MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 06, 2025 8:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Czytam http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=539650 i zbiera mi się na śmiech a jednocześnie jestem pełen podziwu dla właścicielki tego SL'a. Pomijając to kim jest ta pani [a sądząc po zasobnośni porfela swojego lub portfela osoby która ją wyposaża w dobra materialne - nie jest ona przeciętnym klientem firmy Mercedes, a już napewno nie Mercedes-Polska], w życiu nie słyszałem o kobiecie która potrafi wyłapać taką listę uszkodzeń i awarii [często tylko chwilowych] - większość znajomych mi kobiet które jeżdżą autami, jeżdżą nimi nie zważając na nic - większość z nich nie zauważyłaby nawet gdyby jej odpadło w czasie jazdy ćwierć auta. Z każdą kolejną czytaną linijką listy usterek mój uśmiech się poszerzał, bowiem w prawdziwych Mercedesach większości tych usterek nigdy nikt nie uświadczy [nie ma tyle elektronicznych dupereli], już nie mówiąc, że dawniej auta niemieckie były robione w Niemczech, a teraz podzespoły są robione tam gdzie jest najtaniej, i składane tam gdzie jest najbliżej do jak największej liczby potencjalnych nabywców. Wyobrażam sobie miny szeregowych pracowników MB-Polska czytających żale typu np

"Blokada popielniczki."
"Awaria elementów podnoszących klapę bagażnika ( oberwałam solidnie po głowie chcąc włożyć zakupy). "
"Nieszczelne uszczelki tylnej szyby (świsty powietrza w kabinie zagłuszały radio)" - czuję, że musi być przerażająco głośno w tym SL

Że też nikt jej nie powiedział, że w dobrym tonie i ogólnie lepiej jest kupić W113 zamiast jakiegoś plastikowego przecinaka z gwiazdą... :D

Tytuł:
wiarus senior

Smutna sprawa, rzeczywiście.

Tego typu wiadomości nie cieszą nikogo w centrali DC, tym bardziej biorąc pod uwagę wyniki sprzedaży na najbardziej wymagającym rynku dla tych luksusowych samochodów (czyli USA), gdzie pozycja Mercedesa stopniowo idzie w dół i zdaje się, że aktualnie zajmuje on 4 miejsce za Lexusem, BMW i Audi. Poza tym, moim skromnym zdaniem, Mercedes przyjął nienajlepsze założenia, co do wyglądu swoich nowych modeli i są one po prostu nieładne. O gustach się nie dyskutuje, ale rynek to jakoś weryfikuje. O ile większość (jeśli nie wszystkie) aktualne modele BMW (100-, 300-, 500-, 600-, 700- i te różne małe Z oraz terenówki X) są po prostu bardzo ładne "dla oka", to modele Mercedesa są, dla mnie, brzydkie. I do tego dochodzi jeszcze zła jakość w przypadku Mercedesa...

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
na najbardziej wymagającym rynku dla tych luksusowych samochodów (czyli USA)

Wyczytałeś to gdzieś, czy ironizujesz? Wierz mi - w USA nikt nie patrzy na jakość, bo w tamtych realiach to po prostu sensu nie ma. Ludzie zamożni kupują auta po których widać z daleka, że są koszmarnie drogie - ludzie którzy mieszkają w domach z tektury nie zwrócą nigdy uwagi na różnice w jakości pomiędzy Mercedesem a Audi czy BMW. Czerwone Ferrari tam zawsze szły jak ciepłe bułeczki, choć jakość wykonania włoskich maszynek to jakieś 4 ligi niżej niż MB W220...

PK2 pisze:
Mercedes przyjął nienajlepsze założenia, co do wyglądu swoich nowych modeli i są one po prostu nieładne.

Mercedes w USA wg mnie przyjął jakąś niezrozumiałą strategię marketingową - podkreślają przede wszystkim sportowe osiągi modeli AMG. I dlatego amerykanie którzy jeszcze nie zakosztowali walorów MB kojarzą te auta z szybkimi i twardymi [i przez to niewygodnymi] sport-sedanami w których trzeba zmieniać biegi [Widziałem w USA reklamę W211 e55 AMG w której kobieta podczas ostrej jazdy wachluje biegami - czy ktoś potrafi coś z tej strategii zakumać?]

