MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 5:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

http://www.gieldasamochodowa.com/articl ... sp?path=gs\837&file=mb_1536.xml

pozdr.,

VW T3, Reimo mit Hochdach Syro, '88

"DAS BESTE ODER NICHTS,
HAT EINMAL GOTTLIEB DAIMLER GESAGT"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

szok ! to tylko w naszym kraju tak jest -w krajach cywilizowanych nie do pomyślenia nawet !!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Moim zdaniem wszystko jest OK.
Wyjezdzajac autem na drogi publiczne mamy obowiazek posiadac ubezpieczenie od odpowiedzialnosci cywilnej, OC. Kazdy pojazd musi byc ubezpieczony, to chyba jasne. Wiec dlaczego stosowny urzad, w tym przypadku UFG, nie ma miec prawa nakladac stosownych kar na tych, ktorzy sie mijaja od placenia? Klopotliwe byloby sprawdzanie na biezaco, czy Pan Kowalski zaplacil, zwlaszcza, ze oplaty mozna wnosic w ratach. Dlatego UFG stosuje zasade kontroli "przy okazji".
Okres trzech lat wstecz to i tak niewiele, biorac pod uwage, ze "materialem dowodowym" moze byc wskazanie ubezpieczyciela...
Wysokosc kar to juz inna kwestia.

Pozdrawiam

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

misiek pisze:
Moim zdaniem wszystko jest OK.
Wyjezdzajac autem na drogi publiczne mamy obowiazek posiadac ubezpieczenie od odpowiedzialnosci cywilnej, OC. Kazdy pojazd musi byc ubezpieczony, to chyba jasne. Wiec dlaczego stosowny urzad, w tym przypadku UFG, nie ma miec prawa nakladac stosownych kar na tych, ktorzy sie mijaja od placenia? Klopotliwe byloby sprawdzanie na biezaco, czy Pan Kowalski zaplacil, zwlaszcza, ze oplaty mozna wnosic w ratach. Dlatego UFG stosuje zasade kontroli "przy okazji".

Zgadzam się i jestem tego samego zdania, tylko że ta kobieta została ukarana za brak ubezpieczenia w przeszłości i jak zrozumiałem z artykułu,nikt jej nie udowodnił że w tej przeszłości samochodem nie ubezpieczonym jeździła.
Jestem za bardzo surowym karaniem za brak OC, ale podczas jazdy a nie postoju samochodu, bo chyba nie ma obowiązku płacenia OC za samochód który nie jeździ?, więc nie rozumiem dlaczego UFG ma prawo karać wstecz bez obowiązku udowodnienia że w auto było w ruchu.

Tytuł:
kombatant

Zgadza sie, ale tutaj nie chodzi o moment wyjechania na droge publiczna, tylko o moment posiadania samochodu. Czyli jak robisz remont, to musisz wyrejestrowac samochod, czego zrobic nie mozesz, czyli jak auto stoi np. trzy lata w warsztacie, to to cie kosztuje trzy lata oc. Sa i tego plusy - wyrabiasz sobie bezszkodowosc! [zlosnik]

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
Zgadza sie, ale tutaj nie chodzi o moment wyjechania na droge publiczna, tylko o moment posiadania samochodu.(...) czyli jak auto stoi np. trzy lata w warsztacie, to to cie kosztuje trzy lata oc.

Biorąc na logikę, to nie mogę się z tobą zgodzić. Polisa OC potrzebna mi jest tylko w momencie wyjazdu na drogę, bez względu na to czy publiczna czy prywatna (bo wszędzie może dojść do kolizji i można komuś wyrządzić krzywdę). Ale to tylko na logikę, a w związku z tym że przepisy z logiką mają raczej mało wspólnego,sprawdzę to w swojej ubezpieczalni.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sa i tego plusy - wyrabiasz sobie bezszkodowosc! [zlosnik][/quote]

Witam. Jaka bezszkodowość :o przecież agenci firm proszą się teraz o to żebyś u nich ubezpieczył auto. Ma się rozumieć chodzi o 60% zniżki na dzieńdobry nawet jak jest to twoje pierwsze auto. Jeżeli auto mi stoi w garażu i nie korzystam z niego to dlaczego mam płacić OC.

Pozdrawiam Marcin. [cool]

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 1202652
Witam szanowne grono kolegów , ja terz się niezgadzam z tym że mam płacić za coś z czego niekożystam .Mam auto co stoi 1,5 roku bez silnika i co? mam płacić OC .Za co ,za to że stoi umnie na podwórku i nikt nim niejeździ po ulicach .Paranoja jakas tylko w polsce prawo działa wstecz bo w krajach UE to jest niedopomyślenia .Dlamnie to jest smieszne i ta pani powinna sie odwołac od tego wyroku bo dlamnie jest niewinna .

