MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 7:19 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

hej. mam dwa kompy, obydwa z karta wi-fi. Jeden, albo drugi moze miec dostep do internetu przez neostrade (USB). Chcialbym, aby drugi mial dostep przez wi-fi. Obydwa maja windows xp (jeden professional, drugi home edition). Jak zrobic aby:

1. Komputery 'zobaczyly sie' tzn, aby mozna bylo wymienic miedzy nimi pliki etc.

2. Jeden z komputerow udostepnial polaczenie internetowe drugiemu i czy w ogole da sie cos takiego wykonac w trybie pracy ad-hoc.

Za wszelkie cenne wskazowki serdecznie dziekuje.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witaj michau :)

Najprostsze rozwiązanie to wywal modem USB Tepsy ;) do kosza i kup router Wi-Fi z wbudowanym modemem ADSL – np. „Asmax” lub „US Robotics”. Cena ok. 200 zł. Ja tak mam i udostępniam połączenie w domu na 4 komputery i wymieniam pliki miedzy nimi.

Tutaj znajdziesz wszystko:

http://www.asmax.pl/news.php

http://www.usr-emea.com/loc-index.asp?loc=pola

Pozdrawiam :) – S1

Klubowicz

michau pisze:
Jak zrobic aby:

1. Komputery 'zobaczyly sie' tzn, aby mozna bylo wymienic miedzy nimi pliki etc.

2. Jeden z komputerow udostepnial polaczenie internetowe drugiemu i czy w ogole da sie cos takiego wykonac w trybie pracy ad-hoc.

Kupic router lub switch.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Kupic router

:o
Samsung1 pisze:
kup router Wi-Fi

:roll: ;)

Tytuł:
Klubowicz

:P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

hmmm.... w sumie moje pytanie dotyczylo czego innego. Chce rozdzielic net na 2 kompy, obydwa maja wi-fi i nie musza kupowac routera/switcha, a nie planuje rozbudowy sieci [oczko]

Tytuł:
Klubowicz

michau pisze:
obydwa maja wi-fi i nie musza kupowac routera/switcha, a nie planuje rozbudowy sieci [oczko]

Bez rotera/switcha wi-fi nie poradzisz sobie. Najtaniej wydzie krosowany kabel, nawet 10m metrow to 10-15PLN.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Michau - jeżeli chcesz korzystać z WiFi to musisz wiedzieć, że wszelkie urządzenia pracujące w sieci WiFi pracują wg zasady, że dane przesyłane są za pośrednictwem routera WiFi czy punktu dostępowego (router w tym wypadku pełni taka rolę). Ja radziłem Ci US-Robotics, bo jest uniwersalny (3 w 1) - jest modemem ADSL, routerem i switchem jednocześnie.
Weź też pod uwagę, jeżeli mieszkasz w np. bloku - że jedną z najważniejszych kwestii komunikacji w sieciach WiFi jest bezpieczeństwo połączeń i szyfrowanie "transmitowanych w powietrzu" danych za pomocą różnego rodzaju algorytmów kodujących.. Szyfrowanie może odbywać się kluczem WEP-64 lub 128 bit. Jak wiadomo nie jest to metoda w pełni bezpieczna i dla wytrawnego specjalisty włamać się do tak zabezpieczonej sieci nie jest wielkim problemem. Bardziej niezawodne standardy jak popularny w nowych urządzeniach klucz WPA-PSK nie jest niestety przez wszystkie standardy obsługiwany. Niestety z racji tego, że wszelkie urządzenia pracujące w sieci WiFi gdzie dane przesyłane są za pośrednictwem routera WiFi czy punktu dostępowego muszą pracować z tym samym protokołem kodowania, zmuszony będziesz do wyboru niezbyt zaawansowanego systemu zabezpieczeń. Pamiętaj też, że zawsze dodatkowe zabezpieczenia nieskorzystanie odbijają się na prędkości przesyłu danych w sieci. Dlatego dobre są urządzenia z obsługa najnowszego standardu zabezpieczeń DTCP-IP lub ze sprzętową akcelerację szyfrowania AES/WEP/WPA.

