MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 5:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Zaobserwowałem, że auta takie jak 124 i 201 w ogłoszeniech i komisach, mają zawsze takie same przebiegi.

Auta z szeroka ilstawą do 200 kkm
Auta pierwszoseryjne 210-250kkm

Nawet Ex Taxi maja takie przebiegi
[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
AMG pisze:
Zaobserwowałem, że auta takie jak 124 i 201 w ogłoszeniech i komisach, mają zawsze takie same przebiegi.

Bo takie przebiegi to jest punkt w który zbiega się początek krańcowej bezczelności sprzedawcy z wyobrażeniami kupujących na temat maksymalnego przebiegu jaki może pokonać samochód. Zejście poniżej bariery 10Tkm rocznie robi się skrajnie podejrzane, a wykroczenie poza 200-kilka TKm w oczach użytkowników plastikowych jeździdełek wzbudza obawy, że wskazany przebieg to już jest koniec auta.
Mój sąsiad jeździ W201 '84 w kolorze 623 hellelfenbein :D , a kupił je dobre 6 lat temu od swojego teścia który z kolei w roku 1993 kupił je od handlarza w Zgorzelcu - oboje są gotowi dać sobie uciąć prawą rękę, że obecny przebieg 382Tkm jest autentyczny :D

Tytuł:
wiarus senior

Mi sie krew zagotowała, jak zobaczyłem w nowym nabytku brata (124 250TD '87) 253 tys. km. Auto po firmie i do tego juz drugi silnik- po samym wale napedowym slychać , ze z 700 tys. km ma nabiegane albo i wiecej.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

faktycznie: mój W124 300D z '88 (wąska listwa) miał 290 kkm [zlosnikz] , W201 1.8 '92 (szeroka listwa) 155 kkm (ale to to akurat jest na 99% prawda)

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 2336868
TrickyKid pisze:
AMG pisze:

Bo takie przebiegi to jest punkt w który zbiega się początek krańcowej bezczelności sprzedawcy z wyobrażeniami kupujących na temat maksymalnego przebiegu jaki może pokonać samochód.

Dobrze powiedziane.
[hihi]

Tel. 668 459 362

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja mam 250 kkm na liczniku, ale raczej jest to osiąg prawdziwy, auto jest od 10 lat w Polsce w Niemczech się nie najeździło dużo, u nas poprzedni właściciel jeździł nim żoną ledwie trochę po mieście, bo na eskapady i do roboty miał voyagera. Jest szansa, że przedostatni właściciel to był może jakiś taksówkarz, ale: brak śladów po pałąku, zatem wątpię. Jednakże zużycie kierownicy i fotela kierowcy duże. Ale przebieg wzbudza moje zaufanie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
melvis pisze:
Ja mam 250 kkm na liczniku, ale raczej jest to osiąg prawdziwy, auto jest od 10 lat w Polsce w Niemczech się nie najeździło dużo, u nas poprzedni właściciel jeździł nim żoną ledwie trochę po mieście, bo na eskapady i do roboty miał voyagera. Jest szansa, że przedostatni właściciel to był może jakiś taksówkarz, ale: brak śladów po pałąku, zatem wątpię. Jednakże zużycie kierownicy i fotela kierowcy duże. Ale przebieg wzbudza moje zaufanie.

Prawdziwe MB odróżniają się od reszty motoryzacyjnego świata tym, że ilość przejechanych Km ma stosunkowo niewielki związek ze stanem samochodu, a kolejne okrągłe stany licznika są najwyżej powodem do świętowania niż zmartwieniem z powodu zbliżającej się konieczności oddania auta na złom. 250TKm to ma obecnie moja Mazda nastukane przez 13 lat, a dla rocznika '77 taki przebieg to wg mnie conajmniej mało... Nie kwestionuje jego autentyczności, po prostu masz MB które jeszcze musi się wiele razy wykazać zanim stanie się prawdziwą dorosłą gwiazdą :-)

Tytuł:
wiarus senior

Następny przykład z rodziny- wujek miał 124 300D '91, kupil prwaie nowe od znajomego (9 tys. km). W tamtym roku jak sprzedawał było prawie 500 tys. km, a samochod dla mnie wyglądał prawie tak samo jak nowy. Nowy własciciel nie prosestował widząc taki przebieg.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Stomek pisze:
Następny przykład z rodziny- wujek miał 124 300D '91, kupil prwaie nowe od znajomego (9 tys. km). W tamtym roku jak sprzedawał było prawie 500 tys. km, a samochod dla mnie wyglądał prawie tak samo jak nowy. Nowy własciciel nie prosestował widząc taki przebieg.

