MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 7:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: radio
kombatant
Awatar użytkownika

Zaczalem rozgladac sie za radiem.
Poszukuję czegoś na CD (najlepiej z MP3), stosunkowo taniego i bez skaczących ludzików [zlosnik]
Z orginalnego Beckera z '76 zrezygnowałem, bo to już chyba przegięcie, czasem chcialoby sie czegos posluchać ;-).
Bardzo podobaja mi się orginalne radia typu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23743797
są skromne i pozadne. Odstrasza mnie tylko to, że nie maja ściąganego panela, a jak mam kiedys stracic szybę w SLC dla radia to wolę sam już śpiewać [zlosnik]. Niby sa one zabezpieczone kodem, ale zawsze bardziej kusi.

Napiszcie, co myślicie. Czy takie radia sa kradzione, czy raczej szukać czegoś czegoś z panelem. Może ktoś zna te radia?

PS.
Może ktoś z Was ma coś ciekawego do sprzedania, może być jakiś Kenwood, Clarion, JVC ...

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior

Wszystko jest zależne od tego co chcesz podpiać pod radio czy będziesz w przyszłości rozbudowywał system czy pozostanie on już niezmieniony.Jeszcze musisz określić ile pieniędzy mozesz na nie wydać i wtedy można zaczać poszukiwania.Oczywiscie najlepsze są sklepy gdzie można dane radio odsłuchać i porozmawiać o tym z fachowcem.Napisz jaka kwota i mniej wiecej co cie interesuje wtedy można cos konkretniej napisać :) Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Co do kwoty, to nie mam jasno określonej, dam ile bedę musiał, ale za radio bez MP3 chciałbym sie w 350zl. zmieścić, z mp3 jakieś 600zł. Oczywiście są wyjątki, poprostu zależy co trafię.
Co do klasy sprzetu, to nie jestem audiofilem ;-) i nie slysze zadnejk roznicy miedzy DAEWOO, a ALPINEem ;-), dla mnie radio powinno byc kompletnie bezawaryjne (mam wielkie zaufanie do KENWOODa), miec sporo opcji, dobrze się prezentować, byc wygodne w obsłudze i nie kusić złodzieja (np. wielką plakietką ALPINE ;-) ).
Co do rozbudowy, to raczej nie sądzę, żeby mi cokolwiek strzeliło kiedykolwiek do głowy, poza porzadnym zestawem głośników.

Bardziej chodzi mi o to, czy radio z plakietką MB bez sciaganego panela nie bedzie potencjalny obiektem kradzieży?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
and6412 pisze:
Co do kwoty, to nie mam jasno określonej, dam ile bedę musiał, ale za radio bez MP3 chciałbym sie w 350zl. zmieścić, z mp3 jakieś 600zł. Oczywiście są wyjątki, poprostu zależy co trafię.
Co do klasy sprzetu, to nie jestem audiofilem ;-) i nie slysze zadnejk roznicy miedzy DAEWOO, a ALPINEem ;-), dla mnie radio powinno byc kompletnie bezawaryjne (mam wielkie zaufanie do KENWOODa)

Po pierwsze - Kenwood nie należy do radioodtwarzaczy które mają renomę niezawodnych.

Po drugie - wierz mi, usłyszysz różnicę pomiędzy Deawoo a Alpine w momencie kiedy podepniesz głośniki Alpine z conajmniej środkowej półki [lub coś porównywalnego klasowo].

A jeśli chodzi ciekawe instalacje, to rozmawiałem ostatnio z jednym kolesiem który się zajmuję tym co gra w samochodach - gdybaliśmy sobie o różnych pomysłach - głównie o instalacjach "ukrytych" które nie zdradzają że w aucie jest inne radio niż stary fabryczny 2-gałkowiec.
Można mieć radio z podpiętą zmieniarką gdzieś głeboko schowane, i wyprowadzony sam panel przyczepiony do wewnętrznej strony osłony przeciwsłonecznej. Można też mieć radyjko w schowku, i wyprowadzone sterowanie dźwiękiem [joystick SONY lub podczerwień ukryta w konsoli środkowej - wtedy pilotem sterujesz]. Innym patentem jest płaski moduł sterujący Alpine - sam malutki panelik który można zamontować wszędzie, a steruje zestawem zmieniarek, wmacniaczy, zewnętrznych źródeł dźwięku [np mp3 na kablu, lub dźwięk z Beckera] - dość kosztowny wariant. Niezłym zboczeniem jest też discman mp3 lub mały player mp3 w schowku, z pilotem na kablu, i wypuszczający dźwięk na klasyczny samochodowy piecyk. To wszystko dzikie wariacje na temat tego jak mieć ładne granie w zabytkowym aucie, nie wciskają w środek konsoli środkowej niczego co tam wizualnie nie pasuje.
Jeśli chodzi o radia - przekonałem się do Alpine [bardzo czułe tunery FM, brzmienie na wyjściu bardzo przyzwoite, starsze modele konserwatywny bardzo elegancki wygląd]. Sony nie są złe, są tanie, i mają sterowanie joy'em - bardzo się do tego swego czasu przyzwyczaiłem - świetne rozwiązanie. Pioneer nigdy nie miałem, Kenwooda kiedyś często używałem w aucie moich niedoszłych teściów - średnio na jeża, ergonomia nie ta... Do Philipsa i Blaupunkta się zraziłem, Daewoo możesz od razu na śmietnik wywalić nie czekając aż się zepsuje. Nakamichi słuchałem w mega-zestawie w jakimś demo-car - to co ta firma wypuszcza przerasta mnie wielokrotnie... A w tej chwili jestem na etapie polowania na jeden taki rodzynek - gwiazdy coprawda jeszcze nie mam, ale radio chyba kupię na zapas, nie chcę przepuścić takiego rarytasu :-)

pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Spokojnie panowie, bo mnie jeszcze zarazicie (w zasadzie już to zrobiliście ;-) ) i z audio zacznę kombinować ;-).

Bardzo spodobał mi sie pomysł z panelem w innym miejscu niż radio. Ma to tylko tą wadę, że jest kłopot ze zmianą CD. Bedę musiał popatrzeć czy przypadkiem pod siedzienie coś takiego nie wejdzie ;-)
Co do porownania Alpine vs. Daewoo to była przenosnia [zlosnik] bez hec.
Nakamichi to kompletnie nie mój poziom wymagań i cen [zlosnik] (podobnie zresztą Alpine, chyba że jakiś stary).
Zastanawiam się nad Clarionem, świetna firma, ładne radia i ceny w miarę ludzkie.

PS.
Jeszcze co do wyprowadzenia panelu gdzie indziej, to mam parę pytań:
- W grę wchodzi raczej zwykłe radio i przeróbki, więc: czy nie ma problemu z długościąpołączenia na miedzi pomiędzy panelem a radiem (możnaby to zrobić na np. komputerowym kablu konsolowym, płaski i 8 żył), czy tłumienie już da o sobie znac?
- Może jeszcze jakieś inne sensowne pomysły na umieszczenie panela, osłona przeciowsłoneczna wydaje mi się śrenio wygodna i trzebaby ją pociąć, żeby zrobić to ładnie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23834178

Tytuł: Hheheeh...
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Mnie jakoś nowe Beckery zupełnie nie podchodzą do starych MB... Klasyk to klasyk, prędzej starą Alpine kanciaską bym zamontował. Z wydelegowaniem panela w inne miejce podobno wielkich ceregieli nie ma, są rózne metody na to, ale zazwyczaj wszystko leci na właśnie komputerowej taśmie wielożyłowej. A co do lokalizacji takiego centrum sterowania - może da Ci do myślenia patent który kiedyś widziałem w superwypasionym DuChatelet W126 SEC - radio było wstawione pionowo, wdłuż do osi auta - w przestrzeni między fotelami. Tak więc tak gdzie w plebsowych samochodach jest wajcha ręcznego mógłbyś przy odrobinie pracy ładnie wkomponować panel radia - wychodząc z auta przykrywasz podłotkietnikiem i masz spokój. Inny patent - to podsufitka, ale myślę że sporo rzeźbienia by było żeby nie kłuło w oczy.

pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

Co do Kenwwoda słyszałem duzo negatywnych opini ze są to radia wadliwe i nawet najwyższe modele potrafią siew najmniej odpowiednim momencie zepsuc :( Co do głośników to posiadam Alpine z serii E-TYPE i musze powiedzieć ze jestem z nich bardzo zadowolony.Brzmienie wystarczajace może nie ma soczystego basu bo co tu wymgać od 13 cm głosnika ale na swoje możliwości pięknie gra.Jeśli nie chcesz wydawać duzych pieniedzy możesz kupic Blaupunkta ,radia dobre maja dobry dzwięk i w niższych modelach duza możliwosć regulacji barwy dzwięku.
A no i oczywiscie nie zapomnij o dobrych kablach.
Osobiscie polecam odtwarzacze Pioneer'a no a jeśli dostaniesz dobrego Clariona to też będzie kąsek [zlosnik] .Pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ja bym zrobil tak: oryginalnego Beckera wstawił tam gdzie jego miejsce, czyli w konsolkę. Natomiast innego kenłuda albo gdzieś wysoko na szafę lub do piwnicy [zlosnik] - a jeżeli już ma koniecznie być w samochodzie, to niech będzie w schowku lub pod fotelem i sterowany pilotem + zmieniarka w bagażniku. Masz wtedy oryginalny wygląd (na zlocie to daje punkty, a przy ujemnych za gaz ... no wiesz ;) [zlosnik] ) ale także dobre brzmienie.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Moim zdaniem jeśli And posiada tylko jeden samochód..i do tego jezdzi nim non stop i ma to być dla niego przyjemne z pożytecznym takie zestawienie jak propnuje Bukol jest lekko nie do przyjęcia.Komfortu w słuchaniu zadnego a i więcej pieniędzy trzeba na taki zestawik wydać.Co do "schowania" dobrego sprzetu w jakieś miejsce to już Tricky o tym pisał, ze jest to mozliwe i nawet podał pare ciekawych opcji [cool]

