po 1. nielegalnie pojazdy zostaly wprowadzone na polski obszar celny
ee odrazu nielegalne przyjechal se motorkiem to polski i sie zepsul wiec mi go sprzedal

po 2. najlepiej wyprowasdzic je poza polski obszarc celny, dokonac zgloszenie celne na granicy, uiscic zabezpieczenie celne, wypelnic formularz SAD TR, zglosic sie do urzedu wewnetrznego, dokonac wszelkich formalnosci zwiazanych z dopuszczeniem do obrotu. powinienes miec bynajmniej - umowe zakupu, fakture czy inny dokument zmiany wlasciciela, dokumenty pojazdu, zaswiadczenie z badan technicznych, ze pojazd jest sprawny technicznie, pieniadze na uregulowanie naleznosci celno-podatkowych.
ta opcja wlasnie mi nielezy bo przewyzsza wartosc motorku a przy okazji mam jeszcze przeterminowana zielona karte dowod rejesteracyjny i umowe w jezyku polskim z jego nr paszportu. a przy okazji calyczas bylem przekonany ze to mozna z robic w urzedzie celnym w swoim miescie
po 3. z dokumentami odprawy w tym biegle tlumaczenie z j.rosyjskiego umowy czy innego dokumentu wyzej wspomnianego (no chyba, ze zostala sporzadzona umowa w j.polskim), z ieniedzmi udajesz si do wydzialu komunikacji do ktorego przynalezysz a potem jezdzisz legalnie, od warunkiem ,ze ubezpieczysz go w OC
jest jeszcze jedna trudna opcja bez wywozenia go za granice... ale o tym w nastepnym odcinku