Znam Octavię 2,0 benzynową. Samochód nie ma jeszcze roku, przebieg około 20.000 km, a już kilka razy był w serwisie. Ostatnio do wymiany zakwalifikowano pompę sprzęgła (pedał wpadał w podłogę i już nie powracał). Padają takie rzeczy, jak przekaźniki ukłądu elektrycznego, klekocą zamki, aby otworzyć drzwi kierowcy od wewnątrz trzeba 2 razy pociągnąć klamką (coś się zacina a serwis nic nie może z tym zrobić). Wtedy jak była kupowana Octavia (styczeń 2003) ja kupowałem Scenica 1,9 dci i przejechałem nim ponad 33.000 km bezawaryjnie. Dodam, że mój Scenic jeździ w trudnych warunkach (doły i drogi z płyt monowskich) a Skoda "mieszka" na Ursynowie. Oba auta są garażowane. Na tym tle lepiej wypada "francuz". Pozytywy o Octawii: wygodna i przestronna z przodu, ogromny bagażnik nawet w hatchback'u, dobre wspomaganie, dobre trzymanie drogi i hamulce. Inne uwagi: mało miejsca na tylnej kanapie, dość słabo wyciszone wnętrze. Ogólnie biorąc pod uwagę cenę to chyba niezłe auto, ale dziadosko wykonane - nie jest jednak prawdą, że to VW tylko z innym znaczkiem.
_________________ pzdr - Maciek 41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM
|