MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 9:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie za bardzo znam się na komputerach i sprawach związanych z informatyką, a chciałbym kupić drukarkę. Dlatego zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o poradę. Zastanawiam się czy kupić atramentową czy laserową. Atramentowa jest droga w eksploatacji (tusz), natomiast laserowa droga w zakupie. Nie wiem czy laserowa drukuje na normalnym papierze czy na jakimś specjalnym. Poza tym chciałbym mieć możliwość drukowania zdjęć, a drukarki laserowe, które kosztują mniej jak tysiąc złotych (nie chcę przekroczyć tej sumy) nie drukują zdjęć. Nie wiem o co chodzi z tym, że drukarka ma dwie lub więcej głowic. Tzn. że potrzebuje tyle tonerów ile ma głowic? To zapewne podnosi koszt eksploatacji. Nie wiem jaką firmę wybrać. HP? Proszę doradźcie mi coś. Dzięki za wszelkie podpowiedzi i uwagi.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Hey!
Drukarka laserowa w granicach ok 1000 zł (i "nieco" powyżej) drukuje na czarno (i wszystkie inne odcienie szarości). Drukarki laserowe kolorowe są dosyć drogie. Laserówki nie potrzebują jakiegoś specjalnego papieru.
Z drukarek atramentowych napewno nie kupiłbym HP ani Lexmarka. HP jest drogi w exploatacji i się psuje. Lexmark z kolei jest drogi w ma drogie tusze (nawet te nie oryginalne w porównaniu z innymi firmami od drukarek). Gdybym teraz miał kupować drukarkę to kupiłbym Epson'a lub Canon'a. Po dokładniejsze dane o drukarkach (testy, porównania itp.) zajrzyj na www.chip.pl.

P.S. O tym że HP się psuje wiem od kolegi który pracuje w servisie ;-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Oczywiście także wszystko zależy ile przeznaczyć na drukarkę ;)
Tu na przykład znalazłem całkiem fajnego Canon'a. 3 miejsce w Power
http://topten.chip.pl/topten_7918.html? ... b21049391b

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Musisz dokładnie sprecyzować ile będziesz drukował miesięcznie sztuk. Czy głównie będzie to tekst czy kolor. Jak często zdjęcia? A może chcesz drukować również koperty itp.

Generalnie jeśli masz zamiar drukować cokolwiek w kolorze to zapomni o laserówce, bo kolorowa jest dużo droższa niż 1000zł które masz na ten wydatek.

Atrament to jeśli już to tylko z min. dwoma pojemnikami na tusz ( czarny i kolor ) Najlepiej to kupić droższą nieco drukarkę która ma 4 tusze ( 1 czarny i 3 kolor ) bo jest tańsza w eksploatacji.
Obrazek

Musisz pamiętać ze w nowych drukarkach ( bez względu na firmę oraz rodzaj ) producent nie daje pełnych tuszy co wiąże się z szybką wymianą na nowe a co za tym idzie z kasą.
Średnia cena tuszy to ok. 130zł , podruby za 70/80zł.
Można również stary tusz/toner napełnić atramentem: specjalnym za 30zł ( starcza na ok. 4 napełnienia ) lub zwykłym za 5zł. Ja tak zrobiłem i po 2 napełnieniach głowica zaschła i tak czy siak trzeba kupić nowy pojemnik.

I nie ma co ukrywać zdjęcia na drukarkach tych nawet z średniej pulki wychodzą nie za ciekawie ( o wpieprzaniu atramentu nie mówię ).

Co do firmy to polecam HP , Epson lub Lexmark. Może są troszkę droższe niż np. Samsung ale wielkim plusem jest możliwość stosowania tanich, nie oryginalnych tuszy.

Ja praktycznie nie drukuje wogóle w kolorze wiec dla mnie laser jest idealny. Szybszy lepszy wydruk, jeden toner o wartości ok. 120zl ( zamiennik) i 280zl (org.) starcza na ok. 2500 wydruków. Zastanawiam się nad kupnem HP LaserJet 1010.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Powiem Ci jedno:
Mam HP 840C, tusz czarny napełniałem już ok. 30 razy, minimalny spadek jakości w cz-b druku zaóważyłem tylko po pierwszym napełnieniu nieorginalnym tuszem, poprostu trzeba tylko dbac o to, żeby zaraz po skończeniu tusz uzupełnić, bo inaczej głowica zaschnie.

Inna sprawa, że napełnianie kolorów skopałem od razu i od tego czasu nie mam koloru, ale to troche z mojej winy.

Nie miałem z nią najmniejszych problemów technicznych, a zdjęcia (na odpowednim papierze) jak jeszcze miala orginalny kolor drukowała jak od fotografa ;-)

Zdecydowanie polecam HP.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Powiem Ci jedno:
Mam HP 840C.

