MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 6:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Do nowych i starych forumowiczów

Uważam, że źle się dzieje i stąd te kilka słów

Myślę, że nie można milczeć, gdy – powiedzmy sobie wprost – po chamsku zachowują się „ludzie starej gwardii” – a ganiona jest każda nawet najłagodniejsza próba riposty u nowych czy też w obronie nowych.

Było to widać wczoraj na przykładzie dyskusji: „Moja 115-ka” na forum „mercedes”.

W momencie, gdy kolega Wincior został kilkakrotnie przez różne osoby obrażony a następnie w sposób wyjątkowo chamski określony jako „tankujący denaturat” i „że ma wszystko poza mózgiem” przez „starego forumowicza” i do tego klubowicza (sic!) - Pana - "JareG" – a ja próbowałem zwrócić uwagę, iż takie zachowanie jest, co najmniej niestosowne – zostałem prawie, że napadnięty przez zjednoczone i (moim zdaniem) wysoce nieobiektywne siły „starych uczestników”.

Ludzie – ten człowiek prosił tylko o opinię o swoim aucie! – czy naprawdę trzeba było z niego kpić i wyszydzać?

Czy naprawdę uważacie, że nic się nie stało?

Czy np. klubowiczy nie martwi ew spadek frekwencji na forum i na spotach czy zlotach po takich zachowaniach?

Proszę zobaczyć – tu pisze posty i bierze udział w dyskusjach ciągle wąska grupa tych samych osób. Towarzystwo wzajemnej adoracji.

A nowych prawie nie ma. (Czy o to chodzi?) – otóż od ponad roku widać, iż skutecznie zniechęciliście Panowie wielu nowych tym właśnie kpieniem i wyszydzaniem. Popatrzcie ilu się zarejestrowało i potem aktywnie pisze. A ilu się nawet nie zarejestrowało?

Jeżeli ktoś już na początek w kąciku „Tu się witamy” zostaje wykpiony lub w najlepszym wypadku pouczony to ma dość. A jeżeli nie daj bóg się tam nie zjawi a ośmieli się (np. przez roztargnienie) zabrać głos na forum – no to jest wtedy jazda (i co ciekawe zawsze aktywne są wtedy te same osoby).

Jest tu silna „stara gwardia” i szczytne idee w statucie klubu – i bardzo dobrze.

Ale jest tutaj też niesamowite zjednoczenie starych w kpieniu, wyszydzaniu i obrażaniu - nowych.

A to wielka szkoda.

S1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Nie wiem czy jestem starym czy młodym forumowiczem, ale jeśli kogoś uraziłem na tym forum, to bardzo serdecznie przepraszam. Temat gustów jest tematem który może być powodem do długich i łatwo wymykających się spod kontroli dyskusji, ale z drugiej strony forum MB/8 nie jest miejscem w którym takie wątki zdarzają się często, wszakże większość uczestników forum trzyma się rozwiązań fabrycznych, które to raczej nie podlegają dyskusjom. Ryzyko krytyki jest więc wliczone w wystawianie własnego tuningu do publicznej oceny. I nie jest to specyfika tego forum, tak jest wszędzie gdzie ktoś coś sam wyrzeźbi a później z wielkimi nadziejami pokazuje to światu.
Chciałbym aby to forum pozostało miejscem przyjaznej wymiany zdań, i aby różnice w poglądach nie psuły więzi międzyludzkich które dzięki temu forum miały szanse powstać.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

"stara gwardia" = "grupa trzymająca władzę" [zlosnik] [zlosnik]
Przepraszam, tak mi sie wymcklo [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

S1, z tego co pamiętam w temacie o podatku to Ty komentowałeś w niewybredny sposób inteligencje osób- myślę że pamiętasz i nie chodzi mi o mój avatar.
Na pytanie "co sądzicie o moim aucie" padają różne odpowiedzi, które możesz przebierać (wziąć do serca lub zignorować). Jest to normalne gdzie uczestniczy dużo osób o różnych gustach.
To forum trzyma poziom i niech będą tego dowodem wypowiedzi nowych uczestników pytanych o powód zarejestrowania. Pomijając oczywiście tych co chcą tylko coś sprzedać, nawrzucać lub spytać jak fajnie zamocował parapet-ludzi którzy z wielkim wysiłkiem próbują doprowadzić do oryginału tą markę(Ta strona jest temu poświęcona-nie na tunning).