609886857

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Prawo jest jakie jest o ty wiemy wszyscy, ze jest niedoskonale.
Ale kazdy moze sie tlumaczyc, ze jego auto nie wyjezdzalo przez caly rok z garazu, wiec OC mu nie bylo potrzebne. Tak sie tlumacza dzieciaki w podstawowce.
Natomiast uwazam, ze skoro wlasciciel wie, ze nie bedzie autem sie poruszal przez najblizszy rok kalendazowy, powinien miec mozliwosc zgloszenia tego faktu w stosownym urzedzie co zwalnialoby go z obowiazku placenia za ubezpieczenie. Mysle, ze byloby to rozsadne rozwiazanie. Tylko moze musialoby sie wiazac z zabraniem dowodu rejestracyjnego i ew tablic by nie kusic.

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
Klubowicz

Stawros pisze:
Biorąc na logikę, to nie mogę się z tobą zgodzić. Polisa OC potrzebna mi jest tylko w momencie wyjazdu na drogę, bez względu na to czy publiczna czy prywatna (bo wszędzie może dojść do kolizji i można komuś wyrządzić krzywdę). Ale to tylko na logikę, a w związku z tym że przepisy z logiką mają raczej mało wspólnego,sprawdzę to w swojej ubezpieczalni.

Tutaj nie chodzi o logike, a przepisy wg. nich posiadaja autko placisz OC i nikogo nie interesuje, czy jezdzisz, czy nie. Aby nie placic trzeba wyrejestrowac, ale pozniej nie zarejestrujesz. Ot to jest problem.

Marcin Nieszkowiecki pisze:
Witam. Jaka bezszkodowość przecież agenci firm proszą się teraz o to żebyś u nich ubezpieczył auto. Ma się rozumieć chodzi o 60% zniżki na dzieńdobry nawet jak jest to twoje pierwsze auto. Jeżeli auto mi stoi w garażu i nie korzystam z niego to dlaczego mam płacić OC.

A masz pod reka namiar na tego agenta od 60%, chetnie skorzystam z jego uslug [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

W tym artykule jest jasno napisana jedna rzecz, mianowicie :

"Mężczyzna jeszcze tego samego dnia dostarczył dokument, z którego wynikało, że dzień wcześniej auto ubezpieczył na kolejny rok w Warcie"

CZyli biorac to na logoke, jezdzil nim i podobno byl ubezpieczony(wynika z artykulu, ze polisa byla przedluzona, co mozna zrobic tylko w przypadku kiedy samochod byl ubezpieczony rok wczesniej), wiec jezeli moze wskazac tylko palcem instytucje gdzie to zrobil, to w czym jest problem :-? UFG mial racje z jednej strony. Pozdrawiam

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Weeb - weź pod uwagę rzetelność prasy... Dziennikarze nie zawsze zwracają uwagę na fakt, że użycie danego słowa kompletnie zmienia znaczenie zdania z punktu widzenia logiki (językowej) i prawa [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A masz pod reka namiar na tego agenta od 60%, chetnie skorzystam z jego uslug [zlosnik][/quote]

Witam. Nie ma żadnego problemu :lol: . Szczegóły na priv. Zaznaczam że jest to agent z Krakowa ale czy ty jesteś z "Koluszek" czy innej miejscowości nie stanowi żadnego problemu.

P.S. Naprawdę nie ma problemu z załtwieniem takiej zniżki. :lol:

Ex:MB W115 200D. 76r

Ex:MB C123 280CE 81r.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Marcin Nieszkowiecki pisze:

P.S. Naprawdę nie ma problemu z załtwieniem takiej zniżki. :lol:

Też o tym już słyszałem i przy najbliższej okazji zamierzam z takiej zniżki skorzystać... A do tego będzie to TU Daewoo tak więc chyba zapłacę za OC grosze... [cool]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł: Byłe Daewoo
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam. Właśnie wczoraj płaciłem OC w byłym TU Daewoo. :lol: Nazywa się to Polskie Towarzystwo Ubezpieczeniowe. Opłacałem W115 200D więc pojemność do 2000tyś i kosztowało mnie to ze zniżką 60% :lol: 500 zł i do tego jak płacisz całość a nie na raty to dostajesz zieloną kartę ważną do kwietnia.

Ex:MB W115 200D. 76r

Ex:MB C123 280CE 81r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00