Pomyśl czy nie będzie jednak prościej (w Twoim przypadku – tylko 2 komputery) udostępnić połączenie kablem (jak proponował Laudan). Masz wtedy dwie możliwości:

1 – łączysz dwa komputery kablem sieciowym (warunek – w obydwu komputerach musi być karta sieciowa) i w tym Pierwszym, (który ma Internet z modemu USB - ADSL tepsy ) w tym połączeniu włączasz udostępnianie połączenia. Następnie tworzysz nowe połączenie ( z tym drugim kompem). Natomiast w tym drugim komputerze w połączeniu wskazujesz (w TCP/IP) adres tego Pierwszego kompa.

2-ga opcja to połączenie tych dwóch komputerów kablem FireWire. Warunek obydwa kompy musze mieć kartę 1394 (FireWire). Instalujesz na obydwu program „FireNet” firmy Unibrain, – który emuluje na złączu FireWire kartę sieciową. Reszta jak wyżej. Jest to lepsze rozwiązanie, bo umożliwia dużo szybsze przesyłanie plików miedzy komputerami - 400Mb/s (świetne do przesyłania zdjęć, filmów itp) - (w przypadku skrętki to tylko 100Mb/s) Jednak w przypadku tylko Internetu to nie ma (jak na razie) w Polsce znaczenia. Minusem jest kwestia odległości – kabel nie może być dłuższy niż 5 metrów.

pzdr :) - S1

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Panowie , nie "siedze" zbytnio w temacie WiFi ale o ile mi wiadomo to siec tego typu mozna skonfigurowac na conajmniej 2 sposoby - infrastructure czyli z access pointem i AdHoc czyli bezposrednio miedzy kartami. Przypuszczam ale to tylko moje teoretyzowanie ze konfiguracja polaczenia adhoc jest bardzo zblizona do laczenia dwoch komputerow za pomoca skrosowanego kabla, tyle ze o ile wiem to w tym przypadku mozna polaczyc do 8 komputerow. Ustawic wszystkim jednakowa grupe robocza i maske podsieci , ustawic na kazdym inne IP i nazwe komputera.
w razie gdzy sie nie widza skorzystac z opcji "znajdz komputer" ;-)))).
Jezeli masz XP to sprawdz najpierw w dokumentacji kart albo na stronie producenta czy wspolpracuja z windowsowym automatem do laczenia sieci nie wiem jak ma Home ale Pro oferuje cos takiego jak automatyczna konfiguracja sieci , z tym ze o niebo lepiej dziala po zainstalowaniu SP2. Jezeli karty sieciowe pozwalaja na automatyczna konfiguracje z Windowsa to wydaje mi sie ze masz po klopocie ;-) Jezeli nie masz SP2 i nie chce zrobic automatem to doinstaluj i sproboj jeszcze raz. U mnie na przyklad za chinskiego boga XP nie chcial sie laczyc z laptopem z Win95 przed SP2 a po zainstalowaniu zrobil to w pelni automatem i nawet lacze podzielil bez problemu. Tyle ze u mnie stalka jest radiowa a kompy sa polaczone po skretce.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Bez rotera/switcha wi-fi nie poradzisz sobie. Najtaniej wydzie krosowany kabel, nawet 10m metrow to 10-15PLN.

to akurat zaden problem - w ten sposob dziala slicznie, ale sami rozumiecie, ze po wi-fi jakos tak wygodniej [oczko]. Jak napisal QATO tryb pracy ad-hoc jest analogiczny do skrosowanego kabla i na pewno da sie to zrobic (router/switch wi-fi naprawde nie jest niezbedny). Bede kombinowal, jak mi sie uda, dam znac. Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

michau pisze:
tryb pracy ad-hoc jest analogiczny do skrosowanego kabla i na pewno da sie to zrobic .

Niestety nie jest analogiczny. Zrobić się da - ale:

- ja myślałem że ty chcesz mieć coś co działa dobrze i niezawodnie. Dlatego proponowałem zakup US Robotics. To tylko 200 zł a jakość połączenia jest zapewniona.