Ex W123 200D

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Do nowych i starych forumowiczów

Uważam, że źle się dzieje i stąd te kilka słów

Myślę, że nie można milczeć, gdy – powiedzmy sobie wprost – po chamsku zachowują się „ludzie starej gwardii” – a ganiona jest każda nawet najłagodniejsza próba riposty u nowych czy też w obronie nowych.

Było to widać wczoraj na przykładzie dyskusji: „Moja 115-ka” na forum „mercedes”.

S1

Ten wątek powinien być zamknięty dużo wcześniej niz to zrobiłem, niestety obaj moderatorzy byli na spotkaniu klubowym, w czasie gdy tak rozpalały wam się głowy. Nie zamknąłem go ze względu na wyrażane w niektórych postach krytyczne uwagi lecz za styl wypowiedzi.

Samsung1 pisze:

Czy np. klubowiczy nie martwi ew spadek frekwencji na forum i na spotach czy zlotach po takich zachowaniach?

S1

Wypowiadam się jako klubowicz: FORUM TO NIE KLUB! Nie wiem jak w innych miastach, ale w Warszawie frekwencja spotowa raczej rośnie, na zlotach też nie widać jej spadku a imprezy należą niezmiennie do bardzo udanych, co nie znaczy że można tolerować chamstwo i moderatorzy robią wszystko aby do niego nie dopuścić.

Samsung1 pisze:

Ludzie – ten człowiek prosił tylko o opinię o swoim aucie! – czy naprawdę trzeba było z niego kpić i wyszydzać?

S1

Przyznaję że w zbyt ostrej, żeby nie powiedzieć chamskiej formie, ale niestety usłyszał prawdę. Przypominam że forum należy do klubu samochodów klasycznych i zabytkowych i raczej ciężko się tu spodziewać podziwu dla tuningu.

Samsung1 pisze:

A nowych prawie nie ma. (Czy o to chodzi?) – otóż od ponad roku widać, iż skutecznie zniechęciliście Panowie wielu nowych tym właśnie kpieniem i wyszydzaniem. Popatrzcie ilu się zarejestrowało i potem aktywnie pisze. A ilu się nawet nie zarejestrowało?

S1

Z tymi "nowymi " to też bardzo różnie bywa... najczęściej są to tzw. "komety" [zlosnik] dziś są , jutro ich nie ma. Bardzo często ci ludzie wykorzystują forum do zamieszczenia ogłoszenia w dziale "Giełda" lub zasięgnięcia jednej, dwóch porad i tyle ich widzieliśmy. Nie ma ich na spotkaniach czy zlotach, nic nie wnoszą do życia forum czy klubu.

Tytuł:
swój chłop

Kurde tak jak Wyjąłbyś mi to wszystko z ust popieram w 100%.
Ja tak samo zarejestrowałem się ale czytając wcześniej posty miałem własnie mieszane uczucia bo przecież nie o to chodzi żeby stworzyć towarzystwo wzajemnej adoracji i pochlebiać sobie na każdym kroku, tylko chyba o to że każdy może mieć prawo do własnego zdania i swoich poglądów. Bo na razie wygląda to tak że wiekszość starych forumowiczów tworzy zamkniętą grupę która sobie we wszystkim się zgadza i neguje prawie każde zdanie kogoś z poza tej grupy a najgorsze jest to że niektórzy mają zupełnie inne zdanie niż większość starych forumowiczy ale nie ujawniają go.Ludzie piszcie to co naprawdę czujecie a nie kolega tak napisał to ja też tak i poglądy w stylu zdemontuj gaz bo w mercedesie na gazie się niejeżdzi a koleś który nie ma kasy na benzynkę mówi że zdemontuje żeby się tylko komuś przypodobać to tylko taki przykład.
A najlepsze jest to że ja kolega SAMSUNG próbował bronić swojego zdania w poscie moja 115 to kulturalnie starał się bronić swojego zdania i jak już nie było argumentów w stosunku do niego to zablokowano temat super spoko fajnieeee. Pozdro dla wszystkich którzy mają swoję zdanie i choć odrobinę tolerancji.ART.

C126 E56

Tytuł:
swój chłop

Oczywiście Wyjąłeś mi to z ust dotyczy wypowiedzi SAMSUNGA

C126 E56

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Też wydaje mi się, że czasami jest za ostro, ale ja się nie dałem. 8)
Nowym życzę wytrwałości, a GRUPIE TRZYMAJĄCEJ WŁADZĘ [zlosnik] taktu i umiaru.
Pozdrawiam wszystkich.

