Czy ma ktoś z was dostęp do programu obliczającego wartośc autka
Audatex lub Infoekspert?? Chciałbym zobaczyć czy w ubezpieczalni czasem nie zaniżą mi wartości autka. Ewentualnie jakby ktoś z was miał dostęp do jakiegoś podobnego programu, to prosilbym bardzo o obliczenie wartosci mojego autka tzn.
Mercedes W201 190E
Automatic
1986
LPG
szyberdach
autoalarm
centarlny zamek
Miałem stłuczke
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=12307 i po wstępnym kosztorycie stwierdzili że jest szkoda calkowita. CZyli ze naprawa autka jest nieoplacalna, ponieważ wyniesie wiecej niż 70 % wartości auta. Przy czym Warto dodac ze ejstem poszkodowanym i wypłacają mi $ z OC sprawcy czyli powinni liczyć nie 70% wartosci auta ale 100%. Przy tym zaniża mi pewnei jeszcze wartość auta i wyjdzie na to że bede najbardziej pokrzywdzony z tej stłuczki!
Na stronie federacji konsunemtów znalazłme takie coś:
Szkoda całkowita jest wtedy, gdy koszt naprawy przewyższa wartość pojazdu przed uszkodzeniem.
Naprawienie szkody całkowitej polega na wypłaceniu odszkodowania odpowiadającego aktualnej wartości rynkowej pojazdu w stanie przed wypadkiem. Odszkodowanie powinno umożliwić zakup takiego samego samochodu, jaki uległ zniszczeniu, biorąc pod uwagę jego markę, rok produkcji, przebieg itp. Jeśli poszkodowany pozostawia sobie wrak samochodu, kwota odszkodowania jest pomniejszona o wartość tych pozostałości.
W przypadku odszkodowania z tytułu OC należy brać pod uwagę ceny rynkowe z dnia ustalania odszkodowania, a nie z dnia wypadku.
Należy zwrócić uwagę, że czasem zakłady ubezpieczeń definiują szkodę całkowitą jako szkodę, której koszt naprawy przekracza już np. 70%, a nie wartość pojazdu, czyli 100%. Przy ubezpieczeniu OC jest to interpretacja nieprawidłowa i niekorzystna dla poszkodowanych.
POMÓŻCIE!!