Ja mam ta drukarke bez tuszów ale sprawną wiec moge Ci ja sprezentować za małe [pub]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

adi pisze:
O tym że HP się psuje wiem od kolegi który pracuje w servisie ;-)

W serwisie HP rzadko sie widuje sprzety innych marek...
Takie samo twierdzenie mozna wysnuc na podstawie czlowieka, ktory pracuje w serwisie MB. Sorry Adi, dla mnie to nie argument.
Ja pracuje na sprzecie HP od co najmniej 10 lat (zawsze dwie lub trzy drukarki uzywane rownolegle) i nigdy jeszcze nie mialem awarii.
Do atramentowek HP dostepne sa dobre tusze Pelikana w cenie rownej czy podobnej innym, niemarkowym zamiennikom.
Jesli chodzi o monochromatycze przeznaczone do intensywnej eksploatacji, mimo dobrych doswiadczen z HP, ze wzgledu na koszty uzytkowania polecilbym Lexmarka (laser) albo OKI (LED)

Pozdrawiam

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

misiek pisze:
adi pisze:

A czy ja napisałem że on pracuje w serwisie HP ? Napisałem że pracuje w servisie... zapomniałem dodać że w servisie sklepu komputerowego. Na serwis w ramach gwarancji (jak i też po niej) przyjmują różne drukarki ale najwięcej HP. ;)

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Klubowicz
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
.... Nie wiem o co chodzi z tym, że drukarka ma dwie lub więcej głowic. Tzn. że potrzebuje tyle tonerów ile ma głowic? .....

Masz równolegle zamontowaną głowicę z czarnym tuszem i z tuszem kolorowym. Luksus polega na tym że gdy chcesz drukować w kolorze to poprostu drukujesz W drukarce z miejscem na jedną głowice musisz zmienić wkład lub głowice z tuszem. A wkłady zwłaszcza te zintegrowane z głowicą nie lubią przebywać poza drukarką bo wysychają.

Z mojego doświadczenia ze sprzętem HP; własna HP DJ 540 - 9lat w eksploatacji; HP DJ 1700; HP DJ 1220C; HP DJ 450 - ploter,
nie spotkałem się z żadną awarią tego sprzętu. A pracuje on w niełatwych warunkach pracowni architektonicznej.

Pszczoła pisze:
Musisz pamiętać ze w nowych drukarkach ( bez względu na firmę oraz rodzaj ) producent nie daje pełnych tuszy co wiąże się z szybką wymianą na nowe a co za tym idzie z kasą.
Kiedyś nie dotyczyło to sprzętu HP. Nie wiem jak teraz.

Co do regenaracji (samodzielnego napełniania) uważam że się opłaca. W przypadku mojej HP 540 koszt nowej głowicy 155 zł a napałnienie samodzielne kosztuje mnie 32 zł. Staram się nie napełniać głowicy więcej niż dwukrotnie, gdyż spada jej jakość drukowania (puste linie i to mimo że żadna z dysz nie jest zapchana)
A i jeszcz jedna ważna sparwa przy tuszach podróbach i samodzielnej regeneracji. Zazwyczaj jakość tuszu nieorginalnego nie pozwala na wydruki na folii lub kalce.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

adi pisze:
misiek pisze:
adi pisze:

A czy ja napisałem że on pracuje w serwisie HP ? Napisałem że pracuje w servisie... zapomniałem dodać że w servisie sklepu komputerowego. Na serwis w ramach gwarancji (jak i też po niej) przyjmują różne drukarki ale najwięcej HP. ;)

Ok, wez tylko pod uwage, ze HP ma najwiekszy udzial w polskim rynku atramentowek.

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Siemanko

Od dawna ujeżdżałem HP atramentowe. Pół roku temu przesiadłęm się na HP 1010. Na domowe warunki i potrzeby to aż za dużo. Sprzęt jest super!. W miarę szybki (pierwsza storna już po ok. 10s). Toner można zregenerować, poza tym pasuje idealnie (posiada dokładnie to samo oznaczenie) toner od HP 1100/A. A ta drukarka jest od wielu lat na rynku więc można znależć o wiele tanszy zamiennik.
POLECAM HP 1010

THX

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzięki za podpowiedzi. Już się trochę orientuję. Tylko ciągle nie wiem co z tym HP... dobre ono czy złe... nie wiem... :-? Chyba nie jest takie złe...

Tytuł:
Klubowicz

Mitu pisze:
Dzięki za podpowiedzi. Już się trochę orientuję. Tylko ciągle nie wiem co z tym HP... dobre ono czy złe... nie wiem... :-? Chyba nie jest takie złe...

Ja polecam uzywane laserowki HP. Kosztuja podobnie do nowych atramentowek, a sa szybsze i sporo tansze w uzyciu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No i kupiłem HP LaserJet 1010 i jestem bardzo zadowolony. Strony po prostu są wypluwane ( po ok. 5s jest już pierwsza strona!!!! ). Jakość nawet w trybie eco jest miód!!! Gorąco polecam.

p.s. cena tej drukarki to Media Markt: 899zl , Allegro : ok. 850zl a w większości małych sklepach komputerowych 799 !!! Kolejny dowód na to ze w MM nie wszystko jest tanie.

Tytuł:
wiarus senior

Mitu pisze:

dla mnie, to tak, jakbyś się pytał, czy dobre te Mercedesy, czy nie. Nie ma lepszych drukarek od HP :-)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00