Bukol pisze:
Mitu pisze:
W artykule p. Pertyńskiego o W 109 jest (chyba?) pomyłka, ponieważ z tego co wiem to w W109 były dwa rodzaje kierownicy:
Ten rodzaj kierownicy był montowany od początku produkcji do 1967 r., czyli do mementu pojawienia się /8.
To drugi rodzaj kierownicy znany z W 114/115. Z tego co wiem to W 108/109 nie miał fabrycznie montowanej kierownicy takiej jaką można zobaczyć w tym artykule. Wiem, że była jeszcze jedna kierownica dla wersji AMG, ale była zupełnie inna - zdecydownie mniejsza średnica. Czy ktoś coś o tym wie? Pozdrawiam
To prawda - pierwszy obrazek to kierownica starszego typu, jednak była potem stosowana po '67 w niższych modelach (250 i 280S). Wtryskowe od '67 miały kierownicę z drugiego zdjęcia, identyczną z /8. Kierownica pokazana na zdjęciu w artykule pochodzi (chyba) od 116 i na 100% nie była montowana do 108/109 (jak to w ogóle wygląda???). Co do kierownicy w wersjach AMG nic mi nie wiadomo

Dobra pomyliłem się. Faktycznie pierwszy rodzaj kierownicy był montowany po 1967 r., ale tylko i wyłącznie w wersji 250 S. Przynajmniej z tego co wiem. O kierownicy AMG to tak tylko wspomniałem, bo pasuje ona do W 108/109 jeszcze mniej jak ta od W 116 (późniejszych W 114/115 i wczesnych W 123), którą można zobaczyć w artykule. Pozdrawiam.
P.S. Przecież 280 S/SE debiutował w 1967 r. (zastępując 300 SE), więc bezsensem byłoby dawanie nowemu modelowi starej kierownicy.