PK2 pisze:
O gustach się nie dyskutuje, ale rynek to jakoś weryfikuje.

Zauważyłeś, że dwa wybitnie pro-ameryańskie modele Lexusa SC430 i RX430 - mają stylistykę żywcem zerżniętą z SLK i ML?

PK2 pisze:
O ile większość (jeśli nie wszystkie) aktualne modele BMW (100-, 300-, 500-, 600-, 700- i te różne małe Z oraz terenówki X) są po prostu bardzo ładne "dla oka"

Nie masz pojęcia jak bardzo nie podobają mi się nowe serie 100, 300 i x3. O ile pozostałe wytwory Bangle'a są odważnie ciekawe, to 100, 300 i x3 wydają się po prostu nabazgrane od niechcenia. 100 i x3 widziałem w salonie - na żywo wyglądają jeszcze gorzej niż na fotkach

PK2 pisze:
to modele Mercedesa są, dla mnie, brzydkie.

Nowa A-klasa jest dziwna, reszta jest po prostu Mercedesowa - gusta to śliski temat :-)

PK2 pisze:
I do tego dochodzi jeszcze zła jakość w przypadku Mercedesa...

Weź pod uwagę, że dział moto Interii wypuszcza bardzo gęsto grubymi nićmi szyte artykuły pro-VAG, a szkalujące konkurencję.

Tytuł:
wiarus senior

Strasznie jesteś zawzięty :-)

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Strasznie jesteś zawzięty :-)

Pozdrawiam.

Eee... chyba nie :-)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
PK2 pisze:
I do tego dochodzi jeszcze zła jakość w przypadku Mercedesa...

Weź pod uwagę, że dział moto Interii wypuszcza bardzo gęsto grubymi nićmi szyte artykuły pro-VAG, a szkalujące konkurencję.

Ale nie tym razem. Najnowsze mercedesy są niestety coraz bardziej awaryjne. Wiem to z autopsji i z opinii moich znajomych.
Tylko w tym roku w moim samochodzie (E-55, 1999r ) po przebiegu 57 tyś km wysiadło ogrzewanie foteli, elektryczna roleta z tyłu, BAS i oświetlenie deski.

Koledze natomiast w samochodzie tegorocznym (E 270) wysiadł PARKTRONIC po pierwszym miesiącu użytkowania! ; a ASSYST zaprosił go na wymianę oleju po 6 tyś km!

:) S1

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:

Myślę że jest to odpowiedź na ukazujące się na Interi artykuły o kiepskiej jakości MB. Nie ma jednak "dymu bez ognia", jakość Mercedesów spada w sposób drastyczny, wiele nasłuchałem się od ludzi użytkujących Vito czy Sprintera, mam kolegę który od ponad 10lat prowadzi sklep z częściami do aut zachodnich i warsztat - twierdzi on że w życiu nie trzymał tylu części do beczki i 124, co teraz do "okularów" - coś w tym narzekaniu jednak jest...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Napewno cos w tym jest nidawno bylem w serwisie MB Owczarek i trafilem na awanture miedzy klientem a serwisantem.

Klient wyklucal sie bo poraz 7 odbieral samochod S400CDI zglaszajac usterke skrzyni biegow i po raz 7 odbieral auto nienaprawione, mowil tez ze auto sie cigle psuje pomimo ze ma tylko 6-7 miesiecy.

Slyszac to pomyslalem "kupil bys sobie czlowieku 116 i mial by podobne gabarytami auto bezawaryjne i bezproblemowe, a tu kupiles auto za 400 tys zl i co ciagle zepsute"

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

siema kumplowi wylatała samoczynnie poducha boczna w 5 letnim mietku zwichnęła jego lasce obojczyk

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No to rzeczywiście niezłe jazdy... Ja i tak jak ognia zamierzam unikać kupowania aut z dużą ilością elektroniki i plastiku - W124 to zdecydowanie ostatnie z Mercedesów któremu bym zaufał...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
No to rzeczywiście niezłe jazdy... Ja i tak jak ognia zamierzam unikać kupowania aut z dużą ilością elektroniki i plastiku - W124 to zdecydowanie ostatnie z Mercedesów któremu bym zaufał...

