MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 12:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Około 15.30 wczoraj odbieram telefon. Nr zastrzeżony. Obcy facet mówi:
"Proszę się nie denerwować ... żona miała wypadek ... wszystko w pożądku ... dziecku też nic się nie stało" w tle słychać płacz Kasi przeplatany z płaczem Martusi, jakieś krzyki, hałasy. Próbuję bezskutecznie dowiedzieć się co się stało. Wypadek na wylotówce na Lublin za skrętem na Anin, ja jestem u klienta na Żoliborzu. Wsiadam w SD-ka i gnam jak głupi przez miasto (zaczyna się szczyt, powoli się korkuje..) jak dojeżdżam na miejsce rodziny już nie ma - są w szpitalu. Żona i teściowa mają prześwietlenia, pozakładane kołnierze. Dziecko już doszło do siebie i wykonuje swoją pracę - rozrabia i przewraca szpital kolejowy w Międzylesiu do góry nogami. Powoli dociera do mnie co się stało: Kasia jadąc w stronę St Miłosnej chciała zawrócić i stała z włączonym kierunkowskazem gdy TIR z cysterną jadący 65km/h (wg tachografu) uderzyl w tył Scenika. Auto odbiło się jak piłka, wpadło w rotację, przeleciało przez dwa przeciwne pasy ruchu (mimo ograniczenia do 60 ludzie jeżdżą tam 100 i więcej - szczęście że wtedy nikt nie jechał) i walnęło tyłem w drzewo. Teściowa straciła przytomność, dziecku nic, żonę boli mniej więcej wszystko. Scenic do kasacji, ale idealnie ochronił moją rodzinę, jedyne zastrzeżenia mam do tego, że prawe tylne drzwi nie dały się otworzyć. Jak pozałatwiam sprawy to zrobię fotki tego, co kiedys było bagażnikiem Scenika.
Nikomu nie życzę odebrania takiego telefonu o jakim pisałem na początku. Myślę, że przybyło mi sporo nowych na mojej i tak już siwej głowie.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

wspolczucia..
co z kierowca TIR'a ? trzezwy? nie widział???
szybkiego powrotu do zdrowia.
PS.
sa dobre szampony koloryzujace :)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PAN BÓG nad Wami czuwa. Dobrze, że nic się poważnego nie stało.

Poza tym ciągle powtarzam i na przykładzie tego zdarzenia widać jak ważne jest to, aby jeździć bezpiecznuym autem, a nie jakimś g.....
Renault bardzo podwyższyło poziom bezpieczeństwa w swoich autach w ostatnimczasie i to im się bardzo chwali. Nawet przez monet nie chcę myśleć co by było gdyby to się stało w jakimś cc, matizie czy tym podobnym sprzęcie, który udaje samochód (bezskutecznie).

Maciek serdecznie Cię pozdrawiam - Łukasz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Serdeczne życzenia dla rodziny, aby wracali szybko do zdrowia. Ja miałem niefart uczestniczyć w podobnym wypadku, TIR najechał mnie z tyłu w momencie kiedy stałem na światłach na Legnickiej. Miałem trochę mniej bezpieczne auto - firmowego Peugeot'a 106. Mnie w zasadzie się nic nie stało, ale koleżanka która ze mną jechała nie zdążyła przykleić się do deski rozdzielczej i mocno dostała po kręgosłupie, do dziś ma problemy [to było jakieś 6 lat temu]. Peugeot skrócił się, tak, że kończył się jakieś 20cm za połamanymi oparciami przednich foteli.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Serdeczne życzenia powrotu do zdrowia dla rodziny. Oby nigdy więcej takich sytuacji. Dobrze, że Ty dojechałeś cało - mnie by nerwy zjadły.

Łukasz

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Swoja BABA

qrcze... jak ktos jedzie , wariuje ... i rozwala się o drzewo... to mnie to mało rusza... natomiast jak podrodze rozbija dwa auta i potrąca siedmiu przechodniów... to :evil:
okropne jest to, że można nic nie zrobić ... a przez jakiegos idiote mieć poważny wypadek :evil: :evil: :evil:

PS szybkiego powrotu do zdrowia !