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Ostatnio zmieniony pn gru 13, 2004 1:08 pm przez georem, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

art pisze:
A najlepsze jest to że ja kolega SAMSUNG próbował bronić swojego zdania w poscie moja 115 to kulturalnie starał się bronić swojego zdania i jak już nie było argumentów w stosunku do niego to zablokowano temat super spoko fajnieeee. Pozdro dla wszystkich którzy mają swoję zdanie i choć odrobinę tolerancji.ART.

Spokojnie Misiaczku [zlosnik] przeczytaj najpierw to, co napisałem wyżej a dopiero potem się ciskaj. Zamknąłem wątek nie ze względu na Samsunga czy kogokolwiek, tylko dlatego że styl wypowiedzi daleko odbiegał od normy. Zamknę również każdy inny, jeżeli emocje wezmą górę nad zasadami dobrego wychowania. Wyjaśniłem?

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

art pisze:
Ja tak samo zarejestrowałem się ale czytając wcześniej posty miałem własnie mieszane uczucia bo przecież nie o to chodzi żeby stworzyć towarzystwo wzajemnej adoracji i pochlebiać sobie na każdym kroku, tylko chyba o to że każdy może mieć prawo do własnego zdania i swoich poglądów. Bo na razie wygląda to tak że wiekszość starych forumowiczów tworzy zamkniętą grupę która sobie we wszystkim się zgadza i neguje prawie każde zdanie kogoś z poza tej grupy a najgorsze jest to że niektórzy mają zupełnie inne zdanie niż większość starych forumowiczy ale nie ujawniają go.Ludzie piszcie to co naprawdę czujecie a nie kolega tak napisał to ja też tak

Właśnei o to chodiz, żeby pisać co się naprawdę myśli. W przypadku tej 115-tki kolega usłyszał również słowa krytyki, co w tej chwili odbieracie jako wspólny atak jakiejś "starej gwardii" (OT - chciałbym sie do niej zapisać - kmu słać papiery ?? [zlosnik] [oczko] ) ... Tu większość osób będzie miała takie samo zdanie, bo upodobanie do starszych i oryginalnych MB jest to jeden z kilku elementów, które nas łączy... No tak już jest, ze choć według mnie autko sprawia bardzo ładne wrażenie, to jest kilka elementów, które mi do gustu nie przypadną... Soryy, ale dla mnie w /8, wnętrze powinno być pięknie utzrymane w oryginale, a na konsoli powinien błyszczeć Beckerek lub jakiś Blaupunkcik z epoki. Oryginalne wnętrze pozwoliłoby mi poczuć ten klimat i urok siedząc za kierownicą...

Cytuj:
i poglądy w stylu zdemontuj gaz bo w mercedesie na gazie się niejeżdzi a koleś który nie ma kasy na benzynkę mówi że zdemontuje żeby się tylko komuś przypodobać to tylko taki przykład.

Nie sądze, żeby ktokolwiek zdejmował gaz aby się komuś przypodobać. Temat gazu został poruszony bardzo często i proponuję poczytać te atki, wtedy będzie Pan miał jasność, jezeli chodzi o rację antygazownikow, i argument, ze na gazie się nie jeździ w MB, pada bardzo rzadko, częstrze są argumenty o niezbyt dobrze tolerowanym gazie przez te auta, o ingerencji w oryginalność (ostatni uwaga najczęściej dotyczyła /8, 107, 116 i 123 - choć te ostatnie jeszcze takimi klasykami nie są)
Cytuj:

Owszem próbował bronić swoich racji, ale robił to w stylu również odbiegającym od ogólnie przyjętych zasad elegancji i grzeczności i to dlatego temat został zamknięty, a nie za merytoryczną zawartość (a raczej jej brak w ostatnich postach) !!!

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
art pisze:

Owszem próbował bronić swoich racji, ale robił to w stylu również odbiegającym od ogólnie przyjętych zasad elegancji i grzeczności i to dlatego temat został zamknięty, a nie za merytoryczną zawartość (a raczej jej brak w ostatnich postach) !!!

I to jest właśnie dowód na słuszność moich spostrzeżeń.

Proszę wskazać gdzie w wątku (Moja-115-ka) to ja wypowiadałem się "...w stylu również odbiegającym od ogólnie przyjętych zasad elegancji i grzeczności ?..."

Proszę o konkretny przykład.

Natomiast ja mogę wskazać (i zrobiłem to na początku tej wypowiedzi) wiele przykładów zwyczajnego chamstwa „starej gwardii” w omawianym temacie.

