To i ja cos od siebie dodam.
Do e39 przymierzałem sie od dawna, sporo zbieralem informacji i w koncu zaszalalelm i kupilem e39 530I w kombi wersja exclusive z konca produkcji.
Tak jak wyzej ktos napisal 530i po lifcie ciezko znalezc, niestety ladna wersja jest drozsza od diesla, po za tym czesciej trzeba przymykac oko na mankamenty tudziez zaniedbania z racji cienkiego wyboru. Ja jednak wolalem dac wiecej niz za diesla i reszte doprowadzic do ladu, gdyz te diesle to nie W124 czy W123, jak cos sie zesra to grube tysiace leca.
Auto nie mam dlugo, ale juz poznalem je na tyle zeby moc cos powiedziec.
Zawieszenie przednie wymaga stanu bdb, bo jak bedzie troche luzu to kierata bije. Dodam ze zawiecha wielowachaczowa (z 4 sworzniami
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
) co do picia oleju to chyba nie do konca jest tak jak mowia,jak juz silnik pobiera olej to przewaznie winna temu jest odma, ktora trzeba wymieniac co 2-3 wymiany oleju (czesc eksplopatacyjna), ja kupilem po wymianie odmy i mi poki co oleju nie ubywa, wyciekow tez brak. Silnik M54 jest na podwojnym Vanosie ktory z czasem moze wymagac regeneracji (niesprawny chałasuje - grzechocze), ktora z reguly sprowadza sie do wymiany uszczelnien, mozna to zrobic samemu, i nie trzepie po kieszeni jakos specjalnie. W M54 ulega zuzyciu rowniez DISA, nowa kosztuje 500- 600 zl, mozna kupic zestaw naprawczy, ktory zrobisz raz do konca posiadania samochodu, nowe DISY tez podobno sa juz bardziej trwale. Powodem ich zuzycia byly plastikowe elementy ktore sie deformowaly pod wplywem temperatury.
Kombi czesto wychodzily z tylnym zawieszeniem pneumatycznym (takie pneumatyczne nivo), w ktorym zuzyciu ulegaja poduszki (podobne do tych w ciezarowkach) ich zywotnosc to ok 10 lat, cena w serwisie ok 700-800 zl, wymiana banalna.
Co do ilosci miejsca, to faktycznie jest go mniej niz w Mercu, Ja mam 180 cm i dla mnie jest ok, z tylu tez wystarczy, moja zona jest niska wiec sie miesci, chciaz w dluzszej drodze marudzi ze nie ma gdzie nug wyciagnac jak jedzie z tylu ale to moze przez to ze na odsowam sie dalej niz potrzeba. w Kazdym razie na miejscu kierowcy jest sie bardzie "zabudowanym" i mi to odpowiada.
Co do naglosnienia, to seryjne to faktycznie lipa, podobno poliftowe maja lepsze (ja nie mam porownania bo nie mialem przedlifta) najlepsza opcja to znalezc wersje z naglosnieniem DSP.
Ja zdecydowanie polecam polift. lepiej dopracowany, Ładniejszy wyglad na zewnątrz i w środku, wiecej nowszego wypasu ktory byl montowany w E60, X5 itp.
Zdecydowanie polecam Benzyne, mniej kosztowna w serwisie, jesli chodzi o automat to montowane tam byly pancerne skrzynie biegow ZF (w dieslach byly sypiace sie GM). Podobno optymalny to M54B25 czyli 2.5 192 konie, Ale jesli myslisz nad kombi to jednak te 3.0i 231 koni nie bedzie za duzo, kombi wazy ok 2 tony, wiec zeby to sie jakos odpychalo to 3.0i bedzie ok.
Sa jeszcze V8, ale koszty utrzymania sporo wyzsze i jeszcze mniejszy wybor w zakupie i wedlug mnie jesli chodzi o wybor miedzy R6 a V8, to własnie M54 530i bedzie optymalnym wyjsciem.
Dodam ze mocno sie gryzlem miedzy pozostaniem przy gwiezdzie a przejsciem na BMW, kupilem e39 kombi i nie zaluje, chociaz mysle ze MB sie troche wygodniej jezdzilo i pozycja za kierata jakby dla mnie lepsza, ale to sa minimalne odczucia, ktore nie sa zadna ujma w kierunku e39. Te BMW zawsze mi sie podobaly i nie zaluje wyboru, tym bardziej ze w przeciwienstwie do Mercedesa, ładne e39 ma ładniejsza i świeższa sylwetke i pomimo uplywu lat prezentuje sie lepiej niz np nowsze e60.
Wdlug mnie niestety BMW od modelu e39 wzielo gore nad Mercedesem, pomimo ze obecnie nie mam zadnej gwiazdy w garazu, to jednak bede chciał sobie sprawic jakiegos staruszka, a jesli chodzi o nowsze to poki co to narazie zostaje przy BMW.
Jakbyś miał jakies pytania to zapraszam.
Co do odsprzedazy to ja mam inne zdanie, uwazam ze spedzanie pospolitego plastika nie jest latwiejsze gdyz tego jest zatrzesienie i czesto klientela sie nie zna, kupuje z przypadku i przedewszystkim rozklada sie na duzo wieksza podaz.
Samochody takie jak BMW czy Mercedes kupuja ludzie z wieksza swiadomoscia i wierz mi ze szybko sprzedaz zadbane mniej pospolite BMW niz jakiegos innego pazdzierza, ja nigdy nie mialem problemu ze sprzedaza samochodow ktore uchodzily za malo popularne.
Ja jednak wole jezdzic czyms co mi sprawia frajde.