MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 16, 2025 12:15 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Znajomy kupił jakiegoś cudaka z Niemiec przez autoscout24, posłał lawetę, autko elegancko przyjechało ale na miejscu okazało się że auto nie ma tablic i żadnych dokumentów oprócz umowy w której sprzedający wszystko opisał tzn. że auto stoi od 20 lat i nie wie gdzie są dokumenty. Gość mocno wiekowy i nie idzie nic z nim załatwić mailowo itp. Czy ktoś z was przerabiał jak to jest z odzyskaniem brifu, może z ponowną rejestracją itp. Auto jest z 1985 roku także w PL teoretycznie można zarejestrować jako zabytkowy a podobno wtedy umowa wystarczy. Osobiście posiadam 3 auta na numerach zabytkowych ale zawsze miałem komplet dokumentów. Będę wdzięczny za wszystkie info. Wartość tego cudaka jest dość mała ale auto poszło już do renowacji dlatego kolega koniecznie będzie chciał go zarejestrować.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Numer GG: 3921
Masz ścieżkę przetartą, możesz jako kolekcjoner zarejestrować co chcesz, i papierów nie trzeba, ale opinia rzeczoznawcy i może dowód, że nie kradzione, chyba wystarczy. Ja Pickupa rejestrowałem, były schody jakieś 15 minut, potem wszyscy się uśmiechnęli i po sprawie, załatwione.

weteran
Awatar użytkownika

Niech były właściciel wystąpi do urzędu niemieckiego o informację gdzie był rejestrowany i na kogo i tym potwierdzi legalność auta (po numerach nadwozia - oni nie czyszczą archiwów).
To już kolejny wątek na forum w tym temacie. Bodziu, to nie jest tak jak ty piszesz - miałeś farta i tyle. Wyobraź sobie, że historię taką jak podaje Richie można dorobić do każdego auta zagarniętego za granicą. Umowę spiszesz, historię dorobisz i zalegalizujesz? Bo Kto będzie szukał ukradzionego za granicą auta wartego 1k E ?
Podstawa prawna: ustawa prawo o ruchu drogowym i tam odsyłam

Podsumowując: umowa kupna sprzedaży ok, ale pod warunkiem że udowadnia ciągłość i legalność posiadania. W innym przypadku jest instytucja zasiedzenia. W Polsce, pojazd zabytkowy można zarejestrować *wyłącznie bez dowodu rejestracyjnego (zmiana od bodajże 2009 roku) ale udokumentowane prawo własności być musi.
Dokładnie opisano powyższe sytuacje w czerwcowym CA., wiem też od kolegi że w majowym numerze, też coś będzie na ten temat.

*na zasadzie wyjątku od reguły

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00