Boli to tym bardziej, że takim bezprzykładnym chamstwem popisywał się klubowicz. A to chyba nie przystoi.

Pisze Kolega dalej:

Idzik pisze:
Owszem próbował bronić swoich racji, ale robił to w stylu również odbiegającym od ogólnie przyjętych zasad elegancji i grzeczności i to, dlatego temat został zamknięty, a nie za merytoryczną zawartość (a raczej jej brak w ostatnich postach) !!!

Czyli przyznaje Kolega, że – temat został zamknięty, bo moja wypowiedź się nie spodobała – nie było natomiast ŻADNEJ reakcji na wcześniejsze inwektywy klubowicza i „starej gwardii”.

Wielka szkoda – to właśnie jest kolejny przykład nietolerancji i specyficznie pojętej roli moderatora.

A nie o to chyba tutaj chodzi.

S1

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Temat został zamknięty nie dlatego, ze Pana odpowiedź się nie spodobała komukolwiek, ale dlatego że cały wątek odbiegł od tematu i przerodził się w bezproduktywną dyskusję na poziomie odbiegającym od norm przyjętych na forum (chodzi mi tu o styl tych wypowiedzi). Moderator miał prawo zamknąć ten wątek i ciesze się, ze wkońcu to zrobił bo tamta dyskusja nie prowadziła do niczego dobrego. Wątek został zamkniety i kropka.
A został zamknięty za styl wypowiedzi, a nie wygłoszone opinie

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:

z tym się nie zgodzę, sam się rejestrowałem w styczniu i zostałem "zjechany" za pewne zachowanie (złe niestety) ale wcale się nie zraziłem ... tylko poprawiłem swój błąd i jakoś funkcjonuje tutaj.

A sporo osób na forum rejestruje się po to aby sprzedać auto lub zadać pytanie o "jakieś śrubki" i potem znikają, ale to ich własna wola.

Tym co zależy na forum to się staraj i nie zwracają uwagi na drobne uwagi o swoich samochodach które odbiegają od oryginału.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:

Pisze Kolega dalej:

Idzik pisze:
Owszem próbował bronić swoich racji, ale robił to w stylu również odbiegającym od ogólnie przyjętych zasad elegancji i grzeczności i to, dlatego temat został zamknięty, a nie za merytoryczną zawartość (a raczej jej brak w ostatnich postach) !!!

Czyli przyznaje Kolega, że – temat został zamknięty, bo moja wypowiedź się nie spodobała – nie było natomiast ŻADNEJ reakcji na wcześniejsze inwektywy klubowicza i „starej gwardii”.

S1

Przepraszam bardzo, ale to, dlaczego wątek został zamknięty wiem najlepiej ja - który wątek zamknął i wyciąganie takich wniosków ze słów moderatora innego forum jest naginaniem faktów. Chociaż tłumaczyć się z moderowania będę tylko przed Zarządem lub klubowiczami ( i to na przeznaczonym do tego forum - klubowym) to jednak wyjaśniłem chyba wszystko kilka postów wyżej.

Samsung1 pisze:
Boli to tym bardziej, że takim bezprzykładnym chamstwem popisywał się klubowicz. A to chyba nie przystoi.

S1

Dbałość kolegi o morale klubowiczów jest wręcz rozczulająca, ale zadam pytanie: czy kolega Samsung chce zostać klubowiczem? jesteś kolego może kandydatem na członka klubu? Widzę że nie, więc ocenę zachowań poprzez pryzmat przynależności do klubu, pozostaw klubowi.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Chcialbym sie odwolac do paru rzeczy.

Panie Samsung zamienilismy pare slow na priv, przyznam bylo warto, ale spostrzezenie w stylu :

Samsung1 pisze:
Proszę wskazać gdzie w wątku (Moja-115-ka) to ja wypowiadałem się "...w stylu również odbiegającym od ogólnie przyjętych zasad elegancji i grzeczności ?..."

Proszę o konkretny przykład.

Wyjasnilismy tez sobie na priv, podalem Panu argumenty i doslowne cytaty. Nie chcialbym tego powtarzac.

Powtorze jednak tylko to co napisalem Panu wczoraj, ze jestesmy dorosli, wiec pokazmy to naszym zachowaniem.

Mysle, ze wina lezy po obu stronach i trzeba sobei zdac z tego sprawe. Takze stwierdzenie, ze Pan sie zahcowywal dobrze a wszyscy Pana zjechali nie jest za bardzo na miejscu.

Pozdrawiam

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00