A standardowy sprzedający skrecił by licznik na 200kkm i powiedział by, że mało jeżdził i auto duzo stalo.
Kupujący by był zadowolony no bo co to jest 200kkm.

200kkm to przebig który w zwykłym "pastiku" nie jest ogromnym przebiegiem, lecz nie jest to już pierwsza młodośc .

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior

Poza tym dla wprawnego oka w MB nie problem ustalić przebieg po tapicerkach. Jak nie są przetarte to przbieg 200 tys. km realny, a po 500 ty. km to i mb-tex słabo wygląda.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mój ojciec w 1994r. kupił rozbite BMW E36 z 1994r. Auto jak do nas przyjechało miało przejechane coś 300km (to nie pomyłka) [zlosnik] gość wyjechał z salonu i chyba chciał powariować nowym autem :lol: .
W momencie sprzedaży w 2002r. auto miało najechane jakieś 370 000 km, przez 8 lat. Więc nikt mi nie powie, że patrzenie na licznik w aucie które ma kilkanascie lat, ma jakikolwiek sens. 99% z nich pewnie już parę razy miała krecone liczniki.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

wiarus junior

AMG pisze:

Opiszę wam w kilku słowach swoją ostatnią przygodę.
Byłem w DE ponad miesiąc na del.służb.Miałem mnóstwo czasu popołudniami i setki autokomisów dookoła(to było zagłębie Ruhry) dodatkowo co dwa dni nowa gazeta z ogłoszeniami do pokoju hotelowego no i słynna auto giełda w Essen.
Jak można by sądzić dla faceta szukającego samochodu- idealna sytuacja.
Więc codziennie po pracy robiłem rundę po komisach ,jazdy próbne (ok.50-ciu) sprawdzanie papierów itd.
Jednak zaciekawiło mnie że w każdej gazecie znaleźć możecie ogłoszenie w stylu "Tacho einstellen..... "
Po kilku pytaniach (na które wszyscy niemcy reagowali z pobłażliwym uśmiechem ) kolega przyniósł mi stary numer gazety samochodowej z raportem ADAC gdzie stało jak byk wytłumaczenie moich i poniekąd Twoich rozterek.
Niemcy kochają oszukiwać na przebiegu.Kręcenie liczników opanowali do perfekcji.Produkują też na życzenie polaków książki pojazdu.Jednego dnia przychodzisz do komisu i w książce ani jednego wpisu.Facet widzi że kręcisz nosem i na drugi dzien masz komplet wpisów z ASO .Pieczątka kosztuje 7E i można ją dowolnie konfigurować :)
Po miesiecznych poszukiwaniach poddałem się i już nie szukam dla siebie a tym bardziej na handel.Kiedy Turek dowie sie że ty też będziesz je sprzedawał zrobi dla ciebie co tylko zechcesz.
Pozdrawiam tych co kupili tzw "okazyjnie kupione auto "
Zyczę im aby tak było (szczerze).Szczególnie kocham opowieśći jak to auto stało rok lub dwa w Autokomisie albo zaraz po kupieniu miało wypadek ,inna ulubiona bajeczka to Dziadek kupił auto i zmarł a potem sprawy spadkowe ciągnęły się ponad dwa lata.Jest to auto które służyło do jazd próbnych (najbardziej udana wersja każdy Polak się na nią łapie)....... inne bajeczki dopiszcie sobie sami (to kwestia wyobraźni).
I nie komentuję tych co sprowadzają auta dla innych(przez tydzień udawałem laweciarza- ludzie co mi wciskano to cała historia)
Jednym z dobrych sprawdzianów (o których nie piszą znawcy i szanujące się gazety jest test na mech .......... wiecie na czym polega......
Należy uparcie poszukiwać w dziwnych zakamarkach (tam gdzie nie dotarł strumień wody pod ciśnieniem) skupisk mchu tak takiego zwykłego jak na pólnocnej ścianie drzew :)
Niektóre z nich miały całkiem spore kępki :)
Dzisiaj wiem jedno kupie auto w DE ale jak to zrobię to już temat na inną opowieść.