No 124 to elektroniki tak duo jeszcze nie ma ale plastiku ma mnustwo szczegulnie I seria .....

www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Slyszac to pomyslalem "kupil bys sobie czlowieku 116 i mial by podobne gabarytami auto bezawaryjne i bezproblemowe, a tu kupiles auto za 400 tys zl i co ciagle zepsute"

No tak, bo w 116 lub 113 ( tak jak wspomniał TrickyKid ) to się nic nie zepsuje, uszczelki będą pasować idealnie itp. Ludzie, w starych samochodach psuje się o wiele więcej niż w nowych. W naszych autkach jak będzie uszczelka nie dochodzi 5mm to większość z was to oleje i tyle. Jednak jak ktoś kupuje auto za 400k zł. to wybrzydza i tyle.

Już sobie wyobrażam takiego nuworysza który kupuje W116 i albo ją tiuninguje ( patrz Kapitan Nemo ), albo jeździ tydzień i sprzedaje – mówiąc: „za dużo trzeba będzie robić, nie ma klimatronika” itp.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:

Ludzie, w starych samochodach psuje się o wiele więcej niż w nowych.

Skoro tak uwazasz to dlaczego nie kupiles nowego f panda zamiast 124 ??

www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witam,musze bronic W 124 -jest to super mercedes i jeden z ostanich legendernych solidnych prawdziwych MB.Jego technika i jakosc i sporob wykonania jest jak 123 ,podobne materiały,ta sama technika zero elektroniki do roku 1993.Elektronika jest tu tylko od E klasy-ale nie grozna mozna to opanowac! Przebiegi jakie mozna osiagac na 124 to chyba nie musze mowic-(patrz taxi na całym swiecie). Co do nowszych modeli to ja nie łapie o co chodzi? znajomy wzioł CDI 108 na busa do wozenia ludzi niezle go katowałi nic,chodził jak zegarek.A innym sie rozlatuje w rekach.Drugi znajomy sprinter 2,9 laweta opałowe paliwko i do niemiec po auta-nic zero usterek.Myslicie ze problemy z jakoscia ma tylko MB?
http://allegro.autocentrum.pl/?FF=22&s=allegro poczytajcie to! po kolei wszystkie marki,peugeot,reno,mercedes,alfa,citroen-wszystkie najwazniejsze-wnioski wszystkie nowe auta trapia usterki ktore dla zwykłego posiadacza W 123 lub podobnego auta to kosmos!.Wszystko to ma jedna przyczyne.Redukcja kosztow i wyscig zbrojen-tak kto szybciej wypusci nowszy model...Zauwazcie ile produkowano W 124- 85-95 rok 10lat... a okulara juz zmienino po 7 a inne jeszcze szybciej.Poza tym ciagłe ciecie kosztow- MB przedtem miało np wszystkie łozyska FAG a teraz? jakies kojo czy czy cos takiego....Elektronika magnet marelli (np zegary w A klasse) jak MB ma pracowac poprawnie z włoska elektoniką :lol: .A tak na powaznie.Cały problem to to ze MB projektuje a pozniej niezalezni dostawcy najtansi dostarczaja komponenty,i jednoi z drugim nie gra-elektronika sie rabie i ludzie klna.A u nas w serwisie to roweru by nie naprawili a co dopiero MB np nowa E klasa.Ale to jeszcze nic panowie poczekajmy az zmienia instalacje w nowych wozkach na 42 volty-juz widze co sie bedzie działo i ile instalacj pojdzie z dymem jak w naszych serwisach pan Henio elektryk zacznie naprawiac auto.....wiec trzymajmy nasze stare merce bez elektroniki---- jak plastiki padna to My bedziemy jezdzic !!!!!!!!!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:

No 124 to elektroniki tak duo jeszcze nie ma ale plastiku ma mnustwo szczegulnie I seria .....

Jest tam niemało elektroniki, ale zerknij na listę usterek elektronicznych z R230, jest powód żeby z ulgą odetchnąć....

A co oldtimerów - Pagoda za równowartość nowego R230 będzie już na tyle dobrze odresaurowana, że nie powinno się tam przez długi czas nic psuć... A moda na oldtimery dochodzi wszędzie gdzie ludzi na to stać, i w wielu kręgach w bardzo dobrym tonie jest mieć zabytkowy samochód.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00