MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 2:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PKO BP
Klubowicz
Awatar użytkownika

jak sądzicie? warto zainteresować się akcjami tego banku? od poniedziałku bedzie można zapisywać się na akcje i sam nie wiem czy nie kupić trochę? jak się zachowuje kurs akcji na poczatku? mogą skoczyć czy spaść?
???

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Na akcjach i ekonomii się nie znam i nie poradzę Ci nic, chociaż jest to największy polski bank więc pewnie na akcjach zarobisz. Mogę tylko przekazać swoją opinię jako klient tego badziewia: obsługa i personel jak z okresu późnego Gomułki albo wczesnego Gierka, kolejki ,pierdolnik i całkowity brak profesjonalizmu. Ze dwa lata temu chciałem podjąć z oddziału w Mikołajkach sumę nieco przewyższającą limit karty - kazali pisać mi podanie [lanie] , niedawno w filii mojego oddziału powiedzieli mi że nie mogę dokonywać przelewów u nich - bo nie! [dupa] Tak długo zastanawiali się czy dać nam kredyt (kilkadziesiąt tysięcy)pod zastaw domu i działki (wartej kilkaset) że zdążyłem dostać zwykły komercyjny i juz go spłacić - taka to firma [puke2]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

niezwracam uwagi na twoje "przeboje" z tym bankiem i staram się stać jego udziałowcem
przy naszym oddziale lista liczy 100 osób, ja jestem 46 z nadzieją na 17 pozycję - chyba się zamienię na dobrą wódkę z jednym gościem co ma dwa numerki [zlosnik]
dyżury co 3 godziny, nowe znajomości kolejowe [zlosnikz] , pełny PRL...

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Znakomita większość inwestorów indywidualnych którzy ładują kasę w akcje PKO BP nie ma w zasadzie zielonego pojęcia o tym co robi. Sytuacja może wyglądać następująco - po zakończeniu etapu pierwszego akcje zaczną wysprzedawać masy ludzi którzy liczyli na szybki zysk - żeby kupić zapożyczyli się u znajomych, i mieli nadzieję, że trud kolejkowego stania zostanie im wynagrodzony przez odsprzedaż akcji "konikom". Mniejsza lub większa powszechność tego zjawiska spowoduje albo krótkotrwałe zamrożenie ceny rynkowej , albo jej korektę. Koretka ceny zaraz po wypuszczeniu akcji to zjawisko które w skali owczego pędu może spowodować kawał paniki, i następnie ucieczkę biednych staruszków którzy władowali w ten biznes życiowe oszczędności chowane w skarpetach - szacunkowo myślę, że w ciągu pierwszych 30 dni będzie okazja do łyknięcia akcji na rynku wtórnym za 70-80% ceny emisyjnej.
Niusem z ostatnich godzin jest poważne powiększenie transzy akcji dla drobnych ciułaczy - impulsem do tego była najprawdopodobniej informacja o nadspodziewanym powodzeniu tej inwestycji wśród inwestorów indywidualnych którzy guzik znają się na rynku papierów wartościowych - doświadczeni inwestorzy instytucjonalni widać dużo bardziej wstrzemięźliwie podchodzą do inwestycji w PKO. Im więcej ludzi nie kumających zasad rynkowych zakupi akcje, tym mocniejsze będzie pierwsze wahnięcie w dół - a co zatem tym więcej zarobią grubsze rybki mogące odkupić większe partie akcji na rynku wtórnym.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Popieram przedmowce.... to sa podstawowe prawa rynku..... troche smieszne te kolejki- moim zdaniem z3eby cos zarobic na tym to trzeba by wyłozyc 20000( to chyba max?) i wtedy by cos było....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Popieram przedmowce.... to sa podstawowe prawa rynku..... troche smieszne te kolejki- moim zdaniem z3eby cos zarobic na tym to trzeba by wyłozyc 20000( to chyba max?) i wtedy by cos było....

Albo stracić.
Kolejki powinny się nieco skurczyć, bo dużo jest staczy, którzy liczą na drapane i pewnie nie wszyscy zarobią.

