FENIX pisze:
Ensignx pisze:
Jakie konsekwencje, za jazdę ubezpieczonym autem, ale nieprzerejestrowanym ?
Od Stycznia tego roku (2004) jest nowy przepis że kupując auto masz prawo do wykożystania OC danego auta jeśli :
- w ciągu miesiąca od kupna nie złożysz wypowiedzenia ubezpieczycielowi to kożystasz z OC do samego końca jego trwania ale jeśli masz inne zniżki niż poprzedni posiadacz to musisz dopłacić różnicę lub zostanie Ci ona zwrócona !
- lub właściciel może sprzedać auto ale z zastrzeżeniem że OC wycowuje i zabiera swoją różnicę która mu zostałą do końca "roku"
jak kupiłem moje kombi to przez 6 miesięcy jeździłem na tablicach z Lublina
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
aż do samego końca OC i kilka kontroli policyjnych przeszedłem bez problemów. Nawet za granice jeździłem tak.
Wiem, o tych przepisach, co do OC.
Mogę uzupełnić, że w PZU jest tak, że jeśli się nic nie zrobi w ciągu tych 30 dni, to ubezpieczenie przechodzi na kolejnego właściciela auta i przychodzi rachunek z żądaniem uzupełnienia składki powiększony o odsetki. Taką informację dostałem od agenta PZU. Czyli w praktyce ktos moze dostać rachunek po pół roku z niezłymi odsetkami.
Fenix, gratuluję odwagi cywilnej.

Wstydziłem się przyznać, że jeżdżę ponad 30 dni na obcych tablicach, bo chciałem udawac "porządnego"
![[aniol]](./images/smilies/aniol.gif)
, podczas gdy odkladalem sprawe złożenia dokumentów z kons. zabytków na później. Nie jezdzilem duzo, ale zawsze ...
To, że w PZU mam sprawę uregulowaną, to ok, ale czy prawo nie nakazuje przerejestrować auto w ciągu 30 dni, jeśli chce się nim nadal jeździć ?
Co mówili Ci policjanci w czasie kontroli ? Pewnie przynajmniej raz ktoś sprawdził datę zakupu samochodu ??