Ceny sa przerozne.
Najtaniej kupilem 5 sztuk za 20 PLN. Jednak sa porysowane - naprawde mocno "zjechane". Jeden jest nawet zardzewialy, bo jest od I serii W 114/115, a wlasnie w pierwszej serii byly metalowe (chyba

- tzn. tak mi sie wydaje).
Najdrozej zaplacilem 50 PLN za sztuke. Kolpak ten jest uzywany i troche "zjechany", ale ogolnie ok, nie liczac faktu ze lakiernik nie umial go pomalowac, ale godzine przechwalal sie ze umie i ze od 40 lat maluje samochody
![[no]](./images/smilies/no.gif)
.
Reasumujac to napisze ze nie zauwazacie jednej z najistotniejszych rzeczy przy kupnie kolpakow, dekli, kapsli czy jak je nazywac. Istotna sprawa sa sprezyny, ktore mocuja kolpak do felgi. Bardzo czesto tych sprezyn brak lub sa zbyt slabe, aby utrzymac dekiel na feldze

. Przy szybszej jezdzie na zakretach kolpak mozna zgubic, a najlepszym testem na owe sprezyny jest wjechanie w glebsza kaluze przy odpowiedniej predkosci. Nie polecam takich testow, bo w taki sposob zgubilem kolpak, a jak ktos ma wentylowane tarcze to w ogole odradzam...
W tych najtanszych kolpakach sprezyn nie ma albo w najlepszym przypadku sa dwie, a w tym najdrozszym jest komplet i prawie od dwoch lat trzyma sie bezpoblemowo
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
.
Znajomy kupil dwa nowe kolpaki za 75 PLN sztuka w sklepie w ktorym lezaly na wystawie i sie na nie kurzylo (byly w fabrycznym opakowaniu).
PK2 pisze:
Sebian pisze:
Jednak z drugej strony - wkrótce będzie to towar deficytowy
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
Już coś dziś pisałem o ASO, więc pójdę za ciosem

Jako ciekawostkę podam, że ze względu na kłopoty z produkcją tychże kołpaków, Mercedes podniósł od początku 2005 r. cenę za 1 szt. nowego kołpaka 14" o 175% (tak!) i w chwili obecnej kosztuje on... niech ktoś spróbuje zgadnąć... pod 600 zł za sztukę.
Pamietam jak chcialem kupic i p. Artur Broler powiedzial mi, zeby dac sobie spokoj, bo nowy kolpak kosztuje okolo 250 PLN... teraz zaluje ze nie kupilem, bo mialbym jeden, niepogiety, nieporysowany po prostu nowy. Teraz to juz na pewno nie kupie

.
P.S. Na oryginalnych kolpakach MB prezentuje sie tak dostojnie i elegancko, a jednoczesnie skromnie i bez przepychu... zadne felgi nie dadza takiego efektu - moim zdaniem
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
.