Interesuje mnie tylko druga opcja kupna czyli po poniedziałkowej akcji a'la MediaMarkt przez zamówienie w domu maklerskim. Tzn. jaka będzie realna szansa na realizację po poniedziałku?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

10 lat temu pewien duży bank wchodzil na giełdę - wtedy masę ludzi straciło pieniądze. Zgadzam się z Tricky - po wejściu na giełdę jest szansa na tańszy zakup bez kolejek. Wejście na giełdę dopiero za miesiąc - wielu nie wytrzyma ciśnienia i będzie chciała spieniężyć. Właśnie siedzę w kafejce w centrum handlowym a obok jest oddział PKO, widzę kolejkę, ochroniarzy, policję. Niktr w tej kolejce nie wygląda na takiego, co nawet w przybliżeniu wie, co to GPW, WIG, wibor, libor itp. Będą jaja :lol:

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a ja bym nie był taki pewny...
ci co stoja w kolejkach, sa tylko ludzmi do roboty, za nimi "stoja" więksi.
jest tez przykład TP SA... można było zarobić.
nie jest ważne ile sa warte te akcje tylko jak je widza ludzie, ile sa sklonni dac. jesli bedzie nagonka na kupno, beda tez tacy co dadza pare groszy wiecej zeby nie stac w kolejkach..
zarobia Ci co maja kase, otwarte oczy i stalowe nerwy (jak zawsze :D )

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

[quote="TrickyKid"]Niusem z ostatnich godzin jest poważne powiększenie transzy akcji dla drobnych ciułaczy - impulsem do tego była najprawdopodobniej informacja o nadspodziewanym powodzeniu tej inwestycji wśród inwestorów indywidualnych którzy guzik znają się na rynku papierów wartościowych - doświadczeni inwestorzy instytucjonalni widać dużo bardziej wstrzemięźliwie podchodzą do inwestycji w PKO. [/quote]

Za onetem:

[i]Skarb Państwa zamierza sprzedać 30 proc. akcji PKO BP. Do instytucjonalnych inwestorów zagranicznych trafić ma 35 proc. oferty, do krajowych inwestorów instytucjonalnych 30 proc., a do krajowych inwestorów detalicznych 25 proc. 10 proc. oferty stanowi pula dodatkowa, którą można będzie wykorzystać na akcje premiowe lub zwiększenie innych transz. Mogą jeszcze nastąpić przesunięcia pomiędzy transzami wynoszące do 10 proc. oferty.[/i]

Tak wiec nie zapadly jeszcze decyzje o przesunieciach miedzy transzami . To o czym mowisz to prawdopodobnie to:

[i]Ministerstwo Skarbu Państwa tuż przed uruchomieniem sprzedaży akcji PKO BP na lokatę prywatyzacyjną zdecydowało o zwiększeniu puli akcji do łącznej wartości 1,1 mld zł z 720 mln zł planowanych wcześniej - podał bank.[/i]

Zatem zwiekszono pule akcji do kupienia przy pomocy lokaty prywatyzacyjnej, ale w ramach transzy dla inwestorow indywidualnych.
Decyzje o przesunieciach w poszczegolnych transzach zapadna zapewne w trakcie zapisow na akcje inwestorow indywidualnych.

[i]doświadczeni inwestorzy instytucjonalni widać dużo bardziej wstrzemięźliwie podchodzą do inwestycji w PKO. [/i]

Na taka opinie to chyba jeszcze za wczesnie, zapisy sie jeszcze nie rozpoczely.

Gdyby doszlo jednak do zwiekszenia puli akcji przeznaczonej dla inwestorow indywidualnych, to zwiekszy sie szansa na zarobek na akcjach. Inwestorzy instytucjonalni dostana mniej akcji a co za tym idzie stworza dodatkowy popyt na rynku wtornym. PKOBP to solidny bank, a do tego najwiekszy na gieldzie. Dlatego beda o niego zabiegaly fundusze emerytalne. Uwazam, ze pierwsze notowania pozwola zarobic na tym banku, a spadek ceny do 70-80 % ceny z emisji, no to w duzej mierze zalezy od samej tej ceny, ktorej jeszcze nie znamy. Mimo to uwazam, ze nie predko to nastapi.

holy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00