MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 17, 2025 1:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Hej

Czy ktoś z was posiada jakiś zestaw do zarabiania rurek?? Interesują mnie głównie wasze doświadczenia z przewodami stalowymi, czy da się kupić jakiś zestaw w rozsądnej cenie (np. do 200zł) i zarobić przewód stalowy w mercu? [palacz]

Klubowicz
Awatar użytkownika

Pokaż który masz na myśli, przećwiczyłem kilka i raczej wszystko co tanie to było gówno warte.

kombatant
Awatar użytkownika

Hej

Ogólnie ponoć niezły jest ten (ale to tylko opinie gdzieś tam z sieci):

http://allegro.pl/hamulce-jonnesway-zar ... 26287.html

Można go mieć za około 200 z wysyłką.

Co ciekawe jest to, że z Yato zestaw YT-2180 wygląda podobnie, jednak jest dużo tańszy (brak obcinaka), oprócz tego są też podobne zestawy "noname". Pytanie czy to jest to samo, a cena Jonnesway'a nie polega na przylepieniu naklejki??
Tutaj przykład noł nejma:

http://allegro.pl/zestaw-do-zarabiania- ... 59365.html

Znowu taki zestaw:

http://www.narzedziak.pl/jonnesway-przy ... 10021.html

podobno spokojnie daje radę ze stalowymi, jednak cena dla zastosowań amatorskich dosyć spora. Nawet licząc kilka aut które posiadam, to jest wątpliwa opłacalność :)

Są też takie:

http://allegro.pl/praska-przyrzad-do-za ... 08018.html

Spotkałem opinie iż da radę ze stalowym, znowu kolejna pod nią była jasna że to raczej wątpliwej jakości narzędzie [wstyd]

Może byłbyś w stanie ew. pokazać, co według Ciebie ma szansę racji bytu?? Generalnie stal nie jest konieczna, można rzeźbić w miedzi. Jednak jeśli chcesz uciąć pod autem przewód (wiadomo, przy podłodze zazwyczaj są eleganckie, sajgon zaczyna się w okolicach wózka) to już trzeba go zakończyć. Jeśli mam wyjmować cały przewód i jechać do specjalisty, to już lepiej chyba cały nowy, miedziany zrobić...

No i kwestia techniczna, czy te rurki stalowe zarabia się na zimno, czy porządna prasa wywinie ładny kołnierz, czy trzeba przygrzać ??

Klubowicz
Awatar użytkownika

To co pokazałeś i ma ścisk na 2 motylki działa jak maszynki za 5 dych (wąski uniwersalny ścisk przewodu). Jak wkręcisz stalowy przewód i zaczniesz go spęczać to on zostaje zwykle wypchnięty z tego ścisku. Więc tniesz go dalej ściskasz motylki kluczem francuskim, prasując na przewodzie gąsiennice, po czym chrzęszczą palce przy zakręcaniu "praski" a na końcu wychodzi "coś" albo w miare albo krzywo albo za dużo albo za mało, bo ten luźno latajacy stempelek z cyckiem czasem "wlezie se" kantem. Do miedzi to sie sprawdza lepiej ale nie licz na cuda. Jeszcze jest ta z ta rączką ale z racji długości szczęk przypuszczam ze ma w.w. wady jak te z motylkami
Potem już faktycznie są dużo droższe z dłuższymi ściskami i sztywno utwierdzonymi stemplami - lepsze, jak bym miał kupować do domu to bym wziął najtańszą i do tego nóż. Do stosowania w przypadku roboty "emergency" bo i tak w tych za 200 nie ma co liczyć na cuda.
Ja gniotę stalowe na zimno bo inaczej to spalisz plastik czy tam ten lakier ochronny.

kombatant
Awatar użytkownika

No to do miedzi spoko, a gdybym się chciał ew. szarpnąć na coś droższego to możesz coś konkretnego polecić ??

http://www.przewody-hamulcowe.pl/narzed ... t2500.html

W tym sklepie polecili mi takie coś i powiedzieli że do stalowych wystarczy. Minus jest taki, że zacisnę tylko piątki i szóstki, zaś z tego co wiem w mercu są też paliwowe zdaje się 8mm, tyle że one, przynajmniej w dieslu, zdaje się są bez zakończeń, jedynie jakoś rozszerzone o ile pamiętam??

Aha i jedno co mnie nurtuje, gdzie stalówki kupować? W sieci w zasadzie jest prawie sama miedź :) Jakoś wolałem zawsze stalowe bo jak popatrzeć po naszych autach, jak kompletnie nie zgnije to da się odkręcić, miedziaki zazwyczaj po jakimś czasie zapiekają się przy złączce i je ukręcamy [palacz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00