MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 9:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Mam pewien problem i moze jest tu ktos kto wie, jak i czy wogole sie da przydzielic na modem/router ADSL Micronet SP3354 ograniczenie pasma. Chodzi mi o to, ze potrzebuje przydzielic na 4 uzytkownikow dpkladnie po 100Kb transferu, a nie jak do tej pory, zeby bylo przydzielane dynamicznie. Z tego co wiem to si da, ale na raize nikt mi nie mogl pomoc :( Jezeli ktokolwiek ma jakies wiadomosci, albo porzadna instrukcje obslugi do tego modemu to z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Lukasz :-)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dac to sie da - na bank. Na bank jest jakiś program wlasnie do dzielenia transferu po sieci. Kolega kiedyś wlasnie sprawiedliwie dzielił po SDI pomiedzy trzech urzytkowików i miał do tego jakiś programik - jak go spotkam ( od dawna go nie widzialem ) to popytam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
Dac to sie da - na bank. Na bank jest jakiś program wlasnie do dzielenia transferu po sieci. Kolega kiedyś wlasnie sprawiedliwie dzielił po SDI pomiedzy trzech urzytkowików i miał do tego jakiś programik - jak go spotkam ( od dawna go nie widzialem ) to popytam.

Jak dzielil SDI to zapewne mial serwer postawiony. Wtedy to wiem, ze sie da, ale podobno ciezka sprawa jest z tym modemem ADSL [szalone] Ale jak go spotkasz to popytaj sie, bedzie Ci wdzieczny [oczko] Dzieki i POzdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witaj Kawalerze

Da się sterować przepływem danych ale takie routery DSL kosztują parę kilo zł!!!!. Sam mam ten sam problem z Neozdradą. Jak mi sąsiedzi zasiądą na jakiejś g.wnianej Kaazie czy innych mułach, osłach, baranach, kaczkach to też transfer siada. Pocieszyć Cię moge jedynie tym, że router w przypadku kiedy jeden gringo zasysa jakieś pliki jako pierwszy a później zasiądzie 2 i też zacznie ssać [zlosnik] to nie ma tutaj prawa dżungli "kto pierwszy ten lepszy". Router rozdzieli bitrate symetrycznie pomiędzi nich dwóch. Nie łudź się jakimiś cudownymi programami do ograniczania pasma bo to nie trybi - może w panelu programowym pokaże się, że jednemu chłopczykowi ograniczyłeś pasmo ale to będzie jedynie wizualny aspekt sprawy. Taka usługa musi być na pokładzie routera ale za taki bajer trzeba wybulić

Pozdr.

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Milosh pisze:
Da się sterować przepływem danych ale takie routery DSL kosztują parę kilo zł!!!!.

To prawda, ale są inne sposóby niż router sprzętowy. Testowałem jakiś czas temu rozwiązanie które się nazywa MikroTik. Jest to instalacja Linuxa która ma bardzo fajne mechanizmy sterowania przepływem danych w sieci. Instalujesz to na najprostszym moźliwym kompie [wystarcza Pentium 75Mhz, 32Mb ram, dysk twardy z obsługą DMA, 2 karty sieciowe - karty graficznej ani klawiatury nie potrzeba]. Na routerze SDI/Neo/ADSL/WLAN czy jakimkolwiek innym ustawiasz by całość danych wchodzących z WAN routował na IP tegoż komputerka, dane te wchodzą sobie grzeczniutko jedną sieciówką, i drugą wychodzą - po odpowiednim rozdzieleniu na poszczególne IP, posegregowaniu, itd. Oprócz możliwości dowolnego dzielenia pasma MikroTik ma bardzo wiele innych fajnych możliwości - całość konfigurowana za pomocą konsoli www. Zrezygnowałem z tego tylko i wyłącznie, że u mnie okazało się jednak prawie nie potrzebne - w każdym razie nie potrzebne na tyle, żeby ciąć każdemu do 25Kb w przypadku kiedy przez 2/3 doby na sieci jest np tylko jedna osoba.

pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Milosh pisze:
Witaj Kawalerze

Da się sterować przepływem danych ale takie routery DSL kosztują parę kilo zł!!!!. Sam mam ten sam problem z Neozdradą. Jak mi sąsiedzi zasiądą na jakiejś g.wnianej Kaazie czy innych mułach, osłach, baranach, kaczkach to też transfer siada. Pocieszyć Cię moge jedynie tym, że router w przypadku kiedy jeden gringo zasysa jakieś pliki jako pierwszy a później zasiądzie 2 i też zacznie ssać [zlosnik] to nie ma tutaj prawa dżungli "kto pierwszy ten lepszy". Router rozdzieli bitrate symetrycznie pomiędzi nich dwóch. Nie łudź się jakimiś cudownymi programami do ograniczania pasma bo to nie trybi - może w panelu programowym pokaże się, że jednemu chłopczykowi ograniczyłeś pasmo ale to będzie jedynie wizualny aspekt sprawy. Taka usługa musi być na pokładzie routera ale za taki bajer trzeba wybulić

Pozdr.

Witam

Nie moge sie z Toba zgodzic, modem/router ADSL Microtec ma mozliwosc ograniczenia pasma. Nie jest to czarno na bialym, tylko trzeba troche pogrzebac i w sumie ograniczasz pasmo procentowo . Aczkolwiek moze sie myle bo do konca jeszcze tego nie rozpracowalem. Jutro jezeli mi sie uda to zrobic , wrzuce screeny tutaj. Ale na 100% w tym modelu mozna ograniczyc pasmo. :P Pozdrawiam :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Rozwiązaniem podobno jest postawienie routera na linuxie i odpowiednie skonfigurowanie. To dzielenie nazywa się QOS a program który to umożliwia IP Rout ( podobno jakiegoś Rosjanina) – wszystko na linuxa.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00