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2004 12:15 pm przez phill, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia dla rodziny. A teraz i ja powiem coś o TIRach. Otóż w sobotę w moim mieście był podobny wypadek tylko tragiczny: Peugeot 206 stając przy linii środkowej sygnalizował skręt w lewo czekał na wolną drogę, pijany kierowca TIRa walnął z dużą szybkością w tył samochodu. Peugeota obróciło i z impetem przeleciał na drugi pas pod Skodę Felicię. Następnie po odbiciu się od Skody uderzył jeszcze w nadjeżdżającego TIRa, który mimowolnie stał się uczestnikiem wypadku. Skutki: jedna osoba zginęła, siedem jest rannych w tym 3 krytycznie. Kierowca TIRa który to zapoczątkował uciekł z samochodu w las jednak psy policyjne po kilku godzinnym pościgu dopadły go.

Ex: W123 80' 240D; W123 83' 200D; W123 84' 240D; W123 81' 200D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Współczuję, mam nadzieję, że szybko powrócą do zdrowia.

PS.
To jest jeden z nielicznych plusów nowych aut, standardy bezpieczeństwa, baaardzo wzrosły przez ostatnie lata. Nie chcę myśleć coby się stało, gdyby to była np. jakaś 115, albo 123 bez poduszek, zagłówków (!!!) i kontrolowanych stref zgniotu.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior

dolaczam sie do zyczen +coby wiecej takich telefonow ne bylo [oczko]
a co renault to musze przyznac racje razem z toyota postawili na bezpieczenstwo w swojej niszy cenowej i im to wyszlo ale jezeli chodzi o kwestie bezpieczenstwa to (wszyscy mowia o Volvo) dla mnie MB to MB owszem W123 czy tym bardziej W115 nie moga sie rownac choc mialem gdzies zdjecia z dachowania w 123 mojego swietej pamieci dziadka i jak na predkosc to wygladala calkiem calkiem,jakies kilkanascie lat puzniej czekajc na dziadków nad morzem jeszcze jako dzieciak dostalem podobny tel od dziadka...jadac na kacu :) (taki juz byl co ja poradze)przysnal z tego co pamietal wskazowka byla grobo powyzej 150 km/h oczywiscie na 100% przed samym dachowaniem sporo wychamowal ale jadac z tak predkoscia wyslecial ze skarpy pare razy kziolkujac w miedzy czasie tracac szyberdach dziadek normalnie wysiadl obolaly a babcie musial smiglowiec do szpitala zapodac(efekt niezakladania pasow:(czym jechali ...oczywiscie pierwsza seria W140 co z tego ze auto mialo zerwane zawieszenie powybijane zewnetrzne szyby i wszedzie poobijane ale slupki trzyamly twardo fason...MB to MB

Tytuł:
Swoja BABA

[strzalka]
krzstian pisze:
...efekt niezakladania pasow...

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
swój chłop

:o :o Dobrze ze sie nic Twoim dziewczynom nie stalo powaznego...
zyczenia powrotu do zdrowia jak najszybszego....

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Pozdrawiam i powortu do zdrowia zycze. Szczerze mowiac nigdy nie chcialybm odbierac takiego telefonu [szalone] [szalone]

and6412 pisze:
To jest jeden z nielicznych plusów nowych aut, standardy bezpieczeństwa, baaardzo wzrosły przez ostatnie lata. Nie chcę myśleć coby się stało, gdyby to była np. jakaś 115, albo 123 bez poduszek, zagłówków (!!!) i kontrolowanych stref zgniotu.

W123 juz ma kontrolowane strefy zgniotu i zaglowki, a ztego co wiem to i poduszke mozna bylo dostac na zamowienie ( nie jestem pewny, ale chyba byla o tym tu mowa ) Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol - szybkiego powrotu do normalności dla rodiznki [usmiech]

a co stref zgniotu w W123 to nie jest tak źle..

W 123 poza poduszką można zamontować pirotechniczne napinacze pasów, wystarczy przełożyć pasy z modelu W124

Ostatnio zmieniony śr cze 09, 2004 7:40 pm przez FENIX, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

Dołanczam sie do życzeń szybkiego powrotu do zdrowia,dla Twojej rodzinki.
Ps.
Też kiedyś odebrałem podobny teleon...i wiem co sie czuje....

weteran
Awatar użytkownika

Wspolczuje !!

Wiem co czujesz bo niedalej jak 1/2 roku temu moja mama miala bardzo podobny wypadek przepuszczala pieszych na pasach kolo BP i slownaftu w Starej milosnej (czyli 2 km dalej niz twoja Zona) i mojej mamie tez wjchal w tyl 32 tonowa scania [szalone]
Znam to uczucie !!

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00