Musisz dokładnie sprecyzować ile będziesz drukował miesięcznie sztuk. Czy głównie będzie to tekst czy kolor. Jak często zdjęcia? A może chcesz drukować również koperty itp.
Generalnie jeśli masz zamiar drukować cokolwiek w kolorze to zapomni o laserówce, bo kolorowa jest dużo droższa niż 1000zł które masz na ten wydatek.
Atrament to jeśli już to tylko z min. dwoma pojemnikami na tusz ( czarny i kolor ) Najlepiej to kupić droższą nieco drukarkę która ma 4 tusze ( 1 czarny i 3 kolor ) bo jest tańsza w eksploatacji.
Musisz pamiętać ze w nowych drukarkach ( bez względu na firmę oraz rodzaj ) producent nie daje pełnych tuszy co wiąże się z szybką wymianą na nowe a co za tym idzie z kasą.
Średnia cena tuszy to ok. 130zł , podruby za 70/80zł.
Można również stary tusz/toner napełnić atramentem: specjalnym za 30zł ( starcza na ok. 4 napełnienia ) lub zwykłym za 5zł. Ja tak zrobiłem i po 2 napełnieniach głowica zaschła i tak czy siak trzeba kupić nowy pojemnik.
I nie ma co ukrywać zdjęcia na drukarkach tych nawet z średniej pulki wychodzą nie za ciekawie ( o wpieprzaniu atramentu nie mówię ).
Co do firmy to polecam HP , Epson lub Lexmark. Może są troszkę droższe niż np. Samsung ale wielkim plusem jest możliwość stosowania tanich, nie oryginalnych tuszy.
Ja praktycznie nie drukuje wogóle w kolorze wiec dla mnie laser jest idealny. Szybszy lepszy wydruk, jeden toner o wartości ok. 120zl ( zamiennik) i 280zl (org.) starcza na ok. 2500 wydruków. Zastanawiam się nad kupnem HP LaserJet 1010.