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Klubowicz

Numer GG: 267496
AMG pisze:

Kupiłem Szarą Eminencję z przebiegiem na szafie 215 tys. km. Jakie było zdziwienie mechaników w warsztacie, kiedy w zleceniu napisano "dodać brakujące 250 tys. km" [cool] Na szczęście właściciel się przyznał do "zdjęcia" ćwierci miliona [zlosnikok]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

wiarus senior

Irek pisze:
Opiszę wam w kilku słowach swoją ostatnią przygodę.
Byłem w DE ponad miesiąc na del.służb.Miałem mnóstwo czasu popołudniami i setki autokomisów dookoła(to było zagłębie Ruhry) dodatkowo co dwa dni nowa gazeta z ogłoszeniami do pokoju hotelowego no i słynna auto giełda w Essen.
Jak można by sądzić dla faceta szukającego samochodu- idealna sytuacja.
Więc codziennie po pracy robiłem rundę po komisach ,jazdy próbne (ok.50-ciu) sprawdzanie papierów itd.
Jednak zaciekawiło mnie że w każdej gazecie znaleźć możecie ogłoszenie w stylu "Tacho einstellen..... "
Po kilku pytaniach (na które wszyscy niemcy reagowali z pobłażliwym uśmiechem ) kolega przyniósł mi stary numer gazety samochodowej z raportem ADAC gdzie stało jak byk wytłumaczenie moich i poniekąd Twoich rozterek.
Niemcy kochają oszukiwać na przebiegu.Kręcenie liczników opanowali do perfekcji.Produkują też na życzenie polaków książki pojazdu.Jednego dnia przychodzisz do komisu i w książce ani jednego wpisu.Facet widzi że kręcisz nosem i na drugi dzien masz komplet wpisów z ASO .Pieczątka kosztuje 7E i można ją dowolnie konfigurować :)
Po miesiecznych poszukiwaniach poddałem się i już nie szukam dla siebie a tym bardziej na handel.Kiedy Turek dowie sie że ty też będziesz je sprzedawał zrobi dla ciebie co tylko zechcesz.
Pozdrawiam tych co kupili tzw "okazyjnie kupione auto "
Zyczę im aby tak było (szczerze).Szczególnie kocham opowieśći jak to auto stało rok lub dwa w Autokomisie albo zaraz po kupieniu miało wypadek ,inna ulubiona bajeczka to Dziadek kupił auto i zmarł a potem sprawy spadkowe ciągnęły się ponad dwa lata.Jest to auto które służyło do jazd próbnych (najbardziej udana wersja każdy Polak się na nią łapie)....... inne bajeczki dopiszcie sobie sami (to kwestia wyobraźni).
I nie komentuję tych co sprowadzają auta dla innych(przez tydzień udawałem laweciarza- ludzie co mi wciskano to cała historia)
Jednym z dobrych sprawdzianów (o których nie piszą znawcy i szanujące się gazety jest test na mech .......... wiecie na czym polega......
Należy uparcie poszukiwać w dziwnych zakamarkach (tam gdzie nie dotarł strumień wody pod ciśnieniem) skupisk mchu tak takiego zwykłego jak na pólnocnej ścianie drzew :)
Niektóre z nich miały całkiem spore kępki :)
Dzisiaj wiem jedno kupie auto w DE ale jak to zrobię to już temat na inną opowieść.

Więć to twoje 90Tkm to też nie całkiem prawda [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Irek,własnie jak kupiłes swoj silnik? przeciez nie było na nim wybite ze ma przejechane tylko 70tkm!,jak twierdzisz ze ks,serwisowe tak podrabiaja to przeciez ten silnik moze miec przejechane nie 70 a 270 tkm!.Poza tym ja sie tam przy kupnie samochodu ksiazkami nie bardzo interesuje,wnetrze,fotele,kieroewnica,lakier i inne elementy swiadcza o przebiegu a nie ksiazka.I nie mozna miec takiej teorii spiskowej ze wszystkie auta z DE maja krecone liczniki i ksiazki serwisowe-Przeciez jak ktos kupuje nowe auto i serwisuje je-dokonuje wpisow w ASO na przegladach to nie mysli o tym ze bedzie auto sprzedawał np za 6 lat.Poza tym mozna sprawdzic przebieg w ASO w kompie tam gdzie miał przeglady!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00