MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 13, 2025 7:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
Sprawa trochę nie nie Mercedesowa, ale może ktoś się zlituje i pomoże.
Za jakieś 2 tygodnie powiększa mi się rodzina i potrzebuję kupić na szybko coś dla żony do wożenia dziecka i wózka. Wybór padł na Grand Cherokee ZJ, bo po prostu jej się podoba.
Znalazłem takiego okaza w Poznaniu:
http://otomoto.pl/jeep-grand-cherokee-4 ... 21500.html
ale kurcze to ponad 300 km, a ja mogę jechać tylko w weekend i żal byłoby w mojej sytuacji zmarnować cały dzień na wycieczkę do Poznania jeśli auto okaże się gruzem. Dlatego moja wielka prośba - czy któryś z Kolegów z Poznania mógłby przefatygować się do sprzedającego (to handlarz, więc nawet nie trzeba dzwonić i się umawiać) i z wierzchu ogarnąć auto - czy do czegokolwiek się nadaje. Tak z grubsza- podobnie jak ogląda się Mercedesy w tym wieku (korozja, pękająca szpachla, podarte fotele itp.) Nie chodzi mi o mechanikę tylko czy ogólnie auto trzyma się jeszcze kupy.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. W razie czego mój nr 600 091 979
Serdecznie pozdrawiam
Boulik

wiarus senior

na pewno można jechać w ciemno, wsiadaj w auto i rura tylko weź gotówkę bo ktoś go podkupi:" jestes "konkretny" wtedy My jestesmy konkretni " itd,
a wcześniej : "Spalanie ok 12l/100km" - przezabawne, choć żart raczej dla kogoś kto miał lub ma Jeepa ;-)

wiarus senior
Awatar użytkownika

To jest żart nawet dla kogoś kto nie ma i nigdy nie miał Jeepa, a ma trochę oleju w głowie. Już po przeczytaniu opisu nie mam wątpliwości co do profilu sprzedawcy :) Po krótkiej rozmowie telefonicznej okazało się, że gość o samochodzie nie wie kompletnie nic, potrzebował dwóch dni na to, żeby iść na plac, zobaczyć wóz i powiedzieć mi, że jest "ładny". Dlatego właśnie nie mam ochoty i chyba nie zdecydowałbym się jechać taki kawał w ciemno. Z drugiej strony nie jest łatwo kupić taki samochód i zdaję sobie sprawę że nie jest łatwo też go sprzedać - nie jest to Golf w tedeiku i nie jest dobrym towarem dla handlarzy. Ten egzemplarz przemawia do mnie oryginalnym wyglądem bez liftów, opon terenowych, wyciągarek, lakieru czarny-mat oraz brakiem LPG.
Na szczęście pewien uczynny Kolega zaoferował pomoc i jutro będzie wszystko jasne.
pozdrawiam
Boulik

wiarus senior
Awatar użytkownika

No i wszystko się wyjaśniło, niedziela uratowana. Jeszcze raz wielkie dzięki MercSwir!

swój chłop
Awatar użytkownika

BTW, mój były pracownik miał kiedyś taką sytuację, nomen-omen też w Poznaniu, że pojechali z kolegami oglądać jakiegoś starego hebla (bodajże Corsę A GSi) w okolicach kwoty 5000 zł i na miejscu sprzedający (pod jakimś obskurnym pseudo-warsztatem samochodowym) zapytał ich tylko, czy mają gotówkę przy sobie. Jak potwierdzili, że mają, to dał im kluczyki i powiedział, żeby sobie sami pojechali na jazdę próbną (pokazując im - "o tą drogą pojedźcie, bo tu jest długa prosta, to sobie sprawdzicie").
Na owej drodze po kilku minutach jazdy, dogoniła ich i zajechała im drogę jakaś stara "beemka" piątka, z której wysypało się kilku dresów z kijami...
...na szczęście gość prowadzący corsę nie stracił zimnej krwi i...
...po prostu spier... tym sprzętem w pole, które mieli po prawej stronie [zlosnikz] :P
Jak w Corsie się urwało już zawieszenie, to dalej uciekli na piechotę. Chłopcy z kijaszkami nie poświęcili oczywiście swojej "beemeczki" i w pole za nimi już nie jechali a na piechotę też ich by nie gonili, bo za duża przewaga się zrobiła [zlosnik]
Tak czy inaczej, od usłyszenia tej historii, nie jeżdżę z gotówką po samochód za więcej jak 1000 zł. Jak mi się auto spodoba, to od tego są banki (ewentualnie bankomaty), żeby sobie kasę wypłacić. A dzięki temu, mam czas na dokładne przyjrzenie się osobie sprzedającej.
Serdecznie pozdrawiam.