Widzisz tryb ad-hoc odpowiada klasycznej sieci peer-to-peer i pozwala stworzyć sieć radiową bez pośrednictwa Access Pointa (w tym przypadku proponowanego routera z tą funkcją) . Taka topologia nazywa się IBSS (Independent Basic Service Set). Z ekonomicznego punktu widzenia jest ona bardzo interesująca, ponieważ nie musisz inwestować w punkt dostępowy. Tryb ad-hoc doskonale nadaje się do połączenia komputerów znajdujących się w jednym pomieszczeniu, na przykład w pokoju. Sytuacja się nieco komplikuje, gdy odległości między nimi się zwiększają np. z pokoju do pokoju a pomiedzy nimi ściana. Np. DLinkowe karty Ad-Hoc 802.11b osiągaja maximum stałego transferu 400-600KB/s przy odległości między kartami do ok. max 3m !!! przez ściane grubości ok. 20 cm. Niestety, wykorzystując tryb ad-hoc, trzeba liczyć się także z większą liczbą błędów i retransmisją pakietów, ponieważ ruch w sieci nie jest w żaden sposób zarządzany!!!

Dodatkowo w przypadku instalacji trybu ad-hoc Wi-Fi może wystąpić zjawisko ukrytego węzła. Każda bezprzewodowa karta sieciowa powinna nasłuchiwać, co dzieje się w eterze, i rozpoczynać nadawanie dopiero wtedy, gdy pasmo transmisji jest wolne, czyli gdy żadne inne urządzenie niczego nie nadaje. Czasami się jednak zdarza, że karty rozpoczynają nadawanie jednocześnie, powodując kolizję pakietów. Dzieje się tak za sprawą braku kontaktu między kartami. Objawem, że tak się dzieje, jest nierówna prędkość transmisji.

Punkty dostępowe mają specjalny mechanizm zapobiegający takim zjawiskom - nosi on nazwę RTS/CTS i służy do rezerwacji medium transmisyjnego na czas wysyłania informacji przez daną kartę. RTS (Ready to Send) to nic innego jak niewielkie pakiety wysyłane przez chcące nadawać urządzenie, zawierające informacje o rozpoczęciu nadawania, adresie źródłowym i docelowym oraz przewidywanym czasie transmisji. Pakiety takie przesyłane są do punktu dostępowego, jak również do wszystkich kart bezprzewodowych. Po zakończeniu transmisji docelowe urządzenie Wi-Fi wysyła informację CTS (Clear to Send) i zwalnia pasmo.

Często zdaża się też wykorzystywanie w takiej konfiguracji tych samych lub bardzo zbliżonych kanałów pasma radiowego w sprzęcie znajdującym się na tym samym obszarze. Urządzenia będą się wówczas nawzajem zakłócały (wystąpią interferencje), co doprowadzi do powstawania częstych "awarii" w twojej sieci bezprzewodowej trybu ad-hoc.

Decyzja należy do Ciebie. :) ;)

pzdr - S1

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Sa analogiczne tyle ze grupa robocza = SSID. Doczytalem to wiem ;-).
Co do kart i jakosci oraz szybkosci i odleglosci transmisji to polecam swiezsze manuale ;-)

O&O

PS
Obie karty nalezt ustawic do pracy na jednym kanale.

MB 116 450SE 1976( V8 to V8 )

VW CADDY Special 1989 (chyba jedyny w Polsce)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie ukrywam, ze wszystko co napisales Samsungu przeczytalem ze sporym zaciekawieniem, ale mi chodzi o proste polaczenie dwoch komputerow (orad udostepnianie lacza internetowego) raz na jakis czas. Parametry techniczne nie sa az tak bardzo istotne, gdyz nie bedzie sie to odbywalo bardzo czesto, a ponadto mieszkam w kawalarce, gdzie ewentualny wplyw odleglosci i przeszkod na fale radiowe nie jest znaczacy. Ponadto ma byc tez to po trochu eksperyment, a nie znalezienie bezkompromisowego rozwiazania o bardzo wysokiej niezawodnosci. Na razie lacze sobie skrosowanym kablem i tez jest ok, ale pomyslalem sobie, ze skoro w jednym i drugim komputerze jest wi-fi, to dlaczego by tego nie wykorzystac - wszak jest to rozwiazanie duzo wygodniejsze! W tym momencie staje sie jasne, dlaczego nie chce inwestowac w dodatkowy sprzet. Wole zainwestowac w autko [oczko]
pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

Napisz co wyszlo z Twoich prob:)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00