MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 01, 2025 10:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam!
Czy ktos z kolegów już był w tym roku na przeglądzie rejestracyjnym, mój kumpel był wprawdzie nie MB,ale panowie diagności nie "podbili" dowodu ponieważ nie miał kierunkowskazów bocznych.Może ktos już miał podobny problem,ponoć od września ub.roku obowiązują nowe przepisy odnośnie bocznych kierunków.Prosze o opinie, i ewentualne pomysły na "nowe" boczne kierunki do MB (a co z orginalnością naszych aut?)

Klubowicz

Numer GG: 267496
Aro pisze:
Witam!
Czy ktos z kolegów już był w tym roku na przeglądzie rejestracyjnym, mój kumpel był wprawdzie nie MB,ale panowie diagności nie "podbili" dowodu ponieważ nie miał kierunkowskazów bocznych.Może ktos już miał podobny problem,ponoć od września ub.roku obowiązują nowe przepisy odnośnie bocznych kierunków.Prosze o opinie, i ewentualne pomysły na "nowe" boczne kierunki do MB (a co z orginalnością naszych aut?)

Z tego co pamietam, to taki problem istaniał tylko wówczas, gdy auto było wyposażone w hak holowniczy. Sorki, ale nie zamierzam zmieniać oryginalnego wyglądu mojego MB. Najśmieszniejsze jest to, że w UE nie wymyślają takich idiotyzmów. Poza tym wystarczy spojrzeć na MB np. W123 czy W124, żeby zobaczyć, że konstrukcja kierunków wykonana jest tak, aby byłe one widoczne nawet dla patrzącego z boku na auto.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

postmistrz
Awatar użytkownika

Aro pisze:
Witam!
...ponoć od września ub.roku obowiązują nowe przepisy odnośnie bocznych kierunków.Prosze o opinie, i ewentualne pomysły na "nowe" boczne kierunki do MB (a co z orginalnością naszych aut?)

Byłem na bezproblemowym przeglądzie w październiku, Golfem II, który mruga tylko "w przód", a w miejscu na kierunek boczny ma oryginalną zaślepkę.

Więc jeśli chodzi o hak, to od dawna tak było.

Miałem u siebie hak i gdy wjechali mi w niego wjechali, dostałem mandat za "niemanie" kierunkówi & zabrali mi dowód. Wolałem ściągnąć główkę haka niż pruć błotniki i tak też zrobiłem. Nie ma bata, rezanie błotnika najczęściej kończy się korozją. Poza tym w W123 trzeba zciągać błotniki, a jedyne dostępne miejsce bez tej operacji to okolice nad końcem listwy ozdobnej. Wygląda to makabrycznie...

Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2004 6:21 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 2 razy.

postmistrz
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Poza tym wystarczy spojrzeć na MB np. W123 czy W124, żeby zobaczyć, że konstrukcja kierunków wykonana jest tak, aby byłe one widoczne nawet dla patrzącego z boku na auto.

Bezsens jest tym większy, że w MB kierunek widoczny jest o wiele lepiej z boku niż z przodu...

Tytuł:
wiarus senior

jak już ktoś ma haka, to niech sobei kupi lusterka (niesety) tuningowe chromowane z kierunkiem, wygląda o wiele lepiej niż ciete botniki .... a nawet jak są ładne to wygląda nawet ładnie i ciekawe... [zlosnik] . koszt ok 300zł za oba

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Marcin S pisze:
jak już ktoś ma haka, to niech sobei kupi lusterka (niesety) tuningowe chromowane z kierunkiem, wygląda o wiele lepiej niż ciete botniki .... a nawet jak są ładne to wygląda nawet ładnie i ciekawe... [zlosnik] . koszt ok 300zł za oba

Z tymi lusterkami to też nie do końca ponieważ jest jakaś durna n orma która mówi gdzie ma znajdować sie taki boczny kierunek :(.
Więc jak sie trafi na jakiegos oszołoma na przeglądzie to one też nie pomogą.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Po Szczecinie jeżdziła latem ładnie odrestaurowana I seria 123 w kolorze "spranych gaci" z małymi kierunkami od CC osadzonymi w dolnej części gumy bocznej przedniego zderzaka. To chyba najlepsze wyjście jakie widziałem, bardzo dyskretne & bez wycinanek.

Tytuł:
Klubowicz

Mi jak diagnosta kazal mi 2 lata temu zalozyc kierunki to poprosilem o oddanie dowodu i odwiedzilem innego.

Tytuł:
wiarus senior

MacKuz pisze:
Marcin S pisze:

Z tymi lusterkami to też nie do końca ponieważ jest jakaś durna n orma która mówi gdzie ma znajdować sie taki boczny kierunek :(.
Więc jak sie trafi na jakiegos oszołoma na przeglądzie to one też nie pomogą.

no to oryginalne seryjne lusterka z kierunkami od nowych MB muszą być zgodne z prawem... jeli są montowane w nowych samochodach, kosz na giełdzie porównywanle z tymi tuningowymi........ tylko na chrom trysnąć, i już.... a i fajniej będą wyglądac niż cięte nadkola [zlosnik] , ale co sie komu podoba....

Tytuł:
swój chłop

Dziekuje za odpowiedzi,(mój MB ma hak orginalny), może byc problem, ale jutro jade zbadać sprawe u źródła czyli na dignostyce, oczywiście nieomieszkam powiadomic Was o wynikach (oj sie bedzie działo :lol: )

123 240 83" - EX

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Aro, jakoś w Jeleniej swojego rejstrowałem bez problemów... A mam i hak i nie mam kierunków na boczku... No bo przecie nie będę dziur robił.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bylem na rejestracji 2 dni temu, mam hak nie mam kierunkow bocznych i nie mialem zadnego problemu. Wjechalem, gosc sie rozgadal,z e tez kiedys takiego mial, podbil mi i wyjechalem :-) Wiec pierwsze slysze o takim przepisie :-) Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Ja_cek pisze:
Aro, jakoś w Jeleniej swojego rejstrowałem bez problemów... A mam i hak i nie mam kierunków na boczku... No bo przecie nie będę dziur robił.

no widzisz (a kiedy to było i gdzie?) ten problem, wystąpił wczorej jak mój koleś chciał zrobic przegląd. Jutro już przyjedzie z "kierunkami" z boku, ale na szczęście to nie jest MB tylko Opel Kadet. [zlosnik]

123 240 83" - EX

Tytuł:
wiarus junior

Hello
Aro pisze:
Jutro już przyjedzie z "kierunkami" z boku, ale na szczęście to nie jest MB tylko Opel Kadet. [zlosnik]

A z ktorego roku to Opel? Kiedys byl taki przepis, ze samochody z hakiem musialy miec kierunki boczne (z wyjatkiem Wartburgow [zlosnik] ).

Jednak potem, od jakis 2-4lat, ten przepis zmieniono - nie pamietam, juz na ile, ale w kazdym razie obecnie problem nie dotyczy samochodow zabytkowych (spelniajacych wymagania dla pojazdow zabytkowych), wiec nie pamietam jak sie zmienil ;-)))

Natomiast jesli chodzi o sama idee tych kierunkowskazow, to nie chodzi o to, ze maja byc widoczne z boku, ale od tylu, w sytuacji gdy przyczepa zasloni kierunkowskazy tylne (a sama z roznych przyczyn nie bedzie ich miec [zlosnik] ).

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00