wiarus senior

Boulik pisze:
No i wszystko się wyjaśniło, niedziela uratowana. Jeszcze raz wielkie dzięki MercSwir!

pochwal się co to za przekręt. Nikt zdrowy psychicznie nie wypisuje takich bzdur w ogłoszeniu. Osobiście jak widzę takie ogłoszenie to nawet przez myśl mi nie przechodzi że za tym może być normalny samochód skoro sprzedający nienormalny.

wiarus senior
Awatar użytkownika

To chyba najlepiej żeby opowiedział Kolega który tam był i miał "przyjemność". Jako ciekawostkę i przestrogę faktycznie można by opisać.
pozdro
Boulilk

weteran
Awatar użytkownika

A to jak mnie wywołano do tablicy to podchodze.
W sobote o 9.50 podjechałem pod komis. Widze auto zza płotu, to tutaj. Telefon w ręke dzwonie:
Komis:HALO?!
Ja:Witam, czy komis dzisiaj otwarty?
K:Ta, za pół godziny
J:ok, poczekam
K:.......(rzucił słuchawką)
Sobie myśle, debil. Ale poczekam bo to może być ciekawe, na drzwiach niby otwarte od 10...
Poszedłem do sklepu z częściami do MB, pogadałem, kupiłem wychodze. Patrze komis otwarty. Przyjechało(DAICHATSU COURE z flagą UK na dachu :lol: ) 2 karków, typowi bramkarze w klubie.
Wchodze na teren komisu, rozgladam sie po autach, lanos za dwa tysie, E32 750i za 10tys, tam jakaś astra za kosmiczną kase, a w kąciku stoi jeep. Troche zarośnięty ale jest. Nie podchodze odrazu, oglądam inne auta. W tym czasie jeden z nich(olbrzymi facet z twarzą dziecka) wyciąga przedłużacz i podłącza prostownik do jeepa. No to ide. Na początku nic nie pytam, nie gadam tylko sobie oglądam. Nachylam sie pod auto... Wycieki z każdego możliwego łączenia, dyfry, skrzynia, reduktor, silnik nawet ok. Progi złom, trzymała je tylko farba. Wstaje oglądam dokładnie prawą strone, nawet ujdzie, ide na lewą.... Szpara w drzwiach górna pół centymetra, dolna centymetr :D Listwy widać prostowane. Otwieram go i zjawia sie "szef"
Szef:Słucham?
Ja: Można odpalić? Kolega jest z daleka i chce dzisiaj przyjechać po ten wóz tylko mam go dokładnie obejrzeć.
S:Kur*a a co wy jacyś lekarze?? Wczoraj jakiś ch*j zdjęcia robi a dzisiaj odpalać mam i co? Każdemu ku*wa mam odpalać otwierać? Najpierw kasa później oglądanie, i tak rusek jedzie po ten wóz więc mam to w dupie czy kolega przyjedzie czy nie.
Ja: No ale jak mam kupić auto bez posłuchania silnika i jazdy próbnej?
K: I tak teraz kur*a nie odpali bo akus wyjeba*y.
Ja: Żegnam

Tyle. Banda, kretyni i naciągacze. Daichatsu a'la mini to szczyt ich możliwości.

Ps: W aucie śmierdziało.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00