam kupić samochód. Gwarantuję, że otrzymasz od 10 osób 10 różnych, często skrajnie różnych, opinii.

Musisz niestety tę trudną robotę decyzyjną wykonać sam, odpowiadając sam sobie na po kolei zadawane pytania.

Pozdrawiam :-)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Musisz niestety tę trudną robotę decyzyjną wykonać sam, odpowiadając sam sobie na po kolei zadawane pytania.

Z pewnością taki będzie finał, oj nie łatwo jest wydać pieniądze... [oczko] ale przedtem mimo wszystko chciałbym poczytać co mają do powiedzenia inni, nawet jeśli miało być to 10 różnych opinii. [hehe]

Tytuł:
wiarus senior

Przynajmniej jedną dobrą rzeczą w tym wszystkim jest to, że możesz dzisiaj kupić "markowego" laptopa za naprawdę niewielkie pieniądze, szczególnie porównując je z cenami dużo gorszych przecież urządzeń kilka lat temu. Jak sobie przypomnę, ile płaciliśmy w firmie za IBM Thinkpady 4-5 lat temu... :-)

Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek

Witam ja kupiłem w zeszłym miesiącu od firmy poliesingowego della
z prockiem pentium 1,2 dyskiem 30 ,256 pamięć. napęd 1,44 i combo
( osobno ) sprzęcik jest bardzo poręczny matryca 12 cali waży 1,7 kg bez napędów do tego torba i stacja dokująca gwarancja na 6 miesięcy (rok prod 2001) zapłaciłem za komplet 3000 i myślę ze to nieźle biorąc pod uwagę że nowy kosztuje 8000

Tytuł:
Używam Laptoków od 10 lat, zaczynałem od 286, obecnie mam Lifebooka, w międzyczasie wymieniłem 7 czy 8 sztuk, jedno mogę powiedzieć, jak kupisz nowy to on jest nowy dokładnie 3 miesiące, jak kupisz topowy to on jest taki 3 miesiące, ja stosowałem zawsze zasadę "good enough" wystarczająco dobry, tak naprawdę to kupowałem zawsze najtańszy, zaoszczędzone pieniądze przechowałem rok i za ich połowę mogłem kupić po roku sztukę lepszą niż najlepsza jaka była rok temu. W ten sposób miałem zawsze coś w miarę nowego, nienajgorszego, połowę z nich miałem second hand czyli używane, jeden to nawet "spadł z tira", dwa razy musiałem skorzystać z serwisu, w tym raz gwarancyjnego, w pozostałych wypadkach koszt naprawy dopłaty za gwarancję, naprawy etc kosztowały drożej niż (w miarę) nowy egzemlarz.
Generalnie jeśli to Twój pierwszy to kup sobie za 1000 zł coś na giełdzie, najlepiej z kimś, kto ma doświadczenie i sprawdzi, ta kwota to mniej więcej różnica w cenie egzemplarza jaki potrzebujesz a tego, który Ci wciśnie sprzedawca, a za kilka miesięcy jak nabierzesz doświadczenia - BĘDZIESZ WIEDZIAŁ - co kupić. Inaczej zapłacisz frycowe i będziesz używał ale nie lubił go. Pozdrawiam.

Tytuł: re
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja mam IBMa Thinkpada procek 333mhz, 256 mbram, dysk 10gb, DVD, matryca 14", baterie nowe li-jon, sieciówka. Do obróbki zdjęc z cyfry, odtwarzania filmów(z płyty i z hdd), pisania i jeszcze jakies programy do firmy(mam go na spółe z tatą) wystarcza w zupełności :) . Dał za niego kilka miechów temu około 1200zł. A firmy takie bardziej solidne to raczej dell, compaq, toshiba IBM(bez kolejnosci :) ) Zaczynam sie oglądac za czyms nowszym niedługo, z prockiem centrino raczej :) . A laptopy to juz wychodzą jak komórki, czyli nowe dzisiaj sa nowe przez góra 3 miechy :)

Tytuł:
Używałem podobnego ThinkPada 500 MHz ponad rok i jedyne zastrzeżenia jakie miałem to matryca 800 x 600 i wentylator, który włączał się kilka razy dziennie, generalnie polecam, był chyba najlepszy z mojej kolekcji, jedyna rzecz jaką zrobiłem to zmieniłem dysk na 30 GB. Pozdrawiam.

Tytuł:
Swoja BABA

tak właśnie... ja też się miotam przed kupnem ;)
przychodze do jakiegoś sklepu... mówie do czego potrzebuje komputera...
no i mily pan z obslugi stwierdza, ze dla mnie najlepsze jest to i to ...
potem ide do kolejnej firmy... i tam pan zachwala cos innego, przy okazji podając wady poprzednio zachwalanego sprzętu ;)
co firma to nowa "najlepsza wersja"
ale już jestem prawie zdecydowana [zlosnik]

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
wiarus senior

phill pisze:
tak właśnie... ja też się miotam przed kupnem ;)
przychodze do jakiegoś sklepu... mówie do czego potrzebuje komputera...
no i mily pan z obslugi stwierdza, ze dla mnie najlepsze jest to i to ...
potem ide do kolejnej firmy... i tam pan zachwala cos innego, przy okazji podając wady poprzednio zachwalanego sprzętu ;)
co firma to nowa "najlepsza wersja"
ale już jestem prawie zdecydowana [zlosnik]

Posłuchaj, ja Ci dam dobrą radę: rób jak uważasz :-)

Pozdrawiam.

Tytuł:
Swoja BABA

dobra rada... tylko ja sie slabo na tym znam... dobrze ze Andrzej mi pomaga... inaczej albo juz bylabym posiadaczką czegoś, co zupelnie mi nie jest potrzebne... albo nie kupilabym nic przez najblizszych pare lat ;)

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
wiarus senior

tak naprawdę, to wszystko nie ma znaczenia...

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00