Tytuł:
swój chłop

ja znalazłem mój złoty środek czyli stary clarion wysokiej klasy( cholera jeszcze kasetowy) ale wygląda jak jakas tania podróba, zalety intuicyjna obsługaa dużo funkcji i najwazniejsze z powodu wyglądu jeździ ze mną po polsce już 4 lata i nic żadnej próby kradzieży a wyjmujee tylko czasami klawisze i same rzucam pod fotel a przede wszystkim świetny dźwięk (radia) mam złe doświadczenia z philipsem panasonikiem proponuje wogóle takie aby można do plecaka zabierać ze soba

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

POPEY pisze:
Moim zdaniem jeśli And posiada tylko jeden samochód..i do tego jezdzi nim non stop i ma to być dla niego przyjemne z pożytecznym takie zestawienie jak propnuje Bukol jest lekko nie do przyjęcia.Komfortu w słuchaniu zadnego a i więcej pieniędzy trzeba na taki zestawik wydać.Co do "schowania" dobrego sprzetu w jakieś miejsce to już Tricky o tym pisał, ze jest to mozliwe i nawet podał pare ciekawych opcji [cool]

Popey, smiesz narzekac na mojego Beckera Europe wraz z trzema glosnikami w systemie monofonicznym?!? :evil: [zlosnik] Mi on narazie w zupelnosci wystarcza, czasem mam zapedy na montaz czegos nowszego, ale... przechodzi mi gdy wylaczam radio i wciskam gaz do dechy [zlosnik]

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Ja bym zrobil tak: oryginalnego Beckera wstawił tam gdzie jego miejsce, czyli w konsolkę. Natomiast innego kenłuda albo gdzieś wysoko na szafę lub do piwnicy [zlosnik] - a jeżeli już ma koniecznie być w samochodzie, to niech będzie w schowku lub pod fotelem i sterowany pilotem + zmieniarka w bagażniku. Masz wtedy oryginalny wygląd (na zlocie to daje punkty, a przy ujemnych za gaz ... no wiesz ;) [zlosnik] ) ale także dobre brzmienie.

Świetna opcja, ale troche kosztowna ;-), za orginalnego Beckera '76 (takiego żeby był ozdobą a nie wygladal jak zarżnięty trup, bo po to ma byc ;-) ) trzebaby doć jakies 700-800zł + fajne granie pod siedzenie = spory pieniądz [zlosnik]

Wg mnie wchodza tylko 2 opcje, albo fajne granie gdzieś schowane + ładna zaślepka na pulpit, albo radio typu takiego jak podałem link w poprzednim poście, tanie, nie kłuje w oczy i w zupełności wystarczające.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

And... jak by ci tu człowieku pomoc , ano moze tak ze co do mnie to uwazam ze niezle sie komponuje z reszta wnetrza prosty Becker Mexico , ma to co radio powinno miec i nic poza tym , taki tez powedrowal do 450 a ze byl w nim wczesniej Blaupunkt z epoki , chyba orginalny , ale nie wiem bo jeszcze Datenkarty nie dostalem , to moze jakos cie poratuje , nawet dziala i wyglada tez nienajgorzej a na pewno nie bede za nie chcial 600pln. Nie bede odpowiadal na komentarze kolegow purystów, ktore pewnie sie pojawia , bo uwazam ze jak mozna zamienic jakas czesc na nowsza i nie psujaca ogolnego efektu to warto to zrobic

PZDR

Moj tel. 601346175

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Spoko, dzięki za prop. W weekend wybiorę się na giełdę elektroniczna i jak kupie coś 'po pieniądzach'z czym warto bawic sie w instalacje ukryte, to prawdopodobnie masz we mnie klienta ;-), bo twojego wepchnę sobie w pulpit ;-).
Jak nic nie kupię, to zadowole się jakims starszym, czarnym, Beckerem i będzie to rozwiązanie tanie i dobre :-).
W każdym razie w weekend się wyjaśni co chce ;-).

PS.
jeszcze jedno pytanko, jak rozwiazac nastepujacy problem:
Przy "oddelegowywaniu" panela wartałoby wykręcić z radia całą ścianę czołową z ramka i wszystko przymocowac gdzie indziej. I wszystko fajnie, tylko że zostaje radio bez przodu (a i włożenie CD nie jest juz takie intuicyjne), co tam założyć??

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00