MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 5:46 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, mam pytanie do osob ktore sie czym stakim kiedys zajmowaly. Podobno sprawa nie jest trudna i idzie to wykonac jesli tylko ma sie dwie rece.
Potrzebuje nalozyc tynk strukturalny na sciane, w temacie jestem zupelnie zielony, nie znam sie na budownictwie, nawet nie wiem jak sie miesza beton, wiec prosze o wyrozumialosc.
Chce polozyc w pewnym pomieszczeniu ( 44m2 sciany butik z ciuchami) tynk strukturalny. Podloze to pomalowana sciana, farba nie odpada jest OK, tylko jest brudna.

Po wstepnych rozmowach z fachmanami z castoramy ( oj, znaja sie chlopaki i madrza ) wiem ze:
myjemy sciane
kupujemy specjalny gips do tego
nakladamy jak chcemy i czym chcemy ( gabka lub taka packa z zabkami )
malujemy jakims akrylem a potem na to lakierem bezbarwnym do drewna i gotowe.

Tak, tak ladnie to brzmi a jak wyglada w praktyce? jak nakladac ten gips zeby nie lecial na podloge tylko sie lepil do sciany? jak go rozmieszac z woda ( rzadki, gesty )? ile to schnie? zebym nie rozmieszal za duzo zeby mi nie zaschlo w wiaderku.

i najwazniejsze jak uzyskac dane wzory? tzn. jesli chodzi o "paski" , "rowki " czy jak to tam sie zwie to OK. jest specjalna "kielnia" i jedziesz. Ale zastanawiam sie nad taka bardziej gladsza sciana, nie taka agresywna i juz nie wiem jak - gabka wlasnie?

Panowie doradzcie. Dzieki.

Obecnie: W124 200E '89

swój chłop
Awatar użytkownika

Wypadałoby też zagruntować tą ścianę przed położeniem czegokolwiek. I nie bardzo rozumiem, dlaczego potem to kryje się lakierem do drewna ale ok może swoją rolę spełni. Ja bym po położeniu tynku i jego wyschnięciu wolał pomalować ścianę farbą z połyskiem lub bez zależnie od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Co do wzorków pamiętaj, że taką pacą można operować też w taki sposób, że gdy ją pochylisz e odpowiednim kierunku to rowki są płytsze lub głębsze ;) ale w temacie wzorów to można wykorzystać wszystko, gąbkę, pacę do rozprowadzania kleju, są też takie specjalne akcesoria dające różne efekty stworzone specjalnie pod to.
Proporcje mieszania są różne i najlepiej wziąć instrukcję z opakowania i ewentualnie trochę potem zagęścić dorzucając gipsu. Najlepiej rozrabiać w wiaderko 5 litrowym po farbie bo ilość nie za duża i powinieneś zdążyć ją wykorzystać. Ja to widzę w taki sposób ;) Trochę chaotycznie ale mam nadzieję, że trochę pomogłem :P

Ex: S210 420E 1996

swój chłop

wzorki zależą od Twoje inwencji twórczej...

dla przyspieszenia pracy można też kupić specjalny tynk już kolorowy i tylko go nakładasz jak chcesz...

gruntowanie też bym przeprowadził - obowiązkowo

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
maclaw pisze:
lakierem bezbarwnym do drewna

Nie lakierem do drewna tylko specjalnym lakierem akrylowym do śacian, lakier ten nakłada się wałkiem lub natryskowo.

maclaw pisze:
nie bardzo rozumiem, dlaczego potem to kryje się lakierem do drewna ale ok może swoją rolę spełni

Lakier nie musi być z połyskiem są też satynowe, ma na celu wyciągnięcie i podkreślenie barw ściany, ułatwia utrzymanie ściany w czystości szczególnie na ścianach o głębokiej strukturze gdzie w rowkach lubi się osadzać kurz.

Ja mam w domu jedną ścianę zrobioną w technologii 'glinki weneckiej' efekt jest bardzo ciekawy, ściana wygląda jakby miała strukturę a tak naprawdę jest gładka jak szkło i bardzo łatwa w utrzymaniu.

swój chłop
Awatar użytkownika

Coś chyba z cytowaniem nie "bangla" :P

Ex: S210 420E 1996

postmajtek
Awatar użytkownika

Polecam tynki strukturalne w wiaderkach w dobranym kolorze. Są już odpowiednio zmieszane z wodą. Nic tylko nakładać. płaską pacą i potem najlepiej druga osoba powinna zacierać. Lepiej na 2 osoby bo szybko schnie i jeden nakłada a drugi zaciera. Formy tynku są różne oraz sposoby zacierania wiec wybór duży.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00